Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
6.2.2012, Milan Šurkala, aktualita
Velmi zajímavým počinem společnosti Nikon je ultrazoom Coolpix L810. Tento jednoduchý ultrazoom má klasické tělo s výrazným gripem, objektiv s velmi slušným 26× optickým zoomem a ohniskem začínajícím na neuvěřitelně širokoúhlých 22,5 milimetru.
Lucie_K | 14.5.201316:34
Ahoj,
také jsem si pořídila Nikon L810 a potřebuji poradit, kde najít sekvenční focení.

Děkuji :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 15.5.201312:53
Pod položkou ­"sériové snímání­", je to třetí položka v menu z pěti. Viz recenze https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-nikon­-coolpix­-l810­-pro­-nenarocne­/4637 , pátý obrázek LCD displeje dole.
Odpovědět0  0
metyn (31) | 7.2.20128:00
já nemusím, já už ho vidím :­-­) jsou tam 2, na boku i nahoře jupí
Odpovědět0  0
metyn (31) | 7.2.20127:57
Zajímavostí je i boční ovladač zoomu. ­- já tam žádný boční ovladač zumu nevidím, vy ano? předpokládám, že když je w­-t nahoře tak se bude zumovat horním prstencem nebo žeby špatná fotka?
Odpovědět0  0
r.k. | 6.2.201223:30
To je slusne. 22,5 mm, tomu rikam sirokouhla masinka! Po dlouhe dobe musim nekoho ve fototechnice pochvalit, na GPS, 3D apod. vynalezy kaslu, ale takhle siroky uhel se myslim docela pekne vyuzije.
Zaroven me tak btw.napada, ze s zvetsujicim se pocatecnim uhlem ohniska jaksi postrada smysl cislovani zoomu, nebot to, co je tady prezentovano jako 26x a ma to vytesane i na tele aby kazdy videl, odpovida nejakym cca 12x co jsem mel pred nejakymi 6 lety u nejakeho ultrazoomu neboheho Kodaku ktery zacinal nekde asi od 36mm...
Odpovědět0  0
photomistr (48) | 7.2.20128:31
Pane kolego, rozsah zoomu je relativni, na rozdil od ohniskove vzdalenosti. Znaci pomer mezi nejkratsi a nejdelsi moznou ohniskovou vzdalenosti. Vyrobce to tedy ma spravne. Pri rozsahu 100 ­- 500mm je zoom 5x ­(500 ­/ 100­) a pri rozsahu 25 ­- 500 je zoom 20x ­(500 ­/ 25­). V obou uvedenych pripadech bude pri maximalni priblizeni uhel zaberu stejny, presto je jeden zoom 5x a druhy 20x. Zrejme si pletete maximalni zoom s maximalni ohniskovou vzdalenosti. A jen tak pro zajimavost, kvalita fotek z tohoto aparatu se bude blizit fotak z mobilu ­- neostre a zasumele, jen tam bude navic ten zoom ;­-­)

Milan

www.milanstryja.com
Odpovědět0  0
r.k. | 7.2.20129:40
Ale muj prispevek byla narazka na to, ze dneska se fotaky cejchuji cislama jakehosi zoomu, ackoliv je to jak po pravde pisete pojem relativni. Az tak blbej nejsem nebo jsme se nepochopili. Ale je to zase marketing ­- kdyby tam do tela aparatu vytesali misto nasobku zoomu konecny rozsah ohniskove vzdalenosti, melo by to sice logiku, ale uz by to netahlo pozornost vetsinove verejnosti, a tim samozrejme penize pro firmu, no a ty jsou jak znamo vzdycky az na prvnim miste.;)
Odpovědět0  0
photomistr (48) | 7.2.201210:07
no, kdyz prave rozsah zoomu dulezity parametr, bohuzel ne kazdy to spravne chape. Cim vetsi je rozsah, tim horsi je kvalita fotek, to je proste fyzika­/ optika. V dnesni dobe se stale neda vyrobit rozumne kvalitni objektiv s vic nez 3x zoomem, coz ­"kvalitni­" je v tomto pripade opet relativni, nekdo se spokoji s kvalitou z 5x zoomu, coz do domaciho alba jeste pochopim, ale cokoliv vetsiho uz je podle meho nazoru nepouzitelne. Jeste jsem nevidel objektiv, ktery by mne presvedcil o opaku. Dluzno dodat, ze fotim na digi stredoformat ;o­) I lide, co maji vice nez 10x zoom stejne brzy prestanou na nejdelsi ohnsko fotit, protoze ­"je to zamlzene a neostre, sedive­" a ptaji se, co maji spatne nastaveno. Bohuzel to je dan marketingu. Lide si casto stezuji, ze jejich 6 let stare fotaky fotily daleko lepe nez jejich novy 12x zoom s 15Mpix. Bohuzel ten stary fotak mel pouze 3x ­- 4x zoom, tak se tam proste opticke vady tolik nevyskytovaly, fotilo to ostre v celem rozsahu zoomu ­(nehlede na nizsi rozliseni­), prenos kontrastu byl nekolikanasobne lepsi atd... Jenze lidi jsou ­(vetsinou­) nepoucitelne ovce a nechaji se nachytat marketingem vyrobce. Ach jo.

Milan
www.milansphotography.com
Odpovědět0  0
busy (4706) | 7.2.201213:20
Som ochotny uverit tomu, ze pri stredoformatovej fotografii neexistuje objektiv so zoomom vecsim ako 3x a rozumnou kvalitou. Ale v oblasti kompaktov si dovolim malinko s tymto nesuhlasit. Velke cislo zoomu nemusi vzdy zakonite znamenat horsiu kvalitu. Ano, pri pevne zvolenej cene a velkosti objektivu plati ze cim vecsi zoom tym viac optickych kompromisov musi mat. Avsak v praxi su niektore vecsie zoomy ­(napr. 24x Leica objektiv u Panasonic FZ45­/48­/100­/150­) casto ovela kvalitnejsie ­(svetelnejsie, s lepsou kresbou a lepsim prenosom kontrastu­) nez rozne 3­-4x zoomy u beznych kompaktov.
Odpovědět0  0
photomistr (48) | 7.2.201214:55
No, ono zalezi jake ma clovek kriteria na kvalitu a zda je schopny poznat opticke vady. Svetelnost a kresba se da pomerne dobre zmerit, s prenosem kontrastu uz je to horsi. Nemel jsem v ruce vsechny zminovane Panasoniky, ale jeste se mi nedostal do ruky Panasonic, ktery by silene nesumel I pri ISO a byl totalne bez detailu a se SW zvysenym kontrastem. Ale na tom se tady asi nedohodneme, pozadavky na kvalitu a velikost a vahu fotaku ma kazdy jinou :­-­) Mate dost velkou vyhodu ze vam kvalita superzoomu staci, dost usetrite :­-­)

Milan
Odpovědět0  0
Tomhh | 7.2.201217:34
Neházejte prosím všechny superzoomy do jednoho pytle. Samozřejmě u většiny to může platit, že kvalita není moc dobrá, ale jsou i výjimky. Starý dobrý Panasonic FZ28 sice šumí, ale objektiv má výtečný, dají se s ním udělat pěkné ostré fotky když je slušné světlo. Podobně je na tom i FZ38. Kromě toho šumu to zkrátka není tak úplně špatné. Fujifilm S200EXR s tím často fotím i na ISO800 a HDR a s trochou snažení umí udělat i pěkné fotky. HS20 taky sem z něj viděl dost pěkných fotek.
Zkrátka ano většina levných superzoomů žádný zázrak, ale je jich i několik se kterýma se dá fotit, ty jsou dražší. Do lepších zrcadlovek a lepších objektivů sice mají daleko, nicméně pořád platí že jde hlavně o fotku, dneska má kdekdo poloprofi zrcadlovku a fotí stovky GB dat které nejsou k ničemu, ale někdo kdo si dá hodně záležet může i s dobrým superzoomem udělat lepší fotku.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.