Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
31.1.2013, Milan Šurkala, návod
U každého objektivu výrobce udává jeho zvětšení. Tento parametr hovoří o skutečném zvětšení objektivu, co se však stane, když objektiv dáme na tělo s menším APS-C snímačem? Co se stane v takovém případě?
Mirda4 (16) | 1.2.201311:59
Velmi děkuji za skvělé popsání a vysvětlení této problematiky.
Odpovědět0  0
Ján Žitniak | 1.2.20139:28
Nemalo by sa to pri APS­-C porovnat tak, ze odstupim od toho isteho foteneho objektu o 1.5x ­(1.6x­) vacsiu vzdialenost? Tak, aby som dosiahol presne ten isty vyrez ako pri FF? Potom by rozlisenie detailu objektu pri APS­-C nebolo take dokladne.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6626) | 1.2.201313:22
Jen nerozumím tomu, proč bych při potřebě co největšího zvětšení měl chodit 1,5krát dále :­-­) Ten článek byl o tom, zda crop faktor ­(a tedy přiblížená kompozice snímku­) přinese i ve skutečnosti lepší detaily nebo ne.
Odpovědět0  0
marek12 | 31.1.201322:16
Ja som to asi nepochopil. Znamená to teda, že z kompaktu 16Mpx dostanem detailnejšiu fotku ako z FF 16MPX? Ak teda sfotím ľudí na pláži v Tunisku za plného svitu ­/najnižšie ISO­/, tak pri výrezoch doma budem môcť tlačiť viac detailné a ostré fotky z kompaktu ako z FF? Asi nie, asi niekde robím chybu, lebo dookola stále počúvam, že zvyšovanie Mpx viac fotografii škodí, ako by jej malo pomáhať. Teoreticky teda, ak som čistý krajinkár, ktorý fotí za najlepšieho svitu, tak je pre mňa lepšie kúpiť si kompakt 16Mpx ako FF? Kvôli malému senzoru dosiahnem veľkú hĺbku ostrosti, čo sa na krajinky hodí a vďaka veľkému rozlíšeniu dostanem z fotky viac detailov?
Odpovědět0  0
sabe (7) | 31.1.201322:23
Ak som to spravne pochopila, tak ano, odpoved je spravna, ale budes mat uzsi uhol tej fotky :­) Takze musis vyfotit viac fotiek a poskladat ich do jednej, aby si zabral taky uhol ako u FF. Druha vec je, ze kompakty trpia na ine neduhy, ktore zase FF nema, takze takto ciernobielo by som to nevidela.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6626) | 1.2.20132:33
Pokud byste dal stejný ­(upozorňuji na slovo ­"stejný­") objektiv z FF na kompakt, tak teoreticky ano. Jenže je velmi pravděpodobné, že ten objektiv nedokáže vykreslit ty detaily natolik dobře, aby z toho kompakt profitoval, nehledě na jeho vyšší šum, viz čtvrtá kapitola. Jednoduše řečeno, FF objektivy jsou často naddimenzované na FF čipy ­(jsou schopny vykreslit vyšší rozlišení než je rozlišení čipu­), takže když je dáte na APS­-C, dokážou dodat více detailů. Pokud ale budete mít nějaký slabý objektiv, který ani nezvládne dostatečně vykreslit rozlišení zvoleného FF čipu, tak na APS­-C senzoru se bude fotka jen jevit přiblížená, ale více detailů mít nebude. Aneb známé přísloví ­"Kde nic není, ani smrt nebere­" Znovu upozorňuji, že se jednalo o srovnání ­"stejný objektiv ­- jiný čip­". Nelze takto ­"od oka­" srovnávat FF s FF objektivem a kompakt s kompaktním objektivem. Pokud budete mít dva 16Mpx fotoaparáty se stejným přepočteným zvětšením ­(kompozice snímku bude stejná­), tak ten kompakt bude mít s velkou pravděpodobností výrazně méně detailní fotografii i při stejném rozlišení a stejném přepočteném zvětšení.
Odpovědět1  0
lt (594) | 1.2.20139:22
Ciste teoreticky ano, v praxi ale rozhodne nie. Dovodov je viac .. aj na najnizsom ISO a dostatocnom svetle ten kompakt pri vyreze bude vykazovat sum a neostrost. Kvoli pidicipu,atd. Tie detaily sa tam nedostanu. A samozrejme podmienka je RAW. Lenze v RAWe sa krasne ukaze, co vlastne kompakt foti, s akymi aberaciami sa potyka, silne zkreslenie vdaka velmi kratkemu ohnisku,atd.
Dalsia vec, ze krajiny sa fotia za rozneho svetla, ale prakticky nikdy nie za silneho. Teda ak ma byt fotka co, k comu. FF na 16mm ohniska je uplne o niecom inom, ako kompakt.
Odpovědět0  0
BA | 3.2.201321:15
Ale iba teoreticky. Musela by sa rovnať kvalita čipu ­(malého­) v kompakte, kvalite čipu ­(veľkého­) na FF. A to je v praxi trocha problem. Preštuduj si problematiku rozdielu veľkých a malých čipov.
Odpovědět0  0
sabe (7) | 31.1.201311:30
Vyborny clanok, konecne som to zvacsovanie pochopila :­) Zatial mam kompakt, takze som to nikdy prilis neriesila, ale planujem upgrade na nejaky ten CSC fotak, takze urcite vyuzijem to, co som sa tu naucila :­) Milanove clanky mam velmi rada, su zrozumitelne a vzdy sa dozviem nieco nove ­(aj ked je to mozno len drobnost, pretoze o hlavnej teme clanku uz viem dost, to sa tyka hlavne serialu s Koalou­). Len tak dalej, Milan :)
Odpovědět2  0
nephilim (906) | 31.1.201310:36
Není pochyb, že díky crop faktoru dochází k efektu ­"přiblížení­/zvětšení­" obrazu. Má to své výhody, ale i nevýhody. Nemluvím o vlivu ISO, ale mám na mysli focení na širokých ohniscích. Zatímco 16mm na FF je běžně dosažitelné ohnisko, tak dostat stejný úhel záběru na APS­-C vyžaduje víc kompromisů.
Každopádně děkuji za zajímavý článek, který sice mě nic nového nepřinesl, ale podobně jako seriál s Koalou vnáší osvětu mezi čtenáře tohoto webu a to je velice záslužná činnost, které není nikdy dost. Jen tak dál.
Odpovědět0  0
lt (594) | 31.1.20139:07
Pochvala pro Milana, ze sa vyborne zhostil ulohy vysvetlit crop faktor v oblasti makrofotografie a dlhych ohnisk. Je to presne tak, ako pise. Niekomu to moze dost pomoct, ja osobne kedysi, nez som to cele nastudoval, tak mi to trvalo dlhsie ako precitat clanok. Este doplnim jednu vec k vete ­"Toto zvětšení je svým způsobem téměř něco jako digitální zoom.­" Ano, je to vlastne prakticky rovnaky system ako digitalny zoom, ale v optickom analogovom ­/pixel­-nestratovom­/ zvacseni skrze vyrez na optickej rovine. K praktickym veciam este dodam, ze v makrofotografii sa vacsi uhol zaberu pri rovnakom zvacseni ­(ako APS­-C­) vyuzije aj napr. vtedy, ked potrebujem mat na snimku toho viac .. kedy s APS­-C nebudem moct take zvacsenie mat.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.