Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Srovnání po 6 letech, APS Samsung 14,6 MPx vs 28 MPx

18.1.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme, jak se projevilo 6 let, které od sebe dělí dva čipy společnosti Samsung. O kolik bude lepší 28MPx CMOS BSI senzor než starý 14,6MPx čip? Kolik EV v šumu a dynamickém rozsahu získá navíc?
Samsung se opravdu pochlapil. Zatímco v nedávném případu Canonu jsme museli konstatovat, že po 4 letech byl představen snímač, který v šumu a dynamickém rozsahu nabídnul nanejvýš třetinu EV navíc a nedošlo ani k nějakému znatelnému navýšení detailů, Samsung je naprosto opačný extrém. Sice se tu díváme na rozdíl 6,5 roku, ale tam, kde Canon šel za čtyři roky dopředu tak o polovinu generace, Samsung vzal za o polovinu delší dobu generace rovnou tři.





Rozlišení 28 megapixelů versus 14,6 MPx dává tušit, že detaily budou naprosto o něčem jiném a v praxi se to také potvrdilo. I se setovým objektivem nabídne novější 28MPx čip výrazně více detailů i ostrosti. Pokud máme mluvit o šumu, tak na pixelové úrovni není u nižších citlivostí o moc nižší, nicméně s rostoucími citlivostmi se rozdíl mezi čipy znatelně zvětšuje a blíží se k 1 EV. A to mluvím o per-pixel šumu. Pokud si to vezmeme na dané shodné výstupní rozlišení (zobrazení na monitoru, vytištění na předem daný formát), pak se šum ve vyšším rozlišení snáze ztratí a rozdíl mezi snímači se pohybuje mezi 1 až 2 EV. V průměru to máme tedy okolo 1,5 EV, což znamená, že šum starého snímače při ISO 800 má ten nový až někde u ISO 2000-2500. To je obrovský rozdíl.


Samsung NX11 závěr


V problematice dynamického rozsahu jsme narazili na zajímavou vlastnost. Ve světlech se snímače téměř neliší a rozdíl toho, kolik lze vytáhnout z jasů, je méně než třetina EV. Z tohoto pohledu z nového senzoru docela zklamání. Jenže ve stínech je to úplně jiná pohádka. Tam jsme naměřili rezervu o 2,7 EV větší! Co to znamená? Pokud se starým senzorem vyfotíte něco s 1/100 sekundy, na novém čipu můžete nastavit klidně 1/640 sekundy a v RAW konvertoru to můžete prosvětlit při shodné kvalitě obrazu. Nemluvě o tom, že v takovém případě dostanete naopak 2,7EV rezervu do jasů. Nový 28MPx čip tak bude velmi dobře fungovat při výraznějších podexpozicích, kdy z něj vytřískáte opravdu mnohé.

Tady jde tedy vidět, že Samsung opravdu přinesl výrazně lepší kvalitu snímače a je převeliká škoda, že když konečně přišel s produktem, který výrazně překonal předchůdce, dorovnal a v mnohém i předehnal konkurenci, vyklidil pozice na evropském trhu. Zda se někdy vrátí, těžko říci, ale jeho fotografická absence na CES 2016 dává tušit, že to s fotoaparáty bohužel opravdu balí. Možná i celosvětově.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.