Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jupiter-8 50mm F2.0 (M39)

30.4.2015, Milan Šurkala, recenze
Předmětem našeho dnešního testu je starý ruský manuální objektiv Jupiter-8. Námi testovaná verze je určená pro patici M39. Objektiv má ohniskovou vzdálenost 50 milimetrů a světelnost F2,0. S redukcemi je vhodný na CSC fotoaparáty.

Autofokus, ostření


Jde o starý manuální objektiv, takže autofokus tu pochopitelně nenajdete. K ostření lze využít jen ostřící kroužek s hladkým chodem a přiměřeným odporem. Na použité redukci od Kiwi se nedá zaostřit na nekonečno, ale jen asi na 30-40 metrů, takže musíte trošku přiclonit, abyste se dostali na hyperfokální vzdálenost. I díky tomu se minimální ostřící vzdálenost na testovaném fotoaparátu trošku posunula a činila 87 cm od roviny čipu, což znamená 80 cm od přední čočky.

Naměřil jsem jen 0,11× přepočtené zvětšení, tedy 0,07× reálné. Na makro tedy objektiv není ani trochu stavěný. Vyzkoušel jsem i makropředsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi, což situaci značně změnilo. Minimální ostřící vzdálenost se snížila na 25 centimetrů od roviny senzoru a 16 cm od přední čočky předsádky. Současně s tím se přepočtené zvětšení zvýšilo na 0,51×, což už pro nenáročné makro lze použít.


Focení makra


Zde dobře vidíte, že na přehnané detaily objektiv rozhodně není stavěný, kleště jsou jen maličké.


Jupiter-8 M39 makro kleště

expoziční čas 1/40 s, clona cca F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 50 (77) mm, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv Jupiter-8 má 9lamelovou irisovou clonu. Světelnost má velmi dobrou hodnotu F2,0, díky čemuž objektiv dokáže výrazně mazat pozadí. 9lamelová clona by sice teoreticky měla zajistit více kruhový tvar, ale výsledkem je spíše takový více zaoblený devítiúhelník. Maximální hodnotou je F22.


Bokeh


Dále se podíváme na to, jak je na tom objektiv s bokehem.


Jupiter-8 M39 bokeh clona F2

expoziční čas 0,3 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (77) mm, klikněte pro zvětšení



Na nejnižší cloně trpí objektiv na světelné závoje, které snižují kontrast. Zaostřená plocha nijak nepřekypuje ostrostí. Ani bokeh není z nejlepších, odlesky mají výrazné okraje i tečku uprostřed, celkově je tak trochu nervózní.


Jupiter-8 M39 bokeh clona F4

expoziční čas 1 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (77) mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění je obraz mnohem kontrastnější a živější. Také ostrost se zlepšila. Bokeh se trochu umoudřil, odlesky jsou trochu roztřepenější, ale jasově vyrovnanější.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.