Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

HP Photosmart R927: Vyvážené stříbro

23.3.2006, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Společnost HP nám již ukázala, že její značka nemusí být nutně jen synonymem pro automaty bundlované ke každým 10 odebraným tiskárnám, ale že umí uvést na trh i dobře navržený, slušně vybavený a celkově vyzrálý digitální fotoaparát. Poslední novinka HP se jmenuje HP Photosmart R927 a disponuje plným manuálem, optikou od Fuji a rozlišením 8 Mpix, podívejme se na něj blíže...
Kapitoly článku:
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Digitální fotoaparát HP Photosmart R927 je vybaven 1/1,8" CCD snímačem celkového rozlišení 8,2 Mpix odpovídajícímu 3312 x 2496 pixelů, efektivní rozlišení je však pouze 3296 x 2480 obrazových bodů. Kromě focení statických snímků je samozřejmě možno také natáčet videoklipy, a to s 24 snímky za vteřinu a v rozlišení VGA i QVGA, délka je neomezená, resp. omezená pouze kapacitou média a dokonce můžeme používat optické přiblížení (ano, zvuk zoomu překryje na chvíli scénu). Běžné fotografie se ukládají jako JPEGy, pořízená videa pak do formátu MPEG-1. A ještě informace o zpracování dat - dle HP aparát interně pracuje s hloubkou 14bitů na každý barevný kanál.

Optika

Optiku digitálu dodala společnost Fuji a s ohnisky 7,8 - 22 mm (35 - 105 mm po přepočtu na 35 mm formát) je uživateli k dispozici 3x optický zoom při světelnosti F2,8 - 5,0. Kromě 3x zoomu optického lze použít i 8x zoom digitální.

Autofokus

Autofokus digitálu lze provozovat v režimech Normal, Macro, Auto Macro, Infinity či Manual focus, přičemž platí, že širší režimy ostří trochu pomaleji za cenu vyššího pohodlí uživatele (který se tím pádem nemusí o nic starat - třeba Auto Macro) a specializované zase rychleji, ovšem je třeba jejich použití dopředu promyslet. Běžně si zaostříme od 50 cm (W) či 60 cm (T) do nekonečna, s aktivním makrem pak na 0,12 - 1,0 m. AF může fungovat jako Multi-zone (snaží se sám inteligentně zaostřit) či Spot focus (bodové ostření).

Digitál má tendenci pořád scénu sám doostřovat, stále je tedy slyšet jemné "chroustání," které může občas působit až rušivě. Rychlost ostření za horších světelných podmínek samozřejmě klesá (0,5 - 1,0 s), naštěstí tu ale je i fokus manuální, jen škoda, že po vzoru jiných neumí zobrazit vzdálenost v metrech a hloubku ostrosti... Lampa AF prosvítí dle členitosti povrchu až 2 metry.

Expozice

Měření expozice umí digitál poměrové, bodové a se zdůrazněným středem. Proces expozice lze korigovat v (na kompakty neobvyklém) rozpětí +/- 3,0 EV s 0,3 EV jemností.

Pracovní režimy

Seznam pracovních režimů zahrnuje (včetně scénických) tyto kousky: Auto (výchozí hodnota), Action, Aperture priority, Beach, Document, Landscape, Manual mode, My mode, Night Scenery, Night Portrait, Panorama left, Panorama right, Portrait, Shutter priority, Snow, Sunset a Theatre. Díky prioritě clony, času i plnému manuálu má fotograf nad expozicí takřka úplnou kontrolu.

Závěrka

Rychlost závěrky se pohybuje dle pracovního režimu od 1/2000 s do 16 vteřin.

Clonové číslo

Rozpětí clonových čísel pro širokoúhlý záběr sahá od F2,8 do F7,8 a pro teleobjektiv od F5,0 do F8,5.

Vyvážení bílé

Kromě automatiky tu máme Slunečno, Stín, Žárovka, Zářivka a je tu i manuální "Namiř a Zmáčkni."

Citlivost ISO

I výběr "filmu" nám obslouží procesor, případně si znalejší sám nastaví ISO 100, ISO 200 či ISO 400.

Displej a Hledáček

Displej má velice pěknou úhlopříčku 3" (7,62 cm) i rozlišení 960 x 240 (230,4 kPix) a je dobře čitelný i pod širým nebem.






Prohlížecí režim

V prohlížecím módu se dostaneme ke všem obvyklým informacích o expozici, histogramu + lze spustit sekvenční zobrazování či uložit hlasovou poznámku.




Systémová nastavení

Uspořádání i ovládání menu systémových nastavení je naprosto identické jako u veškerých dalších menu:





Úložný prostor

Kromě 32 MB vestavěné flashe lze použít k ukládání pořízených záznamů paměťových médií typu SD/MMC, zaručena je kompatibilita minimálně do kapacity 2 GB.

Blesk

Interní blesk podporující pracovní režimy Auto a vynucené On či Off má dosah až 4,75 m.

Fyzické parametry

Ve stavu vypnutém má zařízení rozměry 96 x 62 mm x 25,6 mm, v případě, že jej zapneme, zabírá i s vysunutým objektivem prostor 96 x 62 x 54,8 mm. Aparát váží 170 g bez a 200 g s akumulátorem.

Vstupy a Výstupy

Přímo na digitálu nalezneme pouze port na dokovací kolébku, která následně obsahuje konektory pro USB a DC in.

Časy

Náběh trvá 2 s, vypínání 1 s. Blesk se nabíjí velice rychle, i když fotíte jako o život, zabere jeho dobití max. 2,5 - 3 vteřiny.

Napájení a Výdrž

Vyměnitelný LiIon akumulátor vydrží dle stylu používání mezi 110 až 200 snímky s průměrem kolem 165 kousků.

Sekvenční focení a Samospoušť

Kromě běžného focení lze sáhnout ještě po funkcích Self timer (10 s), Self timer (2 shots) a Burst.

Další funkce a Specialitky

Nad kvalitou fotografií bdí v digitálním fotoaparátu HP Photosmart R927 celá řada technologií HP Real Life Technologies: AE bracketing, HP Adaptive Demosiac, HP Adaptive Lighting (projasňování stínů - fotka jak funguje HP AL zde těsně před koncem), HP Design Gallery, HP Image Advice, HP In-camera Panorama Preview a Stitching, HP In-camera Red-eye Removal, HP Noise Filter, HP Preferred Photo Reproduction a HP Vignetting.

Jako milou drobnost pro začátečníky vidím v digitálu obsažený Help a Demomód, který předvede technologie HP v praxi.