Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 35mm F2 R WR

11.6.2019, Milan Šurkala, recenze
Od společnosti Fujifilm jsme si k testu zapůjčili světelný 35mm objektiv Fujinon XF 35mm F2 R WR. Chlubí se odolnou konstrukcí vůči nepříznivému počasí, má i clonový kroužek a solidní světelnost F2,0.

Autofokus, ostření

 
Poněvadž jde o moderní objektiv, ten nepřekvapí, že vedle manuálního zaostřování umožňuje i použití autofokusu. Pokud jde o manuální zaostřování, k tomu slouží přední prstenec s příjemně tuhým a současně hladkých chodem, jeho nevýhodou je ale velmi pomalý převod. I velké otočení tak téměř nezmění zaostřenou vzdálenost. Kvůli tomu je manuální ostření mnohem pomalejší, než je zvykem.
 
Objektiv je vybaven tichým krokovým motorkem pro zaostřování, výrobce pak slibuje zaostřování za pouhých 0,08 sekundy, to však ale platí jen pro některé fotoaparáty. V našem případě s fotoaparátem Fujifilm X-T100 to sice až tak rychlé nebylo, rozhodně ale objektiv nezdržoval. Samotný fotoaparát má totiž poměrně dlouhou prodlevu spouště (cca 0,15 sekundy), takže zaostření a vyfocení za zhruba 0,25 až 0,3 sekundy téměř odpovídá údajům výrobce. Připravte se na poněkud výraznější focus breathing, který je hodně vidět ve videu (při přeostření se mění ohnisková vzdálenost, tedy úhel záběru).
 
Výrobce u objektivu udává minimální zaostřovací vzdálenost 35 cm, v testu jsem však naměřil trochu lepší hodnotu 31 cm od roviny čipu (od přední čočky necelých 25 cm). Tohle stačí na dosažení zhruba 0,24× přepočteného zvětšení, takže s makrem nepočítejte. Výrobce ale ani nevyvíjel makro objektiv, takže bych mu to nevyčítal. Tradičně jsem zkusil i makro předsádku Raynox DCR-150, která má 4,8 dioptrie. To už se minimální vzdálenost snížila na 19 cm od roviny senzoru a 10 cm od přední čočky předsádky. Výsledkem je také znatelně lepší 0,52× přepočtené zvětšení.
 
 

Focení makra

 
Abychom nehovořili jen o suchých číslech, pojďme si ukázat, co si pod nimi máme představit v praxi.
 
Fujinon XF 35mm F2 R WR makro kleště
 
expoziční čas 1/52 s, clona F2,8, citlivost ISO 320, ohnisko 35 (53) mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Na snímku kleští vidíme, že to není zrovna nějak skvělé makro, zvětšení je malé. Pěkný je ale krémový bokeh.
 
Fujinon XF 35mm F2 R WR makro kámen
 
expoziční čas 1/900 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 35 (53) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Na snímku malého kamene si ukážeme vliv výše zmíněné makro předsádky. Toto je snímek bez ní, se kterým budeme porovnávat.
 
Fujinon XF 35mm F2 R WR makro kámen Raynox DCR-150
 
expoziční čas 1/300 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 35 (53) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Docela příjemná změna, už máme zhruba poloviční přepočtené zvětšení. Doporučuji clonit, čímž potlačíte namodralou auru v bokehu.
 
 

Světelnost a clona

 
Objektiv má velmi slušnou světelnost F2,0. Jeho irisová clona má 9 lamel a po 1/3EV krocích ji lze nastavit maximálně na hodnotu F16, vyšší už nejsou podporovány. Samozřejmostí je i možnost automatického řízení z fotoaparátu.
 
 

Bokeh

 
Dále se budeme věnovat podání rozmazaného pozadí (bokehu). Nejprve ho vyzkoušíme při plně otevřené cloně.
 
Fujinon XF 35mm F2 R WR bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 1/6 s, clona F2, citlivost ISO 200, ohnisko 35 (53) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Bokehu nelze nic vytýkat, je krásně jemný a odlesky jsou hladké a plné. Při plně otevřené cloně je ale nutné počítat se slabší ostrostí v zaostřené ploše (při ostření na krátkou vzdálenost).
 
Fujinon XF 35mm F2 R WR bokeh clona F4
 
expoziční čas 1/2 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 35 (53) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Přiclonění ponechá stále velmi jemný bokeh s plnými odlesky, ty si navíc zachovávají docela kulatý tvar (např. na 23mm F2 objektivu jsou docela výrazně 9úhelníkové).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.