Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus OM Zuiko 28mm f/2.8 (OM)

29.9.2014, Milan Šurkala, recenze
Znovu se podíváme na test jednoho ze starších manuálních objektivů, které lze díky redukcím použít na CSC fotoaparátech. Dnes to bude Olympus OM Zuiko 28mm f/2.8, který se po přepočtu stane příjemným 42mm objektivem.

Autofokus, ostření


Chod ostřícího kroužku jsem již popisoval, je plynulý, hladký s přiměřeným odporem. Minimální ostřící vzdálenost činí dle výrobce 30 cm, v testu jsem naměřil 29 cm od roviny čipu. Od přední čočky to pak činí zhruba 22 centimetrů. Objektiv dosahuje 0,195× přepočtené zvětšení, tedy zhruba 0,13× reálné. Na makro to tedy rozhodně není ideální objektiv. Vyzkoušel jsem i makropředsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi a situace se trochu zlepšila. Minimální ostřící vzdálenost klesla na 9 cm (19 cm od roviny čipu) a přepočtené zvětšení vzrostlo na 0,41×.


Focení makra


Na tradičním snímku kleští budete moci posoudit zvětšení na vlastní oči. Makro skutečně není silnou stránkou objektivu, ostatně pro to ani nebyl konstruován.




expoziční čas 1/20 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (42) mm, korekce +0,6 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Olympus OM Zuiko 28mm f/2.8 má již dle názvu světelnost F2,8, což je dobrá hodnota. Nepatří mezi vyloženě světelné objektivy, ostudu si ale také neudělá a dokáže aspoň trochu mazat pozadí. Clona má 6 lamel a lze ji po 1EV krocích přiclonit až na hodnotu F22.


Bokeh


Tato kapitola se podívá na kvalitu bokehu, rozmazaného pozadí.




expoziční čas 0,8 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (42) mm, klikněte pro zvětšení



Ostřeji se mi snímek vyfotit nepodařilo. Bokeh je poměrně jemný, ale odlesky trpí na zvýrazněné okraje, což u některých snímků se složitějším pozadím umí vytvořit docela rozhádaný bokeh.




expoziční čas 3 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (42) mm, klikněte pro zvětšení



S přicloněním pochopitelně roste hloubka ostrosti. Odlesky jsou výrazně šestiúhelníkové.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.