Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zimní aktualizace ZPS X přináší HEIF i pokročilejší vrstvy

29.11.2017, Milan Šurkala, aktualita
Je zde nová aktualizace pro grafický editor Zoner Photo Studio X. Přináší např. experimentální podporu formátu HEIF i pokročilejší práci s vrstvami. Zajímavostí je např. kopírování struktury nebo plná podpora OneDrive.
Máme zde další čtvrtletí a s ním novou aktualizaci oblíbeného programu Zoner Photo Studio X. Tu si můžete vyzkoušet i tehdy, pokud jste už ZPS X zkoušeli v minulosti a vyčerpali dostupnou testovací dobu. Zoner vám takto nabídne dalších 10 dní k vyzkoušení. Počet změn rozhodně není malý a najdete zde spoustu užitečných vylepšení.
 
Jednám z nových vylepšení je experimentální podpora formátu HEIF. Zoner Photo Studio X je tak prvním softwarem pro Windows, který umí otevírat i ukládat snímky v tomto formátu. Jak již bylo řečeno, podpora je jen experimentální, takže ji nejprve musíte povolit v nastavení aplikace. I když si podporu vyvinuli v Zoneru sami, nejde o plně využitelné řešení pro každého. Budete totiž potřebovat Windows 10 s vybranými aktualizacemi (na Windows 7 a 8 si HEIF neužijete vůbec). Zatímco s Creators Update je vše bez problému, u Fall Creators Update potřebujete procesor Intel Core 6. generace nebo novější, procesor s integrovaným čipem s podporou HEVC (alespoň Iris Pro Graphics 5200) nebo grafickou kartu s podporou HEVC akcelerace. Navíc je nutné si nainstalovat HEVC Video Extension. Pokud to ani tak nefunguje, někdy si postačí pustit na internetu nějaké H.265 video, aby se kodeky správně aktivovaly.
 
ZPS X Vyhlazovací štětec

Další novinkou je Vyhlazovací štětec pro automatické retuše, kdy už nemusíte vybírat zdrojovou oblast, ze které se má klonovat. Nová funkce Klonování struktury pak umožní klonovat detaily a strukturu, ale ponechat odstín barvy. To se může hodit pro retušování vrásek, ale klidně i opačných efektů dodání kresby do přespříliš vyhlazených ploch. Zimní aktualizace přináší také funkci Polarizační filtr, která sice nefunguje tak dobře, jako klasický skleněný "polarizák", snaží se ale provádět podobné úpravy v modrém barevném kanálu.
 
ZPS X Polarizační filtr
 
Zoner Photo Studio X významně rozšiřuje práci s vrstvami. Nyní při retuších můžete vybírat zdrojovou vrstvu, ze které se bude retušovat. Také je možné bohatěji pracovat s maskami a výběrem, tu lze k výběru přidat, odečíst nebo udělat průsečík. U výběrů lze také přesně nastavit poměr stran.
 
Zapracovalo se také na fotopředmětech. Např. kalendáře nyní mohou být také na šířku. Významnějšího vylepšení se dočkaly fotoknihy, kde nejenže přibyly nové šablony, především je ale lze upravovat. Rozložení a velikost si tedy můžete nastavit dle libosti včetně prvků, které budete chtít. Můžete vypínat dekorace, pokud se vám v šabloně nebudou líbit.
 
To ale zdaleka není vše. Díky bufferu posledních pěti fotografií při překlikávání mezi těmito snímky nebudete muset čekat na načítání a zobrazení bude okamžité. Zajímavostí je také plná podpora OneDrive, kdy data na úložišti můžete spravovat z prostředí ZPS X a vybírat si, které soubory či složky se budou synchronizovat. Fotografie tak mohou být uložené na cloudu a budou se stahovat jen dle potřeby. V neposlední řadě je dobré zmínit podporu katastrálních map a aplikace dokonce umí zobrazit i číslo parcely, na které byl snímek vyfocen. Navíc zde máte i tlačítko, které vás dostane na stránky katastru s více detaily. Přibyly také další formáty čar (např. čerchované,...).
 
Nadále zůstává model s předplatným, který se ukázal být mezi zákazníky nadmíru úspěšným. Počet licencí nijak neklesl proti původním každoročním verzím a předplatné si prodlužuje okolo 90 % zákazníků. O ořezané verzi za jednorázový poplatek (jako je např. Elements u Adobe) se neuvažuje. Důvodem je, že stejně jako smartphony zabily kompakty, tak telefony ovlivnily i potřebu jednoduché aplikace pro úpravu fotografií. Pokud jde o jednoduché úpravy snímků, které se dnes v drtivé většině fotí telefony, ty už lidé dělají zpravidla přímo v těchto telefonech a aplikaci v PC nepotřebují. Podobně jako je tomu u fotoaparátů, kde se výrobci z těchto důvodů tlačí do high-endu, tak i Zoner se chce více soustředit na náročnější uživatele.
 
Zdroj: zoner.cz


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.