Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Foceni pohybu - proc zrcadlovku a ne compact?

Milan Šurkala (3381)|6.1.2016 23:09
Já bych tady trochu souhlasil s ostatními. Ze začátku ses tu pohyboval u kompaktů a vlastně jsi ani nevědel, jak to s tím ostřením je a najednou jdeš do profi třídy, která navíc nestojí 50 tisíc za tělo, ale 65 tisíc. Tedy příplatek téměř 40 tisíc. Nejsem si jist, zda to za to stojí a zda opravdu máš k dispozici tak cca 90 tisíc, aby z toho mohlo být něco rozumného. To je strašně moc peněz. To už mi přijde lepší jít strategií D7200 a pokud opravdu nebude stačit, vzít později D500. Důvody jsou nasnadě. Pokud D7200 opravdu nebude stačit, můžeš ji prodat s relativně malou ztrátou (rozhodně s mnohem menší ztrátou než při prodeji D500). Naopak za tu dobu, než se ke koupi D500 dokopeš (pokud se dokopeš) už může dojít k nějakým těm slevám a i pár procent dolů je v případě D500 pěkná řádka tisíců korun. Jasně, že D500 je prakticky ve všem mnohem dál než D7200, ale za dvonásobnou cenu celé "stavebnice" si opravdu nejsem jist, zda to bude i dvakrát tak lepší... Možná ano... Ale rozhodně bych to lépe promyslel, neboť narvat skoro sto tisíc do systému, když v tom nemáš zrovna moc jasno...
bystřické (54)|6.1.2016 23:49
Ten 70 tisícovej rozdíl ve sklech a tělech je rozhodně znát, ovšem chce to trochu praxe, všechno nejde hned a samo.
Kabe (442)|7.1.2016 00:05
[QUOTE=Bukovec;40763]řekni si co tě na ní tak přitahuje[/QUOTE]
rychlost serioveho snimani, novy AF
dale to, ze to nejspise dlouhodobe bude spicka ve sve tride a pro mne by tedy odpadlo to koukani se "po lepsich"
dale to, ze to ma byt nasledovnik D300s, ktera byla evidentne hodne povedenym modelem ktery si udrzuje slusnou hodnotu dodnes - navic pouziva ji treba kamarad, kterry ji dozdal od sveho otce, ktery si ji koupil vylozene proto, ze proste byla draha a tudiz nejspis kvalitni, myslim, ze ji stejne vzdy pouzival jako automat...az nyni muj kamarad ji vyuziva trochu vice z hlediska technickeho a je nadsen....nekupuje nic noveho i kdyz by mohl z financniho hlediska, proste je nadsen
dale to, ze zjevne by mela mit vse, co nemaji ty zrcadlovky mezi kterymi dlouhodobe tapu

Ale je pravda, ze nikde neni psano, ze D500 bude stejne kvalitni, mohou to pojmout jako dalsi spotrebak i kdyz moc pravdepodobne to snad neni.
Taky je pravda, ze treba v breznu nebo pozdeji mohou ohlasit treba 7x00, ktera pro me bude zajimavejsi diky cene a funkcim...ja fakt nevim....taky nikde nepisi resolutni stanoviska. Na 7200 mi dost vadi nevyklopny display a trochu slabsi video a hlavne mi na ni vadi, ze se docitam dost nadavani, reklamace, co objektiv to jinak vychazejici ostreni atd-sice chapu, ze je lehci se docist kritiku nez pozitiva neb spokojeny uzivatel nema tu motivaci jit si na net poplakat. Na 7200 mi jeste trochu vadi mene snimku za vterinu - osobní zkušenost nemám, ale dost lidí o tom píše, že na pohyb je málo.

---------- Doplněno v 00:03 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 00:01 ----------

[QUOTE=Bukovec;40763]protože ten fotografický image nědělá jen samotné tělo(to spíše skoro vůbec), ale komplexní vybavení fotografa a počet fidlátek okolo [/QUOTE]
Nene já jsem jiný typ úchyla, nejde mi až tak o tu image jako spíše o vlastní pocit, v tomhle případě pocit, že mám něco min. blízko toho nej.

---------- Doplněno v 00:05 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 00:01 ----------

[QUOTE=Bukovec;40763]Jasně že do tvých investicí nikomu nic není. Ale zeptal ses, a tak ti ostatní radí a snaží se tě nasměrovat tím "správným"(slovo správný je vždy relativní ) směrem[/QUOTE]
Souhlas, ona to byla reakce na ten nick, který se mi moc pomáhat nesnažil, spíše jsem zaregistroval jiné snahy.
Kabe (442)|7.1.2016 00:18
[QUOTE=Milan Šurkala;40764]Ze začátku ses tu pohyboval u kompaktů a vlastně jsi ani nevědel, jak to s tím ostřením je a najednou jdeš do profi třídy, která navíc nestojí 50 tisíc za tělo, ale 65 tisíc. Tedy příplatek téměř 40 tisíc. Nejsem si jist, zda to za to stojí a zda opravdu máš k dispozici tak cca 90 tisíc, aby z toho mohlo být něco rozumného. To je strašně moc peněz[/QUOTE]
Ano kompakty okrajove zvazuji stale jako jakousi prozatimni variantu "all in one" mimochoem slouzici k uvedomeni si toho, co vlastne od te fotografie chci ....nicmene proti je fakt, ze slusny kompakt zas nestoji 2 tisice, abych mi toho nebylo v dusledku lito.
O tom, jestli je 90k nebo 200k hodne ci malo jsem uz neco psal, myslim, ze se do usetrit da, muze to i cloveka motivovat vice do prace treba v mem pripade. Ne a fakt to neni hodne. Hodne mi naopak prijde dat 10k neli vice za TV, abych si pak nechal nalivat kazdej vecer moudra do hlavy nebo koukal jemerický akční hrdiny, hodně je dát 200 za každodenní ožíračku ...ale jak už jsem psal, je mi jasný, že je to otázka osobních preferencí, nikomu neberu TV, když ji chce každej den sledovat, ať tak činí.

---------- Doplněno v 00:18 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 00:13 ----------

[QUOTE=Milan Šurkala;40764]o už mi přijde lepší jít strategií D7200 a pokud opravdu nebude stačit, vzít později D500. Důvody jsou nasnadě. Pokud D7200 opravdu nebude stačit, můžeš ji prodat s relativně malou ztrátou (rozhodně s mnohem menší ztrátou než při prodeji D500). Naopak za tu dobu, než se ke koupi D500 dokopeš (pokud se dokopeš) už může dojít k nějakým těm slevám a i pár procent dolů je v případě D500 pěkná řádka tisíců korun[/QUOTE]
Jistě, ale vše má svá ale tedy i zase tato Vaše úvaha neb tam zase nezohledňujete, že pokud půjdu tou Vaší cestou, tak do doby než se k te d500 dokopu ji nebudu mit, tudiz si ji uziji mene, Tim netvrdim, ze neni jina cesta nez d500 hned.
Ja proste uvidim, uvidim, co ostatni ceny, jestli nebudou uvedeny nějaké další modely, co by zaujaly. Prostě dokud to nepořídím, vždy je věc volby otevřená.
V každém případě dík za množství postřehů a rad.
kolyy (1542)|7.1.2016 00:34
Mám dosť silný pocit, že tu o fotenie vôbec nejde. Pán je zrejme zberateľ a chce si kúpiť čosi výnimočné. To, že to vôbec nepotrebuje a ani nebude schopný využiť ho zdá sa až tak nezaujíma. Fakt je, že D500 bude špecializovaný nástroj pre veľmi úzku skupinu zákazníkov a za podobné peniaze by pre drvivú väčšinu ľudí bola lepšia voľba D750.
pas!k (173)|7.1.2016 06:21
Me to teda taky dost zavani debatou .. kdy se tydny neco resi a dotycny pak stejne nekoupi nic .. protoze nez za 5 let na neco dosetri bude zas vsechno jinak nebo zjisti ze ho misto foceni ted vlastne vic zajima rybareni :) Nic ve zlem :) Az neco poridite nezapomente se s nami hlavne podelit o fotky .. hodne stesti :)

[QUOTE=kolyy;40768]Mám dosť silný pocit, že tu o fotenie vôbec nejde. Pán je zrejme zberateľ a chce si kúpiť čosi výnimočné. To, že to vôbec nepotrebuje a ani nebude schopný využiť ho zdá sa až tak nezaujíma. Fakt je, že D500 bude špecializovaný nástroj pre veľmi úzku skupinu zákazníkov a za podobné peniaze by pre drvivú väčšinu ľudí bola lepšia voľba D750.[/QUOTE]

Je to model proti 7D Mark II imho .. bude super jak na akci .. tak na prirodu .. jen na to bude potreba nasadit i rozumny sklo ..
Kabe (442)|7.1.2016 08:20
Tak ono to je jako vsude. Vsude se najdou lidi, co reaguji k tematu a pak jini, co je spise zajima, jakou ma tazatel stravu a rodinny zivot.
Je klidne mozny, ze to bude az za sedm let a ne rybareni ale treba RC modely, kdo vi. Nicmene to jsem zde resit neprisel a ani topic dle toho nenazval ani v tomto duchu ci oblasti o rady nezadal.
Priste budu prozretelnejsi a budu se na cokoliv ptat jedine tesne pred tim nez si poridim nejaky fotak nejlepe na ty splatky jak to dela vetsina, abych moc nevyboicoval z rady, to se totiz u nas moc netoleruje.

Diky vsem, co radili, ziskal jsem spoustu zajimavych informaci.
Mejte se krasne!
Sakini (1174)|7.1.2016 08:54
[QUOTE=kolyy;40768]Pán je zrejme zberateľ a chce si kúpiť čosi výnimočné.[/QUOTE] Tak to se může zaměřit na Leicy, vyjimečné jsou až až, a šetřením na ně se člověk zabaví klidně na dlouhá desetiletí :-) třeba S2 by taky nemusela být špatná...
Hanse (206)|7.1.2016 10:59
Při investování takto vysové částky se naskýtá otázka proč neinvestovat rovnou do fullframe - základnější FF modely se sklama jsou už ve stejné cenové kategorii a pokud se nepletu, je to fotograficky ještě o špetku vyšší úřoveň (tedy z mého pohledu je zde rozdíl: nabízene funkce vs kvalita obrazu)
rousini (738)|7.1.2016 11:27
Ježiškoté, jsou to jeho prachy. Všichni hned hrotí, co je to za peníze. Jsou taky lidi, pro které je to kapesné na hezký den...
Ještě nic nekoupil, přehrabuje se v myšlenkách. To je normální.
Kabe (442)|7.1.2016 11:57
Myšlenka FF se mi spíše nezamlouvá kvůli objektivům s dlouhými ohnisky. Na můj vkus už opravu dost peněz a přišlo mi, že i menší výběr.
Hanse (206)|7.1.2016 11:57
Je to jen návrh - já jen psal další možnost (netvrdim, že dobrou), aby pak (jak psal) nepokukoval hned po "lepšim" - jak píšeš, jsou to jeho peníze a jeho rozhodnutí, to já neřešim
pas!k (173)|7.1.2016 12:37
Fakt nadhera :) Cekam kdy pokrocite k stredoformatu :D
Komo (840)|7.1.2016 13:07
Kabe,ja.si myslim,ze ludia ti tu radia rozumne. Presli uz nejaku cestu,vedia o com to je. Bohac zrejme nebudes,ako nadhadzuje rousini. Pokial ta nic nezvykla,tak ano,vysoka pociatocna investicia je rozumna. Ale kludne sa moze stat,ze "ryby" budu za nejaky cas dolezitejsie a ty zistis,ze na tvoje vycvaky by stacil aj kvalitny kompakt. Zvlast ked si tusim na zaciatku pisal,ze iba sem tam vytlacis A4. Chapem tvoje pociatocne nadsenie,ale to casom opadne a zostane len ono"racio". Nie som bohvieaky fotograf,ale trocha sa vyznam. A asi najlepšiu foto,co doma mame a visi na stene v A4 urobila manzelka mobilom. Aj to len priemernym. Jednoducho, aj ked mozno nevedomky, vystihla ten spravny okamih.
renfits (35)|7.1.2016 14:36
Kabe, kdyby jsi aspoň napsal jestli si už někdy fotil nebo ne, nic takového jsme se nedozvěděli. Proto musím trvat na tom že ti těžko pomůžeme. Abych to k něčemu přirovnal, tak ty chceš koupit nějakou mašinu jako je kawasaki vn 900 B8f clasic a přitom neumíš jezdit ani na obyčejném kole. A vůbec to nemyslím ironicky nebo že bych tě nějak urážel ale asi taková bude skutečnost. A tím jsem skončit v této debatě, howgh.
Dan7 (411)|7.1.2016 16:40
Tady se v diskuzích dost často řeší samotná těla, ale neřeší se už případné objektivy. Ono pro Nikon D500 (primárně zaměřeno na akci a wildlife - konkurent Canonu 7D Mark II) se přímo nabízí 70-200mm f/2.8 (Nikon stojí tak 50000 Kč a Tamron přes 30000 Kč).
kolyy (1542)|7.1.2016 17:01
[QUOTE=Kabe;40776]Myšlenka FF se mi spíše nezamlouvá kvůli objektivům s dlouhými ohnisky. Na můj vkus už opravu dost peněz a přišlo mi, že i menší výběr.[/QUOTE]

Nič Ti nebráni použiť FF v crop móde, jediný rozdiel bude o niečo nižšie rozlíšenie (11Mpx pri D750, 16Mpx pri D810). Je to síce menej ako pri D500, ale stále viac ako dostačujúce pre kvalitné fotky. Väčší senzor orezať ide, ale menší nafúknuť už nie. D500 je kompromis, obetuje kvalitu FF výmenou sa vyššiu pixelovú hustotu, pokročilejší AF a odolnejšie telo. Pre určitú skupinu pokročilých užívateľov to môže byť dar z nebies, ale FF za danú cenu je univerzálnejší a príde mi vhodnejší pre veľkú väčšinu fotografických situácií.
Kabe (442)|7.1.2016 17:34
[QUOTE=kolyy;40785]Nič Ti nebráni použiť FF v crop móde, jediný rozdiel bude o niečo nižšie rozlíšenie (11Mpx pri D750, 16Mpx pri D810). Je to síce menej ako pri D500, ale stále viac ako dostačujúce pre kvalitné fotky. Väčší senzor orezať ide, ale menší nafúknuť už nie. D500 je kompromis, obetuje kvalitu FF výmenou sa vyššiu pixelovú hustotu, pokročilejší AF a odolnejšie telo. Pre určitú skupinu pokročilých užívateľov to môže byť dar z nebies, ale FF za danú cenu je univerzálnejší a príde mi vhodnejší pre veľkú väčšinu fotografických situácií.[/QUOTE]
Jinými slovy pořídit FF abych ho pak používal v crop režimu? Navíc za podobné peníze budu mít v dané kategorii základ, těžší a větší s menším výběrem objektivů a bez těch technologických/technických novinek, které by měl D500 nabídnout. S crop režimem jsem uvažoval jako s rozšiřující možností i u APS-C pro případ že by ohnisko 200 zrovna nestačilo.
No a kvalita fotek....koukal jsem třeba i na fotky z PAN FZ300 a přijdou mi docela fajn. Jde mi obecně spíše o zajímavý okamžik. A jasný chápu, že možná je na to dobrý vybavení i škoda, protože by v podstatě stačil třeba PAN G7 nebo FZ 1000(kdyby zrovna nepršelo) a pořizovat 4K fota v serii tusim nekolik desitek za sekundu, "vsak ono nejake procento vyjde vzdy dobre".
Vsak ono v podstate vzhledem k tomu, jak jde vyvoj dopredu muze byti dnes vystup ze skoro "kazdyho" kompaktu za 3000 dostacujici pro 95%+ situaci a lidi. Vse je otazka pohledu a priorit.
Komo (840)|7.1.2016 17:40
[QUOTE=pas!k;40778]Fakt nadhera :) Cekam kdy pokrocite k stredoformatu :D[/QUOTE]

Flexaret. Ani som nevedel,ked som s nim fotil,ze som taky dobry.
Komo (840)|7.1.2016 17:50
[QUOTE=Kabe;40787]Vse je otazka pohledu a priorit.[/QUOTE]
To je ta najvacsia pravda. Poznam ludi,co pokupili drahe zrkadlovky,objektivy a len cvakaju na Auto(aj to len obcas). Asi su spokojni. A nikto nema pravo im do toho kecat. Ale nikde nie je napisane,ze ty sa trebars za kratky cas nestanes uznavanym fotografom. Geniovia nikdy nesli vo vyslapanych kolajach. Urob to,po com tvoje srdce tuzi. Vela stastia.
kolyy (1542)|7.1.2016 20:35
[QUOTE=Kabe;40787]Jinými slovy pořídit FF abych ho pak používal v crop režimu? Navíc za podobné peníze budu mít v dané kategorii základ, těžší a větší s menším výběrem objektivů a bez těch technologických/technických novinek, které by měl D500 nabídnout. S crop režimem jsem uvažoval jako s rozšiřující možností i u APS-C pro případ že by ohnisko 200 zrovna nestačilo.
No a kvalita fotek....koukal jsem třeba i na fotky z PAN FZ300 a přijdou mi docela fajn. Jde mi obecně spíše o zajímavý okamžik. A jasný chápu, že možná je na to dobrý vybavení i škoda, protože by v podstatě stačil třeba PAN G7 nebo FZ 1000(kdyby zrovna nepršelo) a pořizovat 4K fota v serii tusim nekolik desitek za sekundu, "vsak ono nejake procento vyjde vzdy dobre".
Vsak ono v podstate vzhledem k tomu, jak jde vyvoj dopredu muze byti dnes vystup ze skoro "kazdyho" kompaktu za 3000 dostacujici pro 95%+ situaci a lidi. Vse je otazka pohledu a priorit.[/QUOTE]

- tak napríklad objektív 70-300mm sa na APS-C chová ako 105-450mm. Na FF ho môžeš použiť ako 70-300mm s využitím celého senzora alebo ako ekvivalent 105-450mm v APS-C crop móde. Alebo čokoľvek medzi tým, ak si to orežeš sám v postprocese. Kde je nevýhoda FF? Akurát v nižšom pokrytí pixelmi, ale ten rozdiel mi nepríde až tak dramatický. Ak zostaneme pri Nikone, tak pre extrémne telefoto na amatérskej úrovni mi už príde lepšie skombinovať FX/DX objektív a Nikon 1 telo cez adaptér. Tam sa z toho 70-300mm stane ekvivalent 190-810mm.

- D750 rozhodne nie je základ a nie je ani tažší a ani väčší ako bude D500. Aj D810 je len o trochu väčší.
http://camerasize.com/compact/#648,567,557,ha,t

- Na ktorej planéte je pre FX menej objektívov ako na DX? Samotný Nikon má pre FF asi 3x toľko objektívov ako pre APS-C.
pas!k (173)|7.1.2016 22:06
[QUOTE=Kabe;40787]Jinými slovy pořídit FF abych ho pak používal v crop režimu? Navíc za podobné peníze budu mít v dané kategorii základ, těžší a větší s menším výběrem objektivů a bez těch technologických/technických novinek, které by měl D500 nabídnout. S crop režimem jsem uvažoval jako s rozšiřující možností i u APS-C pro případ že by ohnisko 200 zrovna nestačilo.
No a kvalita fotek....koukal jsem třeba i na fotky z PAN FZ300 a přijdou mi docela fajn. Jde mi obecně spíše o zajímavý okamžik. A jasný chápu, že možná je na to dobrý vybavení i škoda, protože by v podstatě stačil třeba PAN G7 nebo FZ 1000(kdyby zrovna nepršelo) a pořizovat 4K fota v serii tusim nekolik desitek za sekundu, "vsak ono nejake procento vyjde vzdy dobre".
Vsak ono v podstate vzhledem k tomu, jak jde vyvoj dopredu muze byti dnes vystup ze skoro "kazdyho" kompaktu za 3000 dostacujici pro 95%+ situaci a lidi. Vse je otazka pohledu a priorit.[/QUOTE]

Problem je ze nemas tuseni co znamena udelat odpovidajici fotku s nejakym vybavenim .. Parametry z krabice ti nikdy nenahradi realnou zkusenost .. kdyz si na crop koupis cokoli co bude koncit ohniskem 300 a zacnes s tim fotit akci .. zjistis ze fyzika ma nejaka pravidla .. a na to abys z ruky udrzel neco ostre na takovem ohnisku budes muset podridit dalsi parametry .. fotit na nejakou svetelnost s nejakou hloubkou ostrosti (coz jsou zalezitosti objektivu) dostat se na nejaky cas a pod .. to co se ti tu vsichni snazime rict je to .. ze prvni telo je vec na ktery se clovek uci .. hodne lidi nikdy neprekroci tu hranici .. a zklamani je takove ..ze diky frustraci ze zjisteni ze maji neco draheho ale vystup neodpovida jejim predstavam to radeji odlozi .. Neber to tak ze te odrazujem od koupe neceho abysme ti nahodou neazvideli ze mas dobrej fotak .. :) D500 bude skvely telo .. ale v reale to muze dost dobre dopadnout tak .. ze fotky nekoho s telem za 5 tisisc budou vypadat lepe nez fotky z tela za 50 .. a urpimne ti fandim .. mam taky rad vlastni cesty a dobrodruhy :) Konkretne v tom foceni jsem se hodnekrat hlavou rozbehl proti zdi nez jsem zjistil .. ze je lepsi se poucit a obcas si nechat poradit .. To nacem bude zalezet nejvic je to jak ty sam budes pristupovat k jednotlivejm informacim a mit cas .. chut .. elan .. nadani se neco naucit a nekam se posunout ... Co te ale opravdu bude bavit fotit zjitis az po par tisicich nebo desitkach tisic fotek ..
Kabe (442)|8.1.2016 01:02
[QUOTE=Komo;40789]To je ta najvacsia pravda. Poznam ludi,co pokupili drahe zrkadlovky,objektivy a len cvakaju na Auto(aj to len obcas). Asi su spokojni. A nikto nema pravo im do toho kecat. Ale nikde nie je napisane,ze ty sa trebars za kratky cas nestanes uznavanym fotografom. Geniovia nikdy nesli vo vyslapanych kolajach. Urob to,po com tvoje srdce tuzi. Vela stastia.[/QUOTE]
Tak cvakaji na auto. Třeba jen proto, že ovcím to vadí. Tak třeba nestaví svou spokojenost na cvakani fotakem. Ne kazdej je stejnej, to vim uz asi od deseti let. Ja nemam ambici stat se uznavanym fotografem uz proto, ze vidim, jak vypadaji komunity lidi jez se o to dlouhodobe snazi. Samozrejme, vyslapne koleje jsou pro ty ovce, to da rozum. Take mnoho stesti preji.
Kabe (442)|8.1.2016 01:11
[QUOTE=kolyy;40790]- tak napríklad objektív 70-300mm sa na APS-C chová ako 105-450mm. Na FF ho môžeš použiť ako 70-300mm s využitím celého senzora alebo ako ekvivalent 105-450mm v APS-C crop móde.[/QUOTE]
Akorát že 70-300 jsem nikde neviděl v nabídce se slušnou konstantní světelností.
Takže v této relaci ohnisek zbývají ty 70-200 a to už je na FF poměrně malé přiblížení mi přijde. I to ohnisko 300 se mi v dobach kinofilmu zdalo relativne male priblizeni.
Treba se pletu a jednou budu FF porizovat, ale fakt me to nyni moc nelaka.
Kabe (442)|8.1.2016 01:21
[QUOTE=kolyy;40790]- tak napríklad objektív 70-300mm sa na APS-C chová ako 105-450mm. Na FF ho môžeš použiť ako 70-300mm s využitím celého senzora alebo ako ekvivalent 105-450mm v APS-C crop móde. Alebo čokoľvek medzi tým, ak si to orežeš sám v postprocese.[/QUOTE]
Nejsem si jist, že to dobře chapu, ale oriznout v postprocesu je stejny efekt jako digitalni zoom ne?
No a navic, kdyz jsme u toho postprocesu, tak to nekdo zas muze klidne tvrdit, ze v postprocessu jde udelat "skoro" vše. Ostatně co jsem slyšel, tak třeba v modelingu se takto pracuje. Některi uznavani fotografove udajne ani nemaji moc vlastniho vybaveni, pronajmou studio, dovedou modelky, nacvakoj to na digitalni stene nebo jak se to jmenuje a hurá posproces. Tim chci jen opet sdelit, ze je to proste relativni, kazdej se na to diva jinak. Nekdo chce proste jen tak cvakat a veri, ze s kvalitnejsim vybavenim ma vetsi sanci na lepsi fotku, coz rozhodne i ma. Jinaj zas vlastne nechce ani fotit, chce ty ty fotky vlastne delat v postprocesu. Treti chce zase neco jinyho.

---------- Doplněno v 01:21 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 01:17 ----------

[QUOTE=kolyy;40790]Ak zostaneme pri Nikone, tak pre extrémne telefoto na amatérskej úrovni mi už príde lepšie skombinovať FX/DX objektív a Nikon 1 telo cez adaptér. Tam sa z toho 70-300mm stane ekvivalent 190-810mm.[/QUOTE]
Ja jsem Csc asi spise zavrhl.
Kabe (442)|8.1.2016 01:30
[QUOTE=kolyy;40790]- D750 rozhodne nie je základ a nie je ani tažší a ani väčší ako bude D500. Aj D810 je len o trochu väčší. [/QUOTE]
Tak to je otazka toh, co znamena "zaklad".
Ale treba podle http://www.megapixel.cz/digitalni-zrcadlovky?b[6]=nikon&p98[8571]=35-mm-1 mi teda prijde, ze je mezi FX tely mezi temi levnejsimi. Tim nechci rict, ze pro me neni dost dobra nebo ze je spatna.
Co se te velikosti tyce, tak jsem vychazel z mnohych konstatovani na netu ci treba pana na Nikon info lince, kdy tvrdi, ze FX tela a vybava jsou obecne proste vetsi a tezsi. Asi to nemusi platit vzdy. Proste DX mi prijde pro mne prijemnejsi, treba se pletu.

---------- Doplněno v 01:30 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 01:28 ----------

[QUOTE=kolyy;40790]Na ktorej planéte je pre FX menej objektívov ako na DX? Samotný Nikon má pre FF asi 3x toľko objektívov ako pre APS-C.[/QUOTE]
Nevím, na které planetě. Já vycházel ze článků a textů mnohých fotomudrců internetových, jenž většinou píší, že objektivy pro FX lze pouzit na DX, ale obracene spise ne. Cetl jsem spatne? nebo se pletou?
Kabe (442)|8.1.2016 01:37
[QUOTE=pas!k;40794]Problem je ze nemas tuseni co znamena udelat odpovidajici fotku s nejakym vybavenim ..[/QUOTE]
Nemam tuseni, jak velke mam ci nemam v tomto smeru tuseni nicmene vim, ze problem mi to nedela ani v nejmensim.

---------- Doplněno v 01:37 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 01:35 ----------

[QUOTE=pas!k;40794] ze prvni telo je vec na ktery se clovek uci [/QUOTE]
No a kde je problem? Na drahym tele se blbe uci?
Kabe (442)|8.1.2016 01:43
[QUOTE=pas!k;40794] hodne lidi nikdy neprekroci tu hranici .. a zklamani je takove ..ze diky frustraci ze zjisteni ze maji neco draheho ale vystup neodpovida jejim predstavam to radeji odlozi[/QUOTE]
Jakou hranici? Jako ze foti se zrcadlovkou stejne snimky jako s kompaktem?
Tak pokud to někoho frustruje, že nefotí, jak by chtěl, je to jeho problém. Znam lidi co je frustruje stopadesat jinejch blbin, taky jejich problem, proc to mam za ne resit?
Tak pokud by vystup dlouhodobe neodpovidal mym predstavam, mozna bych to odlozil taky...to se proste stava, ze clovek v zivote zjisti, ze na to ci ono proste nema v kvalite, kterou si predstavoval. Taky se s tim dam ale pracovat, ale to jsme preci uplne jinde nez v tomhle topicu.

---------- Doplněno v 01:43 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 01:41 ----------

[QUOTE=pas!k;40794] Neber to tak ze te odrazujem od koupe neceho abysme ti nahodou neazvideli ze mas dobrej fotak .. [/QUOTE]
Tak ja myslim, ze je pomerne patrny, ktery muj prispevek tu rozbouril hladinu :))) na to se toho moc okecat neda zvlast kdyz si clovek precte nejaky reakce, ale mi je to fuk, to je problem tech dotycnych, ne muj :)
Kabe (442)|8.1.2016 01:54
[QUOTE=pas!k;40794] D500 bude skvely telo .. ale v reale to muze dost dobre dopadnout tak .. ze fotky nekoho s telem za 5 tisisc budou vypadat lepe nez fotky z tela za 50 .. a urpimne ti fandim .. mam taky rad vlastni cesty a dobrodruhy[/QUOTE]
No to je ale presne ten problem tady.
Zkus pochopit, ze to proste nechci proto, abych s tim delal lepsi fotky nez "Franta Vomáčka" nebo Fotoborec Hugo z webu xyz.com. Chci se kdyz tak bavit, mozna i neco priucit a jestli neco vice ... to se uvidi. Ja rozhodne nejsem clovek s umeleckymi ambicemi...v tomto smeru ani nemam vubec nadani aspon jsem ho teda nikdy nevysledoval ani naznal.
Ono nakonec kdyz to tak vezmeme tak tech opravdu kreativnich fotografu je hodne malo, mnohem vice je tech, kteri stejne jen kopiruji kreace tech opravdu kreativnich, co je jich tak malo ... je to tak ve vsem, takze ani ve fotografii to nejspis nebude jinak.
Navic postproces je proste stale cim dal "silnejsi" ... jen spousta lidi to neprizna.
pas!k (173)|8.1.2016 06:51
[QUOTE=Kabe;40799]No a kde je problem? Na drahym tele se blbe uci?[/QUOTE]
Hele .. me prijde ze o zadny rady nestojis . tak ti dam posledni :) Odpovidej pomoci "Zahrnout do vicenasobne citace" .. cela odpoved se pak vejde do jednoho prispevku :) GL
Bukovec (132)|8.1.2016 07:42
[QUOTE=Kabe;40798]Tak to je otazka toh, co znamena "zaklad".
Ale treba podle http://www.megapixel.cz/digitalni-zrcadlovky?b[6]=nikon&p98[8571]=35-mm-1 mi teda prijde, ze je mezi FX tely mezi temi levnejsimi. Tim nechci rict, ze pro me neni dost dobra nebo ze je spatna.
Co se te velikosti tyce, tak jsem vychazel z mnohych konstatovani na netu ci treba pana na Nikon info lince, kdy tvrdi, ze FX tela a vybava jsou obecne proste vetsi a tezsi. Asi to nemusi platit vzdy. Proste DX mi prijde pro mne prijemnejsi, treba se pletu.

---------- Doplněno v 01:30 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 01:28 ----------


Nevím, na které planetě. Já vycházel ze článků a textů mnohých fotomudrců internetových, jenž většinou píší, že objektivy pro FX lze pouzit na DX, ale obracene spise ne. Cetl jsem spatne? nebo se pletou?[/QUOTE]

Tak ano, špatně jsi to pochopil(opět). To že objektivy na FX jdou použít na DX neznamená, že jich je méně, ale že v případě DX má širší paletu i včetně objektivů pro DX. S použitím crop-fakrotu a redukce budeš moci použít DX objektiv na FX těle.

Hned ze začátku jsi tu psal, ať se hádalové přesunou na FACEBOOK ale jediný takový jsi tu momentálně TY. Zkusil jsem ti to mírně a slušně naznačit a poradil ti, ať už se radši diskuze vzdálíš, když jsi zaujal postoj, jaký jsi zaujal. To proč ti tu všichni píší, to co píší je pro to, že asi nikdo tady nechápe(a ani jsi to pořádně neodůvodnil) na co potřebuješ TOP v DX formátu za 64 000 Kč, možná, kdyby ses v tomto směru trošičku rozmluvil, a ukázal ty opravdové důvody, bylo by to něčem jiném. Takhle ale každý vidí někoho, kdo se do něčeho najednou nadchl, a jde po tom nejlepším(každý si logicky domyslí nejlepším výsledku) a tak se ti snaží poradit. Někteří trochu příměji, jiní ale docela něžně, a výsledkem je tvoje nevraživá reakce (viz. tvoje druhá reakce na pas!ka). O super výsledky ti tedy očividně nejde, ale chceš mít "to nejlepší" ale neuvědomuješ si, že za dané peníze vlastně to nejlepší mít ani nebudeš, ale to už jsem tu já i ostatní probírali několikrát. Tobě je to jedno. OK! Nám taky. Pak už ale konečně přestaň prudit! Ten kdo se totiž doopravdy odklonil od tématu jsi ty. Původně ti šlo o to, co bude nejlepší na focení pohybu. Teď ti jde asi už jen o to obhájit s sám před sebou(nebo před námi?) svoji volbu, nebo se chceš prostě hádat. Jiný důvod mě nenapadá, a pokud máš tedy záminku jinou, tak se mi s ní prosím tě sděl, jelikož ani jedna z těchto dvou není adekvátní příčinou k diskuzi a nikam to nepovede.

Měj se krásně, užívej života, ale nechtěj od někoho rady, když o ně nestojíš!(A pokud mi chceš oponovat s tím, že jsi jen reagoval, tak s tím se běž také zahrabat, protože jsi už tu dávno nemusel být, a kontrolovat příspěvky, nebo jsi jednoduše nemusel reagovat).
nephilim (353)|8.1.2016 12:20
S ohledem na to, že fotím už nějaký ten pátek a snad se už umím podívat na věci více s nadhledem, snažil jsem se ve svém nedávném příspěvku upozornit na to, že objektiv je minimálně stejně důležitý, ne-li důležitější než tělo. Proto jsem zmínil, že i ten nejnižší lowend (D3100) dokázal s kvalitním objektivem (Nikkor 70-200/2.8 VR) produkovat špičkové snímky. Ten, kdo fotí se zrcadlovkami ví o čem píši a tedy se nediví.

Nikomu neberu právo koupit si co chce. Je to každého věc, ale protože toto vlákno začalo coby žádost o radu, tak jsem se snažil sdělit své osobní zkušenosti. Podobně tak činili ostatní. Škoda, že původní téma sklouzlo někam jinam. Rád bych se pokusil vrátit diskusi k původnímu tématu, a sice, jaké si koupit tělo a objektiv(y). O tom, že nejdůležitější je oko, pak objektiv a nakonec tělo, se lze přesvědčit v mnoha fotogaleriích, včetně té zdejší. Vřele ale doporučuji tento odkaz ( http://www.josefskoda.cz/galerie/index.html ). Na krajinky doporučuji Černou Nisu, Jizerské hory a Ještěd, pro pohyb Takt Liberec. Fotky jsou dělané z dnešního pohledu naprosto zoufalou technikou, např. Canon 300D!!! Nechť si každý sám udělá obrázek o tom jak důležité je tělo, objektiv nebo dobré oko. Jak jsem psal, každý nechť si koupí co chce, ale ani sebedražší technika dobrou fotku nezajistí. Ta je o něčem jiném. Což je nejspíš to, co jsme se tu mnozí snažili sdělit.
Bukovec (132)|8.1.2016 13:56
[QUOTE=nephilim;40807]S ohledem na to, že fotím už nějaký ten pátek a snad se už umím podívat na věci více s nadhledem, snažil jsem se ve svém nedávném příspěvku upozornit na to, že objektiv je minimálně stejně důležitý, ne-li důležitější než tělo. Proto jsem zmínil, že i ten nejnižší lowend (D3100) dokázal s kvalitním objektivem (Nikkor 70-200/2.8 VR) produkovat špičkové snímky. Ten, kdo fotí se zrcadlovkami ví o čem píši a tedy se nediví.

Nikomu neberu právo koupit si co chce. Je to každého věc, ale protože toto vlákno začalo coby žádost o radu, tak jsem se snažil sdělit své osobní zkušenosti. Podobně tak činili ostatní. Škoda, že původní téma sklouzlo někam jinam. Rád bych se pokusil vrátit diskusi k původnímu tématu, a sice, jaké si koupit tělo a objektiv(y). O tom, že nejdůležitější je oko, pak objektiv a nakonec tělo, se lze přesvědčit v mnoha fotogaleriích, včetně té zdejší. Vřele ale doporučuji tento odkaz ( http://www.josefskoda.cz/galerie/index.html ). Na krajinky doporučuji Černou Nisu, Jizerské hory a Ještěd, pro pohyb Takt Liberec. Fotky jsou dělané z dnešního pohledu naprosto zoufalou technikou, např. Canon 300D!!! Nechť si každý sám udělá obrázek o tom jak důležité je tělo, objektiv nebo dobré oko. Jak jsem psal, každý nechť si koupí co chce, ale ani sebedražší technika dobrou fotku nezajistí. Ta je o něčem jiném. Což je nejspíš to, co jsme se tu mnozí snažili sdělit.[/QUOTE]

A dokonce to jde někdy jakž takž i bez zrcadla ;)
DSCN6972.JPG DSCN6971.JPG DSCN6968.JPG DSCN6935.JPG DSCN7025.JPG
Kabe (442)|8.1.2016 14:04
[QUOTE=pas!k;40802]Hele .. me prijde ze o zadny rady nestojis . tak ti dam posledni :) Odpovidej pomoci "Zahrnout do vicenasobne citace" .. cela odpoved se pak vejde do jednoho prispevku :) GL[/QUOTE]
No ,me spise prijde, ze na onu otazku pochybela odpoved, tak jsi to radsi prevedl jinam:)
Za radu s vicenasobnou citaci dik. Ty maly ikonky pro tuto volbu jsem si jaksi nevsiml a ani ji nehledal, protoze kdyz odpovis v nejakem zrejme casovem limitu, zahrne to odpoved do vicenasobne citace automaticky - tedy zrejme, pokud to dobre chapu.

---------- Doplněno v 14:04 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 14:00 ----------

[QUOTE=Bukovec;40803]Tak ano, špatně jsi to pochopil(opět). To že objektivy na FX jdou použít na DX neznamená, že jich je méně, ale že v případě DX má širší paletu i včetně objektivů pro DX. S použitím crop-fakrotu a redukce budeš moci použít DX objektiv na FX těle.[/QUOTE]
A co že jsem tedy špatně pochopil? Spojuješ dvě mé odpovědi dohromady. Ale to zřejmě nevadí, důležité evidentně je, že píšeš.
Kabe (442)|8.1.2016 14:09
[QUOTE=Bukovec;40803]Hned ze začátku jsi tu psal, ať se hádalové přesunou na FACEBOOK ale jediný takový jsi tu momentálně TY.[/QUOTE]
To jsem fakt nepsal hned na začátku. To si tak trochu ohýbáš realitu viď? jasný, Každý komu vadí, že mu někdo jinej stále něco nutí, se hádá, to je bez debat. Dokud jste se dokázali držet v rámci odpovědi a diskuze o tom, na co jsem se tázal, bylo to tu docela v klidu. Ale chápu, že severeflexe je pro některé tvory prostě příliš na jejich možnosti.

---------- Doplněno v 14:09 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 14:08 ----------

[QUOTE=Bukovec;40803]Zkusil jsem ti to mírně a slušně naznačit a poradil ti, ať už se radši diskuze vzdálíš, když jsi zaujal postoj, jaký jsi zaujal. [/QUOTE]
To asi budeš muset napsat nějak jinak, pokud to mám pochopit.
pas!k (173)|8.1.2016 14:14
[QUOTE=Kabe;40812]No ,me spise prijde, ze na onu otazku pochybela odpoved, tak jsi to radsi prevedl jinam[/QUOTE]
Hele tak posledni aby ses necitil ochuzen o odpoved ok ? :) Rada lidi vcetne me ti tu radila v tvem zajmu .. Na tom tele za xy tisic se ti bude ucit naprosto skvele .. minimalne stejne tak dobre jako na jakemkoli horsim .. nebo lepsim .. Pointa je .. ze nidko z nas nepredpoklada (krome tebe tedy) ze za rok budes vyfocenej a celou problematiku foceni .. sviceni .. pohybu .. portretu a ja nevim co vsehcno bdues fotit . budes mit pod palcem abys vyuzil to .. proc se vyplati investovat takove penize .. a opakuji me je opravdu sumak .. kolik a za co penez utratis .. mas zcela pravdu v tom ze jsou to tvoje penize .. a jestli dobre investovane si reknem za xy let.. ale to uz bude Nikon D 900 :) Staci ? Pokud chces dam ti i razitko :D
Kabe (442)|8.1.2016 14:20
[QUOTE=Bukovec;40803]To proč ti tu všichni píší, to co píší je pro to, že asi nikdo tady nechápe(a ani jsi to pořádně neodůvodnil) na co potřebuješ TOP v DX formátu za 64 000 Kč, možná, kdyby ses v tomto směru trošičku rozmluvil, a ukázal ty opravdové důvody, bylo by to něčem jiném. Takhle ale každý vidí někoho, kdo se do něčeho najednou nadchl, a jde po tom nejlepším(každý si logicky domyslí nejlepším výsledku) a tak se ti snaží poradit.[/QUOTE]
Já někde psal, že potřebuji DX za 64000? Mohu vědět, kde jsem to psal? Já někde psal, že prostě jen tohle určitě chci a musím mít. Napsal jsem to dost srozumitelně i pro druháka.Ale jaksi někomu se tu při představě ty sumy evidentně udělalo rudo před očima. Ne, na domyšlení si " jití po nejlepším výsledku" není nic logického, je to pouze neschopnost si přiznat, že ne každej musí nutně uvažovat stejně jako já. To ale opět není můj problém. nevidím důvod se rozmlouvat o důvodech PRO D500 ... me konstatovani v tomto ohledu bylo, že "počkám do března a zkusím pošetřit na D500"

---------- Doplněno v 14:20 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 14:18 ----------

[QUOTE=Bukovec;40803]viz. tvoje druhá reakce na pas!ka)[/QUOTE]
nebyla to hlavně reakce na toho jineho pana, co ho tak popudila ta D500?
Kabe (442)|8.1.2016 14:28
[QUOTE=Bukovec;40803]Nám taky. Pak už ale konečně přestaň prudit! Ten kdo se totiž doopravdy odklonil od tématu jsi ty. Původně ti šlo o to, co bude nejlepší na focení pohybu. Teď ti jde asi už jen o to obhájit s sám před sebou(nebo před námi?) svoji volbu[/QUOTE]
To že jsem už zvolil je jen fabulace některých zdejších uživatelů neschopných se smířit s tím, že někdo by si snad možná i našetřil na D500 byť pro jeho pořízení nemá dle jejich kritérií dost solidní důvod :)
A máš pravdu, původně mi šlo o to, co popisuješ, nebýt toho, že jsem pozapomněl, že ne všude můžeš projevit své nadšení z něčeho, co je drahé.

jako sry..ale ja tu ikonu fakt mačkám..nevím proč se mi to stejně generuje do separátních postů...takže to nevidím jako svou chybu tedy :)

---------- Doplněno v 14:28 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 14:23 ----------

[QUOTE=Bukovec;40803]Pak už ale konečně přestaň prudit! Ten kdo se totiž doopravdy odklonil od tématu jsi ty. Původně ti šlo o to, co bude nejlepší na focení pohybu. Teď ti jde asi už jen o to obhájit s sám před sebou(nebo před námi?) svoji volbu, nebo se chceš prostě hádat. Jiný důvod mě nenapadá, a pokud máš tedy záminku jinou, tak se mi s ní prosím tě sděl, jelikož ani jedna z těchto dvou není adekvátní příčinou k diskuzi a nikam to nepovede.[/QUOTE]
Ale já neprudím, já pouze reaguji na to, když mi to někteří opětovně vnucují své vize. O D500 či přechodu na FX jsme se už dávno nemuseli bavit. takže ti sděluji přičnu tu, že to jsou pouze mé reakce na fabulace některých uživatelů, prostě se jim opětovně snažím ukázat, že se o mne strachují zbytečně, když oni opět reagují stejně i přesto, že jsem již napsal, že se fakt strachovat nemusí.

[QUOTE=Bukovec;40803]Měj se krásně, užívej života, ale nechtěj od někoho rady, když o ně nestojíš!(A pokud mi chceš oponovat s tím, že jsi jen reagoval, tak s tím se běž také zahrabat, protože jsi už tu dávno nemusel být, a kontrolovat příspěvky, nebo jsi jednoduše nemusel reagovat). [/QUOTE]
Já jsem psal jasně, jaké chci rady, obdržel jsem je a poděkoval za ně. To mi přijde normální a slušné. Zahrabat se nepůjdu, to si zkus třeba ty doma s rodinkou, pokud ti to přijde jako fajn odvaz. Být jsem tu nemusel a ani reagovat jsem nemusel, ale mohl. Pokud s tím nesouhlasíš, nemusíš taky reagovat.
Kabe (442)|8.1.2016 14:31
...a kdyz teda prispevek prekopiruji k minulemu postu, zase nejde tenhle smazat ... fakt to nevidim jako svou chybu
renfits (35)|8.1.2016 14:51
Kabe probuď se!!!!!
Nechtěl jsem už reagovat protože, je to zbytečné. Ale podle toho co jsi tady všechno napsal bys měl navštívit psychiatra, možná že on ti pomůže.
Tento názor není můj ale kamaráda, který je psychiatr, ale plně sním souhlasím.
Kabe (442)|8.1.2016 15:02
[QUOTE=nephilim;40807]S ohledem na to, že fotím už nějaký ten pátek a snad se už umím podívat na věci více s nadhledem, snažil jsem se ve svém nedávném příspěvku upozornit na to, že objektiv je minimálně stejně důležitý, ne-li důležitější než tělo. Proto jsem zmínil, že i ten nejnižší lowend (D3100) dokázal s kvalitním objektivem (Nikkor 70-200/2.8 VR) produkovat špičkové snímky. Ten, kdo fotí se zrcadlovkami ví o čem píši a tedy se nediví.

Nikomu neberu právo koupit si co chce. Je to každého věc, ale protože toto vlákno začalo coby žádost o radu, tak jsem se snažil sdělit své osobní zkušenosti. Podobně tak činili ostatní. Škoda, že původní téma sklouzlo někam jinam. Rád bych se pokusil vrátit diskusi k původnímu tématu, a sice, jaké si koupit tělo a objektiv(y). O tom, že nejdůležitější je oko, pak objektiv a nakonec tělo, se lze přesvědčit v mnoha fotogaleriích, včetně té zdejší. Vřele ale doporučuji tento odkaz ( http://www.josefskoda.cz/galerie/index.html ). Na krajinky doporučuji Černou Nisu, Jizerské hory a Ještěd, pro pohyb Takt Liberec. Fotky jsou dělané z dnešního pohledu naprosto zoufalou technikou, např. Canon 300D!!! Nechť si každý sám udělá obrázek o tom jak důležité je tělo, objektiv nebo dobré oko. Jak jsem psal, každý nechť si koupí co chce, ale ani sebedražší technika dobrou fotku nezajistí. Ta je o něčem jiném. Což je nejspíš to, co jsme se tu mnozí snažili sdělit.[/QUOTE]
Jasný díky. Nechci být k tobě nevděčný, tak to tak nechápej, když napíši, že mnoho z toho, co nyní píšeš, jsem četl či znal dříve.
Důležitost člověka/objektivu chápu.
Na odkaz určitě kouknu, dík za něj.
Na druhou stranu asi se shodneme na tom, že stejný člověk bude mít větší šanci na lepší fotku s lepším tělem a lepšími objetivy.
Navíc já pokud budu více fotit, vždy budu spíše takový ten fotograf "cvakal"(navíc myslím, že tohle je i dnešní trend obecně). Ale tohle jsem zde již psal, takže opravdu některé opakované reakce vyjadřující obavy o nerozumnou investici či snažící se mi opakovaně vysvětlovat, že to tělo nebude fotit samo, ač jsem nikde neprojevil domněnku, že bude(dokonce jsem i psal, že chápu, že nebude), mi nepřijdou moc relevantní.
Chápu i věci z toho vyplývající třeba že pokud budu i nadále priorizovat D500, neni to zdaleka o uvodnim nasetreni tech 2000USD ale i o nasetreni na nejaky adekvatni objektiv a ten muze stat podobne jako telo + dalsi vybava. Ja sityhle věci uvědomuji, opravdu v tomhle nepotřebuji až tak moc korigovat či radit. Taky si uvědomuji, že by bylo asi nerozumné koupit případné D500 hned po uvedení na trh a asi by bylo lepší počkat na nějaké recenze uživatelské a ohlasy majitelů, aby se dalo aspoň trochu odhadnout, jestli D500 bude taková "bomba" jako byla třeba D300 nebo naopak třeba vůbec. Já o ni budu uvažovat pokud to bude vypadat, že je to zase velká "bomba". Pokud by to vypadalo spíše hůře, nejspíš by mi nezůstala chuť investovat do něčeho jen proto, že je to v určité kategorii to nejdražší.
Jinak dále k tématu, jak si zmínil, že dobré fotky jdou dělat třeba i s D3100. Naprosto věřím, já ale 3xxx a 5xxx moc nepreferuji, spousta, ale opravdu spousta lidi na netu tvrdi, ze proste 7xxx je uzivatelsky/ergonomii/ovladanim neco jineho. Takze tomu vlastne verim. navic 7100/7200 maji uz ten lepsi AF modul o kterem taky skoro kazdy tvrdi, ze je proste lepsi a ze je to poznat + dalsi vyhody. Proste pokud se rozhodnout pro zrcadlovku tak mi prijde rozumnejsi jit uz do nejake minimalne ne uplne low endove, na ktere se sice usetrit da, ale zase nestoji dva tisice, aby si clovek za rok rekl: "jo to muzu vlastne vyhodit za 2000 na rok to byla dobra koupe".
Jinak jak jsem jiz nekolikrate psal, sice mam v tom puvodnim tematu tak nejak vice mene jasno (v ramci toho, co muzeme zde resit-protoze nektere veci si musim stejne rozhodnout sam) nicmene za kazdy dalsi nazor k tomu puvodnimu tematu budu rad. O D500 a o tom, proc ji mam/nemam chtit, se vazne bavit nepotrebuji.
Kabe (442)|8.1.2016 15:16
[QUOTE=Bukovec;40811]A dokonce to jde někdy jakž takž i bez zrcadla[/QUOTE]
Jistě, že ano. Určitě nějaký zajímavý by se podařily i s Corinou (za 130Kčs) svého času. Ale jaksi s výkonnější technikou poroste i pravděpodobnost pořízení více podařených snímků při fotografování stejnou osobou, ne?
Kabe (442)|8.1.2016 15:31
[QUOTE=pas!k;40814]Hele tak posledni aby ses necitil ochuzen o odpoved ok ? :) Rada lidi vcetne me ti tu radila v tvem zajmu .. Na tom tele za xy tisic se ti bude ucit naprosto skvele .. minimalne stejne tak dobre jako na jakemkoli horsim .. nebo lepsim .. Pointa je .. ze nidko z nas nepredpoklada (krome tebe tedy) ze za rok budes vyfocenej a celou problematiku foceni .. sviceni .. pohybu .. portretu a ja nevim co vsehcno bdues fotit . budes mit pod palcem abys vyuzil to .. proc se vyplati investovat takove penize .. a opakuji me je opravdu sumak .. kolik a za co penez utratis .. mas zcela pravdu v tom ze jsou to tvoje penize .. a jestli dobre investovane si reknem za xy let.. ale to uz bude Nikon D 900 :) Staci ? Pokud chces dam ti i razitko :D[/QUOTE]
Takže razíš názor, že je naprosto jedno, na jakém těle se člověk učí. Proč si to tedy nenapsal hned ze startu jako jedinou reakci ve smyslu: "kup si cokoliv, na všem se učí dobře"?
A jak jsi si prisel na to, ze predpokladam, ze za rok, budu mit vse nauceny? No hlavne ze se strasne divite mym reakcim na to, kdyz mi tu nekteri z vas stale podosuvaji vlastni fabulace ....
kolyy (1542)|8.1.2016 16:05
Kabe: chápem, že Ťa úplne nebaví, keď sa ľudia snažia zistiť Tvoju motiváciu, úroveň či radia po finančnej stránke. Skús pochopiť, že je to logické, ak sa snažíš poradiť ohľadom kúpy optimálneho vybavenia vhodného pre niekoho, komu ide o kúpu najvhodnejšieho prístroja pred daný účel za primeranú cenu. Z toho čo píšeš je veľmi jasné, že Tebe o radu tohto charakteru vôbec nejde. To vyvoláva túto búrku. Napíšem Ti preto ešte raz ako túto situáciu vnímam a ďalej sa k Tvojej motivácii už vracať nebudem. Môžeme však ďalej diskutovať o otázkach technického charakteru, ak máš záujem.

Mám jedného kamaráta, ktorého mi pripomínaš. Z času na čas sa pre niečo nadchne a prvá vec čo rieši je kúpa drahého vybavenia pre daný potencionálny koníček. Obyčajne ho to po čase prejde a nekúpi nič. Párkrát už však investoval dosť peňazí do vecí, ktoré nakoniec vôbec nepoužíva, lebo mu nikdy naozaj nešlo o koníček samotný a ani nevenoval nijaký čas aby do veci trochu prenikol. Jediné čo z toho má je, že sa tým môže pochváliť. Je to taký pseudozberateľ. Mám ešte ďalšieho známeho, ktorý je zberateľ ozajstný. Zhromažďuje určité veci, čo stoja dosť peňazí, ale venuje tomu čas aj keď ich reálne nepoužíva. Má len dobrý pocit, že vlastní kolekciu vzácnych vecí v určitom obore. Oboch spája jedna vec - môžu si to dovoliť.

Ako už bolo naznačené, ak sa chceš naučiť jazdiť na motorke, nemal by si si hneď kúpiť supersport. Ak si nikdy nestál na svahu, nie je najlepší nápad kúpiť si závodné lyže. Pokročilé veci sú obyčajne konštruované pre pokročilých užívateľov a ak očakávaš, že na závodných lyžiach budeš zažívať pocity Alberta Tombu, tak sa sklameš, lebo s veľkou pravdepodobnosťou akurát spadneš na nos.

Mám jednu radu. Môžeš si kúpiť foťák iba pre ten pocit, bez ozajstných ambícií na výsledok. Ale nemal by si si kupovať špecializovaný prístroj typu D500, ak na neho musíš šetriť.
Kabe (442)|8.1.2016 16:34
S tím kamarádem to je min. částečně odpovídající příměr. Konkrétně fotovýbavu za pár set tisíc jsem už měl..no pobavil jsem se, ale nebyl na to moc čas, takže jak píšeš..nevyužil jsem to vůbec, prodal se ztrátou, ale zas na tu ztrátu rychle nazpět vydělal. nicmén dnes je poněkud jiná životní situace i já jsem už jinej, tenkrát jsem to bral dost jinak a byly to ještě trochu "jiný" peníze než dnes.
Určitě budu rád, když budeš diskutovat dále k technickým věcem. Klidně si diskutuj i k mé osobě, jen mi pak přijde divné, když někomu vadí, že si na to dovoluji reagovat. :)
Pokud bych se třeba pro D500 + vybavu rozhodnul, rád si na něj pošetřím, proč ne? Kolik lidí má většinu věcí za hotové? Minimum. A kolik jich na něco šetří? Ještě méně. Většinou nakoupí na splátky a pak naříkají.
naopak lidí, co si pořídí fotovýbavu za 200k+ jen tak bez mrknutí oka fakt moc není. kolik lidí si pořídí auto na splátky, aby pak stejně nemělo ani pořádně na benzín? A splácej to třeba pět let, přeplatěj to o moooc :)
To mi tedy varianta našetření si přijde oproti tomu lepší a smysluplnější. Jinak k d500 mám stále stejný přístup: pokud mě do doby, než přijde na pulty nenadchne jiná možnost, zkusím počkat, pošetřit, vyhodnotit situaci a uvidím. To může bejt klidně za půl roku, třeba se mezitím něco zadaří a nebudu muset ani moc šetřit, třeba to bude zcela naopak a rozhodnu se s fotovybavou zatim pockat. Fakt nevim.
kolyy (1542)|8.1.2016 16:53
[QUOTE=Kabe;40797]Akorát že 70-300 jsem nikde neviděl v nabídce se slušnou konstantní světelností.
Takže v této relaci ohnisek zbývají ty 70-200 a to už je na FF poměrně malé přiblížení mi přijde. I to ohnisko 300 se mi v dobach kinofilmu zdalo relativne male priblizeni.
Treba se pletu a jednou budu FF porizovat, ale fakt me to nyni moc nelaka.[/QUOTE]

S 70-200mm si môžeme urobiť to isté cvičenie. Na DX máš 105-300mm. Na FX máš na výber 70-200mm FF alebo 105-300mm APS-C.

[QUOTE]Nejsem si jist, že to dobře chapu, ale oriznout v postprocesu je stejny efekt jako digitalni zoom ne?[/QUOTE]

Áno, chápeš to správne. Ale aj fotiť na menší formát s rovnakou pixelovou hustotou a rovnakým objektívom je presne to isté ako digitálny zoom. Preto sa tomu hovorí "crop", teda orez.

Orezávať, či už použitím menšieho senzora alebo len vyhodením dát naozaj nie je zdarma. Ten FF objektív 70-200/2.8 sa na APS-C chová ako 105-300/4. Prichádzaš o viac ako polovicu svetla, ktorá dopadá mimo menší senzor. To znamená, že pre rovnakú kvalitu musíš zvoliť polovičné ISO a pre rovnakú separáciu pozadia objektív s dvojnásobnou svetelnosťou (F2 miesto F2.8).

[QUOTE]Ja jsem Csc asi spise zavrhl. [/QUOTE]

Nikon 1 som navrhoval ako doplnok k zrkadlovke pre extrémny dosah. Keď nechám bokom otázku či to má celé zmysel, tak pri investícii nad 100000Kč nevidím dôvod prečo kupovať iba jedno telo. Objektívy môžeš použiť rovnaké a navyše dostaneš aj príjemný kompakt pre bežné situácie. Logickejšie by to bolo samozrejme naopak, kúpiť Nikon 1 s nejakým teleobjektívom hneď a až sa človek vypracuje a bude cítiť potrebu, prejsť na zrkadlovku.

Ak by to nebolo jasné, Nikon 1 má fantastické ostrenie na úrovni zrkadlovky a cez originál adaptér je plne kompatibilný s FX/DX objektívmi.

[QUOTE]Tak to je otazka toh, co znamena "zaklad". [/QUOTE]

FF základ je D610. D750 je univerzálny mainstream. Nad tým je len D810 pre krajinky a D4s (a prichádzajúci D5) pre akciu.

[QUOTE]Co se te velikosti tyce, tak jsem vychazel z mnohych konstatovani na netu ci treba pana na Nikon info lince, kdy tvrdi, ze FX tela a vybava jsou obecne proste vetsi a tezsi. Asi to nemusi platit vzdy. Proste DX mi prijde pro mne prijemnejsi, treba se pletu.[/QUOTE]

DX tela sú menšie, ale to hovoríme hlavne o D3xxx o D5xxx. D500 bude kvôli odolnosti omnoho väčší, na úrovni D750. Ak na to chceš nasadiť FF objektívy typu 70-200/2.8 tak neušetríš vôbec nič, akurát máš polovičný senzor výmenou za odolnosť do extrémnych podmienok. Tu je ešte raz odkaz, aby si si to vedel predstaviť (s pridaním D5500):

http://camerasize.com/compact/#567,648,580,ha,f

Ako vidíš, D500 má prakticky dvojnásobnú váhu ako D5500 (podrž myš na danom foťáku).

D500 mi dáva zmysel ak chceš ísť na mesiac do džungle odfotiť vzácneho vtáka pre National Geographics. Pre fotenie kamarátov pri futbale mi to zmysel nedáva, lebo tie kompromisy na senzore, rozmeroch a cene za to nestoja.

[QUOTE]Nevím, na které planetě. Já vycházel ze článků a textů mnohých fotomudrců internetových, jenž většinou píší, že objektivy pro FX lze pouzit na DX, ale obracene spise ne. Cetl jsem spatne? nebo se pletou?[/QUOTE]

Pri Nikone môžeš používať ľubovoľný objektív na ľubovoľné telo. Ak použiješ DX objektív na FX tele, tak si môžeš vybrať či Ti to automaticky oreže na APS-C, alebo to chceš celé s tým, že rohy budú čierne a orežeš si to sám. Občas je vraj použiteľných podstatne viac ako APS-C:

https://photographylife.com/using-nikon-dx-lenses-on-fx-cameras
rousini (738)|8.1.2016 17:41
Na digiareně se pohybuje jeden troll, který žádá o rady v různých oblastech. Občas z něj vypadne arogantnost. Proto jsem i já svoji první radu dal jako odkaz na google. Myslím, že jsem se trefil...
Dnes je tu nové téma nezasvěceného a docela podezřelého. Méžná by někdo mohl prověřit IP adresy...
Kabe (442)|8.1.2016 17:55
[QUOTE=kolyy;40827]S 70-200mm si môžeme urobiť to isté cvičenie. Na DX máš 105-300mm. Na FX máš na výber 70-200mm FF alebo 105-300mm APS-C.[/QUOTE]
Ano, ale na DX mam taky jeste tu moznost cropu ne? Pak by to bylo jeste vice na tom DX.
Ale hlavne, pokud teda budu pouzivat FX je divny, abych ho pouzival v tom crop modu hlavne ne? A proste 200 se mi jako max ohnisko v bezcrop modu zda malo. Nevim jestli umim teda vysvetlit, jak to myslim. Ja totiz chapu, co mi pises a rozumim zrovna tomuhle, co pises zde. To neber jako, ze delam "pch co mi to rika", ale prijde mi divny, ze takhle reagujes...tudiz me napada, ze asi neumim sdelit, co myslim :)

[QUOTE=kolyy;40827]Áno, chápeš to správne. Ale aj fotiť na menší formát s rovnakou pixelovou hustotou a rovnakým objektívom je presne to isté ako digitálny zoom. Preto sa tomu hovorí "crop", teda orez.
Orezávať, či už použitím menšieho senzora alebo len vyhodením dát naozaj nie je zdarma. Ten FF objektív 70-200/2.8 sa na APS-C chová ako 105-300/4. Prichádzaš o viac ako polovicu svetla, ktorá dopadá mimo menší senzor. To znamená, že pre rovnakú kvalitu musíš zvoliť polovičné ISO a pre rovnakú separáciu pozadia objektív s dvojnásobnou svetelnosťou (F2 miesto F2.8).[/QUOTE]
Takze kdyz vyfotim neco DX telem + ohnisko 200(v prepoctu 300), pak to samy vyfotim FX telem a zase tim ohniskem 200 a nasledne tu fotku oriznu, aby vyrez odpovidal ty fotce z toho DX, tak ziskam stejne kvalitni fotky?

Já viděl u D500 jen velikostní srovnání s D5, tak jsem myslel, ze D500 je velikostne na urovni 7100/7200.
Proč má podle tebe D500 smysl na toho ptáka pro NG?
Jinak o těch csc jsem uvažoval hlavně díky možnostem rychlého serioveho snimani pripadne sekvenci fotek z 4Kvidea, ale dost mě odradila ta mrňavost přičem se slušným objektivem zas ta velikost celku stejně naroste jen to tělo je takovy mrnavy, ze bych nektery čudlíky snad ani netrefil :) No a s tim ostřením u csc pry je na tom nejlepe a6000 aspon to jsem cetl a slysel bilionkrat a ty tady nyni pises o vybornym ostreni u Nikoniho csc tak to me trochu mate, tak jak to je ? :)

Dobře ok, když teda jsme u toho FX a jeho výhod, snad jakž takž chápu výhodu ohledně kvalitnějšího obrazu, jaké má ale tedy FX další výhody? Protože z mého laického pohledu mi pro mě přijde zajímavější rychlost sekvenčního snímání, předpokládám opravdu hodně NOVÝ typ autofokusu a předpokládám i jiné nové technologické řešení od D500. A jak jsem psal, pokud bych se těchto očekávání nedočkal, asi bych D500 zavrhnul. Prostě vycházím z předpokladu, že D500 bude stejný pokrok jako byla třeba D300.
Mimochodem ja uvazoval dokonce i o variantach jako poridit D300 nebo treba D700 jete samozrejme, ale D700 jsem zavrhl, protoze mi prisla jakoze dost draha, kdyz jsem navic k tomu pridal to, ze po FF moc netouzim, tak jsem to zavrhnul. Ale D300 se da koupit i relativne levne-kdyby byla treba nejaka rozumna za 5000 tak by se mi to i libilo, protoze bych to byl schopen brat jakoze je to vlastne za babku na rozkoukani se v tom fotosvete. Jenze jaksi u nas v dnesni dobe pri sve neschopnosti zkontrolovat kvalitu bazaroveho kusu a taky pri faktu, ze kdyz je d300 za 5000-7000, tak ma treba 70000 nacvakano a to mi prijde docela riziko odhadnout co tomu fotaku je. No je to slozity.
Milan Šurkala (3381)|8.1.2016 18:22
[QUOTE=Kabe;40830]Takze kdyz vyfotim neco DX telem + ohnisko 200(v prepoctu 300), pak to samy vyfotim FX telem a zase tim ohniskem 200 a nasledne tu fotku oriznu, aby vyrez odpovidal ty fotce z toho DX, tak ziskam stejne kvalitni fotky?[/QUOTE]

Pokud mají stejnou pixelovou hustotu (tedy FX tělo má 2,25krát vyšší rozlišení), tak ano. Pokud bude mít FX tělo méně než 2,25krát vyšší rozlišení než DX fotoaparát (což je v praxi velmi časté), bude nejspíše méně šumět, ale také bude mít méně detailů, protože ten DX výřez z FX čipu bude mít méně pixelů. Tady jsem testoval např. to, co se stane, když má FX i DX stejné nebo velmi podobné rozlišení se stejným objektivem https://www.digimanie.cz/souvislost-crop-faktoru-se-zvetsenim-objektivu/4826
Kabe (442)|8.1.2016 19:08
[QUOTE=rousini;40828]Na digiareně se pohybuje jeden troll, který žádá o rady v různých oblastech. Občas z něj vypadne arogantnost. Proto jsem i já svoji první radu dal jako odkaz na google. Myslím, že jsem se trefil...
Dnes je tu nové téma nezasvěceného a docela podezřelého. Méžná by někdo mohl prověřit IP adresy...[/QUOTE]
Jdeš na to zbytečně složitě.
Pokud myslíš topic "Nikon D5300 vady chyby problemy", tak ten jsem zakladal ja. To se stačilo zeptat, nemam s tim problem. Nebo se stačilo podivat na muj prvni topic, ktery jsem zakladal tady na uplne stejny tema jako je ten linknuty z digiareny. Par dni jsem tady cekal na odpoved a protoze jsem se ji moc nedockal polozil jsem defacto stejnou otazku na digiarene. paklize se tam naslo hovado, ktere zacalo utocit stejne jako to zdejsi, dostalo se mu adekvatni reakce. Paklize se pridavali ostatni, pridavalo se i adekvatnich reakci jim. Tak to se mnou proste chodi. Nechci se v tomhle tematu moc dlabat, pisi to proto, aby jsi treba zbytecne nerozjel davove silenstvi jake se rozjelo na digiarene, kde rozhodne nepovazuji veci za uzavrene nicmene od 24.12. jsem tam nenapsal ani radku a jen se pravidelne chodim bavit tim, jak parta paranoidnich hlupacku tam nadava do trollu skoro kazdymu, kdo se nezepta podle jejich predstav :) Proste ta paranoia jim ty trolly vytvari zatim sama....udelali si to sami, maji co chteli ani se nemusim zatim snazit.
Myslim, ze tady je ta situace lepsi, atakuje zde jen jeden zkrachovalec, ktereho jsem schopen bud ignorovat nebo mu odpovidat v jeho stylu pokud si s nim neudela poradek zbytek mistnich sam.
Klidne tenhle post i casem smazu pokud se tu nebudes snazit rozvijet davove paranoidni silenstvi o utocich troluu no a nebo muzeme zase hrat tu samou hru.
Ja jsem se dozvedel, co jsem chtel z vetsiny, nyni se tu bavime hlavne s uzivatelem kolyy, pise zajimave veci, bavime se o technickych vecech.
Takze proste a jednoduse bud si chces hrat na detektiva protitroliho oddeleni a zkoumat kdo je kdo a zapojit do toho stádečko, které se určitě chytne vždy nějaké nebo prostě budeš reagovat na topic a bude tu nejspíše větší klid. Případně na něj reagovat nebudeš, nikdo nikoho nenutí.
Pokud bys me chtel nazyvat trolem ci arogantnim, zkus mi prosim ukazat, kde jsem s tim zacal ja a nebyla to jen reakce. Takze je to na tobe/na vas, jak si s tim nalozite.

Zkusim nabidnout prvni krok treba takovy, ze nebudu zatim reagovat na toho pana, co tu do galerie umistuje ty fotomontaze. Tak dej vedet jak to vidis :)