Co zvolit na krajinky?
Zdravím všechny, chtěl bych si vybrat objektiv převážně na krajinářskou fotografii.Jde mi o co nejlepší obrazovou kvalitu,bohužel musím hledět i na cenu,takže sem si stanovil limit tak do 11000.- Jelikož nechci být limitován kvůli pevnému ohnisku místem z kterého fotím,tak zvažuji spíše zoom.Mám Canon1000D.Rozhoduji se mezi:
Canon EF-S 18-135 mm F 3,5-5,6 IS
Sigma 18-125 mm F 3,8-5,6 DC HSM OS pro Canon
Tamron AF 18-250 mm F/3.5-6.3 Di-II pro Canon
vzhledem k ceně zvažuju i:
Canon EF 28mm f/2.8
Canon EF 35mm f/2.0
stabilizace je určitě výhodou.klidně doporučte něco podle své zkušenosti,děkuji
Canon EF 28mm f/2.8
Canon EF 35mm f/2.0
stabilizace je určitě výhodou.klidně doporučte něco podle své zkušenosti,děkuji
Na krajinku je asi nelepší mít širokoúhlý objektiv (s co nejmenším ohniskem). Co se zoom objektivů týče tak bych se držel pravidla, že z hlediska obrazových kvalit je nejlepší volit objektivy se zoomem max 3x. Já osobně mám Tamron SP AF 17-50 mm F/2,8 XR Di II a nestěžuju si. Ještě existuje varianta se stabilizací oba se dají sehnat do 10000 kč.
jak píšeš, nechceš byt limitován pevným ohniskem a navíc 35 a možná i 28 je na cropu moc dlouhý. Takže tyhle dva můžeš na krajinu vyřadit.
U zbytku si to chce najit, na jakou nejlepší kresbu dosáhnou (u krajiny klidně i na vysoký clony). Jen se obávám, že ten Tamron je na to, aby nebyly kompromisy v kvalitě, moc dlouhej, takže v podstatě souhlas s Elcikem. Na toho Tamrona 17-50 sem četl celkem chválu.
U zbytku si to chce najit, na jakou nejlepší kresbu dosáhnou (u krajiny klidně i na vysoký clony). Jen se obávám, že ten Tamron je na to, aby nebyly kompromisy v kvalitě, moc dlouhej, takže v podstatě souhlas s Elcikem. Na toho Tamrona 17-50 sem četl celkem chválu.
Asi bych souhlasil s predchozimi prispevky. Ty ultrazoom objektivy (18-125mm a delsi) jsou na nejsirsim ohnisku casto hodne mizerne, Tamron 17-50mm kresli docela hezky. Za danou cenu asi jedna z nejlepsich moznosti.
Nicmene nezapomnel bych ani na delsi ohniska, ta se daji na krajinu velmi casto take vyuzit (prekvapive slusne vysledky maji treba obycejne 55-200mm objektivy - vzhledem k cene).
to se tomu Tamronu za cca 10tisíc opravdu můžou rovnat např canon 55-250 za 6500? nebo Tamron 55-200 za 3000? možná u té Sigmy 50-200 za 7700 bych tomu trochu věřil. :)
Je mi jasné že delší ohniska také mají velké využití, chci ho také pořídit jako další sklo, ale už opravdu s alespon trochu lepší kvalitou než u seťáků.
Je mi jasné že delší ohniska také mají velké využití, chci ho také pořídit jako další sklo, ale už opravdu s alespon trochu lepší kvalitou než u seťáků.
No, je pravda, ze nevim, jak je na tom Canon 55-250, ten jsem jeste v rukou nemel (a ani ten Tamron). Co jsem mel na test Nikona a Sony 55-200mm, tak tam byl obraz opravdu velmi ostry (na svou cenovou kategorii - proti setaku 18-55mm je tam o tridu lepsi obraz). Pro Canon se tezko vybiraji levnejsi objektivy, protoze jejich setaky jsou docela mizerne.
Nikon i Sony sou mi na nic:) a co třeba SIGMA 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM ? vydím že s rostoucím ohniskem se zhoršuje světelnost ,ale je levnější. A nebo třeba něco dražšího? zkusil bych projet bazarové nabídky... dík za všechny rady
Chtel jsem tim jen rici, ze obvykle jsou 55-200mm objektivy znatelne lepsi nez zakladni setaky 18-55mm. Ale jak je na tom Canon, to opravdu netusim. Nevim nic ani o te Sigme. Co se tyce Tamronu 17-50mm, tak jeho recenze je zde (https://www.digimanie.cz/recenze-postaci-setovy-objektiv-nikon-vs-sigma-a-tamron/3185). Je to sice verze pro Nikon, ale na Canonech by se mela chovat stejne (spis lepe diky vetsimu crop faktoru zrcadlovek Canon).
článek jsem pročetl,super...chtělo by to takových více. Zjistil sem ,že jsem se asi mylně domníval ,že pokud má objektiv v názvu přídomek macro, tak je na focení jiných scén horší,ale vidím že je to hloupost.Alespoň je nemusím dále přehlížet :-D
Víceméně mě to utvrdilo že jste mi dobře poradili. ;-)
naopak mě ted trápí další dvě skla:
Sigma 18-50 mm F2,8 EX DC Macro
Tamron AF SP 28-75 mm F/2,8 Di Macro
Víceméně mě to utvrdilo že jste mi dobře poradili. ;-)
naopak mě ted trápí další dvě skla:
Sigma 18-50 mm F2,8 EX DC Macro
Tamron AF SP 28-75 mm F/2,8 Di Macro
nedávno jsem narazil na TAMRON 18-270 F 3,5-6,3VC nebo Sigma 18-50/2.8-4.5OS HSM,za slušnou cenu.tamron sice není moc světelný ale jinak se zdá dost slušný.u sigmy je zase slušná cena.dík za každou radu.
ps: jinak více méně čekám až natrefím na ten tamron17-50 za rozumnou cenu :)
ps: jinak více méně čekám až natrefím na ten tamron17-50 za rozumnou cenu :)
[quote=dawelus;9718]Zdravím všechny, chtěl bych si vybrat objektiv převážně na krajinářskou fotografii.Jde mi o co nejlepší obrazovou kvalitu,bohužel musím hledět i na cenu,takže sem si stanovil limit tak do 11000.- Jelikož nechci být limitován kvůli pevnému ohnisku místem z kterého fotím,tak zvažuji spíše zoom.Mám Canon1000D.Rozhoduji se mezi:
Canon EF 28mm f/2.8
Canon EF 35mm f/2.0
stabilizace je určitě výhodou.klidně doporučte něco podle své zkušenosti,děkuji[/quote]
Sigma 18-125 mm je bezva. Ultrasonický zaostřování, stabilizace, dobrá krezba a taky cena. S Tamronem taky neuděláš chybu.
Canon EF 28mm f/2.8
Canon EF 35mm f/2.0
stabilizace je určitě výhodou.klidně doporučte něco podle své zkušenosti,děkuji[/quote]
Sigma 18-125 mm je bezva. Ultrasonický zaostřování, stabilizace, dobrá krezba a taky cena. S Tamronem taky neuděláš chybu.
Nikdo tady zatím nezmínil docela známý objektiv Sigma DC 17-70 mm 1:2,8-4 MACRO HSM, který vlastním a s nímž jsem velmi spokojený (i na krajinky). Dá se koupit i za 11500 Kč (malinko přes 11 tisíc, já vím). Jeho předchůdce je bez stabilizace a světelnost je 1:2,8-4,5, ale je lehčí, prý ještě ostřejší a někde možná ještě je k sehnání za cenu kolem 7,5 tisíc.