Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony CyberShot DSC-HX9V

Milan Šurkala (3381)|27.7.2011 23:04
[quote=busy;10996]Ja osobne by som toto skor videl ako nevyhodu, pretoze ak ked clovek foti normalne, fotak musi pri kompletnom ostreni prejst aj makro rozsah, co ostrenie celkovo dost zdrzuje. To je nieco podobne ako keby na inych fotakoch bolo makro stale zapnute.

V podstate, z ineho uhla pohladu, by sa dalo napisat, ze vsetky fotaky maju normalny rozsah ostriacich vzdialenosti (napr. od 1 cm do nekonecna), avsak okrem tohto este maju specialny rezim, tzv. "nemakro" ktore skrati ostriaci rozsah na interval 1m-nekonecno, pri ktorom dokaze fotak zaostrit niekolkokrat rychlejsie. A HX9 tento "zrychleny rezim" ostrenia proste nema.[/quote]

Ono sice mas v zasade pravdu, ale presto jsi uplne vedle :-) To, ze to tak je skoro u vsech fotaku, neznamena, ze je to tak u HX9V. Tento fotak je snad nejrychleji ostrici ultrazoom ve sve tride makro nemakro. Takze to rozhodne neni nevyhoda, kdyz se to na vysledku nijak neprojevi, jen to setri pitome prepinani makro rezimu, takze bych rekl, ze je to v praxi vyrazne rychlejsi (neni nutno nic otrocky prepinat a ostreni je i tak bleskurychle). Negeneralizuj. U HX9V je to proste provedeno dobre ;-)
busy (782)|28.7.2011 06:33
[quote=Milan Šurkala;11009]U HX9V je to proste provedeno dobre ;-)[/quote]

Tak to je potom ten lepsi pripad :)
Shevy (37)|29.7.2011 01:16
no musim souhlasit ze ostri docela vazne rychle a spolehlive...Mam ted na zkousku CanonaS95,...a ten ostri podtatne pomaleji...ale nechci ric ze spatne...jen je pomalejsi nez Sonka.....ale na druhou stranu dela mnohem lepsi fotografie.....detailnejsi...a ostrejsi....a pri prozizeni v pc....a priblizeni....je videt kazdej chlup na nose.......opravdu foti dobre....se srovnani se Sony...mam realnejsi a prirozenejsi barvy....Sonka to ma vazne zive v nekterych pripadech az moc....ale zas na druhou stranu....u Sony vidim jako + bezchybne panorama a vidou...ale Canon podle me umi v kompaktech urcite lepsi fotky.
Jindrous01 (6)|2.8.2011 00:21
Za jak dlouho vám naběhne natáčení videa při stalčení červeného tlačítka?díky
jarino1978 (163)|2.8.2011 16:17
do 3s.......
Shevy (37)|5.8.2011 14:13
TAk jsem si pohraval neaky cas s temito fotoaparatama.
Sony CyberShot DSC-HX9V
Canon PowerShot SX230HS
Nikon S9100
Canon S95
A zvolil bych toto poradi
1 misto jednoznacne CanonS95
(co se tyka kvality fotek,Ostrost-detail-vyvazensot barev a prirozenost- moznost rucniho nastaveni)Na druhou stranu ne kazdemu muze vyhovovat jeho prave ze mala kompaknost..je to opravdu malej prcek a na drzeni a mackani spouste jsem si musel zvyknout,ale zvyknul jsem si .Prvni dojem jak jsem ho vzal do ruky...ze to je levnej plastak a nebo me proste nesedel ten material na dotyk..take me vadilo ze pri zamcknuti blesku jsem si v prvni momoment myslel ze jsem mu neco udelal jde opravdu ztyha zasunout.Video je uspokojive..ale na Sony to v zadnem pripade nema a asi ani ne co se tuka vybavou ficurama..ale hodnotil jsem hlavne kvalitu fotek.
2 misto bch zvolil prave zde diskutovaneho Sony CyberShot DSC-HX9V
z teto ctyrky ma druhe nejlepsi fotky..obcas me pride ze jsoui az moc zive a barevne...az je to nerealisticke-ale malinko jsem to ted prehnal...ale nakonec jsem si je take oblibil...nejsou sice tak ostre a detailni jako Canon S95...ale beznemu cvakonovi to vystaci....i ja se za nej povazuji..:)Sony ma absolutne bezkonkurencni video...v kvalite videokamer v cenach okolo 600-800$ vazne me to prekvapilo...a Sony disponuje asi nejvice funkcema co kompakt muze nabidnout...hodne me dostalo panorama...vazne radost s nim fotit,HDR...je jednoduche a v ruce hlavne fotitelne..S95 pouze na stativ a tak v ruce nepouzitelne.GPS je vazne dobre...a po prvnim nabehnuti coz jsem si myslel ze ho snad vypnu a nebudu pouzivat jhak mu to trvalo...jsem ale zjistil...ze potom nabiha celkem rychle a chyta se i v mistnosti....ale chce to byt blize k oknu...jak rikam...rozhodne velky rozdil mezi SX230 a tak jsem byl s GPS spokejy...samo neni to nabehnuti jako u navigace..ale kdo si pocka ten se docka..:)JAk jsem rekl fotky nejsou zle....ale rozhodne vypadaji lepe na displi fotaku nez v pocitaci...ale to je stejne u vsech jmenovanych znacek.:)Myslel jsem si vzdy ...oo tak tahle se povedla ale v pc jsem zmenil nazor...V ruce se Sony drzi docela dobre a nepusobi levnum dojmem..ale to neni o foceni:)V celku me tato sonka v porovnani totuto ctyrkou prekvapila.
3 misto CAnon SX230HS
Nema spatne fotky...ale pri procitani recenzi si nemyslim ze by mel lepsi fotky prave nez Sony..jsou samozrejme pouzitelne...ale nejsou tak zive a detailni jako napr Sony...ale na S95 v zadnem pripade nema.Videou je mozna slabsi ale koukatelne a bezneho uzivatele uspokoji.GPS nabiha opravdu pomalu....a trva mu to...a tyak jsewm po case prestal sledovat jeho funkci protoze me nebavilo cekat.V ruce se drzi celkem dobre a to i diky mirne naklonenemu ovladacimu kolecku kde se opre palec.Blesk se musi vysouvat rucne..ale fotak vzdy rekneaby byl vysunut..coz je v pohode...fotky s bleskem v tmave mistnosti i ve tme jsou dobre..ale zase na S95 nema.
4 Misto NIkon s9100
Ten me vazne zklamal...fotky jsou ve srovnani s jinejma aparatama...neostre....casto se mazou...zaostrovani probiha clekem rychle....ale vysledek..je nic moc...nenni to sice zadnej sunt...ale v porovnani s touhle ctyrkou proste na ne nema...a rad jsem ho vratil..

Sorry mozna jsem to psal chaoticky....ale psal jsem jak me to napadlo...muj vyber by se zuzil pouze mezi Canona S95 a Sony CyberShot DSC-HX9V ani jeden neudela ostudu a kdo si chce vice hrat se snimkem pred porizenim...je volba S95 opravdu velka moznost nastaveni..i proto je to asi profi kompakt. Sony bych nazval takovym dobrym spotrebakem ktery uspokoji i malinko narocnejsiho cvakare...ma zase vice nastaveni a v kombinaci fotka-video-panorama a ruzne blbustky...jednicka.Ale na kvalitu S95 co se fotky jako vysledku pri prohlizeni v pc nema.To ale neznamena ze ho nedoporucuji...naopak.Docela me oslovil..a myslim ze kdo si ho koupi chybu neudela.
Triplespace (17)|17.8.2011 13:45
U mna vyhralo to video fantasticka kvalita na taku malu krabicku.

Otazka:confused: Da sa pripojit na DSC-HX9V externy mikrofon?
Shevy (37)|17.8.2011 15:31
[quote=Triplespace;11236]U mna vyhralo to video fantasticka kvalita na taku malu krabicku.

Otazka:confused: Da sa pripojit na DSC-HX9V externy mikrofon?[/quote]

tak video ma absolutne nejlepsi co se fotaku tyka....to je bez debat.....ten mikrofon..nevim....
drakodin (7)|2.9.2011 12:14
Vstupuji do diskuze jako nový, snad šťastný majitel HX9V. Samozřejmě jsem si prošel výběrem, kdy jsem byl na vážkách ještě mezi Canon SX230 HS a Canon S95. I přes to, že na internetu je spousta fotek, kde jsou u Sony zejména tráva nebo stromy v pozadí "rozpatlány" a v detailu lepší fotky vycházeli z Canonů, přesto jsem volil Sony. Na fotkách 10x15 to znát není. Chtěl jsem i co nejlepší video, které je podle všeho u Sony bezkonkurenční.
Co mě překvapilo je to, že vychvalované video vlastně nyní ani nemám jak zpracovat, v dodaném software chybí střižna jako u kamer. Soubor MTS přehraju jedině v tomto PMB software. Jediné co mi TV nebo počítač přehraje, tak je MP4, ale to zase nevyužiju hlavní výhody tohoto foťáku (plné HD 1080 50p). Na druhou stranu; a proto píšu hlavně, mě překvapilo (příjemně), že jsem na fotkách žádné rozpatlávání nebo omalovánky (olejomalbu) nezaznamenal. Tráva nebo stromy v pozadí ani v detailním "pixel huntingu" netrpí na tento jev. Nevím čím to je, jestli například upravili firmware nebo spíše jestli to není tím, že fotky po nahrání na internet nejsou ve skutečně původní kvalitě, ale jsou nějak komprimované (i když u většiny fotek je po jejich stažení i původní velikost včetně EXIF dat). Zkoušel jsem všechny režimy, ale nikde se toto neobjevilo.

Ještě postřeh k volbě režimu automatiky versus P s nastavením reálných barev. Toto nastavení asi budu používat pro fotky uvnitř, hlavně s bleskem. Na automat je to neskutečně saturované, v režimu P + reálné barvy je to přesně jako ve skutečnosti. Ale tento režim se zase nedá použít venku a hlavně za slunečného počasí. To jsou barvy mdlé až vybl.té. To jedině pak P a normální barvy nebo hojně využívám A, A+, HDR.

PS: foťák vlastním teprve pár dní, takže mé vyjádření berte s rezervou.....
Loon (15)|2.9.2011 20:10
[quote=drakodin;11389]Vstupuji do diskuze jako nový, snad šťastný majitel HX9V. Samozřejmě jsem si prošel výběrem, kdy jsem byl na vážkách ještě mezi Canon SX230 HS a Canon S95. I přes to, že na internetu je spousta fotek, kde jsou u Sony zejména tráva nebo stromy v pozadí "rozpatlány" a v detailu lepší fotky vycházeli z Canonů, přesto jsem volil Sony. Na fotkách 10x15 to znát není. Chtěl jsem i co nejlepší video, které je podle všeho u Sony bezkonkurenční.
Co mě překvapilo je to, že vychvalované video vlastně nyní ani nemám jak zpracovat, v dodaném software chybí střižna jako u kamer. Soubor MTS přehraju jedině v tomto PMB software. Jediné co mi TV nebo počítač přehraje, tak je MP4, ale to zase nevyužiju hlavní výhody tohoto foťáku (plné HD 1080 50p). Na druhou stranu; a proto píšu hlavně, mě překvapilo (příjemně), že jsem na fotkách žádné rozpatlávání nebo omalovánky (olejomalbu) nezaznamenal. Tráva nebo stromy v pozadí ani v detailním "pixel huntingu" netrpí na tento jev. Nevím čím to je, jestli například upravili firmware nebo spíše jestli to není tím, že fotky po nahrání na internet nejsou ve skutečně původní kvalitě, ale jsou nějak komprimované (i když u většiny fotek je po jejich stažení i původní velikost včetně EXIF dat). Zkoušel jsem všechny režimy, ale nikde se toto neobjevilo.

Ještě postřeh k volbě režimu automatiky versus P s nastavením reálných barev. Toto nastavení asi budu používat pro fotky uvnitř, hlavně s bleskem. Na automat je to neskutečně saturované, v režimu P + reálné barvy je to přesně jako ve skutečnosti. Ale tento režim se zase nedá použít venku a hlavně za slunečného počasí. To jsou barvy mdlé až vybl.té. To jedině pak P a normální barvy nebo hojně využívám A, A+,
PS: foťák vlastním teprve pár dní, takže mé vyjádření berte s rezervou.....[/quote]

To nejde propojit HDMI kabelem s TV?Jakou máš TV,uvažuju o koupi HX9V a tohle mě zajímá. MTS soubory jdou přehrávat i upravovat v Neru8,zkoušel jsem minutové video .MTS z internetu a šlo to.
arkij (95)|2.9.2011 20:29
Mám sice HX5-ku ale MTS soubory mi přehraje jak Media player classic, tak to vnutím (otevřít v programu) i WMP. Ten poprvé píše že příponu nezná ale pak už se neptá a hraje.
Fakt je že mám nainstalován CCCP a při přehrávání jsou používány ffdshow a Haali Splitter.

Dlouhý léta jsem se bránil instalaci kodeků, co zrovna nepotřebuju a úplně jsem vyloučil ty různý "codekpacky", protože na PC stříhám video, a nechtěl jsem řešit různý konflikty kodeků, nicméně po přechodu na HD jsem na to musel nějak reagovat. Právě ten CCCP to kompletně vyřešil a zatím jsem nenarazil na nic co bych v jednom, nebo druhém z těch přehrávačů nepřehrál. Taky by to mohl zvládnout VLC, ten ale nepoužívám, tak nemohu vyzkoušet.

Střih v Ediusu je bez problémů.
Loon (15)|2.9.2011 22:34
Ano,mám přesně to samé co arkij.
Mě ale zajímá jak přehrát FULL HD na TV,žádný mp4,ale v plným rozlišení 1920x1080.Jde to aspoň foťak-HDMI kabel- TV?Jde o to,jestli to natočím v 1920x1080p a pak co?Uplatním pak tak vysoké rozlišení?Mám TV FULL HD Samsumg 650 LE40C a uvažuji jestli mám koupit HX9 nebo jen 5.Ukázky 1280x720 jsem si pustil, ale ty ve vyšším rozlišení už nešly(nepodporovaný videokodek)Stále mluvím o TV ne o PC.
Prosím o vaše zkušenosti kdo tyto foťáky máte.Dík
arkij (95)|2.9.2011 23:14
Přes HDMI přímo z foťáku to snad přehraješ, jak to foťák natočil, ne?

Já mám TV SONY a ta ty soubory, tak jak jsou (přímá kopie z karty) přehraje taky přímo z Flashky v USB. Je to ale oboje SONY, jak si s tím poradí Samsung netuším, možná to půjde taky.
busy (782)|3.9.2011 09:27
[quote=drakodin;11389]mě překvapilo (příjemně), že jsem na fotkách žádné rozpatlávání nebo omalovánky (olejomalbu) nezaznamenal. Tráva nebo stromy v pozadí ani v detailním "pixel huntingu" netrpí na tento jev. Nevím čím to je, jestli například upravili firmware nebo spíše jestli to není tím, že fotky po nahrání na internet nejsou ve skutečně původní kvalitě, ale jsou nějak komprimované (i když u většiny fotek je po jejich stažení i původní velikost včetně EXIF dat). Zkoušel jsem všechny režimy, ale nikde se toto neobjevilo.[/quote]

Mohol by si sem (napr. sekcia "Z námi testovaných fotoaparátů" vo fotogalerii) hodit zopar skusobnych fotiek (trava, stromy...) ? Som celkom zvedavy ako to bude vyzerat na pixelovej urovni.
drakodin (7)|5.9.2011 08:50
[quote=Loon;11399]Ano,mám přesně to samé co arkij.
Mě ale zajímá jak přehrát FULL HD na TV,žádný mp4,ale v plným rozlišení 1920x1080.Jde to aspoň foťak-HDMI kabel- TV?Jde o to,jestli to natočím v 1920x1080p a pak co?Uplatním pak tak vysoké rozlišení?Mám TV FULL HD Samsumg 650 LE40C a uvažuji jestli mám koupit HX9 nebo jen 5.Ukázky 1280x720 jsem si pustil, ale ty ve vyšším rozlišení už nešly(nepodporovaný videokodek)Stále mluvím o TV ne o PC.
Prosím o vaše zkušenosti kdo tyto foťáky máte.Dík[/quote]

Prohlížet cokoli z foťáku na TV není problém, chce to jen kabel HDMI A - mini HDMI C a jakékoli video nebo fotky (kromě 3D pokud TV není taky 3D) není problém zobrazit. Dokonce fotky vypadají mnohem lépe než stažené na USB a prohlížené přes TV USB port.
Spíše jde o to, že video ve formátu 1920x1080p pak nejde vypálit ani na Blue Ray disk. Na DVD jde jen kvalita FH - 17 Mbps (tuším 3 kvalita z celkem 4 AVCHD formátu).
Jinak mám taky TV Samsung řadu 650. Vše z foťáku jde přehrát. Pravdou je, že AVCHD formát přes USB už přehrát nejde, musí to být jen napřímo z foťáku. Mě právě jde o to, jak toto upravit, aby to TV např. z externího HDD zobrazila. Zatím mám jen program na převod do mkv. To funguje, TV zobrazí, ale spíš jen jeden záběr. Nedokážu si představit, jak zo toho sestříhat celý film. V současné době mám SD kameru a na střih používám Pinnacle Studio. To s foťákem HX9V nejde použít. Mám vyzkoušeno.
drakodin (7)|5.9.2011 09:07
[quote=busy;11408]Mohol by si sem (napr. sekcia "Z námi testovaných fotoaparátů" vo fotogalerii) hodit zopar skusobnych fotiek (trava, stromy...) ? Som celkom zvedavy ako to bude vyzerat na pixelovej urovni.[/quote]

Přidávám několik fotek z víkendu. Hlavně tráva a stromy :-))
Ani v hooodně velkém detailu mi nepřijde tráva ani stromy tak upatlaná jako na některých snímcích z interentových recenzí. A to jsem fotil i na automatiku. Většinou spíše ale na P s úpravou některých nastavení.
DSC00531.JPG DSC00535.JPG DSC00862.JPG
drakodin (7)|5.9.2011 09:18
A ještě něco z "listnatých" fotek....
DSC00669.JPG DSC00732.JPG DSC00867.JPG
Loon (15)|5.9.2011 15:42
[quote=drakodin;11428]Prohlížet cokoli z foťáku na TV není problém, chce to jen kabel HDMI A - mini HDMI C a jakékoli video nebo fotky (kromě 3D pokud TV není taky 3D) není problém zobrazit. Dokonce fotky vypadají mnohem lépe než stažené na USB a prohlížené přes TV USB port.
Spíše jde o to, že video ve formátu 1920x1080p pak nejde vypálit ani na Blue Ray disk. Na DVD jde jen kvalita FH - 17 Mbps (tuším 3 kvalita z celkem 4 AVCHD formátu).
Jinak mám taky TV Samsung řadu 650. Vše z foťáku jde přehrát. Pravdou je, že AVCHD formát přes USB už přehrát nejde, musí to být jen napřímo z foťáku. Mě právě jde o to, jak toto upravit, aby to TV např. z externího HDD zobrazila. Zatím mám jen program na převod do mkv. To funguje, TV zobrazí, ale spíš jen jeden záběr. Nedokážu si představit, jak zo toho sestříhat celý film. V současné době mám SD kameru a na střih používám Pinnacle Studio. To s foťákem HX9V nejde použít. Mám vyzkoušeno.[/quote]

Dík za info,ale moc jsi mě nepotěšil.Mám doma asi 6let starou kameru,ještě na ty malé kazety a na střih používal Ulead VideoStudio.Kvalita obrazu na 102cm LCD nic moc a taky mi odešel foťak,tak jsem chtěl koupit nějaký kompakt s videem a pokračovat ve střihu.Byl jsem si schopnej koupit i Blue Ray vypalovačku,abych zachoval rozlišení,ale koukám,že by to bylo kničemu.Musím si to nechat projít hlavou....1920x1080i to by nešlo sestříhat a dát na BD?

Jak se ukládají fotky a videa na kartě?Je vzlášť složka na foto a video?Nebo to je uloženo v jedné na střídačku.
drakodin (7)|5.9.2011 16:22
[quote=Loon;11434]Dík za info,ale moc jsi mě nepotěšil.Mám doma asi 6let starou kameru,ještě na ty malé kazety a na střih používal Ulead VideoStudio.Kvalita obrazu na 102cm LCD nic moc a taky mi odešel foťak,tak jsem chtěl koupit nějaký kompakt s videem a pokračovat ve střihu.Byl jsem si schopnej koupit i Blue Ray vypalovačku,abych zachoval rozlišení,ale koukám,že by to bylo kničemu.Musím si to nechat projít hlavou....1920x1080i to by nešlo sestříhat a dát na BD?

Jak se ukládají fotky a videa na kartě?Je vzlášť složka na foto a video?Nebo to je uloženo v jedné na střídačku.[/quote]


Já mám taky ještě digitální kameru, která to ukládala na malé kazetky, myslím video 9. Jinak podle mě novější verze jak Pinnacle tak Ulead určitě střih a vypálení na Blue Ray umožní, aktuální verze co mám bohužel ne. Jinak to 1920x1080i s datovým tokem 17 Mbps (ta třetí kvalita) je právě určeno pro DVD, druhá kvalita s tokem 24 Mbps je zase jen pro BD. Asi bude nutné se poohlédnout po novější verzi střižny s podporou BD.

K poslední otázce - každá skupina má svoji záložku. Fotky zvlášť, AVCHD video má svůj adresář a MP4 video taky svůj adresář.
jarino1978 (163)|5.9.2011 22:15
1920x1080/50p - 28 Mbit/s - nemá podporu špecifikácie Blu-ray Video. Video si prehráš v media playeri, ktorý podporuje 50p ( napr. Xtreamer Pro ) z HDD.
1920x1080/50i - 24 Mbit/s - môžeš páliť ako BD Video, poprípade ako AVCHD na DVD médium ( overiť schopnosť prehrávača prečítať a prehrať takého médium, napr. PS3 je OK ), alebo prehrávať cez media player z HDD.
1920x1080/50i - 17 Mbit/s - môžeš páliť ako BD Video, alebo ako AVCHD na DVD médium, poprípade prehrávať na media playeri z HDD.
Loon (15)|6.9.2011 19:00
[quote=jarino1978;11440]1920x1080/50p - 28 Mbit/s - nemá podporu špecifikácie Blu-ray Video. Video si prehráš v media playeri, ktorý podporuje 50p ( napr. Xtreamer Pro ) z HDD.
1920x1080/50i - 24 Mbit/s - môžeš páliť ako BD Video, poprípade ako AVCHD na DVD médium ( overiť schopnosť prehrávača prečítať a prehrať takého médium, napr. PS3 je OK ), alebo prehrávať cez media player z HDD.
1920x1080/50i - 17 Mbit/s - môžeš páliť ako BD Video, alebo ako AVCHD na DVD médium, poprípade prehrávať na media playeri z HDD.[/quote]

Tak tohle jsem potřeboval.......ještě programy na střih videa,které tohle všechno umí a je to supr.
Používám Ulead VideoStudio11(na starou kameru),ale v něm to nejde.
Dík.
jarino1978 (163)|6.9.2011 20:13
no keď (si) používal Ulead, nie je problém prejsť na Corel Video Studio Pro X4, čo je vlastne vylepšený starý Ulead a ten zvládne všetko, od 1920x1080/50i cez 1920x1080/50p. Jeho najväčšou výhodou je podpora smart renderingu pre 50i/50p záznamy, čiže tie časti, kde si nerobil žiadne zmeny, renderuje bez straty kvality a tie časti, kde si robil zmeny ( titulky, korekcie, prechody ) komprimuje. Výhoda je však tá, že sa to deje s rovnakým dátovým tokom, ako je zdroj a je to veľmi rýchle.
Loon (15)|6.9.2011 22:02
OK,seženu si ho a vyzkouším.
petrsedli (5)|8.9.2011 00:07
Jsem také šťastným majitelem tohoto přístroje, hodně dlouho jsem vybíral náhradu na svůj milovaný zesnulý Fuji F700 a chtěl jsem co nejlepší kompakt s co nejlepším videem. Ať čtu jakékoliv diskuse a recenze, tak mi prostě HX9 vycházel stále jako nejlepší volba, tak jsem do toho šel. Mám jej týden a stále objevuji nové a nové funkce a zkouším co jen mohu. Zatím jsem naprosto uchvácen kvalitou videa..taková půlmetrová včelka na mé 102cm FullHD LCD je naprostá bomba!;-) S nastavením režimů focení se zatím hodně peru. Někdy je to barevně přeplácané, někdy bledé, asi bude potřeba postupem času vyzkoušet při různých scénách, osvětleních atd. vždy 4-5 různých režimů nastavení a prostě se tak nějak naučit kdy je jaké nastavení nejlepší. Pokusím se časem z mých pokusů vypracovat nějakou tabulku ideálních nastavení...ikdyž ideální budou třeba jen pro mě...protože každý má trošku jiné barevné cítění.
A teď jeden zásadní dotaz. Naprosto nerozumím nastavení režimu MR. Mohl by mi někdo prozradit na co je to dobré? Co to vlasně je? Jak to používat? Omlouvám se za možná stupidní dotaz, ale rád se nechám poučit.
Děkuji
busy (782)|8.9.2011 06:33
[quote=drakodin;11430]Přidávám několik fotek z víkendu. Hlavně tráva a stromy :-))
Ani v hooodně velkém detailu mi nepřijde tráva ani stromy tak upatlaná jako na některých snímcích z interentových recenzí. A to jsem fotil i na automatiku. Většinou spíše ale na P s úpravou některých nastavení.[/quote]

Pre spravne posudenie patlania je nutne aby boli fotky v originalnej velkosti 16.2 MPix. Tieto su zmensene na 5 Mpix a pri takom zmenseni sa to patlanie pomerne uspesne "schova".
Flayer (59)|8.9.2011 19:10
[quote=busy;11463]Pre spravne posudenie patlania je nutne aby boli fotky v originalnej velkosti 16.2 MPix. Tieto su zmensene na 5 Mpix a pri takom zmenseni sa to patlanie pomerne uspesne "schova".[/quote]

I tak jde vidět mírné patlání ve stínech. Chvíli jsem o tomto fotoaparátu uvažoval jako doplněk k DSLR ale vidím že se hodí mnohem více k natáčení videí než k focení. Ale musím uznat že video má na UZ bezkonkurenční.
jarino1978 (163)|8.9.2011 20:59
[quote=Flayer;11466]I tak jde vidět mírné patlání ve stínech. .[/quote]

a na výtlačkoch to vidíš ? Inak sorry, pozerám túto fotku a....
https://www.digimanie.cz/galerie/files/3/0/1/5/6/6/dsc_6937_digi_original.jpg
Flayer (59)|9.9.2011 15:02
[quote=jarino1978;11469]a na výtlačkoch to vidíš ? Inak sorry, pozerám túto fotku a....
https://www.digimanie.cz/galerie/files/3/0/1/5/6/6/dsc_6937_digi_original.jpg[/quote]

Pokud vím, toto je diskuze o HX9, ale pro tvou informaci...jedná se o konverzi z rawu, rozmazání který vidíš není rozpatlání obrazu z důvodu odšumování ale neostrost způsobená nízkou clonou, dlouhým časem a nepřesným ostřením (dobře patrné je to na stromech v pozadí). Velmi rád bych viděl jak by si s touto scénou při zapadajícím slunci poradil UZ. Pokud budeš chtít více snímků k porovnání, velmi rád ti je poskytnu.

EDIT: na fotce je navíc aplikovaná další vrstva pro stmavení oblohy, to je možná důvod proč se ti zdá že je tráva rozpatlaná :)
jarino1978 (163)|9.9.2011 16:58
no dobre, síce si ma pobavil s tými výhovorkami, ale nechám to tak. :mistake
drakodin (7)|12.9.2011 09:09
[quote=busy;11463]Pre spravne posudenie patlania je nutne aby boli fotky v originalnej velkosti 16.2 MPix. Tieto su zmensene na 5 Mpix a pri takom zmenseni sa to patlanie pomerne uspesne "schova".[/quote]

Přiznám se, že jsem to úplně nepochopil. I když má foťák tolik megapixelů (nesmyslně), foťím tak abych šetřil místo na HDD (jako úložiště). Samozřejmě jsem si to ověřoval a na pixelové úrovni (s mnohonásobným zvětšením) není znát žádný rozdíl. Dokonce ty fotky v 5 MPX vypadají ostřejší než 16 MPX.
Jinak rozdíl v "upatlanosti" je ve všech rozlišeních stejná, takže vůbec není problém, že jsem sem pověsil fotky v rozlišení 5 MPX. Ty v 16 MPX by byly úplně stejné, jen místo 2,5 MB by měli 5 MB.
Neplánuji totiž tisknout palkáty a ty 5 MPX stačí bohatě na klasické fotky 15x10 nebo zobrazení na TV či monitoru. Tisk je možný až do A4. Pokud by fotka v rozlišení 16 MPX vypadala líp v jakémkoli výše uvedeném zobrazení, fotil bych ve formátu 16 MPX. Ale po detailním ověření jsem zjistil, že to nemá smysl.
Toto uvádím jen proto, abych původní příspěvek uvedl na pravou míru, asi tam nejsou zkušenosti s podobným typem foťáku. Na digi zrcadlovkách to možná může rozdíl být. Navíc asi se tam fotí většinou v RAW formátu, aby neuniklo vůbec nic. Tady mezi 5 MPX a 16 MBX na výstupu není žádný rozdíl (až na objem souboru JPG + možnost tisknout plakáty nad A4).
Shevy (37)|13.9.2011 16:28
jen muj nazor...proc kupovat teda fotak s 16MPX kdyz fotis na 5MPX...ale to je muj pocit....JInak Tahle SSonka vylozene zle fotky nedela.....pro normalniho cvakare ktrerej se dal nepidi...je dobra....me jen malinko vadi..ze fotky po priblizeni nejsou detailni a ostre...napr..na Canon S95...proste nema co se kvality fotek tyka.
Ale vse zase dohani videokamreou...video ma bez debat super....ale fotak mam na foceni a na video mam videokameru...

Neni to zlej fotacek...
Puamik (12)|21.9.2011 20:08
zatím mám foťák Canon Ixus 40 a mám pocit, že fotky z tohoto foťáku jsou hezčí než z této zde probírané perly. Ale protože Canon dosluhuje, tak chci něco nového a toto je můj favorit. Ale nevím nevím. Chci se zeptat:
1. Někdo zde dal ke stažení video o délce 2 minut, které je velké 0,5 GB. Když za rok natočím 10 hodin, tak to zabere 150 GB? To nejde nějak zkomprimovat, ovšem bez ztráty kvality?
2. GPS - první připojení trvá několik minut, proti tomu nic nemám, mám navigaci a tak to chápu. A jak to tedy používáte? Čekáte několik minut, uděláte 3 fotky, vypnete foťák. Po 15 minutách zase foťák zapnete, čekáte několik minut na připojení, zase 3 fotky, vypnout foťák...a takto pořád dokola?
3. na starém Canonu mám zoom pouze 3x. Zde je tuším 16x. Jak je to s ostrostí? Je nutné na takový zoom použít stativ nebo se to dá udržet v ruce?
4. Blesk vyjede vždy když zmáčknu spoušť nebo jen tehdy když jsou špatné podmínky a foťák nazná, že se má blesk použít?
Díky moc za reakci na moje otázky.
jarino1978 (163)|21.9.2011 20:32
1. Načo by si to komprimoval ? HDD stojí pár šupiek, nie je čo riešiť.
2. GPS je hovadina vo všetkých foťákoch, neviem, kto to používa, ja nie. Ale na prvý šup GPS nebehne za 30s. Potom je to už jedno, môžeš vypínať aj 100x, potom nabieha do 10-15 s. Aspoň u mňa.
3. ten kompakt má vynikajúci stabilzáciu, nepotrebuješ statív, udržíš pekne v ruke aj na maximálnom zoome.
4. v režime auto vybehne len vtedy, ak to foťák uzná za vhodné. Inak nie. Blesk sa dá nastaviť na trvalo zapnutý, vypnutý, auto alebo pomalá synchro.
petrsedli (5)|26.9.2011 13:48
Tento příspěvek sem dávám již po druhé, protože jsem na něj zatím nedostal žádnou odpověď. Prosím tedy znovu všechny znalé HX9tky o radu...
A teď jeden zásadní dotaz. Naprosto nerozumím nastavení režimu MR. Mohl by mi někdo prozradit na co je to dobré? Co to vlasně je? Jak to používat? Omlouvám se za možná stupidní dotaz, ale rád se nechám poučit.
Děkuji
VladaK (5)|2.12.2011 09:46
Tak od včera je doma. Mám dotaz:
Když nastavím režim P + reálné barvy, platí toto i pro natáčení videa ?
Potřebuji se během dneška s tímto foťákem trochu naučit a nemám moc času na testy.
Večer budu fotit a natáčet maturitní ples, takže bude málo světla.
Co byste mi doporučili za nastavení pro foto a pro video ?
Díky.
arkij (95)|2.12.2011 16:15
[quote=VladaK;12626]Tak od včera je doma. Mám dotaz:
...
Potřebuji se během dneška s tímto foťákem trochu naučit a nemám moc času na testy.
Večer budu fotit a natáčet maturitní ples, takže bude málo světla.
Co byste mi doporučili za nastavení pro foto a pro video ?
Díky.[/quote]

Pokud nebude sál hodně přesvícenej, což nebývá zvykem, nečekej žádný zázraky, v málo světle bude video výrazně šumět, lépe by to zvládla slušnější kamera.
Předpokládám, že to chceš točit a fotit jako dokument na památku takže následovně:

FOTO: Pokud nejsi s foťákem dobře seznámenej, tak radši foť na automat (bude si zapínat sám blesk), záběry dělej z blízka, na větší vzdálenosti blesk nedosáhne a používání delších časů na focení pohybu, pokud v tom nehledáš uměleckej záměr není vhodné.

VIDEO: Zase toč z blízka a na automat a nikomu neslibuj, že to bude "super".

Různým ručním nastavováním které nemáš ošahané můžeš akorát všechno "zprasit" a pořád je lepší za dané situace mít použitelné fotky a video na automat, kterej si s tím přeci jen trochu poradí, než nemít použitelné nic.
Triplespace (17)|12.12.2011 09:15
Natacane HX9V
Dobre som kupil:)
Loon (15)|19.12.2011 18:14
Jaký HDMI kabel je potřeba,normální(Tv,sat.přijímač) nebo nějaký speciální a popřípadě odkaz na něj.
Shevy (37)|26.12.2011 04:58
[quote=Loon;12804]Jaký HDMI kabel je potřeba,normální(Tv,sat.přijímač) nebo nějaký speciální a popřípadě odkaz na něj.[/quote]

na jedne strane co jde do tv normalni HDMI a do fotaku mini HDMI.
Loon (15)|27.12.2011 21:40
Tak ho mám doma(foták) a HDMI kabel jsem taky koupil.Na 102cm Full HD Tv je video super,ale u fotek se mi zdá blesk dost agresivní,večír jsem fotil vánoční stromeček(v osvětlené místnosti) a jehličí je takové bílé.Dříve jsem měl HP a to bylo OK.Bez blesku to bylo zas tmavé.Nějakou radu bych docela uvítal.
Jinak fotky venku i když bylo zamračeno jsou OK.
busy (782)|29.12.2011 18:21
[quote=Loon;12870]u fotek se mi zdá blesk dost agresivní,večír jsem fotil vánoční stromeček(v osvětlené místnosti) a jehličí je takové bílé.Dříve jsem měl HP a to bylo OK.Bez blesku to bylo zas tmavé.Nějakou radu bych docela uvítal.[/quote]

Ist trosku dalej a zazoomovat. Na vecsiu vzdialenost sa blesk lepsie rozptyli (aj poodraza od stien) a zrovnomerni sa osvetlenie casti stromceka blizsie k fotaku s castami vzdialenejsimi od fotaku.
jarino1978 (163)|1.1.2012 21:22
Triplespace (17)|13.2.2012 13:25
Porovnanie kamery Panasonic HDC-SD900 a fotaku Sony DSC-HX9V. Fotak je moj kamera firemna. Obe videa boli natacane v automatickom rezime a najvyssom moznom nastaveni FullHD 1080/50p. Zaznamenavane boli na totoznu pamatovu kartu SDHC ADATA 32GB class 10. Video je neupravovane
VladaK (5)|16.2.2012 17:40
Pěkné srovnání.
Já jsem s foťákem maximálně spokojený, dostal jsem dokonce při nákupu jednu baterku navíc zdarma.
Videa jsou dokonalý, fotky taky pěkný. Musím se více naučit s bleskem, přijde mi dosti silný v malých místnostech.
Foťák fotí bez blesku, pokud je večer ještě trochu denního světla, skvěle a tak to zatím moc neřeším.
Splnil jsem si po 20-ti letech představu mít na výlety a dovolenou kameru a fotoaparát v jednom.
Loon (15)|19.2.2012 17:25
Ahoj
Při výměně baterky tam nastavení zůstává a nebo to musím nastavit znova?
silverbath (3)|20.2.2012 17:11
[QUOTE=Loon;13383]Ahoj
Při výměně baterky tam nastavení zůstává a nebo to musím nastavit znova?[/QUOTE]
Všetky nastavenia vo fotoaparáte zostávajú, aj keď vymeníš baterku..
Loon (15)|22.2.2012 19:59
OK,tak to je supech,dříve jsem měl HP a tam se to nastavovalo znovu.Dík
valyhonda (8)|18.3.2012 20:28
:)Doporučil by me prosím někdo dobrou paměťovou kartu 16-32GB a nějakou brašnu???Předem moc děkuji...
silverbath (3)|28.3.2012 17:51
[QUOTE=valyhonda;13603]:)Doporučil by me prosím někdo dobrou paměťovou kartu 16-32GB a nějakou brašnu???Předem moc děkuji...[/QUOTE]

Ja mám tieto a som s nimi spokojný, to púzdro má aj malý priestor vo vnútri kde v mám 2 náhradné batérie...

http://www.itsk.sk/hama-hardcase-carbon-60l-puzdro-na-fotoaparat-cierne_d141986.html

http://dakraplus-resellerweb.systemb2b.com/transcend/transcend-sdhc-karta-32gb-class-10/p-c7720667
Flayer (59)|28.3.2012 18:21
[QUOTE=valyhonda;13603]Doporučil by me prosím někdo dobrou paměťovou kartu 16-32GB a nějakou brašnu???Předem moc děkuji... [/QUOTE]

Na Alze mají ve slevě SanDisky: http://www.alza.cz/sandisk-sdhc-16gb-ultra-class-6-d293322.htm , no neber to za tu cenu :)