Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Zrcadlovka a já: Fotoúraz
6.1.2012, Jana Bártová, fejeton
Navrhuji vyhlásit anketu o nejkurióznější fotoúráz. Ano, čtete správně. Existuje přece množství anket týkajících se focení. Na to, že se během něj můžete ocitnout téměř v ohrožení života, anebo můžete riskovat vlastní zdraví, se ale docela zapomíná.
Templ (72) | 12.1.20126:03
Pozor na fotografy!!!! Jsou nebezpeční. Lezl jsem se svým kamarádem Volovku v Tatrách a dostal jsem se do problémů. Jak si myslíte, jak zareagoval zapálený fotograf? Na kvičení ­"dober­" pustil jistící lano, zašátral v kletru, vytáhl foťák a jásavě po mě požadoval lepší pozici a patřičnou grimasu.
Odpovědět0  0
HonzaER6. | 7.1.201210:46
Myslím, že diskuse jde úplně jiným směrem, než autorka chtěla. Přes gramatiku se lehce povznesu, sám nepatřím mezi ty, co řeší počet nnnn, zvláště, když se ťuká do klávesnice...
Spíš ale mělo jít o vyprovokování diskuse a sdílení příběhů a ne rozebíraní jejího slohového stylu...
No nic, ulevil jsem si.
Čte se mi to ale dobře ;­-­)
Odpovědět1  0
kubiii (499) | 7.1.201211:55
"Přes gramatiku se lehce povznesu, sám nepatřím mezi ty, co řeší počet nnnn...­" ­- Tak to je ale celkem smutný, ne?

Je velký rozdíl udělat překlep či pravopisnou chybu v diskuzi či v komentáři a v článku. Z vlastní zkušenosti vím, že když člověk píše tři čtyři hodiny článek, tak má v očích nablikáno a leccos přehlídne, na to se mi osvědčilo vytisknout si napsaný text na papír, kde se chyby mnohem snáze odhalí. Pak by to měl před vystavením přečíst ještě někdo jiný než autor, ideálně aspoň dva další lidé.

Myslím, že se nebudu mýlit, když řeknu, že na DM to asi funguje tak, že autor dostane přístup do redakčního systému, v určený čas tam nakopne svůj text a fotky a vystaví, aniž by to prošlo korekturou ­(jinak si to nedokážu vysvětlit­).

A druhá věc je, že po upozornění na věcnou či pravopisnou chybu, autor většinou napíše: aha, sory, díky, opraveno ­- a tento přístup osobně velmi oceňuji ­(u jiných autorů na DM, SHV, TVF je to běžné­).

K formě a obsahu nic neříkám, když se to líbí, tak prosím, já to neplatím... :D
Odpovědět0  1
frasve (131) | 7.1.201212:16
Souhlasím. Já to vidím asi takhle: JO se o něco snaží a moc jí to nejde. Její vlastní praktická fotografická zkušenost a znalosti oboru jsou zjevně neprůkazné, chabé, okrajové. Styl jejích textů ambiciózně halený do roucha ­"feuilletónu­" je školácký, roztěkaný, výrazově nepřesný a neobratný. Podtrženo a sečteno ­- zajímavý nápad je předem pohřbený, protože například tenhle článeček by určitě mohl vyvolat pár úsměvných i dramatických příspěvků, ale JO už zřejmě sotvakdo čte, natož aby se někdo inspiroval a něco napsal, jak by ­"autorka chtěla­". Je mi to líto, že už dlouhodobě náčelníci serveru tuhle patálii neřeší. Digimanie je OK, zpestření směrem za hranice článků o fotografické technice určitě návstěvníci webu vítají. Takhle to ale nejde. O to nám kverulantům jde :­-­)
O změnu k lepšímu. A taky o to, aby z nás redakce a JO nedělaly pitomce, kteří spolknou všechno. Mám totiž takový pocit, že se nám trošku smějou.
Vše je to pořád o tom stejném ­- nabobské velikášství vládců webu provázené přehlížením zájmů nás, čtenářů...
Přízeň návštěvníků webu ovšem není perpetuum mobile. Má svou setrvačnost i podivné zákonitosti, ale jednou se ta káča dovrtí. Může to být dokonce velmi brzy. Což bych právě Digimanii opravdu nepřál.
PS: Milý Honzo eršestko. Ulevil jsem si. Nepsalo se mi to ale dobře. Raději bych to nepsal vůbec. Ale... ;­-)
Odpovědět2  0
trimmm | 6.1.201221:34
Nic neznamenam, som len mravec v mori inych mravcov, ale ja tento serial pravidelne sledujem a tesim sa na kazdy dalsi diel. Ak Vas to vazeni, nezaujima ­- necitajte a ked kritizovat tak konstruktivne.. co ste dokazali vy? Apropo ­- pripominate mi tych co sleduju nocne vysielanie pre dospelych a potom sa donekonecna rozhorcuju aky je ten svet skazeny. Ked sa Vam nepaci ­- necitajte ­- mate na vyber, existuje urcite mnozstvo clankov ktore potesia vasu dusu prahnucu po inych specifickych informaciach. Len treba hladat.
Autorke dakujem a prajem mnoho dalsich napadov!
Odpovědět2  4
David H (1707) | 6.1.201221:56
No ono jde o to, že nejdřív je třeba článek přečíst, abyste zjistil, jaký je. Až teprve potom se vám bud­' líbí anebo ne a taky můžete napsat svůj názor. A můžete být i upřímný. Mně nepřijde, že by tady byl kdokoli rozhořčený, rozhořčený je pouze Váš příspěvek :­-)
Odpovědět2  2
Sagoš | 7.1.20129:47
Tím ­"...co jste dokázali vy...­" chcete zdejším kritikům podsouvat, že oni určitě nic v životě nedokázali? Považujete snad trapný článek na webu za nějaký mimořádný úspěch? Kolik je vám let? ­"...Keď sa vám nepáčí, nečítajte..­" ­- to víte že jo, podle této logiky pokud vám se nelíbí zdejší kritika tak se k ní nevyjadřujte. Co byste si představujete pod konstruktivní kritikou? Příspěvky zde např. od Hupp a fravse jsou absolutně věcné a konstruktivní, pokud se vám nelíbí jejich obsah můžete se k tomu také konstruktivně vyjádřit, místo toho jen brečíte. Víceméně jste mi potvrdil, že tuhle ženskou nikdo normální nečte.
Odpovědět1  1
Templ (72) | 14.1.201210:11
Takže já nejsem normální. Kde se sejdeme?
Odpovědět1  0
Majkkl (45) | 6.1.201217:05
... třeba tou ­"cenou­" výbavou myslí nikoli ­"cennou­", ale že její výbava bude cenou pro ty, co to tady ve zdraví přežijí... :)
Odpovědět1  0
kubiii (499) | 7.1.20120:30
Tak jsem si teda ten clanek rozklikl a neverim svym ocim. Jako, chyby se stavaji, ale kdyz uz na to redakci ctenar upozorni, mela by jit pycha stranou... Ja nevim, pod minulym clankem to same :o­/ Nechci vypadat jako hnidopych, ale melo by byt v zajmu cele redakce, mit clanky bez pravopisnych chyb, a kdyz uz se stane, tak ji neprodlene opravit, ne???
Odpovědět1  0
pavka8 (69) | 13.1.201222:51
No, ten hnidopych se ti taky moc nepoved :)
Odpovědět0  0
David H (1707) | 6.1.201213:11
..bude pokračovat zřejmě i v novém roce. Nejprve bohužel článek postrádající nějaký zajímavý obsah, zajímavou myšlenku, vtip, většinou jen třeba něco o rozdělení lidí na laiky, polofotografy a fotografy a zjištění, že laikové toho o fotografování opravdu mnoho nevědí a jen zaclání a o tom, jak je těžké vytvořit tu ­'dobrou fotku­', a že někdo se kvůli snaze o ní i občas vykoupe nebo šlápne do bláta. Právě na to už tady číhá několik stálých komentátorů, kteří článek ohodonotí s tím, že je to na úrovni slohové práce žáka ZŠ a okomentují jedinou přiloženou fotku s tím, že tentokráte je skutečně hrozná. Následuje bravo z Vlčnova, že tentokráte to šlo ale opravdu od srdce. Autorka se občas vyjádří ve smyslu, jak se tím vším baví, mně to ale bohužel přijde hodně málo. Můžu jen dodat, že články ostatních autorů na digimanii jsou opravdu vynikající, inspirativní a rád si je čtu.
Odpovědět4  0
kubiii (499) | 6.1.201213:27
Opravdu výstižně napsáno! Od toho pamfletu na kritiky tady paní Nerudové se o další kousky nechávám ochudit, ale dosud neopravená hrubka v perexu minulého ­"fejetonu­" stále dráždí. Co si však zřídka odepřu, jsou ty diskuze pod tím, jak mám špatnou náladu, kouknu na komenty a hned je líp :D

Jenže: Kam s ní­(m­)? :D
Odpovědět1  1
frasve (131) | 6.1.201213:34
Never ending story. I když třeba já se snažím být zdrženlivý, ale uznávám ­- je to nic moc. Neudržím se a nakonec písnu :­-­)
Agáta a JO prostě dokážou zvyšovat návštěvnost webu. A o to jde. Ale třeba se odpovědní v redakci jednou za ty svoje zdvižený nosy chytěj, zamáčknou slzu a fejetonistce zatají, že ten sráz krok za ní už druhou šanci nedává. Návštěvnost­-nenávštěvnost.
Však i kočka má JEN devět životů...
Odpovědět1  1
Templ (72) | 10.1.20126:06
Vaše příspěvky mě dráždí daleko více, než nějaký překlep. Bravo z Vlčnova je FZ, který na rozdíl od vás umí fotit a nesnaží se za každou cenu být zajímavý.
Odpovědět0  0
frasve (131) | 6.1.201212:24
Vážená JO, pro mě je největším fotoúrazem prakticky každý Váš ­"feuilletón­". Moje chyba, nemám to číst. Ale zvědavost, co se ve Vaší kudrnaté a tolika úrazy omlácené hlavince ­(viz: ­"Mojí vyhlášenou specialitou v oblastech fotoúrazů jsou zranění hlavy.­") zase urodí, je silnější než můj pud sebezáchovy. Mimochodem, když bych měl Vaše fotoúrazové curriculum brát vážně, tak nelze než Vám doporučit, abyste nejen nepsala ­(a když, tak aspoň gramaticky správně na úrovni absolventa VŠ ­- viz ­"Cenou fotovýbavu...­"), ale ani nefotografovala. Ne že by se nám, skutečným fotografům, v zápalu boje občas něco nepřihodilo, ale když čtu seznam Vašich úrazů, zranění a nehod, tak bych Vám u pojišťovny dal aspoň dvojnásobnou sazbu :­-­) Ale třeba je to jen básnická licence a já to špatně pochopil :­-­)
No, těším se na fůru zajímavých fotohavárií, které budou v diskusi následovat. Mimochodem zajímavé jsou i nehody fotoaparátů. Co ty všechno vydrží!!! Teda jak které.
PS: Přeji hezký víkend Vám i všem canonistům ­(ale jistě i nikonistům­), rozvrkočeným dnes uvedenou D4. To je teprv ­"havárie­", co!
Odpovědět3  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.