Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
5.12.2005, Petr Hájek, recenze
V dnešním druhém pokračování našeho malého přehledu levných stativů běžně sehnatelných na českém trhu jsme se blíže podívali na další 2 modely - stativ FOMEI W-311 a jeho stájového kolegu, typ FOMEI VP-30 COUNTRY.
libich1978 (695) | 31.1.202020:16
Vím, co nepříjemností jsem si užil se stativem Hama, takže člověk dnes kupuje raději Velbon nebo jiné značky, i když je to model od modelu.
Odpovědět0  0
ginger (16) | 24.7.201117:08
Do 1500 som nasla titanovy aj s 3D hlavou aspon obrazku vyzera ze je 3D. Odksusane zatial nemam ale ked sa dostanem do daneho obchodu tak urcite vyskusam. Podotykam ze to vychadze po prepocte z euro tesne pod 1500 KC
Odpovědět0  0
Libkykyryky | 15.1.200619:56
Měl jsem taky Hamu63, na malem kompaktu byla dostatečná, ale na těžší přístroje naprosto nepoužitelná. Lituju i té pětistovky, co stála. Pro běžné fotografy by mohla být dobrá volba Velbon Sherpa a pod., mě bohužel pro zrcadlovku­(D70­) nemine stativ za 5000....
Odpovědět0  0
slavek | 25.12.20051:47
Tak jsem se dnes rozloucil s ­"levnym­" stativem Velbon za asi 1300 ­- takze ne az nejhorsi, presto musim rict, pokud to myslite vazne, nekupujte to. Stativ se kyve pri slabsim vetru a nemluvim o tom, ze v kolme poloze ho rozhybalo i sklopeni zrcatka ­(jeste ze mam predsklopeni a 10sec samospoust­). Praskl mi i primo v krku ­(nastesti to opravila vterinka­). Ja sem m dnes dostal k vanocum Manfrotto s 3D hlavou a uz nikdy vice plastak.
Odpovědět0  0
BoBo | 22.12.200522:39
Mam hamu cca rok, cca 750Sk aj s obalom. Na makro nieje, ale s antishakom sa da pouzit aj tak ­(polozim ho na bokom na nohy. Vydrzal 5 hodinove fotenie pri mraze do ­-5, a vsetky zachytky noziciek su v poriadku.
S kyvanie vo vetre som si nevsimol ­(s fotakom KM A2, cca 1kg­) proti rozmazaniu pouzivam 2sek. samospust a nebol problem s tymto stativom ani priamo v potoku. Nesuhlasim s tym, ze sa neda rozumne nastavi, trochu cviku a ide to krasne.
Nemal som este iny stativ, ale na bezne fotenie je vyhovujuci.
Odpovědět0  0
cobra | 20.12.20056:40
Lenochovi: plný souhlas s provedním stativů Hama ­- taktéž ho vlastním , jediná možnost, jak ho ­"poléčit­", je nechat si vyrobit namáhané díly ­- což je můj připad a bohužel asi každý tuto možnost nemá ­- od kamaráda nástrojaře z duralu a stativ tohoto provedení a odpovídající ceny brát jako výchozí stavební stavební prvek.
Odpovědět0  0
Lenoch | 7.12.200512:09
Mám jednu radu ohledně levných plastových stativů: nekupujte je. Mám letitou zkušenost speciálně se značkou Hama, ale platí to nejspíš i pro všechny ostatní:
1. Venku se s tím dá fotit ­(pokud to s focením myslíte vážně, jako ža asi ano­) leda v pravé poledne za bezvětří, přičemž na háček pod stativem ­(pokud tam není, dá se vzít z dřevěného věšáku na oblečení, je se závitem­) musíte pověsit batoh plný kamenů. Stativ pruží a drží stabilitu asi jako prostatik čurání.
2. Přesnost nastavení je minimální. Poznáte to ve chvíli, kdy potřebujete, aby foťáček mířil přesně tam, kam zamýšlíte. ­(bavím se o kompaktech nebo EVF, k lepším strojům mají majitelé jistě lepší stativy­). Pružnost plastových dílů se projeví v samovolném pootáčení přístroje všemi směry.
3. Odolnost plastových dílů je pramalá. I při mírném užívání stativu doma ze začnou různě odlamovat, venku ani nemluvím. Co je však opravdu pozoruhodné, působení mrazu. Tím teď nemyslím ­-50 oC, stačí když je kolem nuly. Přítlačné spojky na nohách stativu prostě popraskají. Kdo nevěří, ať vyzkouší.
4. Při sestavování stativu se mi mnohokrát stalo, že jsem si do ­"nohové­" spojky hnusně přiskřípl prst. Tady ale připouštím, že může být na vině moje neobratnost.
Sečteno a podtrženo: tenhle typ stativů je na dvě věci, ovšem peněz nazbyt taky nikdo nemá. Osvědčené řešení je toto: koupit ve fotobazaru archaický dřevěný stativ, který drží a leccos i vydrží. Je to fakt levné. Na druhé straně ovšem ­- kdo se s tím má tahat...
Odpovědět0  0
pege | 21.12.20055:37
Sice nemám letitou skušenost se stativy ale vlastním stativ Hama Star 63:
1.Kdyby byl takový vítr který by ten stativ rozhoupal tak ani nevylezu ven natož něco fotit.
2.Přesnost nastavení je perfektní ­(samozřejmně to nebude platit pro těžká skla,ale to je jiná kategorie­).Problém je pouze při focení na výšku,tam ten plast dá o sobě vědět při mačkání spouště.
3.Odolnost plastu nebude ideální ale za 675 Kč i s futrálem bych těžko hledal v této velikosti a nosnosti.
4.Zatí bez problému.
Sečteno a podtrženo:tenhle typ stativů je pro amatéra dostačující­(stačí i Hama Star 61­) a ušetřené peníze je lépe věnovat firmám Hoya či B+W za nějaké filtry.Spouusta začatečníků dá na rady profíků a pak stejně zjisti že jim drahý stativ slouží spíš jako dekorace nebo lapač prachu.
Odpovědět0  0
hrabě.X | 28.12.200517:19
k tomu jen drobná poznámka: byl jsem v létě fotit s podobným stativem panoráma. Znamená to že jsem musel vylézt na kopec, kde většinou fouká, ale hlavně jsem musel vybrat den, kdy je profoukaná obloha, a ta je většinou profoukaná když fouká :­-­) chvění samozřejmě bránilo 100% výsledku.
Odpovědět0  0
nepovim | 5.12.200517:52
A co hojně prodávané Velbon, Hama.. Chybí zmínka o kvalitě provedení stativů, podle fotografií mají plasty nicmoc. Jinak by mě tohle téma spíše zajímalo jako srovnání značek. Přesto díky i za tento článek.
Odpovědět0  0
Petr Hájek (53) | 6.12.200512:15
Oslovili jsme všechny značky, v čas uzávěrky článku ale dorazily pouze stativy FOMEI. Zbytek se tedy objeví průběžně...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.