Nikon d5300
Dobry den, jsem amater fotograf, jezdim tak 3 x v roce na dovolenou z toho jednou v roce na exotickou. Vzdy jsem pouzival pouze compact samsung wb550 nebo nikon coolpix. Ale moje fotky z dovolene stoji za nic.
Rozhodl jsem se koupit zrcadlovku kolem 40000kc i prislusenstvi.
Libi se mi NIKON D5300 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Objektiv AF-S 55-300 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Blesk Nikon SB-700 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Myslite si ze bude tezke naucit se fotit s timto fotoaparatem?
NIKON D5300 nebo D5200?
Co si myslite o objektivu 18-55 a 55-300?
Myslite si ze vyuziji tento blesk? (Ovladani mi prijde velice slozite).
Dekuji za rady. Petr Kejik
Rozhodl jsem se koupit zrcadlovku kolem 40000kc i prislusenstvi.
Libi se mi NIKON D5300 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Objektiv AF-S 55-300 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Blesk Nikon SB-700 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Myslite si ze bude tezke naucit se fotit s timto fotoaparatem?
NIKON D5300 nebo D5200?
Co si myslite o objektivu 18-55 a 55-300?
Myslite si ze vyuziji tento blesk? (Ovladani mi prijde velice slozite).
Dekuji za rady. Petr Kejik
možná bych se spíš porozhlídnul po základním setu tělo + 18-105VR . Tomu 18-55 dojde velmi rychle dech, 18-105 je takový univerzál a není potřeba potom pořád čachrovat s objektivama, nebo se s tím druhým pořád tahat
Souhlasím, že pro začátečníka je rozsah 18-55 hodně málo použitelnej. Pořád něco chybí. Spíš se bojím toho přístupu "nestálo to za nic, s lepším strojem to zákonitě musí být lepší". NEMUSÍ.
Neznáme dost detailů, abychom mohli adekvátně poradit. Pokud začátečník neví co chce, klidně bych doporučil i nižší modely těla (D5200,D3200,D3300), která mají prakticky stejně dobrý snímač, jen nějaké ústupky jinde. Za ušetřené peníze pak koupit lepší objektivy, ale i nějakou slušnou literaturu. Za sedm stováků lze pak lepší prací fotky zlepšit hodně moc.
Neznáme dost detailů, abychom mohli adekvátně poradit. Pokud začátečník neví co chce, klidně bych doporučil i nižší modely těla (D5200,D3200,D3300), která mají prakticky stejně dobrý snímač, jen nějaké ústupky jinde. Za ušetřené peníze pak koupit lepší objektivy, ale i nějakou slušnou literaturu. Za sedm stováků lze pak lepší prací fotky zlepšit hodně moc.
Proti zrcadlovce obecně nelze nic namítat, ale pro přechod z kompaktu je na zamyšlení ochota nosit s sebou násobně větší a hmotnější zařízení. Chceš jen slušnější fotky nebo hodláš často fotit za šera v noci a nebo hlavně rychlé detaily (sport)?
Nasel jsem ho Nikon D5300 + Objektiv 18-105 AF-S VR myslite si ze mam koupit i ten AF-S 55-300? Maji tam i velkou brasnu Nikon :o).
Navstevuji hodne historicke mesta jako Rim, Pariz, ve dne a hlavne za sera. Sport ne.
Ucim se celkem rychle, nejakou tu literaturu mam tez v planu.
Ucim se celkem rychle, nejakou tu literaturu mam tez v planu.
[QUOTE=cadence27;28979]Nasel jsem ho Nikon D5300 + Objektiv 18-105 AF-S VR myslite si ze mam koupit i ten AF-S 55-300? Maji tam i velkou brasnu Nikon :o).[/QUOTE]
Tak nenapsal jsi pořádně co fotíš, tak jakákoliv další rada, je velmi individuální. Osobně si myslím, že na dovolené ten objektiv 55-300 víceméně nevyužiješ. (vlastní zkušenost). To už by možná bylo lepší vzít jen tělo a k němu objektiv 18-200, který se celkem nikonu taky povedl. Pak bys měl víceméně celkem velká rozsah pro fotografii s jedním objektivem.
EDIT: zrovna v Římě bys ho nevyužil téměř vůbec (ten 55-300) taktéž například i v Barceloně. Pokud bys tedy nechtěl fotit nějaké vzdálenější detajly...
Tak nenapsal jsi pořádně co fotíš, tak jakákoliv další rada, je velmi individuální. Osobně si myslím, že na dovolené ten objektiv 55-300 víceméně nevyužiješ. (vlastní zkušenost). To už by možná bylo lepší vzít jen tělo a k němu objektiv 18-200, který se celkem nikonu taky povedl. Pak bys měl víceméně celkem velká rozsah pro fotografii s jedním objektivem.
EDIT: zrovna v Římě bys ho nevyužil téměř vůbec (ten 55-300) taktéž například i v Barceloně. Pokud bys tedy nechtěl fotit nějaké vzdálenější detajly...
asi bych začal jen tělo + 18-105 a skusil jak mě to jde atd... Blesk a další objektiv se dá koupit kdykoli jindy
a velká taška - to je otázka co sebou chcete tahat. Osobně mám mám Lowepro TOPLOADER ZOOM 50 AW kam se mě D5000+18-105 vejde i s nasazenou sluneční clonou. Sebou nosím jen polarizační a ND filtr, dálkové ovládání a pár karet které se tam bez problémů také vejdou.
Na celou výbavu pak plánuju spíš fotobatoh
a velká taška - to je otázka co sebou chcete tahat. Osobně mám mám Lowepro TOPLOADER ZOOM 50 AW kam se mě D5000+18-105 vejde i s nasazenou sluneční clonou. Sebou nosím jen polarizační a ND filtr, dálkové ovládání a pár karet které se tam bez problémů také vejdou.
Na celou výbavu pak plánuju spíš fotobatoh
Rad fotim krajinu, pamatky, u vnitr pamatek, letadla na letisti za runway, pritelkyni. Jde mi hlavne o to aby fotka byla velka a ostra.
Nikkor 18-105 je nadprůměrný seťák s univerzálním rozsahem. Přesto si nejsem jist, jestli dovede nakrmit 24 Mpx snímač a jestli by tedy nebyla lepší volba D5100. Pořád jsou to ale lowend těla a je otázka jestli by pro dané využití nebyl lepší třeba Pentax K-30, K-5II...
Tyhle foťáky se tady dají ve fóru vyfiltrovat a když si najdeš příspěvky od sakiniho, tak dostaneš esenci zkušeností.
Tyhle foťáky se tady dají ve fóru vyfiltrovat a když si najdeš příspěvky od sakiniho, tak dostaneš esenci zkušeností.
Ja bych chtel zustat u Nikon.
Jeste jsem nasel z objektivem 18-140mm
http://novebarvy.cz/nikon-d5300-18-140-vr.html
Jeste jsem nasel z objektivem 18-140mm
http://novebarvy.cz/nikon-d5300-18-140-vr.html
To je ale starsi model. Neni tam wi-fi, GPS, výklopný a otočný LCD. Dneska nebudu spat je fakt tezke se rozhodnout.
starší ano, ale takhle se to moc nedá brát. Je to jiná třída.
To je jako vyčítat oktávce že je starší než nová fabia
To je jako vyčítat oktávce že je starší než nová fabia
D5300 mi přijde ještě docela drahá, spíše bych se díval po D5100 nebo D5200. I když ten 18-55mm VR objektiv není průšvih, opravdu bych doporučil vzít jako základní objektiv tu 18-105mm VR. Má větší zoom, je univerzálnější, opticky na svou cenu velmi dobrý. Ta 18-140mm VR mi přijde drahá, ale zatím nevím, co dokáže.
Pokud jde o delší objektivy, uvážil bych, zda budou skutečně potřeba. Ona ta 55-300mm VR není zrovna nějaký optický zázrak.
Pokud jde o delší objektivy, uvážil bych, zda budou skutečně potřeba. Ona ta 55-300mm VR není zrovna nějaký optický zázrak.
[QUOTE=rousini;28986]Nikkor 18-105 je nadprůměrný seťák s univerzálním rozsahem. Přesto si nejsem jist, jestli dovede nakrmit 24 Mpx snímač a jestli by tedy nebyla lepší volba D5100. Pořád jsou to ale lowend těla a je otázka jestli by pro dané využití nebyl lepší třeba Pentax K-30, K-5II...
Tyhle foťáky se tady dají ve fóru vyfiltrovat a když si najdeš příspěvky od sakiniho, tak dostaneš esenci zkušeností.[/QUOTE]
Když jsem v listopadu nahrazoval Nikon D300 Nikonem D7100, tak jsem ho koupil v setu s 18-105VR. Nedalo mi to a než jsem ho prodal společně s D300, tak jsem si ho na obou tělech vyzkoušel. Musím říct, že 24MPix snímač D7100 krmil s přehledem. Tedy, pokud posuzuji tuto třídu objektivů (setové). Samozřejmě, že to nejde srovnávat se 70-200/2.8VR nebo Nikkorem 35/1.8G. Já bych se ho tedy nebál koupit. Určitě ale doporučuji fotit do RAW a dodatečně doostřit, případně, když je člověk pohodlný, tak si nastavit Picture control s větším doostřením. Fotky budou parádně ostré.
---------- Doplněno v 22:12 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:07 ----------
[QUOTE=cadence27;28990]To je ale starsi model. Neni tam wi-fi, GPS, výklopný a otočný LCD. Dneska nebudu spat je fakt tezke se rozhodnout.[/QUOTE]
Mě sice Wifi ani GPS nechybí, ale uznávám, že se určitě najdou tací, kteří to ocení. Pokud to jsou nezbytné vlastnosti, pak je výběr jasný.
Tyhle foťáky se tady dají ve fóru vyfiltrovat a když si najdeš příspěvky od sakiniho, tak dostaneš esenci zkušeností.[/QUOTE]
Když jsem v listopadu nahrazoval Nikon D300 Nikonem D7100, tak jsem ho koupil v setu s 18-105VR. Nedalo mi to a než jsem ho prodal společně s D300, tak jsem si ho na obou tělech vyzkoušel. Musím říct, že 24MPix snímač D7100 krmil s přehledem. Tedy, pokud posuzuji tuto třídu objektivů (setové). Samozřejmě, že to nejde srovnávat se 70-200/2.8VR nebo Nikkorem 35/1.8G. Já bych se ho tedy nebál koupit. Určitě ale doporučuji fotit do RAW a dodatečně doostřit, případně, když je člověk pohodlný, tak si nastavit Picture control s větším doostřením. Fotky budou parádně ostré.
---------- Doplněno v 22:12 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:07 ----------
[QUOTE=cadence27;28990]To je ale starsi model. Neni tam wi-fi, GPS, výklopný a otočný LCD. Dneska nebudu spat je fakt tezke se rozhodnout.[/QUOTE]
Mě sice Wifi ani GPS nechybí, ale uznávám, že se určitě najdou tací, kteří to ocení. Pokud to jsou nezbytné vlastnosti, pak je výběr jasný.
Vsem moc dekuji za pomoc. Rozhodl jsem se ze si koupim
Nikon D5300
Nikon 18-105 VR
širokoúhlý objektiv a polarizační filtr. Například Tamron 10-24
Blesk Nikon SB-700.
Nikon D5300
Nikon 18-105 VR
širokoúhlý objektiv a polarizační filtr. Například Tamron 10-24
Blesk Nikon SB-700.
Širokáč je na památky do malého prostoru měst dobrá volba. Nebo se to musí řešit panoramaticky, ale i tak má širokáč výhodu zajímavého ohniska. Trochu je problém na širokoúhlém objektivu kácení objektů na fotkách, ale zase jsou z toho originální fotky. Používám na Nikonu Sigmu 10-20mm a můžu doporučit. Měla by být i ostřejší než Tamron. Hodně štěstí, protože focení je běh na dlouhou trať.