Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené telefony na focení: červen 2024

27.6.2024, Milan Šurkala, článek
Doporučené telefony na focení: červen 2024
Dnes už drtivá většina lidí fotí pomocí mobilních telefonů. Který si ale pořídit, pokud chcete co nejlepší kvalitu fotografií? Náš pravidelný průvodce vám ukáže, které modely jsou v jednotlivých kategoriích nejlepší.
Zde máme nejvyšší třídu, vlajkové lodě jednotlivých výrobců, které se snaží do svých telefonů vnést co nejlepší hardware i software. Telefony obvykle mají několik velmi dobrých fotografických modulů i pokročilé schopnosti natáčení videa.
 
 

Apple iPhone 14 Pro

 
Mezi nejlepší smartphony pro focení a natáčení videa patří tradičně i iPhony. V případě iPhonů 14 Pro tu máme po dlouhé době vyšší rozlišení než 12 MPx, a to 48 MPx na hlavním 1/1,3" snímači. Toto rozlišení je možné využít v ProRAW formátu, jehož výsledkem jsou překvapivě detailní a nezašuměné fotografie. Na telefon je až stěží uvěřitelné, že lze dosáhnout tak slušných detailů. Přesto pozor, u některých scén ono skládání snímků do ProRAWu může trochu pozlobit. Většina režimů z hlavní kamery nicméně fotí do 12 MPx. Objektiv má přepočtených 24 mm a světelnost F1,78, podporován je záznam do JPEGu, HEIFu a DNG. Hlavní kamerka slouží také k 2× zoomu, což je ale jen výřez (1/2,6").
 
Apple iPhone 14 Pro
 
Ultra-širokoúhlý fotoaparát si také polepšil a získal 1,4µm pixely (cca 1/2,55"). Nabídne 13mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost, 120° úhel záběru a fázové zaostřování. Telekamerka má také 12 MPx, přepočtených 77 mm a světelnost F2,8, nechybí ji ani optická stabilizace. Zajímavostí je podpora 4K60p videa na všech třech kamerách (bohužel 8K neumí), Full HD je možné až do 240 fps. K dispozici je také akční stabilizace s rozlišením 2,8K a výsledky jsou opravdu působivé. Jak už je u iPhonů (a dnes už i poměrně velkého množství Androidů) typické, není zde slot pro paměťové karty, takže fotografové by měli sáhnout minimálně po 256GB verzi. Chcete-li více točit video, asi bych doporučil plácnout se přes kapsu a sáhnout ještě výše na 512GB variantu. Zde je ale nutné říci, že příplatky jsou opravdu hodně vysoké.
 
 
 

Apple iPhone 15 Pro / Pro Max

 
Nové iPhony 15 Pro sice ve většině parametrů fotoaparáty proti iPhonům 14 Pro nevylepšily, nicméně začínají na atraktivnějších cenách než předchůdci, takže není důvod je zavrhovat. Zůstává cca 1/1,3" snímač s 48MPx rozlišením, který podporuje focení do ProRAW formátu, nově ale v rozlišení 48 MPx zvládá také HEIF, což výrazně ušetří místo. Také tu máme nové skládané rozlišení 24 MPx, které je kompromisem mezi plným a 12MPx skládaným rozlišením. Zajímavostí jsou také předvolené výřezy pro 24mm, 28mm a 35mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost, z předchůdce zůstává i 12MPx výřez pro 48mm výřez (1/2,6").
 
Apple iPhone 15 Pro
 
Ultra-širokoúhlý modul zůstal nezměněn a máme tu 1/2,55" snímač s 1,4µm pixely a 12MPx rozlišením. V jeho případě je tu 13mm přepočtená ohnisková vzdálenost a 120° úhel záběru. Jedinou výraznější HW novinku máme u teleobjektivu. Zatímco verze Pro zůstává na 1/3,6" 12MPx snímači a přepočtených 77 mm s optickou stabilizací a světelností F2,8, Pro Max dostává větší 1/3,2" snímač s přepočtenými 120 mm a také světelností F2,8. V obou případech tu máme optickou stabilizaci obrazu.
 
Všechny moduly zvládají 4K60p video, těšit se můžete také na slow-motion ve Full HD a až 240 fps. Action Mode nabídne 2.8K 60p, nechybí ani Cinematic Mode ve 4K a ProRes záznam. Zajímavostí je také o téměř 20 gramů snížená hmotnost. Budete-li fotit do RAWu nebo točit ProRes video, určitě zvolte vyšší kapacity (minimálně 256 GB, raději alespoň 512 GB). V případě videa potěší možnost záznamu přes USB-C na externí úložiště (SSD, čtečku paměťových karet,...).
 
 
 

OnePlus 12

 
Společnost OnePlus dokázala s novým telefonem opět posunout laťku výše a tento model stojí za zvážení, přestože asi není úplně nejlepším fotomobilem (Vivo X100 Pro je na tom celkově lépe). Základem je povedený 1/1,4" 50MPx snímač Sony LYT-808 (1,12µm pixely) s výborným obrazem, přirozeným barevným podáním a pokud jde o přeostřování, to se dá snést. Výborné výsledky předvádí i ve tmě. Při focení na krátké vzdálenosti má poněkud zvláštní bokeh (vznikají zde duchové). Totéž platí pro teleobjektiv s 3× zoomem. Ten má snímač OmniVision OV64B s 64MPx typu 1/2", tedy tu jsou jen maličké 0,7µm pixely, přesto je obraz překvapivě slušný. Nakonec tu máme 1/2" Sony IMX581 pro ultra-širokoúhlou kamerku se 48MPx rozlišením (0,8µm pixely). I tento modul dává dobré výsledky ve dne i v noci, netrpí na náhlou rohovou neostrost typickou pro ultra-širokoúhlé objektivy, ale spíše postupnou menší výraznost.
 
OnePlus 12
 
Všechny moduly umí natáčet 4K video při 60p, zde má ale OnePlus trochu slabinu. Detaily jsou slušné, to ano, stabilizace ale nepatří k těm nejlepším a obraz občas trochu škube. Hlavní modul zvládne i 8K při 24 fps, nicméně i tady je už konkurence dál a občas umí i 30 fps. Selfie kamerka dává pěkný obraz, který je v typických výstupních rozlišeních dostatečně detailní. Líbí se mi, že OnePlus to ve většině režimů nepřehání s bokehem, a má ho podán přirozeně, tedy bez softwarových artefaktů.
 
Telefon má velký 3,682" displej s rozlišením 3168×1440 pixelů a dynamickou frekvencí 1-120 Hz. Jde tedy o velký telefon, přičemž jeho hmotnost je 220 gramů. V prodeji je v konfiguraci 12GB/256GB nebo pro fotografy asi zajímavější variantě 16GB/512GB. Jenže to už jsme v cenách, kde se více vyplatí výše zmíněné Vivo.
 
 

Vivo X100 Pro

 
Chcete-li jeden z nejlepších telefonů pro focení, asi bych se soustředil na nové Vivo X100 Pro. Ten je vybaven špičkovým 1/0,98" snímačem Sony IMX989 s rozlišením 50 MPx, který dává vynikající a detailní obraz ve dne i v noci, nepřehání to s odšumováním a ani doostřováním, snímky jsou většinou podány dost věrně. Jeho periskopický telemodul s 1/2" snímačem a 4,3× zoomem je také velmi slušný s kvalitním obrazem (přestože se využívá 50 MPx ze 64MPx senzoru). Ultra-širokoúhlý modul už má o něco menší 1/2,76" snímač, ale také ten fotí solidně, i když z této trojice je to asi nejslabší článek (v noci i v nočním režimu přece jen dost odšumuje, na druhou stranu dává přirozenější jasy než většina konkurence, která to přehání s HDR efekty). Softwarový bokeh telefonu občas jde, občas ne, mnohdy je poněkud umělý a nepřirozený, bez něj jsou ale snímky velmi pěkné.
 
Vivo X100 Pro
 
Moduly umí video ve 4K60p, přičemž zejména z hlavního modulu dostanete fantastické detaily a solidní stabilizaci. Telemodul je sice také detailní, ale už je vidět trochu vliv rolling-shutter efektu. U ultra-širokoúhlého modulu také dostanete vynikající denní videa. Telemodul a ultra-širokoúhlý už budou mít v noci problém, hlavní modul ale předvede vskutku velmi dobrou práci (nízkým šumem i slušnými detaily). Jako jediný umí také superdetailní 8K30p video.
 
Telefon má velký 6,78" displej AMOLED s rozlišením 2800×1260 pixelů. Jde o poměrně velký a těžký telefon, váží totiž nemalých 225 gramů. Procesorem je výkonný MediaTek Dimensity 9300 doplněný o 16 GB RAM a 512GB úložiště (menší kapacity se nenabízí).
 
 
 
Do června 2024 jsme doporučovali Honor Magic5 Pro
 

Honor Magic5 Pro

 
Velmi zajímavý telefon má na svědomí společnost Honor. Její Magic5 Pro se při svém uvedení stal nejlépe fotícím telefonem na trhu. Může za to především hlavní snímač, který má rozlišení 50 MPx a velkou úhlopříčku, je totiž typu 1/1,2". Díky tomu má na dnešní dobu poměrně velké 1,4µm pixely (po sloučení 2,8µm) a při světelnosti F1,6, ohniskové vzdálenosti 23 mm a optické stabilizaci dokáže vykouzlit opravdu působivé fotografie. Obraz je ostrý až do rohů, JPEGy by však mohly být trochu méně odšuměné a občas to v automatice přehání s HDR efektem.
 
Honor Magic5 Pro
 
Také ultra-širokoúhlá kamerka má 50MPx rozlišení. Ta dostává po přepočtu 13mm objektiv se světelností F2,0 a 2,5cm makro. Rohová ostrost je už o něco slabší, nicméně na to, jak obecně špatné jsou v tomto telefony, Magic5 Pro patří k nadprůměru. Na vysoce kvalitní snímky to ale není. Příjemným překvapením je 50MPx telemodul. Ten má přepočtených 90 mm, světelnost F3,0 a velmi slušné snímky. Objektiv má jen mírnou chromatickou aberaci, jinak kreslí celoplošně dobře a Honor zde opět místy vyhlazuje trochu více, než by musel. Přesto jde rozhodně o nadprůměr a asi o jeden z nejlepších, ne-li nejlepší teleobjektiv v telefonech vůbec. Pokud jde o video, podporováno je 4K. Opět trochu pozor na automatiku, která místy více táhne do HDR efektu.
 
Počítejte s tím, že jde o rozměrově velký telefon (má 6,81" displej) a je s hmotností 219 gramů také docela těžký. Disponuje velmi výkonným hardwarem, podporuje rychlé drátové i bezdrátové nabíjení. U nás je k dispozici v konfiguraci 12GB/512GB.
 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.