Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
30.8.2010, Milan Šurkala, Aktualita
Nový malý ultrazoom Canon PowerShot SX130 IS oproti předchůdci nabízí širokoúhlé ohnisko 28 mm a také lehce zvýšený 12× optický zoom. Novinkou jsou také HD videosekvence a podpora SDXC paměťových karet.
matuso | 21.12.201122:00
medzi tym Canonom a Casio Exilim EX­-H15
Odpovědět0  0
Matuso | 21.12.201120:24
matus.vanuga@gmail.com ­( toto je moj mail­)
vdaka
Odpovědět0  0
Matuso | 21.12.201120:23
Bol by som naozaj vdacny za nejake ukazkove fotky z toho fotoaparata. mam moznost ho kupit za celkom fajn cenu, len neviem ci budem spokojny. Ide o to. Chcem ho brat na ryby, a fotit sa s ulovkami ryb, cez den ale hlavne aby v noci tu rybu pekne cvaklo. Nikto sa nezmienil o blesku. Bol by som rad kazdej fotke, ktora mi trosku ulhaci rozhodovanie... vrela vdaka!!
Odpovědět0  0
Lüja | 21.12.201121:15
http:­/­/lureyya.deviantart.com­/gallery­/ Všechny tyhle fotky jsou focené Canonem SX130 IS. Blesk má možná trochu lepší než obvykle kompakty mívají, ale zase má dost bídnou světelnost...
Odpovědět0  0
matuso | 21.12.201121:39
Luja­- prosim Ta nemozes mi konkretne nejake nocne s bleskom poslat na mail? inak krasne fotky mas...paci sa mi ...
Odpovědět0  0
lordford | 18.10.201120:01
Mám dotaz ohledně snížení počtu megapixelů při focení. Když snížím z 12 megapixelů na 6, snížím tím šum nebo ne? Nevím totiž jestli se jedná jen o výřez snímku na čipu a nebo je celá plocha čipu aktivní a neaktivní čipy akorát zvětšují plochu na které dopadá světlo pro zbylé aktivní pixely. Nevím jak to v tomto případě funguje a zda je to vůbec možné.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 18.10.201120:55
Snizeni rozliseni ve fotaku ma uplne stejny efekt jako snizeni rozliseni nasledne v pocitaci. Vyfoti se tedy 12MPx fotka se sumem a ta se nasledne zmensi ­(to sum jen velmi lehce zamaskuje­). Nikde se nic nevynechava.
Odpovědět0  0
Švarcová | 18.9.201118:36
Používejte baterie Sanyo Eneloop 2000 a budete určitě mile překvapeni.Mají neskutečně dobrou výdrž.
Každému komu jsem je doporučila­-jen chválí.A mám také šikovnou nabíječku s displejem­(Whitenergy­),která nabíjí každou baterii zvlášť a ukazuje nabití,takže nejsou baterie ­"přebité­"či ­"nedobité­".A i ukáže kazovou baterii,což je výhoda.
Odpovědět0  0
Švarcová | 18.9.201114:05
Dobrý den,moc jsem zklamaná u tohoto typu fotoaparátu focením na režimem AUTO.Hlavně v lese a kde převládá zeleň zkresluje barvy.Musím nastavovat buď přes režim P nebo M,ale Auto režim barví šedé cesty dofialova,zelená má divnou barvu a i hnědé cesty se jeví více dofialova.Zkoušela jsem s kamarádkou fotit ve stejný čas,stejné momentky v lese­-ona s Nikonem Coolpix L110­(který byl ve výběru mým druhým favoritem­)na režim AUTO.
Byl to nesrovnatelný rozdíl.Nikon vyhodnotil barvy přirozeně.Canon PS SX130 IS bohužel ne.
Budu posílat fotoaparát na přezkoušení,pokud se dá vůbec špatné vyvážení barev­(bílé­) reklamovat.
Máte někdo s tímto problémem zkušenost?
Děkuji moc.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 18.9.201114:50
Spatne vyvazovani barev je nereklamovatelna vec, Canony s timhle maji na automatiku docela problem ­(hodne studene barvy­). I proto SX130 IS doporucuji spise jen tem, kteri si s fotoaparatem radi hraji a jsou ochotni za zamraceneho pocasi nebo v lese davat vyvazeni na stin, pripadne korigovat expozici do minusu.
Odpovědět0  0
Švarcová | 18.9.201115:38
Dobrý den,tak to jste mne nepotěšil.Chtěla jsem fotoaparát přeposlat na reklamaci.
I před tím jsem fotila na Canon Power Shot A550 a nikdy jsem nezpozorovala tak.zkreslení jako u tohoto modelu SX130 IS.Přitom rezence na něj i co se týče zkreslení barev byly řekla bych velmi dobré.Bohužel jsem propáslamožnost vrácení fotoaparátu :­-­(
Myslíte tedy,že nejde v servisu ­"vyladit­"bílou­-nahrát např.lepší,novější software nebo já nevím.....
Děkuji.
Odpovědět0  0
ewerell | 18.9.201116:27
No já měl postupně 2 kompakty od Canonu a co se týče barev tak jsem byl nadmíru spokojen. Jediný problém byl OBČAS listová zeleň na prudkém slunci. Tam pravda OBČAS docházelo k saturaci a listí pak bylo skoro bílé... Spíš jsem se u známých někdy koukl na Nikon ­- velmi studené barvy a jakoby barevná saturace stažena na 50%. A to byly dva různé kompaktní Nikony. A Sony mi přišly takové lehce dozelena. Teda na automatiku. Bavíme se doufám o kompaktech pro široké masy, které nechtějí ručně vyvažovat bílou a 95% fotek fotí na automatiku. Takže to je moje uživatelská zkušenost.
Odpovědět0  0
Švarcová | 18.9.201116:44
Takže myslite,že nemá cenu fotoaparát někam posílat?Že to nepomůže?To zkreslení v lese mě mrzí,protože v lese hodně fotím.Dávám tedy v lese režim ­"zataženo­" a to je lepší­-reálnější.Když jsem zkusila dát na režim ­"listí­"byla zeleň až moc přehnaně zelená.
Ale třeba,když jsem fotila děti na koupališti,doma­-jsou fotky pěkné.Ale ta zeleň je někdy nevydařená.Když fotím skálu,řekla bych,že není šedá,ale malinko dofilalova.Mrzí mě,že jsem přeci jenom tentokrát nezvolila Nikon Coolpix L110­/120,ale třeba bych taky našla na něm ­"mouchy­".
A je pravdou,že i na přímém slunci je lepší dávat režim ­"zataženo­".Někde jsem to četla.Děkuji
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 18.9.201117:01
Ono zas neexistuje fotoaparat, ktery by obcas rucni vyvazeni bile nepotreboval. Vzdycky se najde situace, kdy nejaky fotak ustreli. Canony právě u novějších modelů dost ochlazují barvy, takze tam se na ­"zatazeno­" da fotit v podstate porad. Myslim, ze Nikony L110 a L120 maji much take dost, jen jsou nekde jinde ­(napr. brutalni aberace, ktera je vetsi nez u SX130, a to je co rict, protoze ani Canon v tomhle neni zrovna prebornik­). Jinak, u toho Canonu, v lese zkuste jeste korekci expozice do minusu ­(tak ­-2­/3 EV­), protoze docela dost presvetluji snimky ­(tohle byl letity problem Nikonu, nevim proc Nikon od toho upustil a Canon s tim zacal :­-­)­) Ono s barvickami jsou u tech levnych fotaku ­(a nejen u nich­) casto problemy.
Odpovědět0  0
Švarcová | 18.9.201117:50
Děkuji moc,zkusím si pohrát s expozicí.A jaké by mělo být asi nastavení ISO v lese­-800 se mi zdá hodně.Myslím v lese v létě,když není vyloženě tma,prosvítá sluníčko,vše je zelené.Já se snažím nepoužívat ani blesk v lese,to jsou zkažené,tmavé fotky....Výhodou tohoto Canonu je,že jde u něj vše nastavit.Brácha mi ale vynadal,že jsem měla koupit fotoaparát,na který jde použít polarizační filtr.Je nějaký program,který umí ­"vyladit­"např. oblohu,mraky jako polarizační filtr.A jak se daná funkce v programu jmenuje...Děkuji.
Odpovědět0  0
Švarcová | 18.9.201118:07
Myslím program v PC.Děkuji.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 18.9.201119:37
ISO 800 je dost. Idealni je nastavit citlivost rucne nebo pouzit prioritu casu, nastavit tam treba 1­/80 sekundy a nechat ISO automaticke ­(nicmene ted si nejsem jist, zda tam nahodou neni omezeni na ISO 100­). Kazdopadne v lese pouzit znatelnou korekci expozice ­(tak ­-1 EV­).
Odpovědět0  0
Švarcová | 18.9.201120:03
Děkuji moc,za všechny rady,vše si poznamenám a těším se až vyzkouším.Zároveň ráda pročítám a snažím se zapamatovat si­-rady,tipy a triky z vaší ­"fotoporadny­".Je to skvělá věc.Ještě jednou děkuji,moc jste mi dnes pomohl­-nezanevřít na focení s novým fotoaparátem.Faktem je,že bratr fotí více než už jen amatérsky a na focení s režimem Auto mi řekl­-nepoužívat a více využívat manuální nastavení.
Odpovědět0  0
qqq | 18.9.201117:08
Zdravim, mam stejny problem, sx130 is moc nezvlada ve stinu automaticke vyvazeni bile a jak rikate vsechno posouva do fialovomodra. Resim to focenim na ­"mrak­" nebo ­"slunce­", barvy jsou pak mnohem lepsi, pripadne bilou vyvazuju manualne podle kusu papiru ­- barvy pak jdou trochu vice do teplejsich odstinu nez by mely, ale je to lepsi nez fialovomodra automatika. Kdyz je malo svetla tak nekdy bohuzel manualni vyvazeni vse zkresli do zelena. Myslim, ze prepnuti vyvazeni bile na ­"mrak­" nebo ­"slunce­" urcite pomuze. Vyvazovat to muzete na rezim P ­(v podstate automaticky rezim­) a k tomu jeste korigovat expozici. Obcas to chce trochu do minusu.
Odpovědět0  0
Švarcová | 18.9.201117:41
Dobrý den,tak to jsem ráda,že jsem tento problém nepocítila sama.Problém je v tom,že mám děti a někdy potřebuji opravdu rychle fotit a rodina nemá čas na nějaké moje ­"štělování­"foťáku.Takže jsem se naučila dávat režim oblačno a někdy si upravuji ISO.Někdy si i zkouším hrát víc,ale zatím se učím....někdy se povede,někdy mám fotky tmavé...takže zkouším dál.A někdy se prostě naštvu a sáhnu po starém Canonu A550.
Jinak s tím manuálním vyvážení bílé to moc ještě nechápu.To musím před každým snímkem ukázat bílou nebo si to fotoaparát nějak zapamatuje trvale...bojím se ,abych něco ­"nerozštelovala­".
Děkuji a zdravím.
Odpovědět0  0
qqq | 18.9.201118:08
Kdyz chcete manualne vyvazovat bilou, tak tam, kde si vybirate typy vyvazovani ­- jako slunce, mrak atd. ­- presunete volicem uplne doprava na ­"uziv. nastaveni­", anglicky ­"custom­" a uprostred displeje se vam objevi bile linky, tvorici rohy ctverce ­- tim ukazete na bilou plochu, kus papiru, a zmacknete DISP. Fotoaparat si to pamatuje trvale a kdyz se zmeni svetlo tak je treba to opet nastavit. Nerozstelujete si nic, kdykoliv muzete nastaveni posunout jinam, treba na mrak, nebo uplne doleva na automatiku. Ale nejlepsi asi bude stridat slunce a mrak, podle toho jak to vypada na displeji, to manualni nastaveni barvy trochu posouva do teplejsich a pak to chce posun v pocitaci.
Odpovědět0  0
Švarcová | 25.9.201117:33
Dnes,když jsem ukládala fota do PC jsem zjistila,že zkreslení barev má na svědomí displej na fotoaparátu.V PC není výsledné zkreslení­(dofialova,domodra­)fotografií tak výrazné­-fotografie vypadají v PC daleko lépe.
Je možné,že displej ukazuje nafocené fotofrafie jinak zbarvené?
Kde je pak pravda,jaké fotografie opravdu jsou?
Měla jsem totiž opět nutkání zaslat fotoaparát na přezkoušení barev,chtěla jsem fotografie uložit na CD a tím jsem zjistila,že jsou v PC zase jiné.A monitor mám seřízen myslím dobře­-na automatické vyvážení barev.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 26.9.20110:51
Ano, je to mozne. Displej neni dokonale zarizeni a barvy klidne muze reflektovat jinak, nez je skutecnost. Pravda je tam, kde ji chcete mit ­(tzn. to, kde ty fotografie chcete mit ­- pokud je tisknete na papir, tak Vam muze byt jedno, jak zkreslene budou na displeji a v PC, kdyz na papire budou spravne ­- idealni je samozrejme ten stav, kdy vsude budou stejne dobre)
Odpovědět0  0
Martin Amater | 2.1.201117:54
Pan Surkala, tiez som fotograf amater, ktory zatial len obcas vyuziva moznost priority clony a uzavierky, ale mam ambicie zlepsovat sa. 4 roky som fotil na canone powershot A710. ako amater som bol s kvalitou jeho fotografii spokojny, taktiez so 6x optickym zoomom, poctom megapixelov a s velkostou pristroja.
kedze mi tento fotak uz dosluzil, hladam za neho nejaku nahradu. v mnohych parametroch sa ale neorientujem.
potrebujem fotak na cesty, ktory by mal robit pekne fotky hlavne vonku cez den a nemal by byt velmi objemny. uprednostnujem 2xAA baterie, ktore si mozem kedykolvek v pripade nudze dokupit. chcel by som mat opat aspon 6x opticky zoom alebo viac. takisto by mal pristroj podporovat aspon nejake zakladne manualne nastavenia. pocet megapixelov nieje dolezity, nebudem tlacit plagaty. investovat by som chcel okolo 200 euro alebo menej.
vedeli by ste mi poradit fotoaparat v tejto cenovej hladine, ktory bude pre oko amatera robit najkrajsie fotky ­(hlavne cez den za pekneho pocasia­), ktory slpna moje vyssie uvedene kriteria? ­(AA baterie, 6x zoom a viac, manul.rezim, do 200 euro­). bol som zvyknuty na vlastnosti a menu mojho stareho canona, ale nebranim sa ani inym znackam.
dakujem
Odpovědět0  0
Martin Amater | 2.1.201118:19
este som zabudol podotknut, ze velky opticky zoom tiez nie je pre mna az taka pririota. sx130 ho ma az 12x, co ja pravdepodobne nebudem az tak vyuzivat.
a mozno velky rozsah zoomu ide na ukor inych parametrov, ktore potom negativne ovlivnia kvalitu fotografii. kludne by som sa uspokojil so zoomom 5x alebo 6x, ak bude prislusny fotak robit krajsie fotky ako tento SX130 s 12x zoomom.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 2.1.201118:41
Myslim, ze pozadavek na AA baterie limituje vyber asi na dva, tri fotoaparaty, ktere v teto cenove hladine zbyly na trhu. A ono obecne v teto cenove kategorii mnoho fotoaparatu nez Vas A710 IS lepe fotit nebude. Obecne do tech zhruba 6 tisic bych doporucil Panasonic TZ8, Samsung WB600, z levnejsich kompaktu Canon A3000 IS.
Odpovědět0  0
Martin Amater | 2.1.201121:31
dakujem za rychlu odpoved. precital som si recenzie na vsetky spomenute fotaky. vyzeraju dost jednoducho, co sa tyka moznosti manualneho ovladania a taktiez nie su na AA baterie.
po tyzdni citania viacerych recenzii na tejto stranke spejem k nazoru, ze starsie digitaly robily lepsie fotky ako nove modely. je to tak?
moj powershot A710 som v roku 2007 kupil za tiez okolo 6 tisic Kc. a teraz v tejto cenovej hladine nenajdem compact, ktory by robi lepsie fotky alebo aspon porovnatelne ...
to znamena, ze by som mal hladat nejake starsie modely? podarilo sa mi na internetovych obchodoch najst canon powershot A590 IS ­(3000 Kc­) a canon powershot a720 IS ­(4500 Kc­). Co si o tychto pristrojoch myslite? maju este nejakych nastupcov v rovnakej cenovej hladine, ktori sa vydarili?
dlho som poskuloval po powershot sx120 a powershot sx130, ale zacinam byt presvedceny, ze starsie modely robia krajsie fotky.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 2.1.201121:43
Koupe A590 IS pro Vas nema moc smysl, to byste sel smerem dolu ­(mensi zoom­), to spis A720 IS, ktera ma tusim jen vetsi pocet megapixelu nez A710 IS. Jinak je to temer totozny pristroj, takze byste byl jako doma. Mate pravdu, ze modernejsi fotoaparaty foti casto spise hure nez ty nove. Nicmene treba WB600 ma bohatejsi moznosti manualniho nastaveni casu, TZ8 na tom take neni spatne ­(A3000 IS je jednoduchy kompakt, tam je to skutecne podstatne horsi­).
Odpovědět0  0
Martin Amater | 2.1.201122:20
dakujem. tak teda este si podrobne nastudujem ten WB600, i ked tam ma trochu odradza, ze nie je na AA baterie. chystam sa totiz cestovat po juznej amerike a asi nebudem moct kazdy den dobijat baterku.
powershoty sx120 a sx130 by ste teda na mojom mieste nekupovali? to uz potom radsej ten A720 IS? a ine novsie a lepsie canony ako bol a710 a A720 sa v cenovej hladine do 6 tisic nevyrobili?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 2.1.201122:51
No, SX120 IS je jeste dobry Canon. Mozna ne tak dobry jako A720 IS, ale rozhodne patri stale k tomu lepsimu. Na SX130 IS bych se asi vykaslal, ma horsi svetelnost, vice megapixelu, vice sumu,... Takze bud tu A720 IS nebo SX120 IS. Canon sice mel jeste nastupce modelu A720 IS, ale ty byly o neco horsi.
Odpovědět0  0
Pavel Bugel | 19.10.201014:08
Dobrá den,
pane Šurkalo, bylo by možné doporučit fotoaparát v podobné cenové kategorii ­(do 5500 kč­), co se týká focení, jsem opravdu amatér a polovinu parametrů fotoaparátu nerozpoznám. Snažil sjem se najít testy a doporučení v určitých cenových kategoriích, jako je tomu například u notebooků, ale nepodařilo se. Rád bych ale měl na fatoaparátu manuální režim a průměrnou světelnost ­(u tohoto modelu je myslím lehce podprůměrná­). Rozlišení mě na radu inetrnetu moc nezajímá a předpokládám, ideální je hodnota kolem 10 Mpix. Prosím tedy Vás i kohokoli jiného o radu, děkuji. =)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 19.10.201014:18
Bohuzel zadna vylozena pecka v teto cenove kategorii neexistuje. Osobne bych se dival po nasledujicich: Canon PowerShot SX120 IS, Canon PowerShot SX130 IS ­(oba za svou cenu nabizeji spoustu moznosti­), doprodejovy Fujifilm FinePix F70EXR, Samsung WB600 a mozna i Sony Cyber­-shot H55. Osobne bych si vybral asi ten nejdrazsi z nich, a to Samsung WB600. Kazdopadne kazdy z nich ma nejak svetle stranky, ale i nejake vaznejsi nedostatky. V teto cenove tride jsou ale asi tim nejlepsim a nejuniverzalnejsim, co lze sehnat.
Odpovědět0  0
Pavel Bugel | 19.10.201014:39
Výborně. Moc děkuji za radu, moc jsme mi usnadnil výběr. Podívám se na všechny. Přeji hezký zbytek dne. =)
Odpovědět0  0
Marcibrno | 11.10.20101:56
Obrovskou nevyhodou tohoto fotaku je vydrz baterek, za jeden den foceni je budete menit az 2x. Takze vydrz baterek je tak 80­-100 fotek ani ne.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 11.10.20109:56
Za to nemuze fotak, ale nevhodne baterky :­-­) Co mam zkusenost s Canony, tak skutecna vydrz s kvalitnimi bateriemi byva i 2x vyssi nez udava vyrobce. Neverim, ze zrovna SX130 IS by na tom byla 4x hur ;­-)
Odpovědět0  0
Ewerell | 3.11.201012:36
Něco k tématu baterek u Canonu. Mám zkušenosti se dvěma kompakty této značky.
1. A75, r.v. 2004, 4xAA. Hláška Change the batteries se objevila tak nečekaně, že kolikrát už ani nezajel objektiv dovnitř. Pak už jste nenafotil lautr nic. Používal jsem postupně 4 sady NiMH ­(Varta,GP,Sanyo ­- vše okolo 2000mAh­), dělaly to všechny.
2. A720, r.v.2008, 2xAA. Nejprve začne poblikávat červená baterka, dá se udělat ještě několik fotek i s bleskem ­(!­). Potom ­"Vyměňte baterie­". Stačí počkat cca 3 minuty a uděláte ještě pár snímků. A tak furt dokola i několikrát po sobě. Tuhle zkušenost jsem získal na jedné akci, kdy jsem si zapoměl doma pořádně nabít baterky a celý jeden den jsem je takhle ždímal až do úplné mrtě...:­-­)­)­).
Co tím chtěl básník říct? Že Canóni asi dobře zapracovali na energetické úspornosti svých komapktů. To je vše.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 3.11.201015:45
Jestli ona chyba nebude treba take ve vybijecce. Ja proste nechapu, proc s mymi Vartami ­(ale i extremne nepovedenou serii Sanyo 2500mAh­) a nabijeckou Sanyo za cca 400 Kc vzdycky minimalne dosahnu vydrze, kterou udava vyrobce a nekdy ji prekrocim i na 2,5nasobek. Ani s jedinym testovanym fotakem jsem se nedostal pod udavanou vydrz. A ze jich bylo ­(pouze u SX120 IS to bylo z pocatku pod touto hranici, nebot ty baterie byly dlouho nepouzivane a chvilku jim trvalo, nez se opet rozjely­).
Odpovědět0  0
Lucie P. | 10.1.20110:26
Tenhle foťák jsem dostala k narozeninám, jeho výdrž je fascinující, stačí mít kvalitní baterky... já mám eneloop od sanya a ještě mě nezklamaly... Spíš se vždycky divím, že ještě jedou :­-)
Odpovědět0  0
ropman | 11.9.201012:36
co dodat ke světelnosti a počtu MPx ... o kolik dražší by bylo osadit takový foťák čipem třeba jen 1­/1,8­", který už je i v mobilních telefonech ? Světelnost je asi daní za širší ohnisko při takovém zoomu a jak píšete jiste nepotěší, ale to by právě mohl kompenzovat větší čip a možnost použití vyšších ISO. Škoda.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 11.9.201013:26
Vcera jsem se dival na jeden fotograficky casopis, par let stary. Byl to velmi prijemny pohled na male kompakty s 1­/1,8­" cipy. Profesionalnejsich kompaktu byla spousta, 2­/3­" cip naprosty standard, svetelnosti typu F2,8­-4, F2,4­-3,5, F2,0­-3,0 bezny standard, a to nezridka i pri 6x zoomu. Treba takovy Kodak P880 ­- 1­/1,8­", 8 megapixelu, 5,8x zoom od 24 mm! ­(24­-140 mm­), svetelnost F2,8­-4,0. Samozrejme tohle je naprosto jina trida a pokud chce clovek opravdu maly kompakt s velkym cipem a velkym zoomem, tak se toho nedocka ­(ono to poradne ani vyrobit nejde­).
Ono staci trochu matematiky. Kdyby tam byl 1­/1,8­" cip, ktery ma crop faktor asi 4,9, pak by pri prepoctenem ohnisku cca 350 mm bylo realne nejakych 71 mm. Pokud bychom chteli svetelnost na dlouhem konci rekneme F4, uz bychom potrebovali temer 18mm clonovy otvor ­(u SX120 je to pri 60mm a F4,3 necelych 14 mm­). Ten kompakt by pak byl zas o neco vetsi a tezsi.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.