Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Ericsson Xperia X10: fotící elegán

28.2.2011, Milan Šurkala, recenze
Dalším otestovaným fotomobilem je Sony Ericsson Xperia X10 s 8MPx CMOS snímačem. Fotomobil disponuje obrovským 4" WVGA dotykovým displejem a podporuje i natáčení HD videosekvencí. Jak dobře fotí?
Test fotomobilu Sony Ericsson Xperia X10 máme zdárně za sebou. Na fotomobilu jde vidět, že není primárně mířen na fotografie jako např. nedávno testovaná Nokie N8, ale ostudu si také nedělá. Časy, kdy Sony Ericsson téměř automaticky znamenal nadprůměrné focení, jsou již pomalu za námi. Pro lepší fotografické výsledky má Sony Ericsson v nabídce 12MPx Satio.

Fotomobil má obrovský 4,0" LCD displej s výborným rozlišením, snadno se však zašpiní. Díky velkému displeji je fotomobil obrovský (na délku a šířku), takže se může hůře držet. Osobně nejsem příznivcem takto placatých mobilů. Spodní strana je však gumová, takže držení výrazně zlepšuje a zde si Sony Ericsson zaslouží pochvalu.

Rychlost přístroje je bohužel podprůměrná, alespoň co se fotografování týče. Mobil se dlouho odemyká, dlouho trvá, než naběhne a ani ostření není kdovíjak rychlé. Doporučuji natvrdo zapnout ostření na nekonečno, pak svižnost přístroje značně zvýšíte.



Pochválit musím na třídu fotomobilů opravdu výborné makro, zde Xperia X10 mnoho konkurence mít nebude. Potěší solidní rozsah expozičních časů, takže s trochou odvahy můžete fotit i v noci. Dalším pozitivem jsou HD videosekvence, byť kvalitu jak z kompaktů nebo zrcadlovek nečekejte.

Vůbec jsem však nepochopil přítomnost 16× digitálního zoomu, který je zcela zbytečný. Použití digitálního zoomu nad 3× přiblížení vede k nepřijatelné degradaci kvality a fotografie se nedají použít ani na sociální sítě. Chcete-li používat digitální zoom, samozřejmě můžete, ale v rámci logických možností. Už 4× přiblížení je nesmysl. Ovládání je sice přehledné, ale dotykový displej má poněkud zvláštně nastavenou citlivost.

Objektiv má rozumnou ostrost až do rohů, chromatická aberace je mu téměř cizí, trpí však na vinětaci a odlesky objektivu v protisvětle. Kvalita obrazu je typicky fotomobilová. Malý čip si vyžádal vskutku agresivní odšumovací algoritmy a kresba je téměř na všech snímcích příliš rozpitá. Přisvětlovací LED dioda je slabá.

Sony Ericsson Xperia X10 mě tedy kvalitou snímků příliš nenadchla. Zatímco některé fotomobily snesou srovnání s kompakty a některé je i předčí, Xperia X10 je jen na půli cesty. Trochu lepší než standardní fotomobily, ale na špičku své třídy bohužel zdaleka nedosahuje. Na focení má Sony Ericsson v nabídce i lepší fotomobily.

Nadprůměrné makro
Pomalost, lenivý autofokus
Rozumný rozsah expozičních časů
Vinětace a odlesky objektivu
Vysoké rozlišení LCD displeje
Příliš agresivní zpracování obrazu
Cena v době testování: 10 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Ericsson Xperia X10 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotomobilu Sony Ericsson Xperia X10 děkujeme Sony Ericssonu.





Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.