Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake

27.4.2016, Milan Šurkala, recenze
S fotoaparáty Olympus můžete dostat i setový pancake objektiv 14-42mm EZ. Při velmi malých rozměrech i hmotnosti nabídne 3× optický zoom a elektronické zoomování vhodné např. pro videosekvence.
Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake je opravdu zajímavým základním objektivem. Má překvapivě malé rozměry, díky čemuž s fotoaparáty vytváří příjemně skladnou kombinaci. Zajímavostí je ale také to, že navzdory malým rozměrům podává poměrně slušné optické výkony. Především takřka netrpí na chromatickou aberaci. Středová ostrost je solidní, rohová bývá u většiny ohniskových vzdáleností rovněž nadprůměrně dobrá. Větší výjimkou je bohužel nejširší ohnisková vzdálenost. Zde se nedá hovořit o neostrých rozích, ale spíše o nevýrazné kresbě kdekoli kromě prostředku. Snímek tedy není klasicky rozmazaný v rozích, jen velká část fotografie jednoduše "není ostrá". Je to dobré i špatné zároveň.


Olympus M.Zuiko 14-42mm EZ Pancake hodnocení


Vinětace bývá silnější, ale ta není až tolik na závadu. Dá se snadno potlačit a někdy může být i žádoucí pro zvýraznění středového motivu. Zoomování je elektronické, dosti rychlé (lze volit rychlost pro snímky a video zvlášť), jen jsem intuitivně zoomoval na opačnou stranu. Funguje spíše ve stylu zoomovací páčky a ne kroužku (neotáčí se jím, ale jen se natáčí do daného směru a drží v natočeném směru). Manuální ostřící kroužek je malý, ale na to si zvyknete. V protisvětle se obvykle dočkáte jednoho koncentrovaného odlesku, takže je relativně snadné jej někam "uklidit".

Až na slabší detailnost u širších ohniskových vzdáleností jde o velmi podařený objektiv, který se mi dost zamlouval. Je skladný, opticky většinou slušný a jeho koupě v setu určitě není úplně špatný nápad (koupený samostatně je ale dost drahý). Pokud vám jde ale o nadprůměrnou ostrost, asi bych sáhnul raději po také velmi malém Panasonicu 12-32mm F3,5-5,6. Olympus je naopak univerzálnější a musím říci, že na seťák i překvapivě zábavnější. Těžko říci, čím to bylo, ale opravdu mě kombinace OM-D E-M10 Mark II a 14-42mm powerzoomu bavila.


Objektiv je vhodný pro:


1. Natáčení videosekvencí (zejména pomocí dotykového ovládání)
2. Ty, kteří chtějí skladný Micro Four Thirds přístroj s rozumným zoomovacím objektivem


Plusy


+ Velmi kompaktní rozměry
+ Slušné optické výsledky u většiny ohniskových vzdáleností
+ Minimální chromatická aberace

+ Rozumně rychlé a tiché ostření

 

Minusy


- Slabší výsledky u nejširší ohniskové vzdálenosti

- Silnější vinětace
- Drahý při koupi mimo setu s fotoaparátem
 
 
Za zapůjčení M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake děkujeme Olympusu.


Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.