Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony E 1.8/50mm OSS (SEL-50F18)

20.2.2014, Milan Šurkala, recenze
Předmětem dnešní recenze bude velmi zajímavý pevný objektiv pro fotoaparáty Sony NEX a a3000. Jde o pevnou padesátku se světelnost F1,8. Objektiv překvapí i tím, že je vybaven optickou stabilizací.

Autofokus, ostření


Objektiv podporuje automatické i manuální ostření. Jak už bylo řečeno u toho manuálního, elektronická vazba je přesná, okamžitá, ale s pomalým převodem, takže se hodně natočíte, než vůbec přeostřite. Zejména pokud si zapnete zvětšený náhled na displeji, budete docela těžko poznávat, zda ostříte dopředu nebo dozadu (a zda už náhodou nejste na hraniční hodnotě zaostření).

Autofokus také není úplně bez chyb, ale to je také způsobeno hlavní výhodou objektivu, jeho dobrou světelností. Ta má za následek malou hloubku ostrosti, a tak je občas těžké přemluvit objektiv k tomu, aby ostřil na popředí, zejména pokud jde o něco tenčího jako např. větve stromu. Díky tomu, že takový tenký prvek jako větev je mimo hloubku ostrosti a díky dobré světelnosti je opravdu hodně rozostřený, autofokus jej nebere v potaz. Občas tak holt musíte předostřovat např. pomocí zaostření na vlastní ruku nebo ostřit manuálně.

Nepotěší ani rychlost ostření. Pokud je předostřeno, což a3000 dělá automaticky, dostanete se zhruba na 0,35 sekundy, což je pěkný výsledek. Pokud ale předostřeno není, což se nestává až tak zřídka, počítejte spíše s časy okolo 1,2 až 1,5 sekundy, což už tak moc dobře nezní. Minimální ostřící vzdálenost činí 31 centimetrů od přední čočky, což znamená 40 cm od čipu. Naměřil jsem tedy přepočtené zvětšení 0,26×, což je pro makro nedostatečné. Zkusil jsem také makropředsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi a minimální ostřící vzdálenost se snížila ze 31 na 12 cm. Současně s tím se zvýšilo přepočtené zvětšení na 0,64×, což už stačí pro nějaké to méně náročné makro.


Focení makra


Na fotkách kleští uvidíme, jak si objektiv při focení makra stojí v praxi.


Sony SEL-50F18 makro kleště

expoziční čas 1/30 s, clona F1,8, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení



Makro skutečně není hlavní výhodou tohoto objektivu. Zvětšení je poměrně malé.


Sony SEL-50F18 makro

expoziční čas 1/320 s, clona F1,8, citlivost ISO 400, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení



I při nejnižší cloně kreslí objektiv krásně kontrastně. Jen to zvětšení není kdovíjak velké.


Sony SEL-50F18 makro s Raynox DCR-150

expoziční čas 1/200 s, clona F1,8, citlivost ISO 400, ohnisko 50 (75) mm, makropředsádka
Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení


S makropředsádkou Raynox DCR-150 je to hned o něčem jiném, 4,8 dioptrie se přeci jen projeví. Zde už by se naopak hodilo více clonit.


Světelnost a clona


Objektiv Sony E 1.8/50mm OSS má velmi dobrou světelnost F1,8. Cloní se zde 7lamelovou irisovou clonou, jejíž maximální možné přiclonění je na hodnotu F22.


Bokeh


Podíváme se také na kvalitu bokehu.


Sony SEL-50F18 bokeh plně otevřená clona

expoziční čas 1/8 s, clona F1,8, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení



Bokeh je opravdu velmi krásný, krémový. Odlesky jsou kulaté, plné bez výraznějších okrajů. Takhle nějak to má vypadat. Můžete se podívat i na snímek ve formátu RAW.


Sony SEL-50F18 bokeh clona F5,6

expoziční čas 1,3 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení



I po přiclonění je bokeh docela jemný, což je docela překvapivé, když se podíváte na výraznou sedmiúhelníkovou strukturu odlesků.


Stabilizace


Testovaný objektiv je jeden z mála pevných světelných objektivů, který je vybaven optickou stabilizací. Test proběhl s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 75 mm a expozičním časem 1/8 sekundy. Testoval se tedy účinek zhruba 3,3 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Účinek stabilizace mě moc nenadchnul. Snímky byly trochu ostřejší, ale žádný z nich nebyl vyloženě ostrý a neroztřesený. Očekávejte výkony tak někde pod 2 EV. I to samozřejmě dost pomůže, máte to hned čtvrtinovou ISO citlivost, ale čekal jsem přeci jen trochu více. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.