Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH6: s revolučním snímačem

28.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix GH6: s revolučním snímačem
Panasonic nedávno představil nový fotoaparát Lumix GH6, který byl napjatě očekáván. Zvýšilo se rozlišení 4/3" čipu na více než 25 MPx, dostáváme zde 4K video při 120 fps, většina režimů je v 10bitové hloubce a máme tu především Dynamic Range Boost.
Nebude chybět ani pohled na několik snímků při různých citlivostech a studium šumu. Dnes to bude ale trochu delší, neboť fotoaparát disponuje multiexpozicí, která dokáže vytvořit až 100MPx snímky, a to dokonce z ruky. Níže ukázané snímky ale budou foceny ze stativu. JPEGy jsou se staženým odšumováním na -4, RAWy budou převedeny s úplně vypnutým odšumováním pomocí SilkyPix Developer Studio 8 SE (autíčka, bílá plocha) a Camera Raw (zajíc).
 
Panasonic Lumix GH6 ISO šum autíčka 25MPx
výřezy z 25MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Od 4/3" čipu nelze čekat zázraky, nicméně ISO 400 je ještě krásně čisté, ISO 800 vypadá stále dost solidně, ISO 1600 je dostatečně použitelné s počínajícím barevným šumem a ISO 3200 už bude chtít poněkud citlivější zásahy. Stále je to ale dostatečné pro většinu snímků. Vyšší citlivosti jsou už ale problém.
 
Panasonic Lumix GH6 ISO šum autíčka 12MPx
výřezy ze snímků zmenšených do 12 MPx (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Máme zde snímky zmenšené na 12 MPx pro porovnání mezi recenzemi a zde by se měla projevit výhoda nového čipu (kvůli vyššímu rozlišení by se měl šum v tom menším lépe schovat). Že by se šum nějak dramaticky snížil proti 20MPx čipu (např. v GH5 II), to bych asi neřekl, na druhou stranu vyšší rozlišení šum určitě nezvýšilo.
 
Panasonic Lumix GH6 multiexpozice 100MPx JPEG
výřezy z 25MPx JPEGů (vlevo standardní, vpravo 100MPx multiexpozice zmenšená na 25 MPx)
 
Lumix GH6 podporuje také multiexpozici, která vyfotí až 100MPx snímek. Ten je možné uložit jako 100MPx nebo 50MPx JPEG/RAW, současně je možné uložit i 25MPx JPEG/RAW podle toho, zda chcete mít snímek v obrovském rozlišení nebo tom standardním, ale přesto detailnějším. Je dobře vidět, že multiexpozice opravdu přidává výrazně lepší detaily.
 
Panasonic Lumix GH6 ISO šum autíčka multiexpozice RAW
výřezy z 25MPx RAWů (vlevo standardní, vpravo 100MPx multiexpozice zmenšená na 25 MPx)
 
Zde je totéž v RAWu. U multiexpozice je vidět mírnější barevný šum a celistvější detaily. Rozhodně je to něco, co trochu vylepšilo výsledek.
 
Panasonic Lumix GH6 iso šum zajíc 25MPx
výřezy z 25MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Do citlivosti ISO 400 je obraz solidní, pak se to postupně zhoršuje. ISO 800 je použitelné, ISO 1600 už docela hraje barevným šumem a JPEGy se začínají více rozmývat. Jako horní rozumnou hranici bych označil asi ISO 3200, výše bych raději nechodil.
 
Panasonic Lumix GH6 iso šum zajíc 12MPx
výřezy ze snímků zmenšených do 12 MPx (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Pokud to zmenším do standardizovaných 12 MPx pro srovnání mezi recenzemi, pak to vypadá mnohem lépe a i ISO 1600 a 3200 vypadají koukatelně.
 
Panasonic Lumix GH6 iso šum multiexpozice JPEG
výřezy z 25MPx JPEGů (vlevo standardní, vpravo 100MPx multiexpozice zmenšená na 25 MPx)
 
Lumix GH6 nabídne i již zmíněnou multiexpozici, nicméně na této scéně není rozdíl příliš viditelný. Někde to sedne více, někde méně, zde to trochu vylepšilo celistvost některých linií.
 
Panasonic Lumix GH6 iso šum zajíc multiexpozice RAW
výřezy z 25MPx RAWů (vlevo standardní, vpravo 100MPx multiexpozice zmenšená na 25 MPx)
 
Pokud jde o RAWy, tam by se trochu rozdíly i daly najít, multiexpozice má některé linie trochu celistvější. V zásadě ale žádný významný rozdíl.
 
Panasonic Lumix GH6 ISO šum bílá plocha 25MPx
výřezy z 25MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
U snímků bílé plochy vidíme, jak se pomalu do snímků vkrádá barevný šum. Více patrný začne být u ISO 1600, dá se zvládat i při ISO 3200, pak už je ho ale poměrně dost.
 
ISO 100, odšumování -5
 
ISO 100, odšumování +0
 
ISO 100, odšumování+5
 
Lumix GH6 podporuje i nastavení síly odšumování JPEGů (je to jedno z nastavení pro jednotlivé barevné profily vedle ostrosti, kontrastu a dalších). Střední odšumování je docela v pořádku, silnější odšumování je místy docela silné a rozmývá obraz. Osobně jsem spíše zastáncem nějakého toho šumu, pokud jsou tím zachovány detaily (odšumování bych spíše mírně stáhl dolů).
 
ISO 1600, odšumování -5
 
ISO 1600, odšumování +0
 
ISO 1600, odšumování+5
 
Vliv jde hodně vidět na vyšších citlivostech. Zatímco u těch nižších se odšumování příliš neprojevuje, u ISO 1600 je už střední nastavení dost silné a hodně rozmývá obraz.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.