17.4.2018, Milan Šurkala, recenze

V dalším testu objektivů se podíváme do stáje Micro Four Thirds. Tentokrát to bude širokoúhlý objektiv Leica DG Summilux 15mm / F1.7 ASPH s velmi slušnou světelností a přitom i kompaktními rozměry.

reklama
pevne skla na 4/3 slusny vyber | od: stn35 (207)  15.5.20182:03
z dlhsich pevnych skiel su top od olyho 45mm­/f1.8 a panas 42,5mm­/f1.7 bez debat ­(ten panas by som dalo ako dalsi tip na test ­-super by bolo­) tam to je asi 50 na 50 kvalitou i cenou cca a potom z kratsich ohnisk a pevnych skiel na 4­/3 tam je toho ovela viac a vacsi vyber.. okrem recenzovanej 15ky este potom by som zvazil tiez od panasu trosku dlhsi lumix 20mm­/ f1.7 II. prip starsi model od panasu lumix 25mm ­/f 1.7 I. lenze asi tie lumixy nedosahuju kvalit tej leicy summilux.. predpokladam.. lebo co som si vsimol v ponuke je tiez 25ka mm ­/ f 1.4 takisto z rady leica summilux tak ktora 25ka je lepsia ta od panasonicu alebo 20ka s f 1,7 II. od panasu prip ta 25ka leica?
od olyho­/zuiko tu zas mame 25mm ­/ f1.8 , 17mm ­/f 1.8, 25mm­/ f1.2 ­(ale ten uz je fest drahy, podobne je na tom aj 17mm­/ f1.2­) a uz tu mame aj podobne drahy ekvivalent dlhsieho 45mm ­/f 1.2 ,holt za svetelnost sa plati.. otazne je co to stoji tych par desatiniek svetelnosti za defacto dvojnasobnu cenu, podla mna nie.. skoda ze na eglobalcentral zmizli objektivy od olyho­/zuika z ponuky­(este donedavna v ponuke boli­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Parádní objektiv | od: RiMr (732)  20.4.201810:28
Parádní sklo, občas používám ke 4K videu které prokreslí levou zadní.
A ta cena ­- mám ho z Irska za desítku, i v Německu se tak nějak dá občas sehnat. Litr až patnáct set bych neřešil, ale čtyřka je moc, rsp. 40% ceny...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
vyborny objektiv | od: pa10 (36)  19.4.201812:12
Je to vynikajuci objektiv a moje oblubene ohnisko. Pre mna existuje len jediny objektiv, ktory ho dokaze zastupit, a tym je 30mm Meyer­-Optik Lydith, ovsem to je velmi osobna zalezitost. Tato Panaleica je pomerne kompaktna, ma rychle zaostrovanie a velmi pekne kresli. Spracovanie top, ako spravna Panaleica, clovek citi v ruke kvalitu, ostriaci kruzok ide ako po masle jemnucko jednym prstom. Dvadsiatka­- to je uz trochu iny uhol, je este kompaktnejsia, tiez pekne kresli, ale zaostrovanie je pomale. 15­-ka je velmi zvlastne ohnisko, mozno zistite podobne ako ja, ze napriklad 14­-ka je malo, 20­-ka uz moc, ale ta 15­-ka nejakym zvlastnym sposobom je to prave. A mozno nie... :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Porovnání s Lumix 14 mm f2,5? | od: wooferx (29)  19.4.20180:59
Nemá někdo přímou zkušenost jaká je tato 15ka oproti 14mm f2,5? https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-panasonic­-lumix­-g­-14mm­-f­-25­-ii­-asph­/5933­-2
14ku jsem si oblíbil hlavně díky miniaturním rozměrům v kombinaci s tělem GM1 na kolo ­/ běžky. 15 mm je již trochu delší a těší ­(115 g vs 55 g, 36mm vs 20,5 mm­). Nepochybuji, že bude lepší, ale stojí to za upgrade? S 14mm jsem i s kresbou spokojen ­(kreba se zhoršuje až opravdu u kraje, není to tak, že by hned mimo střed byla špatná­). U 15mm mě láká kroužek na nastavení clony a lepší světelnost. AF bude asi také znatelně rychlejší, ale opět u 14mm mě neomezuje. Zde ještě přidávám pár fotek z této kombinace a porovnání velikosti 14mm oproti 12­-32mm,... https:­/­/www.dropbox.com­/sh­/mv5ot65smtgm405­/AACN4ul7zD09nLEMJYv­-ufeYa?dl=0

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnání s Lumix 14 mm f2,5? | od: Milan Šurkala (5462)  19.4.20188:22
Pokud jde o poměr ceny a výkonu 15mm objektiv je na tom lépe ­(je jen o trochu dražší a je přeci jen lepší­). Kresba je ostřejší, a to celoplošně, hlavní výhodou je ale o 1 EV lepší světelnost. Kroužek na ovládání clony už je subjektivní, já jsem naopak rád, že 15mm má na clonovém kroužku volbu A a dá se to ovládat z fotoaparátu :­-­) Leica 15mm je navíc stále poměrně malý a lehký objektiv ­(byť ve všech hmotnosti a délce v podstatě dvojnásobný­). Výměna za jiný, toť otázka, ale pokud kupovat nový objektiv, jednoznačně bych šel do Leicy 15mm.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Porovnání s Lumix 14 mm f2,5? | od: kolyy (358)  22.4.201811:58
Clonový krúžok je super najmä u menších tiel s jedným kolieskom, ako je práve GM1 alebo moja GM5. Clona sa posunie na objektív a čas­/korekcia expozície ostáva na tele bez nutnosti to stále prepínať.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnání s Lumix 14 mm f2,5? | od: wooferx (29)  26.4.20180:25
Díky za reakce, nákup zvážím.
Na GM1 vhledem k rozměrům již chybí dobře ovladatelný roler pro volbu clony v A režimu, je tam sice kroužek, ale ten zároveň slouží jako čtyřsměrný ovladač a při otáčení snadno dojde k nechtěnému stlačení jiné funkce.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
... | od: ka.mik1 (23)  17.4.201821:39
Nejsem profesionál, takže jako čistě amatér mohu jen doporučit. Mám oba, jak 20mm tak 15mm. 20mm má kouzlo fotografie, ale v noci je to pro mne amatéra absolutně nepoužitelný objektiv, nevyhovovala mi ani ohniskem tak jsem používal Panasonic originální předsádku na 32mm, spolu je to příšerně pomalá kombinace. 15mm sice nemá taky stabilizaci, ale je to 100 a jedna. Fotí fakt parádně a to i v noci. Používám ji, ikdyž jsem to neplánoval, i na portréty. Opravdu umí z 1­-2m krásně rozostřit pozadí a někdy se cítím, že tu fotku udělal profesionál:­)­) GX7 sice nějakou slabou stabilizaci uvnitř má, ale s tímhle objektivem to pro mne bohatě stačí. Konstrukce je precizní. Dvacítku jsem od té doby nepoužil, možná někdy příště z nostalgie, protože za dne měly její fotografie zvláštní ­"kouzlo­".
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: wooferx (29)  19.4.20180:02
Zajímavé, já naopak pevnou 20ku používám primárně za šera a vyhovuje mi ­(na focení lidí, na krajiny se ohnisko moc nehodí­). Ono i kdyby byl objektiv stabilizovaný, tak u širokých ohnisek stabilizace v objektivu není moc účinná ­(např. Lumix 12­-35 f2.8­). Daleko účinnější je 5­-osá stabilizace na čipu. Vidět to je velmi dobře u videa pořízeného z ruky. Kvůli tomu jsem přešel z GX7 na GX80 a stabilizace funguje perfektně u 20mm Lumix i objektivů od Olympusu a manuálních skel. V duální stabilizaci už zase takový rozdíl nevidím, ta na čipu bohatě dostačuje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Raději delší sklo | od: Choakinek (2288)  17.4.20181:05
Parádní sklo, ale raději bych něco ­"delšího­", jako je třeba ­"Sigma 30mm F1.4 DC DN­" nebo ­"Panasonic Lumix G 42.5mm F1.7­".
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Raději delší sklo | od: stn35 (207)  16.5.201822:01
alebo este si zabudol na paradny a rokmi osvedceny olympus zuiko 45mm­/f 1.8
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
kresba | od: jozkopower (451)  17.4.20180:31
Pekne to kreslí i tá cena kreslí, mal som objektív v merku, nakoniec vyhrala Sigma 16mm F1.4, predsa len MFT je pomerne malý snímač, treba svetelné sklá.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: xvasek (216)  17.4.20189:24
Sigma je hrozně velká a těžká. Já o tady té patnáctce přemýšlím jako náhradě za pancake dvacítku, která je pro mě osobně defective by design ­- ten ostřící motorek může delší dobu přežít pouze u obzvláště opatrných jedinců. Už mi pomalu zdechává druhý ­- funguje jenom když je teplo a není vlhko. Do třetího motorku nejdu, protože dvacítka je prostě udělaná tak, že zdechne zase ­- pokud je krytka na pohyblivé části objektivu, tak je to jednoznačně fail. Přitom opticky i ohiskem ji mám fakt rád a velikostí si těžko co lepšího představit.

Tady patnáctka ostří plně vnitřně, takže by mohla ­/ měla vydržet zásadně víc. Škoda, že není o pár milimetrů širší, ale asi je to logické ­- přece nebude Panasovic dělat dvě dvacítky...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: kresba | od: martinX34 (203)  17.4.201821:19
15 je predsa sirsia ako 20. Na rovnaky uhol zaberu ako 20 staci snimku z 15 orezat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: xvasek (216)  18.4.201811:19
Sorry, chtěl jsem napsat ­"užší­". Dvacítka mi hodně vyhovuje ­- takový ideální všeuměl. Kdybych měl mít jenom jedno ohnisko, bral bych tady těch 40 přepočtených mm.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: busy (3304)  18.4.201811:36
Davam zapravdu, ked iba jedno ohnisko, tak takych 40 az 50mm je idealna stredna cesta.
Kedysi som fotil pevnou 36­-kou, a dalo sa :­) Sirsie ohniska som temer vobec nepotreboval, skor mi obcas chybali tie dlhsie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: martinX34 (203)  18.4.201812:49
30 sa na 40 da vzdy orezat, ale naopak sa to neda :­-­)
Ja pouzivam ako zakladny objektiv na OMD­-E­-M10 Olympus 25 mm f­/1,8 a niekedy by sa mi zislo skor nieco sirsie, teda 30­-35mm eq.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: Milan Šurkala (5462)  18.4.201812:55
U některých snímků se to dá. Stačí vyfotit panorama ­(např. na výšku­) a poskládat to dohromady. Každopádně u mnoha scén to nelze provést.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: martinX34 (203)  18.4.201818:47
Vzhladom k tomu, ze ten objektiv pouzivam vacsinou na momentky, panorama neprichadza do uvahy :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: xvasek (216)  19.4.20189:02
No, ono se to nezdá, ale toto je celkem velký ořez na to, aby ho člověk dělal pravidelně. Nepočítal jsem to, ale podle mého je to někde mezi třetinou a polovinou plochy snímku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: martinX34 (203)  19.4.201813:11
Ja orezy robim prakticky pri vsetkych momentkach, lebo len malokedy sa mi v rychlosti podari ­"trafit­" idelana kompozicia.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: wooferx (29)  19.4.20180:12
Zajímavé, není to spíše kusová záležitost? Nějaká vnitřní vada? Brácha má dvacítku ­(typ I­) 4 roky a to byl již bazarový kus po záruce a doteď nemá s ostřením problém, já po třech letech u nového kusu ze setu ­(typ II­) také nepozoruji problém. Akorát ostření je trochu lenivější oproti jiným objektivům, ale to je známá vlastnost. Zapnutí s krytkou jsem občas také provedl... Schválně jsem zkusil MF s nasazenou krytkou ­(originální i neoriginální­) a krytka se nikdy nedostane do kolize s objektivem, aby docházelo nějakému mechanickému namáhání. Tzn. nevidím zde problém.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: xvasek (216)  19.4.20188:52
Možná je to kusová vada, nevím. Co vím je, že výměna motorku stojí čtyři a půl tisíce. :­-­)

Jde o to, že pokud je nasazená krytka a já na ni například prstem zatalčím, pak vyvíjím tlak proti ostřícímu mechanismu ve směru jeho pohybu. Pokud by byla krytka nasazená na vnější nepohyblivé části objektivu, pak by tlak na ni působící směřoval do bajonetu, který by toho IMHO měl vydržet mnohem víc ­- protoře není pohyblivý. Nebo když mi foťák třeba nedejbože spadne na krytku ­- zase celou tu prgu koupí ostřící mechanismus.

Asi je to obecně v pořádku, protože jiné objektivy to mají podobně, pokud mají pohyblivý přední člen. Jenom já když si nacpu brašnu nasaznou dvacítkou plus další dva kousky, tak to tam mám na těsno a jakékoli břinknutí brašnou do čehokoli zase schytá ostřící mechanismus dvacítky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: neutrinograf (121)  22.4.20184:37
hm, tou uvahou jsi mi nasadil brouka do hlavy.. ted se budu bat utratit papirky ­(nastesti je zatim nemam­) za af objektivy, kterym se vysouva predni soustava.. fotak mi sice jeste nespadl, ale ma to neco do sebe pri nejake divocejsi akci.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kresba | od: xvasek (216)  23.4.201816:11
Tak naopak třeba Pentax­-M 50­/1.7 někde z roku 1980 přežil pád na předek bez úhony ostřícího mechanismu ­(taky se vysunuje­), takže možná tato konstrukce není tak úplně nebezpečná. :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.