Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jaký dárek koupit fotografovi na Vánoce? Máme tipy na dárky pod stromeček

1.12.2023, Milan Šurkala, článek
Jaký dárek koupit fotografovi na Vánoce? Máme tipy na dárky pod stromeček
Vánoce se blíží a s nimi i každoroční náročné vymýšlení dárků. Vybíráte-li nějakou zajímavost pro fotografického nadšence, dnešní článek vám pomůže získat několik více i méně tradičních nápadů.
V této kapitole se podíváme na "hardwarové" dárky, které mohou nějakým způsobem rozšířit funkčnost kompaktů, CSC fotoaparátů nebo zrcadlovek, případně usnadnit jejich údržbu nebo práci s nimi. Některé jsou společné už i s předchozí kapitolou o smartphonech, jen zde to bude zpravidla o něco větší varianta.
 
 

Pouzdro nebo brašna na fotoaparát

 
Užitečným dárkem může být brašna nebo pouzdro, obzvlášť v případě, kdy tomu starému už končí životnost (např. se rozjíždí zipy), je příliš malé nebo naopak zbytečně velké (to se může stát při přechodu z DSLR na CSC). V případě kompaktů je dobré znát rozměry kompaktu a rozhodně přidat nějaký ten centimetr na každou stranu. Samotný fotoaparát obvykle vleze téměř do všeho, budete-li ale chtít dát do něj ještě baterii a kartu, centimetry navíc se hodí. Pro CSC a DSLR je třeba brát do úvahy nejen rozměry těla fotoaparátu, ale i celku s nasazeným objektivem, počet objektivů a podobné detaily. Rozhodně je dobré mít k dispozici místo na filtry, baterie, karty, případně další příslušenství a počítat s tím.
 
Lowepro Adventura SH 120 III
 
Tipy: Case Logic CL-DCB313K, Lowepro Adventura SH (120 III nebo jiné dle velikosti), Peak Design Everyday Sling
 
 
 

Fotografický batoh

 
S předchozím souvisí i další věc na přenášení fotografické techniky, a to speciální batohy. Tam jsou důležité možnosti přenastavování vnitřních přihrádek, celkový objem, nemělo by se zapomínat ani na odolnost vůči vodě. I když jsou dnešní fotoaparáty a objektivy obvykle vodě odolné, je příjemným bonusem nemít promočený batoh i zevnitř. Na zvážení je i ještě jeden důležitý parametr, rozměry. Uvažujte také nad tím, zda jeho rozměry dovolí vzít si ho jako příruční zavazadlo do letadla. Každopádně zde se už bavíme o věcech za několik tisíc korun.
 
Lowepro ProTactic BP 450 AW II
 
Tipy: Peak Design Everyday Backpack 20L, Lowepro ProTactic BP 450 AW II, Manfrotto PRO Light Multiloader
 
 
 

Stativ

 
Už tradičním příslušenstvím, které může mnohým udělat radost, je pořádný stativ. Oproti stávajícímu se můžete zaměřit třeba na skladnost nebo nižší hmotnost (tam přijdou vhod karbonové stativy), může jít také o vhodnější stativ pro makro nebo pro video (s panoramatickou hlavou), může jít o stativ ohebný (GorillaPod), stativ s vyšší nosností, roli mohou hrát i další detaily. Jako u většiny dárků, i zde potřebujete vědět, která z těchto vlastností trápí vašeho fotografa, a jaký problém vlastně novým stativem budete řešit.
 
Rollei Compact Traveller No.1 Carbon
 
Tipy: Rollei Compact Traveller No.1 Carbon (recenze), Joby GorillaPod 3K/5K, Manfrotto 055CXPRO3
 
 
 

Čisticí sada na objektivy nebo snímač

 
Pokud se fotí s fotoaparátem, který pracuje s výměnnými objektivy, a zejména mění-li se tyto objektivy častěji, dříve nebo později se objeví na snímači prach. Ten není zas až tak velkým problémem pro fotografie, kde se dá mnohdy více či méně snadno zaretušovat, je ale velkým problémem pro video, kde je jednak více patrný a jednak se děsně špatně odstraňuje (hraničící až s nemožností to vůbec odstranit). Vhod tak mohou přijít různé čisticí sady, a to ať už samotný balonek na vyfoukávání prachu nebo kompletní sada pro čistění fotoaparátů a objektivů, která obsahuje i další součásti pro suché i mokré čištění.
 
Zeiss Lens Cleaning Kit
 
Tipy: Zeiss Lens Cleaning Kit
 
 
 

Paměťová karta

 
Místa není nikdy dost a rychlejší a objemnější paměťová karta potěší skoro každého. Zde opět záleží, zda člověk fotí hodně do RAWu, natáčí hodně videa a v jakém formátu. Obecně bych řekl, že dnes nemá smysl jít do menších kapacit než 128 GB, spíše bych se koukal po 256GB-512GB kartách SDXC. Ideální je vyšší rychlost, nicméně nemá vždy smysl jít do těch nejvyšších, kdy praktický přínos není tak velký jako nárůst ceny (pochopitelně neplatí, pokud právě maximální možná rychlost je to, po čem váš fotograf touží a co potřebuje - něco takového ale bude zřídkavé).
 
Pro většinu nasazení stále stačí i relativně obyčejná karta s UHS-I U3 a sekvenčními přenosovými rychlostmi (řekněme) přes 60 MB/s u zápisu. Dobré je mít i dostatečnou rychlost pro video, takže by měla splňovat alespoň Video Class 30. Osobně bych doporučil kupovat spíše microSDXC s SDXC adaptérem, což umožní větší univerzálnost takové karty (kompatibilita s více čtečkami i zařízeními). Pozor na to, pokud má obdarovaný přístroj s jinými typy paměťových slotů (XQD, CFexpress Typ A/B,...).
 
Kingston Canvas Go! Plus
 
Tipy: Kingston Canvas Go! Plus, Samsung EVO Select, SanDisk Extreme
 
 
 

Externí HDD/SSD

 
Fotky a videa zabírají spoustu místa. Opravdu spoustu. Dříve nebo později přestane stačit úložná kapacita, také zde může být požadavek na přenášení většího množství obrazového materiálu, a pak může přijít ke slovu externí harddisk nebo dnes už spíše SSD. To není tak náchylné na otřesy, nabídne velmi vysokou rychlost zápisu a čtení, pokud se připojí k počítačům s rychlými verzemi USB slotů. Asi nemá smysl kupovat cokoli menšího než 1 TB.
 
WD My Passport SSD
 
Tipy: WD My Passport SSD (recenze), Adata SE880, Samsung T7 Shield
 
 
 

Dálková spoušť

 
Z levnějších dárků tu máme např. dálkovou spoušť. Někteří lidé rádi fotí dlouhé expozice a dálková spoušť pro ně může být ideálním pomocníkem, který zabrání roztřesení a usnadní focení v bulb režimu. Fotoaparát to pochopitelně ale musí podporovat. Je ale možné, že váš fotograf už pro stejnou funkčnost používá smartphone a bezdrátové připojení.
 
Sony RM-VPR1
 
Tipy: Canon RS-80 N3, Sony RM-VPR1
 
 
 

Filtry (ND, polarizační, přechodové)

 
Velkou skupinou příslušenství, která se hodí mnoha lidem, jsou nejrůznější filtry. ND filtr se hodí pro dlouhé expozice (např. ti, kteří rádi fotí vodopády), ale jde o velmi užitečného pomocníka také pro video, kdy umožní prodloužit expoziční časy pro dosažení méně sekaného videa (jednotlivé snímky mohou být pohybově mírně rozmazané, což navozuje dojem větší plynulosti). Někomu zase může chybět ve výbavě polarizační filtr, čímž se zbaví odlesků, zvýrazní některé barvy, přechodový filtr pak najde využití např. při focení krajiny. Při koupi je potřeba znát další detaily jako např. síla ND filtru (zajímavou myšlenkou jsou zde sety s několika různými ND filtry o různých výkonech), pro všechny filtry pak shodně musíte znát potřebný průměr, nebo lze k dárku přidat i set redukcí na různé průměry. Dárkem může být také pouzdro na přenášení již zakoupených filtrů.
 
Hoya ProND EX
 
Tipy: Hoya PL-C HD Nano, Hoya ProND EX, B+W PL-C HTC Master
 
 
 

Makro předsádka

 
V případě makro předsádek je hodně možností, které se mohou dost lišit kvalitou. Existují různé sety tří nebo čtyř jednoduchých čoček (+1/+2/+4/+8), které jsou levné, ale opticky nejde o žádný zázrak. Ty slabší ještě jakž takž fungují, ale obraz příliš nezvětší, ale ani nezkazí. Vyšší hodnoty sice zlepší makro, ale obvykle výrazně zhorší obraz (rohová neostrost, šílená chromatická aberace). Zde bych nešetřil a koupil něco pořádnějšího. Nabízí se např. univerzální Raynoxy DCR-150 (4,8 dioptrie), DCR-250 (8 dioptrií) nebo MSN-202 (25 dioptrií). Ty nabízí univerzální klip a např. DCR-150 díky němu podporuje průměry závitů od 52 do 67 mm, a když předsádku vymontujete, lze použít i na 43mm objímce. Existují i další předsádky např. od Panasonicu nebo Olympusu přímo pro jejich kompakty.
 
Před koupí bych ale doporučil si zjistit, jak moc je předsádka kompatibilní s daným objektivem. Zpravidla moc nefungují na širokoúhlých objektivech (vinětace, mnohdy i na max. zoomu) a občas mají potíže i na ultrazoomových výměnných objektivech, vynikající jsou naopak na výměnných telezoomech a ultrazoomových kompaktech. 
 
Raynox DCR-150
 
Tipy: Raynox DCR-150, Raynox DCR-250, Raynox DCR-MSN-202
 
 
 

Externí blesk

 
Nemálo lidí touží také po novém externím blesku. Zde může jít o relativně levné, ale stále docela schopné blesky třetích stran za nízké tisícovky, ale také o originální pokročilé objektivy, kde bychom se už bavili o pětimístných částkách. Důležité je to, aby byl objektiv kompatibilní s daným fotoaparátem, tedy abyste koupili model pro danou značku. Roli zde může hrát více parametrů, obvykle je to síla blesku daná směrným číslem (vyšší číslo GN znamená silnější blesk), míra otočnosti hlavy (konkrétní směry a rozsahy v úhlech), někomu může také záležet na způsobu nabíjení (AA baterie nebo Li-Ion), rozsah podpory bezdrátových kanálů.
 
Canon Speedlite 430 EX III-RT
 
Tipy: Godox TT685IIC, Canon Speedlite 430 EX III-RT, Sony HVL-F60RM2, Yongnuo YN685
 
 
 

Studiová a makro LED světla

 
Někteří fotografové preferují namísto blesku trvalé LED světlo, takže mají neustále lepší představu o tom, jak bude snímek vypadat, na druhou stranu LED světla podávají obvykle menší světelný výkon. Jejích výhodou je mnohdy i snadno nastavitelná teplota světla bez přídavných filtrů (některé modely mají LED různých barev a lze měnit poměr jejich svícení). Stejně jako u blesků, i zde se dá většinou nastavit výkon světla. Nevýhodou může být to, že pokud běží na akumulátory, jejich výkon se s poklesem nabití akumulátoru může snižovat (nezvládnou později podat max. výkon). Tato "nespolehlivost" může být problémem pro kritickou práci, v takovém případě je dobré volit ty, které mohou být zapojeny přímo do sítě.
 
Yongnuo YN 300 II
 
Jednou z dalších výhod těchto světel je to, že existují v mnoha různých tvarech. Můžete je mít jako plochá LED světla tvarem připomínající tlustou knihu se stovkami LED, mohou to být také kruhová LED světla, která využijí zejména vloggeři, případně makro fotografové (v úpravě pro nasazení na objektiv) pro vícesměrové nasvícení, které eliminuje ostré stíny. K dispozici jsou také světla ve formě trubic. Při výběru je důležité sledovat více parametrů. Jednak je to teplota světla (3000K je teplá žlutá, 5500K je čistě bílá, 6500K studená, až namodralá bílá), jednak také CRI. Toto číslo ve zkratce vyjadřuje, kolik barevného spektra je světlo schopno pokrýt. Čím blíž 100, tím méně tam některá barva "chybí". Čísla pod 90 mohou znamenat, že některá barva není dostatečně zastoupena a na fotografiích bude tmavší (méně barevná) než ve skutečnosti.
 
Godox Ring72
 
Tipy: Yongnuo YN 300 III, Godox Ring72
 
 
 

Gimbal pro fotoaparáty

 
V případě gimbalu pro smartphony lze sehnat relativně levné produkty, nicméně pro rozumnou práci s těžšími fotoaparáty už bude potřeba pořádného gimbalu, a to nevyjde moc levně. Zde už potřebujete možnost montáže fotoaparátu (tedy ne jen klip pro připevnění smartphonu), mnohem vyšší nosnost a také záleží na podpoře různých funkcí (např. RS 3 Mini podporuje elektronické ovládání zoomu u kompatibilních objektivů Sony).
 
Zhiyun Crane M3S
 
 
 
 

Fotografický světelný stan a kompaktní "ateliéry"

 
Pro produktovou fotografii mohou přijít vhod různé fotografické světelné stany nebo kompaktní ateliéry. Fotografický stan pochopitelně vyžaduje ještě další příslušenství, jako jsou další světla, "ateliéry" už toto obsahují v sobě. Obvykle jde o LED kruh na horní straně, takže počítejte s tím, že můžete mít problém se stíny ve spodní části, což závisí na velikosti a tvaru fotografovaného objektu.
 
Puluz LED kompaktní fotoateliér
 
Tipy: Puluz LED (30/40cm), klasický fotostan (Godox, Neewer,...)
 
 
 

Lensball

 
Další zajímavou hračkou může být pro mnohé lensball. Skleněná koule různých průměrů dokáže vytvářet  zajímavé efekty a někteří v tomto mohou najít nový oblíbený typ fotografování.
 
 
Tipy: Rollei Lensball
 
 
 

Objektiv

 
Zde se budeme patrně pohybovat ve vyšších tisících, resp. nižších desetitisících, a to pokud hovoříme o levnějších objektivech. Zde opravdu potřebujete vědět, jaký fotoaparát má váš fotograf, které objektivy má a které chce a potřebuje. Zde proto nelze dát žádnou univerzální radu a v podstatě ani vhodné tipy. Níže tak jsou vytipované objektivy, které by lidé možná mohli typicky chtít (dá se předpokládat např. světelná padesátka, možná makro objektiv), ale zde se to bez nějaké konzultace s obdarovaným asi neobejde.
 
Canon RF 50mm F1.8 STM
 
 
 
 

Ohřívací pásky objektivu

 
Zejména v chladu nebo pro astrofotografii mohou přijít vhod ohřívací pásky objektivu. Ty se zpravidla zapojují do USB konektoru a lehce zahřívají objektiv (mnohdy lze sílu ohřívání nastavit). Cílem je, aby se předešlo kondenzaci a zamlžování objektivu. U tohoto dárku je potřeba dávat trochu pozor na průměr objektivu, pro který má být pásek určen, nicméně většina si poradí i s hodně širokými objektivy (myšleno jejich fyzickým průměrem, ne ohniskovou vzdáleností).
 
JJC DHS-1
 
Tipy: JJC DHS-1
 
 

Instantní fotoaparát a filmy do něj

 
V posledních letech je docela populární instantní fotografie, takže zejména pro mladistvé může být zajímavým dárkem instantní fotoaparát. Pokud už takový fotoaparát má, tak mohou být řešením fotografické filmy, resp. papíry do něj (zde pozor na to, pro jaký systém jsou filmy určeny). Asi nejčastějšími instantními fotoaparáty jsou nyní instaxy od společnosti Fujifilm.
 
Fujifilm instax SQ40
 
Tipy: Fujifilm instax Mini nebo Square (v podstatě jakýkoli typ)
 
 
 

Fotografická tiskárna

 
I když dnes už doba fyzických fotografií s výjimkou instantních docela pominula, ono stále není na škodu si občas nějaké ty fotografie vytisknout. Pokud už se tak stane, někteří mohou stále preferovat vlastní řešení než nějakou externí firmu. Výhodou tiskárny je nicméně i to, že se dá používat také k jiným účelům, než jen k tisku fotografií.
 
Zde je ale dobré si uvědomit, jak často se bude tisknout. Inkoustové tiskárny totiž po delší době nečinnosti rády zasychají. U fotografické tiskárny je důležité především to, aby dokázala tisknout bez okrajů (to některé kancelářské verze neumí, ačkoli tisk na fotopapíry daných formátů podporují), také je důležitá životnost tisku (zde zase může být problém s některými inkoustovkami specializovanými na levný tisk). I když fotky vytisknete v podstatě na jakékoli barevné tiskárně, ty více zaměřené na fotografii se zpravidla liší tím, že nabízí větší počet inkoustů pro jemnější barevné přechody.
 
Epson EcoTank L8050
 
Tisk: Epson EcoTank L8050, Canon Pixma G640
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.