Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony CyberShot DSC-HX9V

quantum95 (7)|4.4.2012 12:03
Mám problém jak zjistit datum pořízení staré videonahrávky na HX9V, když mám k dispozici jen ten *.mts soubory a už ne hlavičku karty (clipINf, atd.) Lze to zpětně nějakým programem zjistit? Používám Vegas Studio, ale to ve vlastnostech klipu "lže". Díky za nějaký návod
VladaK (5)|9.4.2012 12:29
V průzkumníkovi Windows 7 64bit se mi zobrazují informace o klipu (videonahrávky) takto:
Datum změny : zde je datum i čas pořízení videoklipu kamerou nebo foťákem ( čili skutečný čas pořízení videoklipu)
Datum vytvoření : zde je datum i čas zkopírování videoklipu do PC
Frekvence snímků ..... atd.
Výstřižek.JPG
quantum95 (7)|13.4.2012 22:08
[QUOTE=VladaK;13720]V průzkumníkovi Windows 7 64bit se mi zobrazují informace o klipu (videonahrávky) takto:
Datum změny : zde je datum i čas pořízení videoklipu kamerou nebo foťákem ( čili skutečný čas pořízení videoklipu)
Datum vytvoření : zde je datum i čas zkopírování videoklipu do PC
Frekvence snímků ..... atd.[/QUOTE]

To mne nenapadlo, taky to funguje, ja jsem nasel utilitu avchd2srt, prechroupe avchd soubor a naseka z neho casy pro titulkovani.
Cas bere z data porizeni nahravky. stejne diky
Renatkaa (2)|9.5.2012 10:17
Ahoj, chci se zeptat jaký režím požíváte nejčastěji při focení za šera nebo focení ve tmě? Na běžný focení požívám režim P s barvama nastavenýma na standartní a na protisvětlo skvělou funkci HDR, ale nevím co je lepší požívat při focení za šera nebo úplné tmy....soumrak z ruky? nebo portrét za šera nebo úplně něco jinýho? Díky za reakce.
silverbath (3)|10.5.2012 00:11
[QUOTE=Renatkaa;13896]Ahoj, chci se zeptat jaký režím požíváte nejčastěji při focení za šera nebo focení ve tmě? Na běžný focení požívám režim P s barvama nastavenýma na standartní a na protisvětlo skvělou funkci HDR, ale nevím co je lepší požívat při focení za šera nebo úplné tmy....soumrak z ruky? nebo portrét za šera nebo úplně něco jinýho? Díky za reakce.[/QUOTE]

Ahoj, ja na fotenie v tme alebo v šere bez blesku používam režimy Anti Motion Blur - Redukce rozmazání pohybu alebo High Sensitivity - Vysoká citlivost. Na fotenie v tme alebo v šere s bleskom používam režim Superior Auto - Super Auto.
Puamik (12)|14.6.2012 11:54
jaké máte nastaveno rozlišení u fotek a u videa? Zatím mám nastaveno to nejvyšší, ale bude to asi chtít kupovat nové a nové disky, aby bylo kam ukládat.
Milan Šurkala (3381)|15.6.2012 13:58
V podstatě stačí nastavit nějakých 5 MPx, protože ten fotoaparát má mnohem méně detailů než udávaných 16. Na druhou stranu je otázkou, jak "blbě" to zmenšuje. Já osobně preferuji fotit do max. rozlišení a až pak vyřezávat/zmenšovat...
Renatkaa (2)|17.6.2012 19:00
Dobrý den, ještě se chci zeptat, zatím jsem s fotoaparátem velmi spokojená, jen bych chtěla od Vás vědět techniku focení při nastavení fotoaparátu na režim rozostření pozadí, mám to nastavené na max. rozostření, ale ne pokáždý se mi to rozostří, je v tom nějaký fígl nebo to prostě neumím :) Děkuji za radu.
Milan Šurkala (3381)|17.6.2012 20:06
Pokud se nepletu, fotoaprát tam někde píše ideální vzdálenost snímání. Nesmíte být ani moc daleko, ani moc blízko (většinou kolem metru, u delších ohnisek kolem 2-3 metrů). Nicméně kvalita této funkce je stejně hodně diskutabilní. Pokud chcete rozmazávat pozadí, kupte si raději zrcadlovku, na tohle nejsou takovéto kompakty stavěné (umí to jen u telemakra).
Loon (15)|13.8.2012 23:58
Po půl roce se mi objevila na fotkách šmouha,čím víc zoomuju,tím je jasnější a je stále na stejném místě,teda byla.Asi po týdnu zmizela,ale začal se dost vyklat objektiv,stačí pohnout s fotákem a je slyšet jak klape.No aby toho nebylo málo,tak při zoomování když pustím tu páčku,tak to zoomuje vesele dál,ale to nedělá stále.Nikde jsem s tím nesek a foták fotí normálně...teď.Mám ho dát do opravy dokud je v záruce?S těma šmouhama měl teď problém někdo s Panasonicem,ale u HX9V sem nic nenašel.Kdo má takovéto špatné zkušenosti ozvěte se!
Puamik (12)|14.8.2012 07:57
to s tím zoomovaním (pustím páčku a zoomuje dál) se mně již stalo také, jsou to dva dny, od té doby jsem nefotil.
Loon (15)|15.8.2012 00:08
A ten objektiv ti sedí pevně?Já když v ruce držím foťák a pohybuju s ním,tak cítím jak klape,prostě myslím že tam je dost velká vůle.Jak ho máš dlouho?
martinrx (4)|22.1.2013 11:35
Zdravím, pořídil jsem si po velkém průzkumu jako videokameru Sony HX9V. Musím uznat že je to velmi povedený kompakt, který dělá nádherné video. S tím jsem opravdu spokojen. Bohužel neumí jen jediné - dělat pěkné fotky. Nečekal jsem od tak malého čipu s tolika pixely žádné zázraky ale výsledky jsou opravdu dost špatné.
Mám pocit že softwarové zpracování snímků sony vůbec nezvládá - je tam nastavená velká míra komprese a brutální míra odšumování takže z fotek nakonec není fotografie ale nějaká ilustrace. Myslím ale že by se z toho dalo vytahnout víc. Když to umí Canon z podobných přístrojů tak to jde.

Nevíte jestli neexistuje nějaký neoficiální fw který by umožnoval míru nastavení komprese, odšumování nebo focení do RAW?

Jasně že neočekávám výsledky jako ze zrcadlovky(na to si beru zrcadlovku), ale manželka s tím fotáčkem bude i fotit a myslím že by to mohlo fungovat i líp.
Flayer (59)|22.1.2013 22:08
Už jsem něco podobného hledal pro kamaráda, akorát pro HX10V. Musím říct, že fotky z HX9V oproti tomu vypadají ještě dost dobře. Bohužel kromě nastavení odšumování ve fotoaparátu (s nevalným účinkem) žádná jiná možnost nejspíš není.
martinrx (4)|23.1.2013 22:45
Právě že jsem nenašel nastavení míry odšumění v tomto fotáčku.
Našel jsem jen volbu ostrosti - ta je podle mě ve výchozím nastavení příšiliš hard a nepřispívá k obrazové kvalitě. Po stáhnutí na minimum to vypadá trošku více jako fotka. (vzhledem k tomu že doostřujeme 16 Mpix rozlišení). Trochu lepší míra odšumování (menší) by dodala snímkům určitě více hloubky a detailů.

Ještě bych se zeptal jakou kdo používáte stabilizaci při videu. Moc jsem nepochopil rozdíly mezi normal a aktivní. I když držím přístroj poměrně pevně tak při statickém snímání to občas pěkně škubne. Nevím ani jestli je tu možné něco jako u Canonu - volba jenom vertikální stabilizace pro horizontální pohyb kamery.
Jirka X (60)|24.1.2013 12:00
Na video jej skoro nepoužívám, ale pokud vím tak ta aktivní stabilizace se používá např při chůzi. Stačí vyzkoušet. Jinak já jej používám jako fotozápisník a s výsledky jsem spokojen. Tak strašné to vůbec není.
martinrx (4)|31.1.2013 19:49
Stabilizaci při videu jsem vyzkoušel, standartní mod stabilizuje dost špatně, (i když držím foták pevně v ruce, obraz se třepe) když zapnu Active o dost se to zlepší. Takže ten režim standard mi nepřijde jako optická stabilizace - je víceméně k ničemu. (pokud nemám teda nějaký vadný kus).

Jako fotozápisník je to samozřejmě OK, kvalita je dostatečná.
Jirka X (60)|1.2.2013 18:29
Tak mi to nedalo a došel jsem si pro něj do auta abych to vyzkoušel. Standard ok a Active řekl bych super (můj dojem, nejsem filmař), jdu houpavým krokem a obraz drží.
martinrx (4)|4.2.2013 22:14
JJ, to jsem zkoušel, stabilizace při chůzi je velmi, velmi nadstandartní....
Jde spíš o to že ta normální standartní stabilizace moc neudrží takový ten mikrotřes roukou při pevném úchopu. Na druhou stranu co by člověk chtěl - není to IS objektiv od canonu. Ale verze Active je docela dobře použitelná.
Jirka X (60)|5.2.2013 06:50
A jak ti funguje stabilizace při focení na nejdelší ohnisko? Já když namáčknu, tak se obraz úplně zklidní.
Borisek (3)|6.7.2013 14:12
Zdravím páni, protože už si nevím rady a protože ani na zákaznickém servisu sony mě nedokázali úspěšně poradit, rozhodl jsme se požádat o radu skutečné uživatele a odborníky. Jde o to, že od jisté doby se mě nezobrazují nahraná videa v PC. Přehrát přímo ve fotaku jdou bez problémů avšak když je chci přehrát na disk do PC ani se nezobrazí , že tam vůbec jsou. No a protože jsme takto zdřejmě přišel o videa s ultarazvuku a i poradu mého syna , dovedete si představit jak jsme rozhořčen. Ta s toho porodu mám stále pro sichr na kartě ale te ultrazvuk. jsem celou složku přehrál do pc a tak doufám , že je to tam nějakým způsobem zálohované a že až to rozlousknu , že tam budou k přečtení. Možná je to kartou, ale vyzkoušel jsme jich už několik, ba i to přehrát do jiných pc. Přišel jsme o původní origo. software dodávaný k fotaku a tak mam aspon ten stupidni co je ke stazeni na sony strankach. Ten ale hned pri zapnuti , vyhazuje hlasku ze fotak neni zaregistrovany a ze to udelam im ze ho rpipojim prez usb- lez jak vez, nejde to , nejde ani zemna komunikace na Mass storage, fotak je zaregistorvany primo na strankach sony a po nacteni vsech dat co jsou na katre me tento program Play memories z dubna 12 napise , ze protoze nebyl fotak zeregistrovany tak nemohl zobrazit i dalsi data- zrejme ony videa , ale proste uz nevim jak dal. Na podpore me rekli at to jdu tedy reklamovat a asi to tak dopadne. S fotakem jsme jinak spokojeny, je trosku vetsich rozemru ale je to uzasny kompakt, mohla by byt vetsi svetelnost a makro od 1cm , od 5 cm je to skutecne naprd! Zoom, kvalita videa a zvuku jsou impozantni. S kvalitou fotek jsme take v pohode, ovladani je trochu slozeitejci , zejemna mateli prez cely dipspley ikony a zmeny na nem uz proto temer nevidite. Blesk by mohl mit funkcy kde se nastavi jeho intenzita.
Budu rád za kažé podněty, tipy a nápady.
Díky Ahoj!
Milan Šurkala (3381)|7.7.2013 17:32
Videa u fotoaparátů Sony nejsou uložena ve složce DCIM jako fotografie, ale v nějaké vedlejší složce, tuším BDMV/STREAM/... nebo tak nějak (nebo dejte hledat "m2ts" soubory). Co se týče makra, ostření od 1 centimetru ještě vůbec nemusí znamenat dobré makro... HX9V ostří od zhruba 3-4 centimetrů a co je hlavní výhodou, je to, že dokáže z této vzdálenosti ostřit i na zhruba 2,5x zoomu. A to jsou pak hodně jiné výsledky než na nejširším ohnisku ;-)
Borisek (3)|10.7.2013 09:39
Drahý Milane, děkuji Ti velice již jsme našel moje ztracená videa :D Úplně jsme na tuto skutečnost , že se ukládají do jiné složky zapomněl, ale úplně. Zmátlo mě to , že se ani v tom programu Play Memories-ke stažení na stránkách výrobce, nezobrazují.... Žel ale, jak jsem nemohl najít ta starší a zálohoval jsem celou složku nahráním na disk, přehrál jsme právě jen tu složku DCIM a tak jsme o ty s ultrazvukem nejspíš přišel. Co myslíš, má cenu v tomto případě zkoušet jejich program volně ke stažení : "Služba pro záchranu dat na paměťové kartě" ?
K tomu makru, tak ostří skutečně až od 5cm, to že dokáže ostřit z 2,5x zoomu vím, ba dokonce je to jediný způsob jak udělat aspoň trochu slušné makro, ale není to ani zdaleka to co uměl asi 10 starý pidi kompktíček Cannon mojí přítulky, pravda tehdá se prodával asi za 11 ale makro dělal perfektní. To co umí HX9 je sice fajn ale k makru to má hodně daleko.
Děkuji mockrát :)
Milan Šurkala (3381)|10.7.2013 14:16
Pokud jde o záchranu dat, mrkni na program Recuva (https://www.svethardware.cz/photorec-a-recuva-jak-na-obnovu-dokumentu/29502). Tohle je jediné, co se mi v praxi opravdu osvědčilo a pokud ta data nebyla přepsána něčím jiným, tak to obnoví s velmi vysokou úspěšností. Samozřejmě, pokud to už bylo přepsáno něčím jiným, obnovit se to nepodaří.
Borisek (3)|10.7.2013 16:26
No pravděpodobně jsem tu kartu potom naformátoval :) Myslím po tom co jsme si zálohoval vše co bylo na kartě, ale pouze složku DCIM. K čemu pak jsou takové programy , když to neobnoví bylo-li to již ničím přepsané ?
Milan Šurkala (3381)|10.7.2013 16:51
Když něco přepíšeš, tak se to samozřejmě přemaže. Kdyby tomu tak nebylo a bylo možné obnovit přepsaná data, pak by na třeba 4GB kartu mohlo vejít třeba 12 GB dat (protože by bylo možné "obnovit" data dvakrát přepsaná a současně mít přístup k datům, která přepisovala). Ty programy jsou určené k obnově dat, která byla omylem smazána, případně po poruše FAT tabulky nebo obdobných věcí. A tam ta Recuva funguje velmi dobře.
modus ponens (10)|9.8.2013 23:27
Zdravim vsetkych. Som majitelom HX9V, zial, uz druhykrat sa na nom pokazil blesk. Fotak je v zaruke, a tak dopredu premyslam, ze ked sa to stane do tretice, resp. bude neopravitelny, budem musiet riesit nahradu.

Aky model by ste mi odporucili ako prinajmensom rovnocennu alternativu? Aku by ste zvolili vy?
HellraiserPecosek (1)|19.8.2013 21:10
Zdravím všechny majitelé tohoto foťáku.
Mám ho již nějaký ten pátek ale co jsem zjistil je, že mi vkládá do videa takový pruh s datumem a časem - časomíru. Přitom v menu mám nastavené - Zapsat datum-vyp. (pokud to je tedy ona možnost).

Nenapadá vás někoho kde bych mohl dělat chybu?


Děkuji moc za rady
Jaroji (9)|11.7.2017 15:26
[QUOTE=jarino1978;9730]Skúsenosti po 2 dňoch používania :
- skvelé foto, - najlepšie HD video spomedzi kompaktov a zrkadloviek , - fakt kvalitná stabilizácia, pri plnom zoome dostačujúca, v režime videa taktiež, aktívny režim umožňuje snímať aj pri chôdzi bez náznakov trasenia
[/url][/QUOTE]
Tak jsem mluvil před 3 roky, když jsem si domů přinesl nový DSC-HX300. Teď je na vyhození. Přeležel se ve skříni. máš větší štěstí.