Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G 14mm f/2.5 II ASPH.

20.2.2015, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi se podíváme na zoubek novému širokoúhlému pancaku Panasonic Lumix G 14mm f/2.5 II ASPH. (H-H014AE). Nabídne 28mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost, světelnost F2,5 a váží jen 55 gramů.
Předmětem dnešní recenze byla druhá generace širokoúhlého pancaku Panasonic Lumix G 14mm f/2.5 II ASPH. Objektiv je skutečně velmi maličký (2 cm tlustý) a lehký (pouhých 55 gramů). Potěší poměrně rychlý autofokus, na druhou stranu se nedá použít pro makro kvůli velmi malému zvětšení, a to ani s předsádkami (naopak makro kroužky by mohly být zajímavou možností). Jeho světelnost je taková... dobrá. F2,5 z něj nedělá vyloženě světelný objektiv, ale na druhou stranu je to dost slušná hodnota, která vám dovolí fotit i za horšího světla při přijatelných ISO citlivostech. Při reálné ohniskové vzdálenosti 14 mm ale nemůžete očekávat nějak nadměrné mazání pozadí. Umí to, ale jen u snímků na dosti krátkou vzdálenost. Při snímání na větší vzdálenosti je mazání pozadí jen mírné a bokeh dost nervózní, naopak u snímků na pár desítek centimetrů bývá bokeh mnohem příjemnější.


Panasonic Lumix G 14mm F2.5 II hodnocení


Zkreslení je korigováno ve fotoaparátech, a to i v RAWu pokud je otevřete v moderních konvertorech. Vinětace je trochu vidět na nižších clonách, ale nepůsobí příliš rušivě. Chromatická aberace je jen velmi lehká, projevuje se spíše v namodralé barvě tenkých linií než barevných hranách. Pokud jde o kresbu, ta je uprostřed skutečně vynikající, a to už při plně otevřené cloně. Rohy nejsou neostré, nicméně poměrně velká plocha snímků mimo střed je proti excelentnímu středu trochu méně výrazná. Optickou kvalitu bych tedy ve výsledku hodnotil jako nadprůměrnou, problémem však mohou být odlesky v protisvětle. Tam je ale objektiv poněkud nepředvídatelný, u některých snímků odlesky vůbec neexistují a dokáže pořídit vynikající fotografie, někde se jich ale naopak vůbec nezbavíte.

Asi největším problémem objektivu je jeho cena. 11 tisíc za druhou generaci tohoto pancaku je opravdu mnoho, obzvlášť, když zoomovací 12-32mm objektiv sice nabídne výrazně horší světelnost, ale na 14 milimetrech podobnou optickou kvalitu (+ spoustu ohniskových vzdáleností navíc), má takřka stejné rozměry a světelnost částečně vynahradí stabilizací. Na druhou stranu, pevná ohnisková vzdálenost je pevná ohnisková vzdálenost a stabilizace lepší světelnost a trošku lepší bokeh nenahradí.

A pokud mohu mluvit subjektivně... I když osobně 28mm ohniskovou vzdálenost nemám zrovna v lásce, objektiv není nějak přehnaně světelný, aby mazal pozadí a poměr stran 4:3 Micro Four Thirds systému také není z mých nejoblíbenějších, focení s tímto objektivem mě opravdu dost bavilo. Nevím proč, neumím si to vysvětlit, ale něco na tomto objektivu přeci jen je. Zejména ve spojení s hledáčkovým Lumixem GM5.


Objektiv je vhodný pro:


1. Interiérové fotografie díky lepší světelnosti v nepříliš úzkých prostorách (28mm ohnisková vzdálenost není zas až tak širokoúhlá)
2. Snímky architektury (jen nepočítejte s řezavou ostrostí po celé ploše)


Plusy


+ Vynikající středová ostrost
+ Miniaturní rozměry a hmotnost
+ Solidní optické výkony
(nízká chromatická aberace, korigované zkreslení, přijatelná vinětace)
+ Dobrá světelnost


Minusy


- Vysoká cena samostatného objektivu

- Občas nepříjemné světelné závoje a odlesky
- Trochu méně výrazná ostrost mimo střed

 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix G 14mm f/2.5 II ASPH. děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 11 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte objektiv Panasonic G 14mm F2.5 II?
V anketě šlo hlasovat od 20.2.2015 do 20.2.2016. Počet hlasujících: 4
Výborný0 %
Průměrný50 %
Špatný50 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.