Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 18mm F1.8

2.12.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix S 18mm F1.8
Panasonic má už pěkně ucelenou nabídku kompaktních full frame objektivů se světelností F1,8. Poslední novinkou je Lumix S 18mm F1.8 (S-S18), který nabídne velmi širokoúhlý 100° záběr. My ho dnes otestuje na 24MPx fotoaparátu Lumix S5
Dostáváme se ke konci testu. Dnes jsme se podívali na nejširokoúhlejší model Lumix S 18mm F1.8 z řady objektivů Panasonic Lumix S se světelností F1,8, která čítá 5 modelů s velmi podobným tvarem a rozměry. A v podstatě pro něj platí to, co pro všechny ostatní testované verze. Jde o relativně kompaktní objektiv s dobrým zpracováním (nečekejte luxusní dojem, ale spíše solidního pracanta) a snadným ovládáním. Zaostřovací kroužek jde s naprosto ideální tuhostí (poměrně tuze, ale současně naprosto plynule), máme tu i základní utěsnění.
 
Panasonic Lumix S 18mm F1.8 hodnocení
 
Nijak zvlášť se nebude lišit ani hodnocení výkonů optiky a další detaily. Máme zde velmi rychlý a tichý autofokus, zvětšení je typické pro danou třídu, takže nečekejte makro objektiv, nicméně musím říci, že mě focení detailů s tímto objektivům opravdu náramně bavilo. Díky svému velmi širokoúhlému záběru a dobré světelnosti (malé hloubce ostrosti) je naprosto ideálním objektivem pro každého vloggera. Myslím, že u mnoha youtuberů s full frame Panasonicem by tento objektiv mohl zabodovat (nemají-li základní setový objektiv 20-60mm, který sice pozadí tolik nerozmaže, ale je také dost širokoúhlý).
 
Samotná optická kvalita objektivu je takový slušný průměr. Objektiv spoléhá na optické korekce zkreslení, což si ale všimnete jen v RAW konvertorech, které tuto korekci neprovádí. V důsledku korekce počítejte s trochu méně výraznou ostrostí směrem k rohům, ale přesto si myslím, že je objektiv vhodný na krajinky i architekturu (jen bych trochu přiclonil). Tam přijde vhod zejména v interiérech dobrá světelnost dovolující fotit i za špatného světla. Pochopitelně je tu i vinětace, ale jen na nejnižších clonách (také se softwarově trochu potlačuje) a asi jediným takovým větším neduhem objektivu je chromatická aberace. Většinou není plošně moc velká a do značné míry se dá odstranit, ale nezřídka se vyskytuje i v bokehu, a tam už s tím moc nenaděláte. Odlesky jsou občas přítomné a zde je opět těžké je hodnotit. Fotografy nepotěší, kameramani budou z jejich charakteru spíše nadšení. Radost je také hrát si s hvězdičkami po přiclonění.
 
Ve výsledku jde o objektiv, který sice není opticky dokonalý, ale je s ním docela zábava. Docela slušný je pro krajinky i architekturu, velkou cílovou skupinou by ale mohli být vloggeři a ti, kteří chtějí natáčet širokoúhlé video (a uvítají efektní odlesky v protisvětle). Cena nicméně dává znát, že nejde o objektiv se světelností F2,8, ale F1,8.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Vloggery díky širokoúhlému záběru a dobré světelnosti
2. Krajiny i architekturu, a to i v interiérech
3. Natáčení videa (širokoúhlý záběr i při cropovaných 4K60p na S1/S1H/S5)
 
 

Plusy

 
+ Kombinace širokého úhlu a velmi dobré světelnosti
+ Rychlý a tichý AF
 
 

Minusy

 
- Chromatická aberace v zaostřené ploše i bokehu
- Odlesky v protisvětle (pro kameramany možná výhodou)
 
 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix S 18mm F1.8 děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 22 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.