Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Foceni pohybu - proc zrcadlovku a ne compact?

Kabe (442)|8.1.2016 19:43
[QUOTE=Milan Šurkala;40834]Pokud mají stejnou pixelovou hustotu (tedy FX tělo má 2,25krát vyšší rozlišení), tak ano. Pokud bude mít FX tělo méně než 2,25krát vyšší rozlišení než DX fotoaparát (což je v praxi velmi časté), bude nejspíše méně šumět, ale také bude mít méně detailů, protože ten DX výřez z FX čipu bude mít méně pixelů. Tady jsem testoval např. to, co se stane, když má FX i DX stejné nebo velmi podobné rozlišení se stejným objektivem https://www.digimanie.cz/souvislost-crop-faktoru-se-zvetsenim-objektivu/4826[/QUOTE]
Dík. Ještě si to párkrát přečtu, abych se ujistil, že vše chápu.
Chápu tedy dobře, že pokud není dodržen ten násobek pixelů ve prospěch FX, dá mi DX za dobrého světla prostě více detailů čili nabídne vice než jen efekt digitálního zoomu?

Ještě mám jeden nesouvisející dotaz. Pokud si to nepletu, četl jsem v některém z Vašich článku či recenzí na adresu nějakého Nikoru typu 28-300(velky rozsah) hodnoceni ve stylu, ze jde o velmi rychlý objektiv. To bylo míněno jakože vzhledem ke kategorii objektivu s obdobnym rozsahem ohnisek nebo proste vzhledem ke vsem objektivum?
rousini (738)|8.1.2016 19:58
No hele, já v této debatě odborně nebudu přínosem, mě stačí že jsem si zahrál na detektiva. Nemám rád řeči o stádu a pod. protože tím naopak dotyčný ukazuje svoji nadřazenost. To je z mé strany vše.
Milan Šurkala (3381)|8.1.2016 20:02
[QUOTE=Kabe;40836]Dík. Ještě si to párkrát přečtu, abych se ujistil, že vše chápu.
Chápu tedy dobře, že pokud není dodržen ten násobek pixelů ve prospěch FX, dá mi DX za dobrého světla prostě více detailů čili nabídne vice než jen efekt digitálního zoomu?[/QUOTE]

Ano, pokud ten DX výřez má na DX čipu větší rozlišení než stejně tak velký DX výřez na FX čipu, tak by mělo být více detailů tam, kde se tentýž obraz (stejná DX plocha osvícená stejným objektivem) skládá z více pixelů. Ale jak už bylo řečeno, je to něco za něco. Více pixelů na stejně velké ploše zase může zhoršovat šum a dynamický rozsah (ne nutně, ale většinou to tak je). Ostatně v článku je to ukázáno, kdy na nižších citlivostech dává více detailů DX díky delšímu ohnisku, ale u vyšších citlivostí začíná být lepší FX díky nižšímu šumu, který je o tolik nižší, že přebíjí nižší crop faktor.

Stačí si to představit. Pokud mám 24Mpx FX a 24MPx DX, pak DX vykreslí obraz s rozlišením 24 megapixelů z daného objektivu. Když si ale vezmeš 24MPx FX, pak jeho DX výřez (ten digitální zoom a tedy stejný obraz jako z DX čipu) bude tvořen jen zhruba 11 megapixely z celkových 24 MPx FX čipu. Množství detailů tedy bude výrazně nižší, jako z 11MPx DX senzoru.
kolyy (1542)|8.1.2016 20:04
[QUOTE=Kabe;40830]Takze kdyz vyfotim neco DX telem + ohnisko 200(v prepoctu 300), pak to samy vyfotim FX telem a zase tim ohniskem 200 a nasledne tu fotku oriznu, aby vyrez odpovidal ty fotce z toho DX, tak ziskam stejne kvalitni fotky? [/QUOTE]

Ako už bolo povedané, je to za predpokladu, že senzory majú rovnakú pixelovú hustotu. To by bola úplne pravda ak by sme porovnávali napríklad D800 (36Mpx) a D7000 (16Mpx). D750 má väčšie pixely ako D500, takže po oreze na APS-C bude mať o niečo menej detailov ako D500 (20Mpx vs 11Mpx), úroveň šumu a hĺbka ostrosti však bude veľmi podobná. Dovolím si povedať, že pre bežné účely budú tie fotky ekvivalentné. Je však pravda, že ak by si chcel orezávať ešte viac, tak pri D500 bude tá rezerva väčšia. Potom je nutné použiť na FF dlhší objektív.

Vo finále sa teda naozaj dajú nájsť špecifické situácie, keď je APS-C výkonnejší (za dané peniaze či v rovnakých rozmeroch), napríklad dlhé telefoto za zlých svetelných podmienok. Otázka koľko takých fotiek sa človek chystá fotiť. Pre niekoho, kto fotí hlavne vtáctvo a nemá neobmedzený rozpočet je FF nezmysel. Pre bežného fotografa, ktorý sa pohybuje do tých 300mm je naopak nezmysel APS-C za rovnaké peniaze ako FF.

[QUOTE]Proč má podle tebe D500 smysl na toho ptáka pro NG?[/QUOTE]

Tak idem variť z vody, lebo ani omylom nie som fotograf pre NG ;)

Ale v džungli som už bol a o niečo sa tam aj amatérsky pokúšal, mám teda určitú predstavu. Takže si to predstavujem takto:

- na džungľu potrebuješ odolný fotoaparát, je tam vysoká vlhkosť, leje aj viackrát denne a všade je bahno
- na vtáka potrebuješ dlhé ohnisko, čo na FF znamená veľký objektív, ak chceš využiť senzor. Ak však potrebuješ ísť hlbšie do džungle, tak môže byť skladnosť fotoaparátu priorita.
- ak je ten vták vzácny, budeš mať len málo príležitostí na fotenie, ktoré musíš plne využiť. Vypáliť čo najviac fotiek v najkratšom čase bude zrejme top priorita, aby tam bola tá jedna hodnotná, ktorá sa vytlačí.

[QUOTE]Jinak o těch csc jsem uvažoval hlavně díky možnostem rychlého serioveho snimani pripadne sekvenci fotek z 4Kvidea, ale dost mě odradila ta mrňavost přičem se slušným objektivem zas ta velikost celku stejně naroste jen to tělo je takovy mrnavy, ze bych nektery čudlíky snad ani netrefil :) [/QUOTE]

Tak je otázka, čo je mrňavé. A6000 pre niekoho možno, ale G7 mi až taká malá určite nepríde, ani E-M1. Sú na úrovni menších zrkadloviek.

Čo sa týka sériového snímania, otázka je či ho vôbec potrebuješ. Nie každá akcia vyžaduje sériové snímanie a ak áno, vôbec nemusí byť nutných 10fps či viac. Problém u A6000 je, že pri tých 11fps nevidíš reálny obraz, ale len sekvenciu nafotených fotiek. Podľa mňa je to úplne na nič, lebo sa s tým nedá seriózne sledovať objekt ani kontrolovať kam ostríš. 4fps s živým náhľadom pri mojom Panasonicu GM5 je pre mňa omnoho použiteľnejšie.

4k foto - je to možno pekná hračka, vhodná na špecifické situácie, ale má to zásadné obmedzenia. Jednak je to len 8Mpx, takže na zásadnejší orez už nie je priestor a hlavne elektronická závierka. To znamená zdeformovanie obrazu (rolling shutter) pri akomkoľvek zásadnejšom pohybe. Doporučil by som Panasonic, lebo fakt dobre ostrí, aj za veľmi slabého svetla, ale táto fičúra mi nepríde ako ten zásadný dôvod.

[QUOTE]No a s tim ostřením u csc pry je na tom nejlepe a6000 aspon to jsem cetl a slysel bilionkrat a ty tady nyni pises o vybornym ostreni u Nikoniho csc tak to me trochu mate, tak jak to je ? :)[/QUOTE]

Tak Nikon 1 má omnoho menší 1" senzor, takže ho nikto neberie vážne ako konkurenciu zrkadlovkám. Ale ostrí vraj špičkovo, keď má dostatok svetla. Nikon 1 má v tom malom senzore aj jednu zásadnú výhodu - keď sa na to našrubuje FX/DX objektív, tak je možné získať stratosférický zoom s funkčným autofokusom. A6000 môže ostriť ako chce, ale ak najdlhší objektív končí na 240mm, tak je napríklad na fotenie vtáctva na nič.

[QUOTE]Dobře ok, když teda jsme u toho FX a jeho výhod, snad jakž takž chápu výhodu ohledně kvalitnějšího obrazu, jaké má ale tedy FX další výhody? Protože z mého laického pohledu mi pro mě přijde zajímavější rychlost sekvenčního snímání, předpokládám opravdu hodně NOVÝ typ autofokusu a předpokládám i jiné nové technologické řešení od D500. A jak jsem psal, pokud bych se těchto očekávání nedočkal, asi bych D500 zavrhnul. Prostě vycházím z předpokladu, že D500 bude stejný pokrok jako byla třeba D300.[/QUOTE]

Jediná ďalšia principiálna výhoda FF je pokiaľ viem nižšia hĺbka ostrosti.

Mne sa to 10fps sekvenčné snímanie nezdá až tak úžasné. Výnimočnejšie mi príde skôr to, že má buffer na 200 rawov, ak sa nemýlim. Ale neviem či chceš spracovávať rawy, no a jpegy dokáže dnes nekonečne dlho zaznamenávať kde čo.

[QUOTE]Mimochodem ja uvazoval dokonce i o variantach jako poridit D300 nebo treba D700 jete samozrejme, ale D700 jsem zavrhl, protoze mi prisla jakoze dost draha, kdyz jsem navic k tomu pridal to, ze po FF moc netouzim, tak jsem to zavrhnul. Ale D300 se da koupit i relativne levne-kdyby byla treba nejaka rozumna za 5000 tak by se mi to i libilo, protoze bych to byl schopen brat jakoze je to vlastne za babku na rozkoukani se v tom fotosvete. Jenze jaksi u nas v dnesni dobe pri sve neschopnosti zkontrolovat kvalitu bazaroveho kusu a taky pri faktu, ze kdyz je d300 za 5000-7000, tak ma treba 70000 nacvakano a to mi prijde docela riziko odhadnout co tomu fotaku je. No je to slozity. [/QUOTE]

To nemusí byť vôbec zlý nápad, objektívy si môžeš kúpiť hneď a ak to chcípne, tak to proste môžeš vyhodiť do koša ;)
Kabe (442)|8.1.2016 20:13
[QUOTE=Milan Šurkala;40838]Ano, pokud ten DX výřez má na DX čipu větší rozlišení než stejně tak velký DX výřez na FX čipu, tak by mělo být více detailů tam, kde se tentýž obraz (stejná DX plocha osvícená stejným objektivem) skládá z více pixelů. Ale jak už bylo řečeno, je to něco za něco. Více pixelů na stejně velké ploše zase může zhoršovat šum a dynamický rozsah (ne nutně, ale většinou to tak je). Ostatně v článku je to ukázáno, kdy na nižších citlivostech dává více detailů DX díky delšímu ohnisku, ale u vyšších citlivostí začíná být lepší FX díky nižšímu šumu, který je o tolik nižší, že přebíjí nižší crop faktor.

Stačí si to představit. Pokud mám 24Mpx FX a 24MPx DX, pak DX vykreslí obraz s rozlišením 24 megapixelů z daného objektivu. Když si ale vezmeš 24MPx FX, pak jeho DX výřez (ten digitální zoom a tedy stejný obraz jako z DX čipu) bude tvořen jen zhruba 11 megapixely z celkových 24 MPx FX čipu. Množství detailů tedy bude výrazně nižší, jako z 11MPx DX senzoru.[/QUOTE]
JJ rozumím, ona tahle oblast fyziky pro mě není zrovna jako "cítit se doma" tak mi nebylo třeba zcela jasný, jestli větší počet pixelů na stejný ploše znamená nutně více detailů, jestli to třeba není ovlivněný nějakou další veličinou, tak nyní mi to snad už jasný je.
Kabe (442)|8.1.2016 20:44
[QUOTE=kolyy;40839]A6000 môže ostriť ako chce, ale ak najdlhší objektív končí na 240mm,[/QUOTE]
Tenhle?
Sony FE 24-240mm f/3,5-6,3 OSS
Ale to se prepocitava ne? Ja súos uvazoval dokonce jen o tom 70-200 f4, ale od Sony me nejvic odradily jejich zvlastni marketingovy tahy..tusim neo s elktronickymi hledacky do zrcadlovek ci zmena bajonetu dokonce?
K ostatnim tvym odpovedim asi nemam ani zadne doplnujici otazky, vicemene chapu, co pises i to vidim tak nejak podobne.
Něco, jsem ještě chtěl, ale skleroza je nepritel, napisi az si vzpomenu.
Jo jinak, já to nechtěl předtím psát právě kvuli te digiarene at tu proste zbytecne nevyvolam bouri, ale nyni tedy kdyz uz to "prasklo" :)))), tak to mohu upresnit tedy to, co chci hlavně fotit.
Hlavně mě zajímá focení pejsků při psích sportech , pohybu a hrách + děti. Klidně i ty jiný věci, co jsem psal, ale tohle nejvíce a k tomu jsem tak nějak z netu vyrozuměl, že právě to fps a dobrej autofokus by byl asi i využitej. Co myslíš? No a tak i proto mě tak nadchlo, když jsem se ještě v noci dočetl tu novinku o D500, trochu mě na ní nyní trápí ta velikost, to jsi mi zkazil radost teda :) Na druhou je otázka, kdy ten novej AF "pustí" třeba do 7xxx řady, jestli budou čekat jednu dvě nebo tři generace či roky nebo třeba ne? No hned to asi nebude ale.
Milan Šurkala (3381)|8.1.2016 21:27
[QUOTE=Kabe;40840]JJ rozumím, ona tahle oblast fyziky pro mě není zrovna jako "cítit se doma" tak mi nebylo třeba zcela jasný, jestli větší počet pixelů na stejný ploše znamená nutně více detailů, jestli to třeba není ovlivněný nějakou další veličinou, tak nyní mi to snad už jasný je.[/QUOTE]

Tak ono záleží i na samotné kvalitě objektivu, kolik toho je schopen vykreslit. U málo ostrého nekvalitního objektivu ten nárůst detailů může být poměrně malý, naopak u velmi ostrých objektivů bude velký. Pokud jde o to, kdy se AF z D500 dostane níže, nebyl bych příliš optimistický a v D7300 bych ho asi neočekával, spíše až v dalším modelu. No, uvidíme.
kolyy (1542)|9.1.2016 00:16
[QUOTE=Kabe;40841]Tenhle?
Sony FE 24-240mm f/3,5-6,3 OSS
Ale to se prepocitava ne? [/QUOTE]

Áno, je to ekvivalent 360mm na FF. Ale to je stále na vtáky kruto málo. Nehovorím o mestských holuboch, kačkách v rybníku alebo o pelikánoch v zoo, tie sú v pohode, ale o naozaj divých vtákoch.

Niežeby som bol nejaký vtáčkar, ale skúšal som s mojim Panasonicom 14-140, čo je na dlhom konci ekvivalent 280mm na FF (len trochu menej ako Sony), fotiť nejaké vtáctvo. A najväčší problém bol dostať sa k nim dostatočne blízko, aby zaberali rozumnú časť snímku aj po značne krutom oreze. Autofokus bol v pohode, fungoval bezproblémovo, ale tie vtáky mali takú nepríjemnú tendenciu uletieť, keď som sa chcel priblížiť. Že leteli až taký problém nebol, ja som ich práve v lete fotiť chcel, ale tí hajzlíci vždy leteli odo mňa kamsi preč... Už chápem prečo vtáčkari na M4/3 používajú objektívy ako Olympus 75-300 alebo Panasonic 100-300, ktoré končia na ekvivalentných 600mm ;)

[QUOTE]Ja súos uvazoval dokonce jen o tom 70-200 f4, ale od Sony me nejvic odradily jejich zvlastni marketingovy tahy..tusim neo s elktronickymi hledacky do zrcadlovek ci zmena bajonetu dokonce?[/QUOTE]

Sony má dva bajonety - A (zrkadlovky s pevným zrkadlom a EVF) a E (bezzrkadlovky), pričom pre oba majú FF aj APS-C modely. Situácia naozaj trochu neprehľadná, najmä s ohľadom na budúcnosť bajonetu A, prevzatom po Minolte.

[QUOTE]Hlavně mě zajímá focení pejsků při psích sportech , pohybu a hrách + děti. Klidně i ty jiný věci, co jsem psal, ale tohle nejvíce a k tomu jsem tak nějak z netu vyrozuměl, že právě to fps a dobrej autofokus by byl asi i využitej. Co myslíš? No a tak i proto mě tak nadchlo, když jsem se ještě v noci dočetl tu novinku o D500, trochu mě na ní nyní trápí ta velikost, to jsi mi zkazil radost teda :) Na druhou je otázka, kdy ten novej AF "pustí" třeba do 7xxx řady, jestli budou čekat jednu dvě nebo tři generace či roky nebo třeba ne? No hned to asi nebude ale. [/QUOTE]

Tak s deťmi skúsenosti mám, s psami nie. Typujem, že je dôležité si ujasniť potrebné ohnisko a svetelné podmienky, najmä či to má byť aj za umelého osvetlenia. Predpokladám, že na bežiaceho psa to chce krátky čas (1/1000s?) a sekvenčné snímanie. Samotné preostrovanie na bežiaceho psa by snáď mala s vhodným objektívom zvládnuť každá súčasná zrkadlovka a schopnejšie bezrkadlovky, minimálne so zafixovaným AF bodom. D500 to iste zvládne bez problémov, ale to neznamená, že prístroj za podstatne menej peňazí nie. Jedine že by to svetlo bolo slabé tak, že by bol naozaj lepší FF.
Kabe (442)|9.1.2016 08:53
[QUOTE=kolyy;40844] Nehovorím o mestských holuboch,[/QUOTE]
Podle mých posledních zkušeností na některé holuby moc dlouhé ohnisko ani není třeba, protože jsou dost velcí sami o sobě...mě to tenkrát hodně překvapilo, že takoví žijí

[QUOTE=kolyy;40844] Samotné preostrovanie na bežiaceho psa by snáď mala s vhodným objektívom zvládnuť každá súčasná zrkadlovka a schopnejšie bezrkadlovky, minimálne so zafixovaným AF bodom. D500 to iste zvládne bez problémov, ale to neznamená, že prístroj za podstatne menej peňazí nie.[/QUOTE]
Ano, ale pesánci se často "hemží, různě kličkují" pod. Z více míst jsem se doslechl, dočetl, že na takové objekty je prý lepší použít tracking než fixnutý středový bod, protože je prostě přístroj výkonější než člověk, reaguje lépe. Tak z těchto úvah jsem vycházel. A taky z toho, že prostě s lepším AF bude šance na větší počet podařených snímků. Jasný, že to jde vyfotit čímkoliv v podstatě a moderníma foťákama dobře skoro všema. Je to tuším otázka jen pravděpodobnosti na dobrý výsledek, ne?
renfits (35)|9.1.2016 23:03
[QUOTE=Kabe;40825]Konkrétně fotovýbavu za pár set tisíc jsem už měl ... no pobavil jsem se, ale nebyl na to moc čas, takže jak píšeš, nevyužil jsem to vůbec, prodal se ztrátou, ale zas na tu ztrátu rychle nazpět vydělal.[/QUOTE]

No comment.
Kabe (442)|10.1.2016 00:02
[QUOTE=nephilim;40807] Na krajinky doporučuji Černou Nisu, Jizerské hory a Ještěd, pro pohyb Takt Liberec. Fotky jsou dělané z dnešního pohledu naprosto zoufalou technikou, např. Canon 300D!!![/QUOTE]
Dík za odkaz. Krajinky jsou vesměs parádní...teda pro mne...prostě se mi líbí TK fotek zhodnotit moc neumím.
Ten Takt Liberec on tam foti takove ty moderni tance a to me moc neoslovuje jakozto tema nicmene z hlediska zajimavosti zachycene situace taky moc hezké mnohe fotky. Akorát mnohé ty fotky hodně šumí, nicméně chápu, že je tam málo světla a pokud chce fotit zrovna tohle, tak mu asi moc nic jiného nezbývá.
V každém případě díky moc za odkaz, asi tam toho prostuduji více, ono mnohdy fotky spíše neznámých fotografů jsou mnohem zajímavější než fotky od zvučných jmen, aspoň mi to tak teda přijde.
Ještě jednou dík za parádní odkaz.
kolyy (1542)|10.1.2016 01:18
[QUOTE=Kabe;40845]Podle mých posledních zkušeností na některé holuby moc dlouhé ohnisko ani není třeba, protože jsou dost velcí sami o sobě...mě to tenkrát hodně překvapilo, že takoví žijí[/QUOTE]

Áno, ako hovorím, na vtáky, ktoré znesú prítomnosť človeka príliš dlhé ohnisko netreba, ale ak sú plaché, tak je to už väčší problém.

[QUOTE]Ano, ale pesánci se často "hemží, různě kličkují" pod. Z více míst jsem se doslechl, dočetl, že na takové objekty je prý lepší použít tracking než fixnutý středový bod, protože je prostě přístroj výkonější než člověk, reaguje lépe. Tak z těchto úvah jsem vycházel. A taky z toho, že prostě s lepším AF bude šance na větší počet podařených snímků. Jasný, že to jde vyfotit čímkoliv v podstatě a moderníma foťákama dobře skoro všema. Je to tuším otázka jen pravděpodobnosti na dobrý výsledek, ne? [/QUOTE]

Čo sa týka sledovania objektu, tak to je vec nezávislá od autofokusu. V podstate ide o inteligentnú analýzu obrazu a hĺbkovej informácie z fázových senzorov (ak sú). A nemám dojem že, je to dnes všeobecne zvládnutá vec, na ktorú by sa dalo so samozrejmosťou spoľahnúť. Ja mám skúsenosti hlavne s bezzrkadlovkami a tie majú v tomto teoretickú výhodu plnej obrazovej informácie zo senzoru. Zrkadlovky musia používať doplnkový senzor, keďže pri sklopenom zrkadle je hlavný senzor "slepý". Lenže v praxi to aj tak nie je žiadna sláva a najväčší problém je práve pri objektoch s nepredvídateľným chovaním, kam psy zrejme patria. Spoľahlivejšia býva detekcia očí, tú pri Panasonicu pomerne často používam (ale berie len ľudí). Sledovanie objektu pri Panasonicu je dostatočne dobré pre video, kde tá presnosť nie je tak kritická a je priestor chyby korigovať, ale pri fotkách je to pre mňa väčšinovo stále o výbere AF bodu. Pri Sony je to možno o niečo lepšie, ale príliš neverím, že to psy zvládne.

U zrkadloviek neviem, ale dpreview tvrdí, že Canon je tiež nespoľahlivý, hlavne preto, že sa dominantne spolieha na hĺbkovú informáciu miesto analýzy obrazu a môže byť teda ľahko popletený. Naopak FF zrkadlovky Nikon chvália a napríklad pri D750 je to sledovanie objektu vraj celkom použiteľné. Tu je video:



Či je to dostatočne dobré na psy by som sa tak úplne nespoliehal, je to síce iná situácia, ale nezdajú sa mi tie reakcie systému až tak promptné a hlavne chýba čo sa stane pri sekvenčnom snímaní. Tu je podobné video pre D7200



Je vidieť, že akonáhle sa zapne sekvenčné snímanie, tak to ide celé do hája. D7200 však používa výrazne primitívnejší doplnkový senzor.

D5/D500 by mali mať vylepšený senzor pre analýzu obrazu oproti D750, a tak je rozumné očakávať vylepšenie. Či to už bude dostatočne dobré pre kritické situácie je vo hviezdach.
Kabe (442)|10.1.2016 09:54
Hm no zajímavé :) ...proto, že já zase teda většinou dostával informace, že právě na tenhle pohyb je ideální zrcadlovka i tady se ze začátku tuším psalo, že to fázové ostření v tomto ohledu překonává konstrastní. Tímto se ti nesnažím oponovat, jen píši, jak to na mne působilo do teď.

Teď vzpomínám, že dokonce na Nikon lince mi někdo říkal, že takový pohyb je prostě nejlepší fotit prostě na středový bod a tím manuálně sledovat objekt. No a k tomuhle mi na netu zase oponovalli, že ty dnešní systémy tackingu jsou dokonalejší než manuální sledování navíc mi umožní větší kontrolu nad kompozicí.

Tak asi se shodneme (?) , že občas se ta fotka povede jakýmkoliv způsobem, půjde hlavně o tu pravděpodobnost úspěšnosti, tak věřím, že s "novější" technikou by pravděpodobnost měla vzrůstat.

Jinak bohužel ty informace se dost liší. Třeba hledal jsem jednu chvíli co nejvíce info o Canon 760D, kdy Tony Northup se v jednom videu poměrně blahem rozpouštěl, jak je to vynikající přístroj na pohybovou fotografii a na Dpreview u 760D mají v negativech, že má vzhledem ke své kategorii prostě horší tracking. Dokonce to bylo viditelné i na tom fototestu na DPreview i když to zas nemusí nic znamenat, otázka je, jak moc takvých testů udělali. Použít výsledky nedostatečného množství testů by asi mohlo dát dost zavádějící výsledky ... no je to složitý chtít si udělat dobrý přehled o praxi bez praxe, to je jasný :)

FX jsem se dočetl hodně lidí považuje za nezbytnost pro wildlife foto, ale já to pochopil tak, že je to hlavně kvůli ISO a ta zvířata se asi přeci jen často fotí za horších světelných podmínek.

[QUOTE=kolyy;40853]Áno, ako hovorím, na vtáky, ktoré znesú prítomnosť človeka príliš dlhé ohnisko netreba, ale ak sú plaché, tak je to už väčší problém.[/QUOTE]
Já to myslel trochu jako vtip, protože tenhle holub byl fakt dost velkej(tedy jako že ohnisko dlouhý nebylo třeba kvůli jeho velikosti), ono to možná z té fotky není zas až tak patrné, ale já prostě tohodle holubího obra viděl jen jednou v životě zatím.
Komo (840)|10.1.2016 10:16
[QUOTE=renfits;40850]No comment.[/QUOTE]

No co.Ukazalo sa,ze je to financne velmi dobre situovany clovek. Nejakych stotisic prenho nehra rolu,takze rady ohladom "rozumnej" kupy teraz vyznievaju trocha smiesne.
Milan Šurkala (3381)|10.1.2016 10:32
Co se týče trackingu, tak musím říci, že ten mají u Nikonu zvládnutý skutečně hodně dobře (ten 3D tracking) a nejsem si jist, zda má někdo jiný to sledování zvládnuté lépe. Odhad toho, kde je objekt, na který bylo původně zaostřeno, funguje velmi dobře i na low-endové řadě jako je D3300.

Jinak k tomu, cos četl o tom ostření zrcadlovka vs CSC. Ona je sice pravda, že na toto sledování a průběžné ostření bývají zrcadlovky obecně lepší, ale dnes se ten rozdíl hodně smazává a postupně mizí. Navíc dnes má spousta CSC fotoaparátů fázové ostření na snímači, takže i ony jsou schopné ostřit fázově. Takže už se dá najít zrcadlovka, která průběžně ostří hůře něž některá CSC. Třeba zklamáním pro mě byl Pentax K-3 II s 18-135mm objektivem. Zde bych to ale nepřipisoval jako vinu DSLR, ale objektivu, který byl vyloženě lenivý a všechnu snahu zrcadlovky o průběžné ostření docela "úspěšně" zhatil.

Dnešní stav je totiž takový, že CSC mívají zpravidla o něco rychleji ostřící objektivy v AF-S (samozřejmě výjimky existují), ale DSLR dokáží se svými obecně pomalejšími objektivy zase díky fázovému ostření lépe pracovat v AF-C (jako vždy, nelze to brát jako dogma, ale jako "většinu", v obou kategoriích najdeš lepší i horší přístroje). A poněvadž do DSLR pronikají technologie z CSC (např. krokové ostřící motorky) a naopak do CSC technologie z DSLR (fázové ostření), začíná se to všechno srovnávat. DSLR začínají rozumněji točit video a přibližovat se CSC (AF je tišší a plynulejší než v minulosti u DSLR), naopak CSC začínají ještě lépe ostřit v AF-C než kdysi...
Bukovec (132)|10.1.2016 15:44
[QUOTE=Milan Šurkala;40880]Diskuze se pak ještě stačila stočit do docela normální roviny (a diskutovali i jiní), tak jsem to nechal ještě tak. Jenže tady už byla celá strana plná urážek a ani jeden příspěvek nebyl k tématu. Diskutujte k tématu a slušně. Pokud ne, tak si dejte sraz na nějakém chatu a nadávejte si tam.[/QUOTE]

Omlouvám se, pokud jsem porušil mez slušného vyjadřování, nicméně já na mou zvolené formulaci věty, ve které se snažím kolymu přiblížit, proč někteří reagují, tak jak reagují nevidím nic špatného. Byl to slušný pokus mu ještě jednou ukázat, že kvalita není jenom v těle a zároveň některé, kteří si nebyli jisti tématem vrátit do obrazu. Navíc to nebyla reakce na ty dv, ale na kolyho...

Cituji ješte jednou svůj text:

"Tady nejde o to, co si může a nemůže dovolit(jak si sám autor dotazu patrně myslí, že většina z nás řeší). Minimálně mě od začátku šlo o to, aby za daný(jakýkoli) peníz dostal co nejvíc muziky. O což očividně tazateli nejde.

Je mi jasné, že ještě neřekl, že na sto procent půjde do D500, ale jeho reakce tomu nedopovídají.

To jest vše."

Neberte to jako flame, jen chci aby boly jasno :)
Kabe (442)|10.1.2016 16:17
[QUOTE=Bukovec;40883]Minimálně mě od začátku šlo o to, aby za daný(jakýkoli) peníz dostal co nejvíc muziky. O což očividně tazateli nejde.[/QUOTE]
No ale v tom případě by pro mě jediná správná volba z oblasti zrcadlovek byla nějaká z těch opravdu zakládních modelů, protože vzhledem k tomu, že zrcadlovku jsem používal naposledy před +-17lety, pak už jen nějaký ten kompakt ale vyloženě v režimu "plný automat cvak cvak cvak", tak reálně nebudu těsně po koupi schopen využít nejspíš ani polovinu toho, co třeba D3300 nebo 100D nabízí. A jestli za další měsíc budu fotit 5 hodin denně nebo naopak foťák skončí ve skříni nejde nyní dost dobře odhadnout. Tím chci říct, že podle mě nejde určit, co bude pro koho nejvíc muziky za nejméně peněz, obzvlášť, když ho navíc neznáme.
No a ne že by mi samému o to nešlo, ale je to těžké určit i pro mne samého, protože fakt nevím, jak se situace bude vyvíjet a těch faktorů, které to mohou ovlivnit je opravdu hodně, třeba z těch, co se tu neprobíraly, určitě vývoj nabídky na trhu - nové modely atd.
Takže já osobně bych opravdu preferoval debatu o těch technických věcech, protože ty jsou prostě nějakým způsobem dané, popsatelné, porovnatelné - rozhodně více než to, co se mi bude honit za půl roku v hlavě, jak na tom budu či co nabídne mezitím třeba Canon za novinky.
kolyy (1542)|10.1.2016 17:22
Tak to musela byť pekná "řežba"...
renfits (35)|10.1.2016 17:30
[QUOTE=Milan Šurkala;40878]Diskutujte jako slušní lidé, pánové[/QUOTE]

Domníval jsem se že přítrž tomu uděláte dříve a jinou formou ale i tak se dá. Je to pro český národ příznačné, že vždy je vinen ten který není vinen. Mrzí mě pane Šurkala, že jste neprohlédl jak si z nás Kabe dělá srandu pro svoje potěšení, všemožnýma rozprávkami o ničem. Po přečtení jeho příspěvků je jasné, že si s námi hraje nebo je psychicky narušený. Poukázalo na to více lidí na fóru. Domníval jsem se že odtud odcházejí ti kteří by tu neměli být ale opak je pravdou odcházejí ti kteří tady patří ale nemůžou snést právě to, že jsou tady pochopení ti co tu nepatří.

Kabe totiž tady přišel a chtěl poradit jako nezkušený a ještě nefotící a najednou skočil na fázové ostření. A pak "Měl byste teda nějaké konkrétní tipy? Hlavně na ty levnější" a hned na to píše, "Chci fotit všechno. Dříve mě bavilo snažit se zachytit prostě daný okamžik".
Dále píše, "Já to bral jako takový univerzál v oblasti těch kratších ohnisek, hlavně taky díky ceně , prostě na zkoušku a na zorientovaní se".
A vzápětí píše, "Mohu teda poprosit o nějaké tipy na objektivy na Nikon na akční žánr? Pokud možno z těch levnějších".
Zatím vše z levnějších věcí, a najednou peníze nehraji žádnou roli, viz příspěvek, "Tak nic, počkám do března a zkusím došetřit na D500. Když hračka, tak veliká".
A světe div se, ze začátečníka se klube profesionál, viz dále v příspěvku, "Konkrétně fotovýbavu za pár set tisíc jsem už měl..no" a tak dále, a tak dále samé pohádky.

Vážení tohoto fóra, udělejte si svobodný a nenucený úsudek každý podle sebe jak to vlastně doopravdy je. Přeji zde všem slušným a opravdovým amatérům, polo-profesionálům i profesionálům jestli tady nějací jsou, hodně krásných snímku a co nejméně takových lidí kteří si léčí svoje komplexy na cizích.

Mějte se tu dobře a jestli můžete tak vydržte. Já jsem takovou sílu neměl a to už jsem něco za 50 let svého života zažil. Tímto ruším i moje fotografie v galerii.

S úctou, Július Štifner
Bukovec (132)|10.1.2016 17:35
[QUOTE=Kabe;40885]No ale v tom případě by pro mě jediná správná volba z oblasti zrcadlovek byla nějaká z těch opravdu zakládních modelů, protože vzhledem k tomu, že zrcadlovku jsem používal naposledy před +-17lety, pak už jen nějaký ten kompakt ale vyloženě v režimu "plný automat cvak cvak cvak", tak reálně nebudu těsně po koupi schopen využít nejspíš ani polovinu toho, co třeba D3300 nebo 100D nabízí. A jestli za další měsíc budu fotit 5 hodin denně nebo naopak foťák skončí ve skříni nejde nyní dost dobře odhadnout. Tím chci říct, že podle mě nejde určit, co bude pro koho nejvíc muziky za nejméně peněz, obzvlášť, když ho navíc neznáme.
No a ne že by mi samému o to nešlo, ale je to těžké určit i pro mne samého, protože fakt nevím, jak se situace bude vyvíjet a těch faktorů, které to mohou ovlivnit je opravdu hodně, třeba z těch, co se tu neprobíraly, určitě vývoj nabídky na trhu - nové modely atd.
Takže já osobně bych opravdu preferoval debatu o těch technických věcech, protože ty jsou prostě nějakým způsobem dané, popsatelné, porovnatelné - rozhodně více než to, co se mi bude honit za půl roku v hlavě, jak na tom budu či co nabídne mezitím třeba Canon za novinky.[/QUOTE]



Co se týče mých příspěvků, tak také vycházejí z faktů, a snažil jsem se vyhnout tématu - máš na to, nemáš, ačkoli asi bylo vidět na kěkolika příspěěvcích, a je i pravda, že ten razantní skok v rozpočtu mě trochu "zneklidnil".

Pointa byla ale o tom že aŤ do toh dáš 30 000, 50 000, 100 000 a nebo dokonce 200 000, tak s D7200 a daným příslušenstvím dostaneš(alespoň dle mého) více muziky, protože tělo + 1 nebo 2 objektivy, to ještě není žádná výbava. Nesmíš zapomenout na nějakou tornu, nebo batoh, stativ, krytky, filtry, předsádky, mezikroužy, blesky, případně i náhradní tělo(ta myšlenka Nikonu 1 nebyla vůbec špatný nápad), samozřejmě nějakou zásobu objektivů, sluneční clony, rychlou a kapacitní SDkarty(nejlépe víc). - když sem započítáš částku 40 000 Kč, která ti zbude, když zvolíš D7200, tak to je velká hromádka příslušenství a ten kvalitativní rozdíl v obou strojích, kdy tu hlavně vyzdvihujeme rychlejší ostření a sekvenční snímáni, není taková aby tu výhodu příslušenství převážila. Takový polarizák, makro mezikroužek, nebo předsádku, kór pak objektiv navíc ti sekvenční snímání nenahradí. Viděl jsi ty fotky co jsem postoval... z toho dne jich mám fakt fůru a to jsem měl s sebou jen ten kompakt. Ta D7200 bude o proti Nikonu P330 proslaveného svojí pomalostí v úplně jiné dimenzi a tudíž tě nebude už vůbec omezovat. D500 je dle mého už do extrému, a pořídí si ji ten, kdo pracuje na hranici schopností strojů jako je D7200 kam se třeba ani profík nedostane, nebo se s tím vypořádá hlavou.
Spustu úžasných fotek tady je ceno přes CSC, kompakty a jsou to nádherná díla.
Potom, co se týče posunu kvality by už spíše přicházely v úvahu ty Fullframe zrcadla, a to se můžeš přesvědčit buď tady na fŕu, nebo jinde, že FF je zase něco jiného a člověka to posune zase úplně někam jinam. Dokonce se ti tu nabízí D750 která má také výklopný display a patří k FF mainstreamu. Chápu, že tě asi velikosti objektivů a těla odrazují, ale při té výbavě, kterou se ty chystáš dát do hromady je to už vlastně jedno.
Pokud ale chceš zůstat u APS-C, tak mě na tvém místě nenapadá důvod, proč jít do D500 pokud ti jde o nejlepší snímky a nejlepší kvalitu obrazu.

PS: Rozhodně se mé rady neodrážely a neodráží čistě od tvých zkušeností (to se od investice nad 20 000 už těžko dá kór 50 000 a více), takže platí i pro situaci, kdy by jsi a týdnů chodil v jednom kuse s foťákem na krku.

---------- Doplněno v 17:35 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 17:32 ----------

[QUOTE=kolyy;40886]Tak to musela byť pekná "režba"...[/QUOTE]

Já to čet :D A byla :D
kolyy (1542)|10.1.2016 17:43
renfits: môj názor - zbytočne riešiš motiváciu niekoho tu prispievať a prežívaš to. Kabe dal dosť energie do svojich príspevkov, takže to nie je evidentný troll. Ide "ode zdi ke zdi", ale to najskôr preto, že sa naozaj potrebuje iba zorientovať. To bude najlepšie vecnou diskusiou, pri ktorej sa možno všetci niečo priučíme. Ja by som napríklad veľmi ocenil, keby tu k veci napísali niečo aj skúsení zrkadlovkári.

Ja som súhlasil s obsahom niektorých tvojich príspevkov, nie však so zbytočne konfrontačnou formou. Neviem čo ste si napísali v tých zmazaných, ale príliš neverím, že takýto odchod pre jednu hádku s jedným človekom je primeraný.
pas!k (173)|10.1.2016 17:58
Vy jste z toho udelali hezky porno .. :) Uz rybarite ? Nebo jste furt u foceni ? :)
Kabe (442)|10.1.2016 18:19
[QUOTE=pas!k;40890]Vy jste z toho udelali hezky porno .. :) Uz rybarite ? Nebo jste furt u foceni ? :)[/QUOTE]
Ne ne, já spíš uvažuji o lepení těch letadýlek, jak jsem psal, ale mám nešikovný ruce, ta zvažuji, jestli rovnou nekoupit už hotovou 757ičku, bo na to mám :)

[QUOTE=kolyy;40886]Tak to musela byť pekná "řežba"...[/QUOTE]
Spíš to bylo něco ve stylu, jako když dva chlapečci seděj na pískovišti, mlátěj se lopatičkama a sypou si písek za krk se slovy:" ne, ty já ho mám většího" .."ne ty ne, já i mamka to říkala, já mám větší kyblíček"

A jinak ano, mám to tak trochu hodně od zdi ke zdi. Je to můj přístup a myslím, že mnohdy může peníze ušetřit klidně i tak, že člověk pořídí rovnou něco drahýho, ale samo je to relativní a hraje v tom roli opravdu spousta faktorů
renfits (35)|10.1.2016 18:41
[QUOTE=kolyy;40889]renfits: môj názor - zbytočne riešiš motiváciu niekoho tu prispievať a prežívaš to. Kabe dal dosť energie do svojich príspevkov, takže to nie je evidentný troll. Ide "ode zdi ke zdi", ale to najskôr preto, že sa naozaj potrebuje iba zorientovať. To bude najlepšie vecnou diskusiou, pri ktorej sa možno všetci niečo priučíme. Ja by som napríklad veľmi ocenil, keby tu k veci napísali niečo aj skúsení zrkadlovkári.

Ja som súhlasil s obsahom niektorých tvojich príspevkov, nie však so zbytočne konfrontačnou formou. Neviem čo ste si napísali v tých zmazaných, ale príliš neverím, že takýto odchod pre jednu hádku s jedným človekom je primeraný.[/QUOTE]

Já se omlouvám ale opravdu nesnáším blbce nebo ty, kteří si je dělají z nás. Když si pozorně přečtete můj příspěvek pro Milana Šurkulu tak zjistíte že Kabe neví co chce a uspokojuje se tím že dráždí druhé.
Kabe (442)|10.1.2016 19:10
žádná z těch následujících odpovědí není myšlena nepřátelsky či nějak zle apod:
[QUOTE=Bukovec;40888]Co se týče mých příspěvků, tak také vycházejí z faktů, a snažil jsem se vyhnout tématu - máš na to, nemáš, ačkoli asi bylo vidět na kěkolika příspěěvcích, a je i pravda, že ten razantní skok v rozpočtu mě trochu "zneklidnil". [/QUOTE]
Noo to se mi chce skoro napsat, že si vlastně protiřečíš, ale nenapíšu, protože nevím, jak to přesně myslíš s tím skokem.
To myslím tak, že když vezmeš cenu těch všech věcí, co dále popisuješ v rámci příslušenství a objektivů světelných zoomů, tak ten cenový skok za to tělo neudělá v tý celkový sumě zas až tak moc.

Jinak co se toho příslušenství týká...jednak na něj v úvahách nezapomínám, druhak vím, že hodně drahý, aspoň mi ceny třeba konkrétně některých těch filtrů přijdou padlý na hlavu i třeba vůči ceně drahých těl. Takže jsem uvažoval i v tomto směru.
Navíc chtěl bych si udělat nějakou představu, co vlastně bych chtěl a využíval a i když je to těžký, udělat si představu v jaký kvalitě to kupovat, jednak proto, abych pak neměl plno věcí, který bych nevyužíval a taky proto, abych třeba nekupoval třeba nesvětelný teleobjektiv, když bych stejně chtěl jednou ten světelnější a ten první by mi pak byl na nic. Navíc se tentokrát nechci unáhlit a vyhodit peníze, což se mi už hodněkrát povedlo. Stát se to může znova, ale chci dát více do přípravy :) Dokonce jsem uvažoval o variantě nastřádat první nějaký větší balíček financí (nechci být konkrétní, ať to nikoho nedráždí) a až ho budu mít v kapse prostě zauvažovat, co teda vlastně chci. Možná to vypadá jako blbost, ale vzhledem k tomu, že se znám, tak vím že není. Ale reálně, může se stát cokoliv, těch zajímavých variant je spousta a je mi jasný, že spousta z nich stačí na pořízování suprovejch fotek a videí. A já stejně minimálně ze začátku většinu možností nevyužiji, to je mi taky jasný, ale to je přeci na druhou stranu běžný že spousta lidí má věci, který nevyužívají zdaleka plně.
Dále třeba co se těch filtrů týká, tak rozhodně do nich nemíním investovat ranec, abych měl třeba všemožný varianty u přechodovejch filtrů. Beru to tak, že pokud nefotím na zakázku a pro zisk, tak těch situací, kdy se bez nich neobejdu, bude málo. A když se mi náhodou někde stane, že světelný podmínky budou tak nepřiznivý, že to, co si budu chtít třeba na památku vyfotit dostanu jen na fotku relativně ošklivou no tak to prostě přežiji a budu mít na památku zrovna tuhle fotku škaredou, protože jsem nekoupil sadu přechodových filtrů a netahal je vždy sebou. Navíc dost se dá napravit v postprocesu, chápu, že ne vše a zcela.
Co se týče dlouhého zoomu tak jsem uvažoval, že by mohlo mít smysl zkusit rovnou pošetřit na ten 70-200 f2,8 od Nikonu, protože jsem vícekrát četl, že pro dobrý světelný podmínky se dá vcelku slušně používat s telekonvertorem, takže vlastně uživatel získá další rozsah ohnisek navíc. Pokud by se mi to potvrdilo, tak ten objektiv už nevypadá až tak drahý jak je a pokud by se někde podařilo sehnat tu starší verzi tuším je s tou starší stabilizací (a rovněž se mi potvrdilo, že ta starší není výrazně méně kvalitní, tak už to vypadá myslím podstatně zajímavěji v důsledku finančním).

jetsli jsem viděl fotky, co jsi postoval? Myslíš ty z toho fotbalu přátelskýho? SRy jestli motám, ale plete se mi to nicky, linky atd. :) Jestli myslíš ty, tak jasně, že viděl, psal jsem k tomu, že si myslím, že podobný udělám i s mnohem horším strojem, ale jde o to, kolik a s jakou úspěšnosti. Neboli když budu někde u hřiště fotbalovýho, kde se hraje třeba liga stát s nějakým telezoomem a prostě sledovat míč a víceméně skoro v kuse cvakat serie cnimku rychlosti treba 9/s a ty tam budes treba s tim kompaktem tak proste ja v ty vysledny reportazi, kterou pak budem oba delat budu mit logicky tech zajimavych snimku vice, protoze takovy fotbal je proste efektivnejsi fotit "kulometnou palbou", protoze bez ni v podstate nema clovek sanci reagovat neboli nez se rozhodne zacit fotit a udela proto neco, tak je po akci.

Ale jinak neber to jako oponenturu, ja ti rozumim, jak to myslis a i s tebou ve spouste veci souhlasim a o mnoha tech vecech by se dalo diskutovat do nekonecna jestli to bude vyhodnejsi tak ci onak, realita by se stejne ukazalo az by nejaka ta varianta probehla.

[QUOTE=Bukovec;40888]Spustu úžasných fotek tedy je ceno přes CSC, kompakty a jsou to úžasná díla.[/QUOTE]
Já vím, však já se definitivně nevzdávám žádné varianty. Jen bych byl rád, kdybych se nyní dokázal neunáhlit a počkal, jak se to vyvine s tou D500, jaké na ni budou reference, jestli třeba budou ohlášeny nějaké další modely v jiných řadách apod.Protože myslím, že nyní je o D500 diskuze fakt předčasná.

---------- Doplněno v 19:09 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 19:07 ----------

---------- Doplněno v 19:10 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 19:07 ----------


Pane Šurkalo, pokud nemám na nick renfits reagovat, zařiďte prosím, ať se vůči mne nechová stále neslušně.
Děkuji
Milan Šurkala (3381)|10.1.2016 19:18
Pokud na něj nechcete reagovat, tak na něj prostě... nereagujte. Utnutí té přestřelky máte také vy ve své moci, nikdo vás nenutí pokračovat v tom stejném stylu, proti kterému se ohrazujete.
Kabe (442)|10.1.2016 19:35
Tak to se bohužel neshodneme.
Je to od počátku on, kdo se vrací a neustále opakovaně útočí, neslušně se vyjadřuje apod.
Dokonce i když jsem na jeho post nereagoval vůbec, po chvíli přišel znovu a pokračoval.
A já opravdu nevidím důvod, proč toto jeho chování nechávat bez odezvy, proč si nechávat dělat na hlavu.
rousini (738)|10.1.2016 19:57
Lepší než Dikobraz...:D
Bukovec (132)|10.1.2016 20:53
Žádná z následujících odpovědí není myšlena nepřátelsky či nějak zle.

Připadá mi, že některé věci jsi ne úplně pochopil, případně já nechápu některé tvoje reakce(i to se může stát :) )

O nečekaném skoku v ceně jsem mluvil ve vztahu k tomu, že jsme řešili vškorou výbavu do 25 000 a pak jsi diskuzi větou:"Když hračku, tak pořádnou, zkusím do března našetřit na D500..."(tak nějak to bylo a ano, vím že jsi tím nemyslel: URČITĚ JDU DO D500) tak touto větou jsi diskusy katapultoval do hodnod desetitisíců, až statisíců. To je ten skok o kterém mluvím.

To příslušenství. Zase jde o to, jak kvalitní, kolik toho koupíš, ale když vezmeš už kvalitní filtry, kolem 2000 Kč, tak si to propočtěme: ND filtr, přechodový, polarizák, případně ochraný UV(4 x 2000 Kč = 8 000 Kč) dej k tomu fotobatoh kolem 1000 Kč stativ za 8 000 Kč, blesk 10 000 Kč, předsádky kolem 3 000 Kč a SDkartu za 500 vynecháme a jsme na 30 000 Kč - to jsou 3/4 toho, co by nám zbylo, kdyby jsme šli do D7200, a ještě nám zbylo 10 000 za které ještě máš nějaký pěkný objektiv, nebo třeba záložní tělo.

Co se týče tvé strategie focení sportu, tak s tím se bohužel neztotožním, protože uvážená kompozice, dopředu promyšlená a prokomponovaná je to, co dělá rozdíl mezi cvakáním a focením. A technikou kulomet budeš možná mít hodně záběrů, ale tím že budeš sázet fotku za fotkou, tak ti unikne spousta jiných momentů, které ty jsi strávil pořizováním desítek fotek jedné scény, kdy z ní vypadnou třeba 3 - 5 zajímavých. Kouzlo fotografování pohybu, zvláště pak sportu je ale(podle mě) hlavně o kontaktu fotografa s danou scénou, kdy fotograf by se měl nejdříve naučit chápat daný sport, nebo proces, pohyb, scénu, která se před ním odehrává, aby mohl pohyb již dopředu předpokládat a promyslet záběr. Měl by čekat, když fotbalista nakročí k míči a lehce se zakloní, že se chystá kopnout, že nejzajímavější obličeje běžců často vznikají, když závodník narazí na nějakou překážku, třeba rozblácenou cestu po které mu ujede noha, a u které fotograf číhá právě na tento okamžik.
To je fotografování, to je to kouzlo, kdy člověk pak doma na obrazovce vidí, že se mu jeho úsilí vyplatilo a má ze sebe radost, že zase jednou nad situací vyzrál a výsledkem jsou povedené fotografie(Nebo alespoň takhle se na to koukám já).

Když to pak vezmeš hrubou sílou, tak i zde na mě s dražším tělem nevyzraješ - já zvolím D7200 a při stejné výbavě, kterou pořídíš ty(uvažujme to výše zmíněné příslušenství + ten 70 - 200mm/2,8 objektiv + telekonvertor) tak já si ještě k tomu za těch přebytečných zhruba 40 000 dokoupím Nikon 1 j4 s Nikon 300mm/f4.0 (při přepočtu s cropem 2,3 - snad je to správně - 690 mm) s tím už se dostanu na docela solidní přiblížení, takže budu mít hřiště jak na dlani a primárně budu(z dobře vybrané pozice) fotit na zrcadlo, a když mě utečou hráči dále, tak prostě sáhnu po druhém těle(nikonu 1 j4, který disponuje sekvenčním snímáním 20fps s přůběžným ostřením) asi se nemusíme dohadvat o tom, kdo bud mít více záběrů(kór těch zajímavých) a i na fotolovy se mi bud chodit lépe.

Přičemž to bylo ještě spoustu variant ,například za 40 000 dokážeš koupit další D7200 se solidním seťákem 18 - 05 Vr, nebo ještě líp třeba s sigmou 17 - 50/2,8 a budu mít vystaráno i na krajinky a jakž takž i interiér. Většina lidí končí výběrem fotovýbavy kolem 25 000 a ty bys měl ještě 40 000 což znamená,že jsi schopen sestavit ještě jednu sestavu a mít tak dvě sestavy na dva žánry.

Což je super! Tím vším chci říci, že těch 40 000 Kč tam bude vidět pořád, ať už utratíš jakkoli velkou sumu a technologicky ti to přinese vždy větší impact, než jedno profi tělo, které má v něčem na vrch(přičemž tu výhodu prakticky nevyužiješ).
Milan Šurkala (3381)|10.1.2016 21:03
[QUOTE=Bukovec;40903] Nikon 1 j4 s Nikon 300mm/f4.0 (při přepočtu s cropem 2,3 - snad je to správně - 690 mm)[/QUOTE]

Crop je dokonce 2,7, takže 810 mm :-) No, s tím se už rozhodně při rozumném světlu dá něco udělat.
Bukovec (132)|10.1.2016 21:19
Děkuji za opravu :)

Tak vidíš Kabe dokonce až tak ;)
nephilim (353)|10.1.2016 21:51
[QUOTE=Bukovec;40811]A dokonce to jde někdy jakž takž i bez zrcadla ;)[/QUOTE]

Nic ve zlém, ale pokud někomu stačí takovéto fotky, pak se bez zrcadlovky zcela určitě obejde.
Bukovec (132)|10.1.2016 22:24
[QUOTE=nephilim;40906]Nic ve zlém, ale pokud někomu stačí takovéto fotky, pak se bez zrcadlovky zcela určitě obejde.[/QUOTE]

V poho, je tam psáno jakž takž a jasně že to není nic extra...to samé by se zvládlo i mobilem, postprocesu by se z toho dalo vytáhnout i víc, ale stroj ani fotograf bohužel nedosahují takových kvalit(hořké přiznání :D ) ale šlo mi spíš o to ukázat tazateli, že zajímavý moment jde zachytit i stroječkem za pár babek.
kolyy (1542)|11.1.2016 00:26
[QUOTE=Kabe;40856]Hm no zajímavé ...proto, že já zase teda většinou dostával informace, že právě na tenhle pohyb je ideální zrcadlovka i tady se ze začátku tuším psalo, že to fázové ostření v tomto ohledu překonává konstrastní. Tímto se ti nesnažím oponovat, jen píši, jak to na mne působilo do teď. [/QUOTE]

Tak preostrovanie a sledovanie objektu (môžeme to nazývať tracking, aj keď niekde sa pod tým myslí práve preostrovanie) sú dve veci. Prvá vec je schopnosť pri natlačenej spúšti či sekvenčnom snímaní správne zaostriť na to čo je pod AF bodom, nech je to čokoľvek. Druhá vec schopnosť foťáku automaticky vybrať AF bod tak aby sledoval nejaký objekt.

Pre prvú vec je veľkou výhodou ostrenie pomocou detekcie fázy, keďže tá dáva informáciu o vzdialenosti a umožní tak hneď korektne preostriť. Pre druhú vec je detekcia fázy určitou pomocou, lebo dáva informáciu o tom, ako ďaleko je objekt v danom momente, lenže samo o sebe to pre úspešný tracking nestačí, lebo v rovnakej vzdialenosti môžu byť aj rôzne iné veci. Riešením je analýza obrazovej informácie so skutočným rozpoznaním objektu, čo je výpočetne náročná vec.

[QUOTE]Teď vzpomínám, že dokonce na Nikon lince mi někdo říkal, že takový pohyb je prostě nejlepší fotit prostě na středový bod a tím manuálně sledovat objekt. No a k tomuhle mi na netu zase oponovalli, že ty dnešní systémy tackingu jsou dokonalejší než manuální sledování navíc mi umožní větší kontrolu nad kompozicí. [/QUOTE]

Dôležitá vec - pokiaľ nepoužívaš tracking, tak to neznamená, že musíš ostriť na stred. Môžeš si dopredu, najlepšie tesne pred samotným fotením, manuálne posunúť AF bod podľa požadovanej kompozície. Ak napríklad chceš mať psa v nejakej situácii na fotke vľavo, tak si najprv posunieš AF bod doľava a až následne fotíš psa a snažíš sa ho udržať na tom bode. Nebude na fotke v strede, ale vľavo a tým sa dostaneš bližšie k požadovanej kompozícii, ktorú prípadne môžeš doladiť jemným orezom.
kolyy (1542)|11.1.2016 00:39
[QUOTE=Milan Šurkala;40861]Co se týče trackingu, tak musím říci, že ten mají u Nikonu zvládnutý skutečně hodně dobře (ten 3D tracking) a nejsem si jist, zda má někdo jiný to sledování zvládnuté lépe. Odhad toho, kde je objekt, na který bylo původně zaostřeno, funguje velmi dobře i na low-endové řadě jako je D3300. [/QUOTE]

Vyššie som dával video trackingu D7200 z dpreview, kde má sa má držať oka figuríny. Čo vidím je, že to funguje pekne s natlačenou spúšťou, ale akonáhle sa začne sekvenčne fotiť, tak sa systém celkom stratí a fotí čokoľvek len nie oko. Veľmi naivne typujem, že výpočetne nestíha analyzovať obraz aj spracovávať fotky a spolieha sa iba na informáciu o vzdialenosti, ktorá je však v tomto prípade nesmerodajná. Moja otázka na Teba - skúšal si na Nikonoch tracking vyložene pri sekvenčnom snímaní a fungovalo to lepšie ako na tom videu?
Kabe (442)|11.1.2016 01:40
Co se týče těch cen za jednotlivé sestavy: jasně, beru, ale na druhou stranu vymyslet se dá více sestav, třeba s větší investici do filtrů navíc v rámci těch sestav budou fungovat určité závislosti, takže třeba tuším, že pokud nakoupím filtry k objektivu, který pak nahradím jiným s jiným závitem, filtry budu potřebovat zase nové. Toto jen dodávám k mému konstatování, že bych rád co nejvíc vymyslel tu sestavu finální dopředu (jistě, že ne nejspíš komplet do detailu), abych se vyhnul kupování zbytečností, která bych třeba nepoužíval.
[QUOTE=Bukovec;40903]Co se týče tvé strategie focení sportu, tak s tím se bohužel neztotožním, protože uvážená kompozice, dopředu promyšlená a prokomponovaná je to, co dělá rozdíl mezi cvakáním a focením.[/QUOTE]
Ne ne :) to neměla být strategie focení sportu obecně, ale jedna ze strategií. Která mi přijde třeba na ten fotbal (a jsou i rychlejší sporty) rozumná, Samozřejmě ne jediná možná a samozřejmě jde i o to, co přinese tomu, kdo fotí radost/zajímavý zážitek. Třeba by mě to nebavilo ani dvacet minut tím mým stylem, já samozřejmě nevím. Samozřejmě, že zkušenosti dělají své a mohou vymazat rozdíl v použité technice. A znova, třeba se pletu celkově, je to můj dojem pouze, to co zde popisuji
Pořízení a nošení více těl ať už jednoho či dvou systémů bych se raději opravdu vyhnul neb jeden z cílů je nosit toho co nejméně, proto jsem zvažoval i okrajově stále zvažuji pořízení csc nebo kompaktu dokonce. Ale může to dopadnout jakkoliv, třeba budu jednou běhat s dvěma FF těly, nemohu nyní fakt posoudit.

[QUOTE=Bukovec;40903]Když to pak vezmeš hrubou sílou, tak i zde na mě s dražším tělem nevyzraješ - já zvolím D7200 a při stejné výbavě, kterou pořídíš ty(uvažujme to výše zmíněné příslušenství + ten 70 - 200mm/2,8 objektiv + telekonvertor) tak já si ještě k tomu za těch přebytečných zhruba 40 000 dokoupím Nikon 1 j4 s Nikon 300mm/f4.0 (při přepočtu s cropem 2,3 - snad je to správně - 690 mm)[/QUOTE]
Samozřejmě, tak ale zase je tu spousta dalších možností. Přeci jen, když člověk se "rozjede" tak, že investuje do focení relativně velké peníze, o kterých se bavíme, tak si třřeba připořídí i 200-500, nebo obdobný, který bude brát jen na některé příležitosti. Ale těch možností je spousta. Tím nechci říci nic více než že když se uvažuje o relativně větších investicích do něčeho, tak je asi jasný, že časem přibude třeba zálusk na to či ono. Ale to jsou již opravdu spíše fabulace než úvahy. Já jsem fakt v počátku těch úvah.

O pevných dlouhých ohniscích zatím neuvažuji vůbec. Přijde mi to strašně omezující a tím pádem i strašně drahé. Rozdíl v technické kvalitě výstupu je asi značný jenže otázka je, kolik z té vyšší kvality lze opravdu využít.
Kabe (442)|11.1.2016 02:02
[QUOTE=kolyy;40909]Vyššie som dával video trackingu D7200 z dpreview, kde má sa má držať oka figuríny. Čo vidím je, že to funguje pekne s natlačenou spúšťou, ale akonáhle sa začne sekvenčne fotiť, tak sa systém celkom stratí a fotí čokoľvek len nie oko. Veľmi naivne typujem, že výpočetne nestíha analyzovať obraz aj spracovávať fotky a spolieha sa iba na informáciu o vzdialenosti, ktorá je však v tomto prípade nesmerodajná. Moja otázka na Teba - skúšal si na Nikonoch tracking vyložene pri sekvenčnom snímaní a fungovalo to lepšie ako na tom videu?[/QUOTE]
No v každým případě je složitý se zorientovat.
Já třeba ke G7 a utofocusu našel na YT tohle:
m což mě doslova šokovalo hlavně reakce s těmi nepanasonic objektivy mi přijdou odporné. Ale hned jsem si uvědomil, že jsem laik a že to může mít spousty důvodů, že třeba ta detekce tváří takhle funguje, protože ji třeba ten pán demonstruje v nevhodných situacích nebo x dalších důvodů, které neumím posoudit a to je právě ten problém, neznalec tedy zde já něco vidí a vlastně mnohdy neví, co si o tom myslet.
Možná opravdu bude nej cesta pro mne pořídit na začátek nějakou co nejjednodušší zrcadlovku a počítat s tím, že pokud mě focení bude hodně a dlouho bavit, tak zůstane prostě jako záložní doma nebo třeba v autě či v místě ubytování. Čím získávám více teoretických informací na téma, tím je v nich větší chaos nebo spíše než chaos tím více se ukazuje větší mnořství nových variant mnou neposouditelných dopředu.

[QUOTE=kolyy;40908]Dôležitá vec - pokiaľ nepoužívaš tracking, tak to neznamená, že musíš ostriť na stred. Môžeš si dopredu, najlepšie tesne pred samotným fotením, manuálne posunúť AF bod podľa požadovanej kompozície[/QUOTE]
Rozumím, asi jsem to i věděl a nepřesně napsal to, na co nyní reaguješ. Bylo to myšleno tak, že je ten tracking lepší v situacích, kdy právě dopředu nevíš, jak budeš komponovat, protože třeba přesně nevíš, co se stane, co udělá objekt/y.
kolyy (1542)|11.1.2016 13:58
Pár poznámok:
- ide o video a tam je autofokus ladený na plynulosť, nie maximálnu rýchlosť ostrenia. Všetky testované objektívy dokážu preostrovať rádovo rýchlejšie pri fotení
- pokiaľ tomu rozumiem správne, bol použitý automatický režim ostrenia s detekciou tvárí. Pri Panasonicu toto znamená, že sa snaží identifikovať tváre, na ktoré zaostrí a ak tvár nenájde, tak si foťák vyberie sám kam zaostriť. V tom je značná miera svojvôle a ja osobne radšej používam diskutovaný tracking (sledovanie objektu), keď zvolím sám na čo má foťák ostriť. Ak objekt stratí alebo chcem vybrať iný, tak pomocou dotykového displeja korigujem situáciu.
- detekcia tváre je pri Panasonicu spoľahlivá ak je človek dostatočne blízko. Tá vzdialenosť vo videu je však už dosť veľká, preto typujem, že foťák prepínal medzi medzi auto režimom, keď ostril bohviekam a nájdenou tvárou, čo sa asi zrejme niekedy nepodarilo. Je škoda, že nevidíme čo foťák presne robí.
- napriek tomu, z testovaných objektívov ktoré mám, chovanie 12-32 a 14-140 asi zodpovedá mojim skúsenostiam na GM5. Pri Leica 15 sa niečo pokazilo, možno nedetekoval tvár kým sa nerozmazala a následne trvalo, kým si auto režim vybral ostriť na blízky objekt. Ak vyberiem takto blízky objekt manuálne pri trackingu, ako to bežne používam, preostrí to hneď.
- Olympus 45 na video nepoužívam (dlhý objektív bez stabilizácie), ale to čo predviedol bola taká tragédia, že som si to išiel skúsiť. Pri podobnom teste s plyšákom však vždy pri oddialení foťák preostril, aj keď to občas naozaj chvíľu trvalo. Skúšal som to niekoľkokrát, ale až tak zlé chovanie sa mi zreplikovať nepodarilo. Treba podotknúť, že u takto dlhého objektívu je tá blízka vzdialenosť na hranici kam dokáže zaostriť.

Dospel som k názoru, že by bola vhodná aj praktická ukážka ako to funguje pri fotení. Takže Panasonic GM5 a práve menovaný Olympus 45mm F1.8, ktorý z videa vyzerá byť úplne neschopný na niečo v pohybe zaostriť. Tento objektív naozaj ostrí váhavejšie ako moje ostatné, ale napriek tomu nemá problém s kontinuálnym ostrením nad cca 3-5m. Séria fotiek v sekvenčnom snímaní 4fps s jedným fixnym AF bodom na náhodne prichádzajúce auto - týmto zdravím firmu Dekos, ktorá sa snáď nenahnevá za reklamu zdarma ;)
P1410012.JPG P1410011.JPG P1410010.JPG P1410013.JPG P1410014.JPG P1410015.JPG P1410016.JPG P1410017.JPG P1410018.JPG
Kabe (442)|11.1.2016 14:36
[QUOTE=kolyy;40914]Pár poznámok:[/QUOTE]
Dík za vysvětlení.
A dík za čas věnovaný ukázce AF, je fajn mít před sebou ukázku u který mi nepřijde nutný přemýšlet o tom, jestli to není udělaný z nějakého důvodu účelově.
Milan Šurkala (3381)|11.1.2016 17:38
[QUOTE=kolyy;40909]Moja otázka na Teba - skúšal si na Nikonoch tracking vyložene pri sekvenčnom snímaní a fungovalo to lepšie ako na tom videu? [/QUOTE]

Ono toto je v daném světle a přiblížení oříšek pro každý fotoaparát (je trochu rozdíl zkoušet tracking na 5-10 metrů a na jeden metr a přibližovat se, čím blíže, tím horší výsledky). Osobně mě ale to video překvapilo, u Nikonů mi přijde, že to funguje i na tyhle vzdálenosti a v takovém světle lépe.

[QUOTE=Kabe;40910]takže třeba tuším, že pokud nakoupím filtry k objektivu, který pak nahradím jiným s jiným závitem, filtry budu potřebovat zase nové[/QUOTE]

Zbytečné obavy. Stačí koupit rozumně velký filtr a pak v případě změny závitu už jen redukci na nový rozměr závit. Na eBay dvacetikorunová položka. Já jedu 58mm filtry a mám všechny redukce snad od 37 až do 62mm na 58mm filtry. Některé i dvakrát.

[QUOTE=Kabe;40910]O pevných dlouhých ohniscích zatím neuvažuji vůbec. Přijde mi to strašně omezující a tím pádem i strašně drahé. Rozdíl v technické kvalitě výstupu je asi značný jenže otázka je, kolik z té vyšší kvality lze opravdu využít.[/QUOTE]

Ona pevná ohniska jsou i o zábavě. Ono právě to omezení jedném ohniskem tomu focení dává větší šmrc, je to zábavnější, když se musíš s tím objektivem prát. A o to větší odměna je, když to vyjde. Ale to je hodně subjektivní.
Kabe (442)|26.1.2016 09:38
Zdravím. Měl bych ještě dotaz. Dost času jsem poslední dny věnoval opět brouzdání po "foto-internetu" a čtení recenzí a názorů uživatelů.
A ještě více jsem s výběrem znejistil neb jsem nabyl opravdu silného dojmu, že situace v kvalitě prodávaných foťáků je zcela stejná jako u ostatního spotřebního zboží, kde zkušenost má vlastní i lidí z mého okolí jasně ukazuje, že enormně přibývá prostě šuntů.
Na digiarene se strašně vztekali, když jsem tam laicky vznesl dotaz o problemech Nikonu 5300, ale kdyz se kouknu hned vedle do jejich topicu o 7200 i dalsich topicu, x lidi tam, popisuje problemy s timto i dalsimi modely, na dpreview jsou ty diskuze ohledne shutter shock opravdu dost obsahle, neprijde mi ani ze je to mozne, te by tohle byla nejaka PR akce konkurence ci podobne.
Ja nejsem rozhodne presvedcen, ze Nikon by byl horsi nez konkurence a byl bych nerad, aby se diskuze rozvijela smerem, ze si to myslim a nemam myslet.
Chtel bych se proste jeste zeptat na nazory a zkusenosti vas, jak to vidite a jake mate zkusenosti s kvalitou/smejdovosti dnesni fototechniky, jestli si myslite, ze jsou nejake mene a vice problemove znacky nebo typy foto techniky apod.
Ptam se jen proto, ze bych rozhodne velmi nerad poridil jednou nejake telo treba za 10,15,20 neb i vice tisic a pak dva roky resil, ze treba neumi ostrit poradne, znackovy servis to nechce uznat jako vadu, protoze to preci neni skoro poznat a ja mam teda vec za hodne x tisic, na ktery v mnoha pripadech ani nevyuziji to, za co jsem platil. Nebo mit treba telo za 30tisic a muset pro kazdy objektiv nastavovat zvlast ostrici body. To by pro mne pak nebyla radost, ale otrava.
Jsem totiz na tyhle situace uz alergicky, tyka se to dnes skoro vseho, kdyz srovnam veci porizene posledni roky a jejich predchudce porizene treba pred 7 a vice lety, je to situace/kvalita dost jina.
I proto jsem vemi zvedav na odezvy na D500 az prijde, jestli ho pojmou jako neco, co ma byt kvalitni a dobre odvedena prace nebo proste jen kus neceho draheho pro snoby.

Tudiz mate pro mne nejaka doporuceni jak vybirat pripadne kupovat abych co mozna nejvice eliminoval moznost porizeni spise problemu nez techniky, ktera by mi delala radost?
A jake jsou tedy Vas zkusenosti? Zaznamenali jste problemove kusy? V jake mire atd .. dik.

A ještě:
Chtel bych se zeptat jestli je kvalita remeslneho zpracovani u Pentax opravdu lepsi nez u konkurence.
A jak je to s objektivy pro Pentax....prislo mi, ze jsou v dost rozdilnych cenovych skupinach (snad nejake s cervenym a zelenym prouzkem?)
No a kdyz jsem shledl tohle video:

Zacal mi behat mraz po zadech. To je normalni, ze AF takhle "rachoti"? A jen s nekterymi objektivy?
A da se treba s K50 fotit pohyb? Ptam se , protoze na vice mistech se da docist, ze Pentax je na foceni pohybu nevhodny.
Uvazuji i o nem neb je pro zmenu zase levny a pry odolny ... a snad i tedy dobre zpracovany?
Milan Šurkala (3381)|26.1.2016 10:51
Hlučnost AF závisí na tom, jaký motorek je použitý. A motorek je obvykle v objektivu, takže hlučnost jednoduše závisí na tom, jaký objektiv je použit. A klasické ostřící motorky přesně takový zvuk dělají (totéž uslyšíš např. z Canon EF 50/1,8). Pak máš motorky ultrazvukové, které jsou znatelné tišší a spíše tak zvláštně šumí. Tamron používá občas piezoelektrické motorky, které vydávají tichoučký zvuk, přišel mi, jak by byl snad mimozemský :-) No a pak máš krokové motorky, které se používají u většiny CSC objektivů, u Canonu STM a nově u AF-P Nikonu. Tam zpravidla neuslyšíš vůbec nic.

Co se týče poruchovosti, na to ti odpoví snad nějaký prodejce fototechniky. Pokud jde o vadné kusy, které přišly na recenzi (ať už jde blbě vyrobené decentrované objektivy nebo fotoaparáty, které nefungovaly v podstatě vůbec a musely se žádat náhradní kusy), tak jsem doposud neměl problém snad jen s Olympusem (nepočítám výrobce, od kterých jsme testovali do pěti produktů). Tam byl akorát problém se shutter shockem u prvních PENů, to byla vlastnost a ne problém daného kusu. Relativně málo problémů bylo u testů s Panasonicy, od známých ale o nějakých těch problémech vím, viz níže.

Jednoznačně nejvíce problémů u testů je obecně se zrcadlovkami a AF systémem. Zde si Canon a Nikon nemají co vyčítat, prostě zrcadlo musí jít po nákupu do servisu na seřízení nebo si to člověk musí seštelovat sám, pokud to fotoaparát dovoluje. A pak se musí modlit, aby AF nebyl náladový a navzdory seřízení neměl tendenci ostřit pokaždé jinak kolem "seštelované" pozice.

Ono obecně něco tvrdit o spolehlivosti je také těžké, neboť se časem vyvíjí a vyvíjí se i přístupy jednotlivých firem. Třeba my máme ultrazoom od Panasonicu (snad z roku 2006) a opravili nám u něj páčku zoomu dokonce po záruce (asi dva týdny poté), fotoaparát funguje dodnes. Kamarádce bezplatně vyčistili nečistoty na čipu u LX3 (obecně prach na čipu u kompaktů Panasonic je poněkud problém), ale poté se přístup totálně změnil a Panasonic neuznával vady ani u vyloženě vadných fotoaparátů. A dnes je to údajně už zase dobré. Takže ona třeba špatná zkušenost z roku 2012 nemusí mít vůbec nic společného s dnešní dobou.

Takže jistotu nemáš nikdy. Zatím nejjistější (z mých zkušeností) mi přijde volba fotoaparátu od Olympusu, ale možná jsem měl jen štěstí na dobré kusy, zatímco jinde na ty špatné.
kolyy (1542)|26.1.2016 12:52
Ja by som len podtrhol, že je dobré rozlišovať medzi chybovosťou a naozaj vlastnosťami fotoaparátov. Veci ako AF finetuning, shutter shock alebo hlučnosť autofokusu sú charakteristiky niektorých modelov, s ktorými proste treba počítať. To nie je preto, že by to boli "šunty", sú to proste slabiny použitých technológií, často výmenou za nejakú inú silnú stránku.

Napríklad kopaním závierky aj dnes trpí drvivá väčšina M4/3 fotoaparátov. Sú to proste ľahké foťáky s rýchlou závierkou. Olympus to v aktuálnych modeloch rieši možnosťou zapnúť elektronickú závierku na prvej lamele, Panasonic to však nerieši vôbec (mimo GM1/GM5/GF7 s pomalou závierkou). Človek proste musí počítať s tým, že je nutné s niektorými objektívmi na kritických časoch použiť plne elektronickú závierku alebo žiť s rizikom nedokonale ostrých snímkov.

Inak s prístupom Panasonic som mal na jeseň pozitívnu skúsenosť - pod krycím sklíčkom senzoru sa mi na GM5 objavili nepríjemné nečistoty. Tým pádom to nešlo vyčistiť a keďže to bolo prakticky priamo na senzore, tak to bolo na vyšších clonách aj dosť vidieť. Skúsil som to reklamovať a aj keď to chvíľu trvalo, tak to uznali, bezplatne to vyčistili a vymenili sklíčko.
Kabe (442)|26.1.2016 17:54
Kolyy:
asi mam v tech pojmem stale trochu zmatek. Tak tedy pro upresneni: priklad: poridim si nejakou zrcadlovku bez moznosti microadjust. Poridim si k ni dejme tomu pet objektivu stejne znacky urcenych pro tento typo zrcadlovky, z cehoz se dvema nebude ostrit spravne. To nebude vada vyrobku ale jeho vlastnost?
To by pak preci znamenalo, ze mi to tedy nema vadit a ze pokud chci mohu si to nechat nekde na vlastni naklady seridit? Tedy pokud jde vubec zrcadlovka bez microadjust stelovat pro kazdy objektiv jinak?
To bych fakt rad vedel, protoze to by bylo pro me dost zasadni kriterium, jak vybirat nejaky fotak. To abych ho pro jistotu pak kupoval s advokatem a peclive studoval obsah kupni smlouvy, kterou budu uzavirat. :) Nebo kde vlastne tedy dohledat, co vse presne jsou ony vlastnosti vyrobku?
Milan Šurkala (3381)|26.1.2016 18:21
Kabe, vlastnost je něco, co je typické pro všechny kusy. Pokud má tedy něco hlučný autofokus "od přírody", tak je to vlastnost a nedá se s tím nic dělat (např. klasické motorky v některých objektivech). Pokud má ale objektiv třeba krokový ostřící motorek a nebylo to tiché, ale naopak hlučné (a i kdyby to bylo tišší než ty klasické), tak je to problém, protože to pro daný model není typické. Toto je tedy vada kusu, přestože se projevuje lépe než kusy úplně jiného objektivu bez vady (třeba toho s klasickým motorkem). Vlastnost je prostě to, co mají všechny kusy, chyba to, co mají jen některé. Shutter shock tedy není vada, protože to obvykle postihuje všechny kusy daného modelu. To je prostě jen "zápor" modelu, něco, co napíšeš do minusu v recenzi. Není to ale kusový problém k reklamaci. S shutter shockem bych třeba reklamaci neuznával, protože to není něco, co je špatně na daném kusu.

To, že si nesedne objektiv a tělo u zrcadlovek je spíše vlastnost daná "výrobními tolerancemi". Nemělo by se to stávat, ale stává se to (osobně mám dojem, že mnohem častější je to, že to nefunguje - takže při pěti objektivech bych tipoval, že jeden kus bude ostřit dobře a když budeš mít štěstí, tak možná budou OK dva). Předpokládám, že tohle ti seřídí v rámci reklamace zdarma. S tímhle prostě u DSLR musíš počítat, že si to možná nesedne. Zrovna dnes jsem odesílal zpět jednu zrcadlovku z testu a ten zoomovací objektiv byl na nejširší ohniskové vzdálenosti naprosto nepoužitelný.

[ATTACH=CONFIG]1819[/ATTACH]

Vlevo ostření přes hledáček, vpravo tentýž fotoaparát s tímtéž objektivem přes live view. Tohle je viditelně rozštelovaná kombinace, až takhle výrazně to nebývá příliš často. No ale teď si představ, že na něco takového máš dělat recenzi a musíš obcházet to, že jde o kusový problém a v případě toho, kdyby to někdo sešteloval, by to fotilo jak na snímku vpravo. Úplná sranda je pak otestovat třeba průběžný autofokus, což se dělá dost blbě, když "zaostření" vypadá tak, jak to vlevo. Vlastně když se ten průběžný AF netrefí, tak je možnost, že to bude ostřejší, než když se trefí. A ještě větší sranda je v tom, že třeba tento fotoaparát blbě ostřil na velkou vzdálenost, ale na metr se stejným ohniskem a clonou už zaostřil dobře. Když prostě nemáš štěstí, může být DSLR pěkný problém a nezbývá než doufat, že se to seštelováním vše spraví.
focus-1big1.jpg
Kabe (442)|26.1.2016 19:13
Milan Šurkala:
A je tedy aspoň nějaká reálná šance pro mě coby pro neználka, že bych si třeba připravil nějaký obecný postup pro zakoupení těla v kamenném obchodě? Myslím postup, který by mi coby lajkovi umožnil v tom obchodě tu techniku nějak otestovat, abych eliminoval aspoň ta větší rizika? (tím nemyslím, že bych nyní po Vás chtěl vypsat metodologii a rozvrh testů v obchodě :) ale spíš se jen prostě ptám na zhodnocení, jestli to podle Vás je možné).
Nebo jestli je výhodnější pořídit z e-shopu a vrátit když tak? Přeci jen v kameném obchodě to bude operativnější a na e-shopu by člověk stejně asi moc neušetřil, protože by bylo asi stejně bezpečnější brát z nějakého "solidnějšího" tedy i dražšího. nebo ne? .)
kolyy (1542)|26.1.2016 19:26
Kabe: microadjust AF u zrkadloviek, to ešte nič nie je, to je predsa štandardná vec. Ale čo kusové rozdiely v kvalite objektívov? Niektorí výrobcovia majú tie rozptyly enormné, už sme tu na fóre porovnávali dramaticky rozdielnu kusovú kvalitu u objektívov Sony. Človek potom môže hútať, ak má trochu rozmazané rohy, či ten jeho kus je ešte v norme, alebo nie.
Milan Šurkala (3381)|26.1.2016 19:45
[QUOTE=Kabe;41078]Milan Šurkala:
A je tedy aspoň nějaká reálná šance pro mě coby pro neználka, že bych si třeba připravil nějaký obecný postup pro zakoupení těla v kamenném obchodě? Myslím postup, který by mi coby lajkovi umožnil v tom obchodě tu techniku nějak otestovat, abych eliminoval aspoň ta větší rizika? (tím nemyslím, že bych nyní po Vás chtěl vypsat metodologii a rozvrh testů v obchodě :) ale spíš se jen prostě ptám na zhodnocení, jestli to podle Vás je možné).
Nebo jestli je výhodnější pořídit z e-shopu a vrátit když tak? Přeci jen v kameném obchodě to bude operativnější a na e-shopu by člověk stejně asi moc neušetřil, protože by bylo asi stejně bezpečnější brát z nějakého "solidnějšího" tedy i dražšího. nebo ne? .)[/QUOTE]

V některých obchodech je možné si techniku osahat, vyfotit pár fotek na kartu, mrknout na to, případně si ji za poplatek půjčit domů (jsou tam nějaká procenta z nákupní ceny). Třeba já když si kupovat RX100, tak jsem si v Megapixelu nechal předvést kusy, které tam měli a vzal ten nejlepší. Nebyl s tím žádný problém. Sony je známá firma tím, že kusová variabilita objektivů je opravdu dost velká a já bral třeba až třetí kus RX100, který byl vcelku v pořádku. Ono obecně najít bezvadný objektiv, který by byl všude stejně ostrý, je takřka nemožné (nejvíce perfektně ostrých objektivů po celé ploše bez vadných rohů - mám na mysli vadovou neostrost, tedy jen v jedné části, zatímco druhá byla dobrá - jsem historicky našel asi u Samsungu, nicméně nutno říci, že si to bohatě vykompenzoval i hodně špatnými kusy). Takže ano, bral bych to v nějakém solidním obchodě, kde to dají člověku vyzkoušet, případně se v případě něčeho špatného budou se zákazníkem stále bavit. Ušetření pár set korun v tomto ohledu totiž může být ve výsledku mnoho tisíc vyhozených z okna.
Hanse (206)|26.1.2016 19:52
Kabe: Velkou výhodou u elektronických obchodů je možnost vrátit zboží (v původním stavu) do 14 dnů (některé obchody déle) bez udání důvodu -to už je dost času na odzkoušení, jestli je vše ok (jen pozor, aby obchod neměl klauzuli, že přes internet je jen objednávka a smlouva se uzavírá v krámě při převzetí - u větších eshopů by to nemělo nastat)
kolyy (1542)|26.1.2016 19:59
Alternatíva je objednať cez internet, ale v normálnom dostupnom obchode a následne vrátiť ak sa vyskytne problém.

---------- Doplněno v 19:59 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 19:59 ----------

Tak Hanse ma predbehol...