Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II

17.10.2014, Milan Šurkala, recenze
Spolu se zrcadlovkou Nikon D3300 byl představen i nový setový skládací objektiv AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR II. Novinka už neotáčí předním členem při ostření a nabídne i znatelně menší rozměry.
Nový setový objektiv AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR II nahradil starší verzi, na které už byl zub času trochu vidět. Novinka je o něco menší, přináší skládací konstrukci a potěší i tím, že se při ostření už neotáčí přední člen. V levné třídě moc nepřekvapí plastový bajonet, pro video bych však uvítal ještě o trochu hladší chod zoomovacího kroužku. Makro je typické na svou třídu, totéž platí i o světelnosti. Stabilizace má přiměřený účinek, objektiv pak potěší docela pěkným bokehem.


Nikkor 18-55mm F3,5-5,6 VR II hodnocení


Opticky je velmi zajímavý. V podstatě všechny vady se lineárně zlepšují se zoomem. Na nejširší ohniskové vzdálenosti se tak dočkáte sférického zkreslení, silné vinětace a trochy chromatické aberace. S každým přizoomováním se ale všechny tyto vady postupně mírní, zkreslení a chromatická aberace v podstatě úplně. Kresba je slušná po celé ploše, zde patří k těm lepším objektivům. Zklame však chováním v protisvětle. Kolem slunce se objevuje světelný závoj snižující kontrast, na maximálním zoomu se rovněž dočkáte silných světelných závojů (slunce přitom není v záběru, ale v jednom specifickém úhlu, kdy se objeví i zajímavý bublinový odlesk). Odlesky až na výše zmíněnou výjimku ale nejsou problémem. Holt, chce to používat sluneční clonu.

Výsledné hodnocení objektivu není snadné, každopádně jde o příjemné vylepšení a pokud se opravdu správně zaostří, dokáže s 24MPx senzorem poskytnout velmi pěkné detaily. Stále jsou na trhu lepší setové objektivy, nicméně nyní už Nikon patří do lehce lepšího průměru.


Objektiv je vhodný pro:


1, Běžné nenáročné focení


Plusy


+ Relativně malé rozměry
+ Slušné optické výsledky na delších ohniskových vzdálenostech

+ Docela příjemný bokeh (na základní setový objektiv)


Minusy


- Problémy v protisvětle (světelné závoje)

- Nepříliš rychlé ostření
- Jen průměrné výsledky na nejširší ohniskové vzdálenosti

 
Za zapůjčení objektivu AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR II děkujeme Nikonu.
 

Cena v době testování: cca 6 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte objektiv Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 VR II?
V anketě šlo hlasovat od 17.10.2014 do 10.10.2015. Počet hlasujících: 1
Výborný0 %
Průměrný100 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.