Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D5600: zrcadlo stále žije

7.12.2017, Milan Šurkala, recenze
Dnes se budeme věnovat digitální zrcadlovce Nikon D5600. Ta je vybavena 24MPx APS-C senzorem a přináší zejména rozšířenou bezdrátovou konektivitu. Potěší i polohovatelný dotykový displej. Jak ale bude fotit?

Fotografování portrétů, blesk


Kvalitu focení portrétů nejvíce ovlivňuje použitý objektiv. V našem případě to byl základní setový objektiv 18-55mm se standardní světelností F3,5-5,6.

Nikon D5600 portrét

expoziční čas 1/50 s, clona F5,6, citlivost ISO 320, ohnisko 55 (82) mm, klikněte pro zvětšení

S tímto objektivem tedy žádné zázraky nečekejte, pokud se máme bavit o možnostech mazání pozadí. Trochu ho ale mázne, to se zase nemusíte bát. K dispozici dávám také RAW snímek. Vyzkoušel jsem také focení s bleskem, kde jsem dostával různé výsledky. Někdy je efekt červených očí výrazný, někdy naopak není nikde ani v náznaku.

Máme zde interní blesk se směrným číslem 12 při citlivosti ISO 100, použít lze ale také externí blesk. Nerozuměl jsem ale logice nastavování síly blesku. Ta nastavuje příliš vysoké ISO, což sice lépe prokreslí pozadí (nestane se, že by hlavní objekt byl přesvícený a zbytek byl ve tmě), nicméně na můj vkus toto dělá až příliš. Fotografie je tak sice nasvícená bleskem, ale zašuměná může být až hrůza podle toho, jak nastavíte automatiku ISO citlivosti nebo zda dáte ISO manuálně.


Výdrž baterie


K napájení fotoaparátu slouží Li-Ion akumulátor EN-EL14A. Jeho napětí činí 7,2 V a kapacita dosahuje hodnoty 1230 mAh. Tento akumulátor byl použit např. i u modelu D5300, kde sliboval 600 snímků, zde (a u předchozí D5500) už Nikon slibuje dokonce 820 fotografií na jedno nabití. Výdrž se sice opravdu zlepšila, ale nijak závratně. Ze zhruba 430 snímků u D5300 jsem se dostal na nějakých 460 fotografií a 8 minut videa. K uváděným hodnotám to má tedy dost daleko, ale to je dáno právě i těmi videosekvencemi a občasným focením přes live view. Live view totiž žere energii "po kilech".


Displej


Zde si ukážeme několik obrazovek na displeji, se kterými se při práci s fotoaparátem můžete setkat.



Stavový displej na zadním LCD ukazuje expoziční hodnoty a quick menu, které lze aktivovat tlačítkem "i". Pak lze k navigaci využívat jak šipky, tak i dotyk, což chválím.



Zde je jedna z nabídek pro funkce v quick menu. Napravo pak vidíte režim natáčení videosekvencí.



K dispozici je také live view, kde lze snadno polohovat AF body (případně i dotykem rovnou fotit) a quick menu má pak podobné vlastnosti jako v klasickém režimu.



Hlavní menu je rozděleno na spoustu panelů, přičemž ten poslední je věnován naposledy použitým položkám. Pokud tak používáte omezený počet nastavení, zde je vždy najdete.



Jeden z panelů je označen písmenky a každá taková sekce obsahuje ještě mnoho dílčích funkcí.



Fotografie si lze zobrazit mnoha různými způsoby, nicméně zamrzí, že v tom obrovském množství režimu se nedostalo na ten nejlogičtější (celoplošný náhled se základními expozičními informacemi - čas, clona ISO).



Tyto informace tak dostanete buď ve zmenšeném náhledu nebo tom celoplošném, kde je ale snímek těmito údaji překryt.


Wi-Fi a Bluetooth


Nikon D5600 je vybaven bezdrátovým připojením pomocí Wi-Fi i Bluetooth, nechybí ani NFC. I s iPhonem bez NFC je připojení relativně bezproblémové. Fotoaparát se snaží preferovat energeticky úspornější rozhraní Bluetooth.



Lze např. automaticky stahovat snímky do telefonu (lze to udělat i ručně), případně pomocí Bluetooth také dodávat snímkům souřadnice o pozici. Musíte však počítat s tím, že chvilku trvá, než se po zapnutí fotoaparát opět spojí s telefonem. Pokud tedy snímek vyfotíte v několika prvních sekundách po zapnutí, bude mít s velkou pravděpodobností ještě starou souřadnici. Přesnost GPS tak závisí na vašem telefonu.



Zde už vidíte ruční procházení a stahování snímků z fotoaparátu do telefonu a možnost dálkového ovládání. Tady bych ale moc nadšením nehýřil. Parametry nelze nastavovat a telefon tak má v podstatě funkci jen dálkové spouště, ale nikoli dálkového ovládání fotoaparátu. Také odezvy nepatří mezi ty nejrychlejší.
 
Pozn. redakce: Po dokončení testování fotoaparátu vydal Nikon aktualizaci aplikace Snapbridge, která už nastavení expozičních i jiných parametrů umožňuje.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.