Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
1.6.2015, Milan Šurkala, recenze
Nový Lumix TZ70 vypadá dost zajímavě. Jde o kapesní ultrazoom, u nějž najdeme snímač s rozumným rozlišením 12 megapixelů a dokonce i podporu RAWu. K tomu nechybí ani elektronický hledáček. Jak moc dobře bude fotit?
aragonn (321) | 21.8.201720:55
Dobrý večer,dá se stáhnout odšumování jako na TZ10?To základní dost patlá snímky.
Při současné ceně necelých 7t to nemusí být špatná volba.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 9.6.201523:56
Když se porozhlédnu po trhu, tak nějak nevidím důvod, proč by zákazník měl preferovat tento model. Jak smutné. Z počátku byla řada TZ ikonou, ale pak to výrobce pokazil a s každým podobným modelem zatlouká další hřebíček do pomyslné rakvičky řady TZ.
Odpovědět1  0
ka.mik1 (23) | 1.6.201517:23
Prostě stále hledám od Panasoniku náhradu za 7 let starý TZ5, který nedělá odlesky v protisvětle, má hezkou kresbu, má 10x zoom. Stačila by mi nějaká o trochu lepší inovace a nic. Do většího stylusu 1 se mi nechce. Prostě do stejného kompaktního těla lepší video, o trochu snímač, rychlost atd. a nic, stále čekám. Na 280mm mám 4,9, to snad nejde vyrobit něco lepšího za tu dobu? Nechci hrůzy s f6 a víc a 30x zoom, prostě jen vylepšit toto do obdobného těla, zase nechci jen 3x zoom.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6624) | 1.6.201519:03
Tak to zhoršení světelnosti až tak dramatické není, TZ70 má na 280mm F5,6, což je třetina EV dolů proi TZ5. Nepotěší, ale přežít se to dá. Do toho cca 12× zoomu to kreslí docela pěkně, takže pokud si zakážete zoomovat na více než 12x, tak se to dá použít. To, že má 30x zoom, neznamená, že je nutné jej využívat a do 12x zoomu ty výsledky nejsou zas zrovna nejhorší. Samozřejmě se shodneme na tom, že mít nativně pořádný 12x zoom by bylo lepší.
Odpovědět0  0
ka.mik1 (23) | 1.6.201520:05
Přesně tak, pořádný 12x zoom. Jenže pak ho převálcuje tento https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-panasonic­-lumix­-tz7­-ultrazoom­-temer­-bez­-chybicky­/2767, vyrobený před šesti lety a ten má dokonce parádních 25­-300mm. Prostě až na video za celou tu dobu pro mne žádné vylepšení...
Odpovědět3  0
Choakinek (4681) | 1.6.201523:09
Máte smůlu. Jste v menšině, na kterou dnes trh s fotoaparáty zapomněl :­-­).

Modelem takového trhu není vlastnosti obrazového výkonu starších modelů vylepšovat, nýbrž je kurvit :­-­(.
Odpovědět1  0
radyn (33) | 1.6.201516:54
Tak by mě zajímalo na čem jel ten borec který tomuhle stroji dal v anketě hodnocení ,,výborný­", pobavil. Je to průměrný stroj za nadprůměrné peníze. Ocenil bych hlavně ten hledáček, výběr ze 4 poměrů stran snímku, konečně rozumné rozlišení 12 mpx, ale také ­(byť dnes už standardní­) širokoúhlý objektiv. Za nedostatek považuju děsivou světelnost, malý snímač, a absenci sáněk, protože kdyby byly, dalo by se přišroubovat externí led­-osvětlení které alespoň já coby dobrodruh fakt využívám. ­(Ty sáňky výrobci bohužel dost ignorují i u bytelných UZ, ale tam nakonec ignorují i hledáčky­). Chtěl bych se zeptat proč jste tam dali v galérii u toho mlýna korekci +0,7 EV, mně ten snímek přijde až přesvětlený, a pak jak se ten ,,inteligentní zoom­" liší od digitálního, tam by se možná hodily třeba jeho ukázky. Celkově díky za pěknou recenzi. Konečný verdikt ať si udělá každý sám ale nedá mi si rejpnout že těch 10 litrů bych dovedl utratit opravdu trochu jinak.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6624) | 1.6.201518:38
1, Mlýn. Zde se jedná v podstatě o ­"omyl­", s nastavenou korekcí expozice z předchozího snímku. Při scéně náročné na DR to na displeji občas člověk nepozná a nepřijde mu, že je to špatně ­(nefotil jsem přes EVF, což byla chyba­).
2, Inteligentní zoom. Ukázky inteligentního zoomu v recenzi jsou v kapitole ­"zoom­".
Odpovědět0  0
aperture (55) | 1.6.20153:00
na TZ70 stacilo aby dali 1´´ cip, nechat tych idealnych 12Mpix trochu zlepsit resp znizit rozsah svetelnosti na povezme aspon postacujucich 2­-4 + skratit zoom z uplne zbytocnych 30x na povedzme 8­-10x a mohli sme tu mat podareny kompaktik.. takto je to len dalsia zasumena ­"mydlova krabicka­" s raw­-om navyse ako pridanou hodnotou.. fakt skoda uz dlhe roky nevyuziteho potencialu ktory v sebe skryva uz dost dlhe obdobie tato seria panasonicov.. kazdopadne maly krocik v podobe zlepsenia pridanim raw a znizenim megapixelov je cesta na ktorej by nemal panasonic zaspat ale naopak vyzvou pokracovat v nastupenom trende vylepsovania uz vyssie spominanych vlastnosti v tejto triede..
Odpovědět1  0
sm.art (354) | 1.6.20157:26
10x zoom s 1­' snimacom sa do kompaktneho tela sotva zmesti a pri svetelnosti 2­-4 uz vobec nie. Ale prial by som si take nieco v chystanom FZ300
Odpovědět0  0
busy (4706) | 1.6.20159:29
Az tak pesimisticky by som to nevidel. Ak vezmeme dnes bezny zaciatok na 24mm, potom pri cipe 1­" a svetelnosti F4 na 240mm by musel mat vstupny otvor objektivu teoreticky priemer 22mm. TZ70 ma F6.4 na 720mm co predstavuje vstupny otvor 20mm co je temer tolko isto. Takze si dovolim tvrdit, ze pri ­(vreckove rozmery este stale zachovavajucom­) rozsireni priemeru objektivu o 2­-3mm mozeme mat aj 10x zoom a aj cip 1­" :­)
Odpovědět3  1
busy (4706) | 1.6.20159:31
10x zoom s cipom 1?­" pri rozumnej svetelnosti F4 na konci ­- som chcel napisat.
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (6624) | 1.6.201511:14
No já nevím, ale podívej se na Sony RX. RX100 měla 28­-100mm F1,8­-4,9 a už takhle byla velká jak ten Panasonic. Natáhnout to o dalších 100 mm s ještě trochu lepší světelností při stejných rozměrech nevidím moc jako reálné. A za další, stačí se podívat na RX10, která má 24­-200mm ­(tzn. ještě menší zoom­) při naopak lepších F2,8 a vstupní otvor na maximum je jen trochu větších 26mm ­(proti těm 22mm­). A ty rozměry... Ono do něčeho rozumně velkého by to šlo udělat, ale spíše ve velikosti takového Stylusu 1 než TZ70.

Kapesní ultrazoom by měl být kapesní a rvát do toho 1­" senzor je prostě nesmysl. Smysl by mělo tam dát třeba 1­/1,7­" čip a 24­-240mm, 25­-300mm nebo něco podobného se zhuba F2,8­-4. Kvalita fotografií by byla relativně dobrá, bylo by to dostatečně univerzální a při dnešních technologiích optiky, asférických členech a kdo ví čím dalším i stále kapesní ­(a tím kapesním myslím, že se to dá dát opravdu do skoro každé kapsy a ne jen a pouze do velké kapsy velké zimní bundy. Nemá smysl směřovat všechny fotoaparát ke kombinaci ­"velký senzor, malý zoom, bomba světelnost­". Každý má jiné nároky.
Odpovědět4  0
busy (4706) | 1.6.201511:56
Len som odpovedal sm.art­-ovi, ze z fyzikalneho hladiska nic nebrani tomu by sa to voslo :­)

RX100 ­(a aj Canon G1X­) beriem tak, ze su to prve profikompakty s vecsimi cipmi ­(viac ako 1­/1.5­"), vyrobcovia sa zamerali na co najlepsiu svetelnost na zaciatku rozsahu ­(kde sa daju dosiahnut najnizsie cisla­) ale svetelnosti na konci uz nevenovali tolko pozornosti ­(co v dalsich modeloch nastastie viac­-menej napravili­).

Inak ja osobne si tiez myslim ze 1­" cip do malych ultrazoomov nie je vhodny. Ale u mna je to skor tym ze radsej uprednostnim dlhsie ohniska ­(600+ mm­) pri rozumnej svetelnosti ­(kde este nie je difrakcia­) aj za cenu mensieho cipu. Urcitu nadej mi dava napr. Olympus SZ­-10, ktory je pomerne maly a lahky ­- ma cca 200 gramov, ale pritom na 504mm ma velmi peknych F4.4. Akurat namiesto 14 Mpix by uplne stacilo keby mal 8 ­(nech to radsej ma lepsi dynamicky rozsah a nizky sum na vysokych ISO­).
Odpovědět2  0
busy (4706) | 18.6.201513:15
V tejto suvislosti by mohol byt zaujimavy Canon G3 X. Je to sice ­"iba­" klasicky velky ultrazoom, avsak ma snimac 1­", rozsah az do 600mm a na 600mm ma ­(vzhladom na velkost cipu­) este velmi peknych F5.6. Pre mna je zaujimave hlavne to, ze zmensenim cipu na beznu kompaktnu velkost ­(1­/2.3­", samozrejme pri zachovani pixelovej hustoty­) by siel umerne zmensit aj objektiv pri zachovani jeho parametrov a s nim mozno aj cely fotak na ­(prakticky­) vreckovu velkost.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6624) | 18.6.201518:42
Tou pixelovou hustotou 8MPx na 1­/2,3­" by ses dostal na výkon 1­/2,3­" výřezu ze 12MPx 1­/1,7­" senzoru. O trochu lepší by to sice bylo, ale zas tak moc ti to nepomůže.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.