Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Pentax-DA 18-135mm 1:3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR

9.10.2015, Milan Šurkala, recenze
Otestujeme univerzální objektiv smc Pentax-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR pro digitální zrcadlovky Pentax. Nabídne 7,5× optický zoom při standardní světelnosti i vodě odolnou konstrukci.
Objektiv smc Pentax-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR je určen pro zrcadlovky Pentax a má být univerzálním objektivem vhodný pro všechny příležitosti. Nabídne solidní ohniskový rozsah se 7,5× optickým zoomem a standardní světelností F3,5-5,6. Zpracování je slušné, potěší i vodě odolná konstrukce, takže se nemusíte bát ani deště. Zoomovací kroužek jde krásně hladce, díky čemuž by objektiv mohl být dobrý i na video, jenže testovaný Pentax K-3 II ve videu neostří průběžně a pokud přicloníte, clonění způsobuje záseky ve videosekvenci. Manuální ostření je poněkud tužší. Výtka putuje na adresu autofokusu, který je poněkud hlučnější a především je na poměry zrcadlovek velmi pomalý. To neznamená, že by vás zdržoval, ale konkurenční objektivy umí být výrazně rychlejší, což platí jak pro DSLR, tak i CSC objektivy.


Pentax-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED WR hodnocení


Bokeh je u širších ohniskových vzdáleností spíše průměrný, při větším zoomu se zlepšuje a umí být i docela pěkný a příjemný. Opticky na tom objektiv není příliš dobře. Rozhodně mohu pochválit středovou ostrost, ta je na zoomovací objektiv opravdu vynikající, což vynikne zejména při použití funkce Pixel Shift. Teprve pak uvidíte, jak neuvěřitelně ostře dokáže objektiv kreslit. Dokonce i bez této funkce dokáže objektiv tak ostře kreslit, že úplně vytahuje objekty z obrazu a dává snímkům velmi zajímavý trojrozměrný efekt. Bohužel to platí jen uprostřed. Směrem k rohům na vás čeká slabší ostrost, při větším zoomu nepomůže ani masivní clonění. Při nízkých clonách čekejte vinětaci a stěžejním problémem objektivu je chromatická aberace. Ta je opravdu hodně výrazná.

Objektiv Pentax 18-135mm WR je tedy univerzálem, který umí od všeho trochu, nicméně opticky patří ke slabším objektivům ve své kategorii a např. k zrcadlovce K-3 II bych jej jako solidního partnera zrovna nedoporučil. Je dobré uznat, že v setu s touto zrcadlovkou je za rozumný příplatek. Pokud jej však chcete kupovat samostatně, je vzhledem ke konkurenčním rešením podobného ohniskového rozsahu hodně drahý. Pro majitele levnějších zrcadlovek, kteří chtějí rozumné fotky do rodinného alba, je to přijatelný setový objektiv, ale pro celoplošně kvalitní snímky sáhněte raději po něčem jiném.


Objektiv je vhodný pro:


1. Běžné rodinné fotografie s nepříliš vysokými nároky na kvalitu
2. Focení v nepříznivých klimatických podmínkách
3. Snímky, kde není důležitá rohová ostrost a naopak oceníte excelentní středovou ostrost


Plusy


+ Nadprůměrná středová ostrost
+ Odolná konstrukce
+ Univerzální ohniskový rozsah


Minusy


- Velmi výrazná chromatická aberace
- Slabá rohová ostrost
(zejména na max. zoomu)
- Nepřesvědčivé optické výkony
- Pomalejší autofokus

 
Za zapůjčení objektivu Pentax-DA 18-135mm 1:3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR děkujeme Pentax.


 

Cena v době testování: cca 14 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.