Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: listopad 2018

21.11.2018, Milan Šurkala, návod
Pokud vybíráte nový fotoaparát, může být dost těžké se v nabídce kompaktů, CSC fotoaparátů a zrcadlovek vůbec vyznat. Proto je zde náš pravidelný průvodce, který vás nasměruje k tomu nejlepšímu, co lze v jednotlivých kategoriích sehnat.
Dnes jsou stále velmi populární digitální zrcadlovky snad všech cenových tříd. Zde se můžete pohybovat dokonce už od 10 tisíc korun, nicméně nebudeme šetřit na nepravém místě a vybereme ty fotoaparáty, které opravdu stojí za to.


Digitální zrcadlovky a SLT fotoaparáty



Nikon D7200 - recenze


Zrcadlovka NIkon D7200 patří do vyšší třídy APS-C zrcadlovek. V našem náročném testu nás přesvědčila, že si zaslouží doporučení. Ocenit lze totiž rozhodně výborný 24MPx snímač bez AA filtru, který nabídne hodně detailů, nízký šum i výborný dynamický rozsah. V tomto překonává starší konkurenční Canon EOS 70D, jehož 20MPx snímač je výrazně slabší, částečně to platí i ve srovnání s EOS 80D s novějším 24MPx senzorem. Velmi slušné jsou i možnosti ovládání a konfigurace, která se s levnějšími modely D3x00 a D5x00 nedá ani v náznaku srovnávat. Co je ale překvapivé, je příliš malý grip, takže držení přístroje není zrovna nejlepší. Rozsáhlé jsou i možnosti nastavení expozice včetně podpory Auto ISO a dokonce i korekce expozice v manuálním režimu M.


Nikon D7200 s 18-140mm objektivem


Velmi slušné je i ostření s podporou micro adjustmentu (doladění objektivu). Tradičně u Nikonu lze ale kritizovat příliš složité nastavování expozice u videa a obecně v live view (pro změnu clony nutnost pokaždé deaktivovat live view) a obecně vysoká spotřeba v live view a u videa. Jinak je totiž výdrž na baterii hodně slušná. U Nikonů lze ocenit i širokou nabídku setů např. s objektivem 18-105mm VR nebo 18-140mm VR. Za tělo zaplatíte 27 tisíc (sleva 10 tisíc Kč!), set s 18-105mm objektivem bývá za 23 tisíc (sleva 10.500 Kč) a s 18-140mm objektivem pak za 24 tisíc (sleva 11 tisíc Kč). Nikon nabízí i novější model D7500 (viz níže) s 20MPx čipem a podporou 4K videa.



Canon EOS 80D - recenze / EOS 77D


Zrcadlovka Canon EOS 80D posunula nabídku výrobce o něco dále. Má novější 24MPx APS-C CMOS snímač, který vylepšil jak dynamický rozsah, tak i snížil šum. Zlepšila se tedy kvalita snímků a nezůstalo jen u toho. Zaostřovací systém má 45 bodů, všechny jsou křížové a hodně dobrá je tak citlivost i za horšího světla (od -3 EV). Nechybí ani AF micro adjustment (možnost doladit autofokus) a Dual Pixel AF, díky čemuž fotoaparát umí velmi dobře ostřit i přes live view.


Canon EOS 80D


Dual Pixel AF nabídne slušné ostření i ve videu, kde nabídne rozsáhlé možnosti chování a jiných nastavení, nicméně na 4K rozlišení si budete muset nechat zajít chuť a maximem je pořád Full HD video. Radost udělá i dotykový polohovatelný displej, port pro sluchátka a externí mikrofon. EOS 80D je celkově velmi solidní zrcadlovkou bez výraznějších nedostatků. Za tělo zaplatíte 28.700 Kč (zdražení 700 Kč).

Pokud chcete ušetřit, pak za mnohem zajímavějších 20.000 Kč můžete mít zrcadlovku EOS 77D, která z modelu EOS 80D vychází. Pochopitelně to není jen tak a budete muset počítat s několika ústupky. Předně je to menší hledáček (0,82× zvětšení proti 0,95×), horší výdrž na baterii a EOS 77D přišel také o výstup na sluchátka (stále má ale jack pro externí mikrofon). Lehce se zpomalilo sekvenční snímání a podporuje minimální čas 1/4000 sekundy místo 1/8000 sekundy. Na oba dva fotoaparáty byl spuštěn nový cashback ve výši 2500 Kč, který potrvá do 31. ledna 2019.



Nikon D5600 - recenze


Zrcadlovka Nikon D5600 je poměrně slušným fotoaparátem nabízejícím hodně slušnou kvalitu obrazu díky povedenému 24MPx APS-C senzoru. Potěší i plně polohovatelný displej, který je navíc dotykový, což se hodí v některých menu nabídkách i v live view režimu. V tom je ale nutno počítat s tím, že živý náhled opravdu hodně žere baterii. To je vidět zejména u videa. Video je k dispozici maximálně ve Full HD při 60p s podporou externího mikrofonu. Lze v něm nastavovat expozici (clonu jen před začátkem natáčení) a je zde podporován i tichý autofokus s AF-P objektivy. Jen by nemusel být tak přecitlivělý. K dispozici je také jack pro externí mikrofon.

Nikon D5600

Fotoaparát nabízí také bezdrátovou konektivitu v podobě Wi-Fi, Bluetooth a NFC. Díky tomu lze bezdrátově přenášet snímky do telefonu nebo vkládat GPS. Nová aktualizace aplikace Snapbridge naštěstí značně rozšířila možnosti Wi-Fi, ta původní na tom nebyla moc dobře. Jsou zde i stinné stránky. Hledáček není příliš velký, RAW buffer je vysloveně miniaturní a chybí i možnost doladění autofokusu, ten navíc není ani moc citlivý za horšího světla. Samotná rychlost AF je ale při běžném focení perfektní. Za set s 18-55mm objektivem zaplatíte 16 tisíc Kč (sleva 4000 Kč), s 18-105mm verzí pak 23-24 tisíc Kč. Na fotoaparát běží do 31. ledna 2019 cashback ve výši 2500 Kč. Pokud vám však nejde o malé rozměry, určitě berte mnohem lepší D7200 za stejnou cenu.

 
 



Pentax K-70


I když jsme zrcadlovku Pentax K-70 netestovali, jsou na ni všeobecně velmi kladné recenze. 24MPx APS-C snímač podává excelentní výkony, radost také udělá přítomnost mechanické stabilizace obrazu. Fotoaparát je také odolný vůči nepříznivému počasí, má solidní hledáček a ve své cenové kategorii překvapí i možností nastavit autofokus. Ten nicméně nepředvádí až tak dobré výkony jako konkurence, má i malé pokrytí.


Pentax K-70


Místo si tu našla i funkce Pixel Shift Resolution, která díky čtyřem expozicím posunutým o pixel dokáže obejít Bayerovu interpolaci a výrazně zvýšit množství detailů. Obecně by se fotoaparát nedal moc doporučit na video, kvalita videa a autofokus v live view stále nejsou z nejlepších. Nepříliš vysoká je i výdrž na baterii. Nicméně v mnoha ohledech jde o výrazně nadprůměrný fotoaparát a tělo od cca 17,5 tisíce je hodně zajímavá částka. S 18-135mm WR objektivem jste pak na 27-29 tisících, dá se ale sehnat i s novým 18-50mm objektivem za 21,5 tisíce. Do konce roku platí na tuto zrcadlovku také cashback ve výši 2500 Kč.

 

Nikon D7500


Digitální zrcadlovka Nikon D7500 není úplně přímým nástupcem modelu D7200. Jeho nástupci jsou vlastně dva, D7500 a D500. Protože v některých vlastnostech se tak šlo směrem dolů (např. absence druhého SD slotu, není zde podpora batériového gripu), setkal se tento model i s kritikou. Faktem ale je, že jde nadále o velmi schopný přístroj, který díky svému 20MPx senzoru nabídne vynikající obrazové výsledky, nízký šum a vysoký dynamický rozsah.

Nikon D7500

Fotoaparát nadále podporuje expoziční časy od 1/8000 sekundy, jeho tělo je ergonomicky rozumně tvarované a proti řadě D5x00 je celkově mnohem lépe ovladatelné. Najdete zde podporu 4K videosekvencí, musíte však počítat s velmi výrazným cropem (natáčí se středová 4K plocha čipu). U Full HD pak k tak výraznému ořezu nedochází, a to ani v 1080p60 režimu. Počítat musíte se slabším průběžným autofokusem ve videu. Naopak potěší možnost nekomprimovaného záznamu na externí rekordér. Rozumně rychlé je i sekvenční snímání, buffer má dostatečnou velikost. U zrcadlovky rozhodně potěší možnost ladění autofokusu a v tomto případě je dokonce automatické. Cena těla startuje na 30 tisících Kč (sleva 2000 Kč), nicméně viděl jsem ho i za pouhých 23 tisíc Kč. Pokud fotoaparát koupíte do 31. ledna 2019, můžete se těšit na cashback ve výši 7500 Kč.

 
 
Do dubna 2018 jsme doporučovali Pentax K-3 II
 

Pentax K-3 II - recenze


Zrcadlovka Pentax K-3 II nám v testu udělala radost, byť se neobešla bez několika chybiček. Ocenit je nutno velmi dobrou a odolnou konstrukci. Ovládání je příjemné, potěší i výbava, která obsahuje např. výbornou GPS. Ta relativně rychle nabíhá a je nadprůměrně přesná. Hodně se mi líbila přesnost ostření. S 18-135mm WR objektivem ale fotoaparát ostří docela pomalu a limituje tak i využitelnost průběžného ostření. Také automatika výběru AF bodů není úplně dokonalá. Na vybraný AF bod ale ostří výborně.


Ricoh Pentax K-3 II


Zklamáním je video, které má průměrnou kvalitu a je dost limitováno pro laické použití. Podstatně lepší je to tehdy, pokud si vše řídíte sami a nezoomujete, ostatně fotoaparát nabízí i zdířku pro externí mikrofon. Kvalita fotografií je velmi dobrá, hodně zajímavá je i funkce Pixel Shift, která ze čtyř snímků poskládá jeden s mnohem lepšími detaily i nižším šumem. Najdete tu i dva SDXC sloty, stavový displej. Za tělo dáte 25 tisíc, set s 18-135mm objektivem vyjde nejčastěji na 33 tisíc.

 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.