Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX100 IV (RX100M4): zase o něco lepší

14.2.2017, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Úspěšná řada kompaktů Cyber-shot RX100 zahrnuje už několik modelů, my se dnes podíváme na ten čtvrtý. Má vysoce světelný objektiv, výklopný displej a podporuje vysokorychlostní video až při 1000 fps.
Sony Cyber-shot RX100 IV potvrdil stejně jako jeho předchůdci, že patří rozhodně k velmi dobrým fotoaparátům. Má stále docela kapesní rozměry, nicméně na kalhoty to už přeci jen není. Mnohé potěší výklopný elektronický hledáček, ten má ale i své stinné stránky. Kvůli malým rozměrům fotoaparátu je vyskakovací, takže proti větším přístrojům, kde se hned kouknete do hledáčku, zde ho musíte nejprve nechat vyskočit tlačítkem a pak ještě povytáhnout vzad. Poněvadž je na boku a s relativně malou očnicí, pro uživatele s brýlemi nebude jeho používání komfortní a např. za sebe mohu říci, že se mi mnohem lépe fotilo přes displej a hledáček jsem zkoušel jen párkrát.

Potěší výklopný displej, a to až o 180° vpřed a pak o 45° dolů. Využijete jej tak pro snímání selfie, maker i snímků nad hlavou. Za danou cenu je ale hodně zvláštní, že není dotykový. Zejména u videa by se to dost hodilo. Na fotoaparátu oceňuji téměř nekonečné možnosti konfigurace tlačítek a ovladačů, takže každý si může nastavit ovládání tak, jak mu bude vyhovovat. Optická stabilizace obrazu patří k těm slabším, nečekejte ani moc od výdrže baterie, nicméně v průběhu testu to bylo silně ovlivněno výrazně mrazivým počasím.

Fotoaparát je svižný, rychle ostří, ale počítejte se slabšími schopnostmi makra. Na to se fotoaparát skutečně moc nehodí. Radost udělá bohatý rozsah expozičních časů (už od 1/32000 sekundy při použití elektronické závěrky, nicméně mechanická začíná až na 1/2000 sekundy), k dispozici je také interní ND filtr. Horší je to s měřením expozice, které rádo trochu podexponovává, zejména v zimě ve sněhu je kladná korekce expozice nutností, a to nezřídka hodně výraznou. Se špatnou expozicí na sněhu sice mají problém fotoaparáty obecně a není to problém jen u Sony, nicméně zde je nutné korigovat opravdu hodně.

Světelnost objektivu sice slibuje pěkné hodnoty F1,8-2,8, nicméně už od 32mm ohniskové vzdálenosti musíte počítat s F2,8, která se drží až do maximálního zoomu. Bokeh je často spíše nervózní a optická kvalita je sice výborná uprostřed, ale v rozích to už někdy neplatí. Objektiv se moc nekamarádí s protisvětlem.


Sony Cyber-shot RX100 IV hodnocení


Kde ale fotoaparát opravdu válí, je video. Máte tu výborné 4K video při 25p a pokud se spokojíte s Full HD, můžete si užít až 100 fps. K tomu ale potřebujete rychlou UHS-I U3 kartu, jinak vám tento režim nebude dovolen. Velmi bohaté jsou možnosti nastavení videa i co se týče expozičních nastavení. Jestli je fotoaparát v něčem ve své třídě jedinečný, jsou to zpomalené videosekvence. V takřka Full HD rozlišení se natáčí při frekvenci 250 fps a nebude-li vám vadit menší rozlišení, můžete využít dokonce 500 fps a 1000 fps. Videa se ale vždycky ukládají jako Full HD. Stinnou stránkou je to, že ovládání zpomaleného videa je poměrně komplikované a v režimu priority kvality natočíte jen 2 sekundy. To je pak občas docela kumšt trefit přesně záběr, který chcete, nemluvě o tom, že toto 2s video se pak zpracovává mnoho desítek sekund. Jak ale bylo řečeno, navzdory několika nekomfortním prvkům jde o jedinečnou věc, kterou vám jiní nenabídnou.

Obrazová kvalita je po stránce čipu solidní. Snímač moc nešumí, má vysoký dynamický rozsah. Zpracování obrazu by mohlo být méně agresivní, ale k tomu tu máme RAWy. Oceňuji tradičně výborný HDR režim i klasický jednosnímkový prosvětlovací režim DRO. Další skvělou věcí je sekvenční snímání se 14 snímky za sekundu.

Doposud testované modely RX100 si zatím vždy odnesly ocenění TREFA (jak RX100, tak i RX100 III) a je otázkou, zda to čeká i čtvrtý model. Dnes bohužel musím říci, že to na ocenění nebude. To neznamená, že by RX100 IV nebyl dobrý fotoaparát, to ani omylem, je opravdu velmi dobrý. Nicméně cena 29 tisíc je opravdu hodně vysoká, zejména pokud se podíváme na konkurenci jako je např. nový Panasonic Lumix LX15, jenž je o nezanedbatelných 10 tisíc levnější. Sice mu chybí takto skvělé zpomalené videosekvence, jinak si jsou ale oba fotoaparáty dost podobné a LX15 dokonce nabídne i pár věcí navíc. Primárním problémem je tedy vzhledem k situaci na trhu cena. Pokud vám však jde o nadprůměrné zpomalené video, v podstatě je RX100 IV nejlepší volbou, neboť jiná ani ve třídě kapesních kompaktů neexistuje.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení vysoce nadprůměrných zpomalených videosekvencí
2. Natáčení výborného 4K a Full HD videa i s manuální nastavením
3. Podvečerní snímky na širších úhlech záběru
4. Fotografie architektury


Plusy


+ Nadprůměrné zpomalené videosekvence
+ Solidní kvalita obrazu (zejména v RAWu)
+ Elektronický hledáček
+ Velmi dobré 4K a Full HD video (až 1080p100)

+ Relativně kapesní rozměry
+ Rychlé ostření i sekvenční snímání
+ Rozsáhlé možnosti nastavení expozice u snímků i u videa
+ Výklopný displej
+ Světelný objektiv
+ Nekonečné možnosti nastavení tlačítek


Minusy


- Vysoká cena

- Objektiv by mohl být lepší v rozích (ostrost, aberace, odlesky)
- Displej by mohl být dotykový
- Slabší makro
- Táhnutí k podexpozici (nadprůměrně na sněhu)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot RX100 IV děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 29 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.