Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kodak nejprodávanější značkou kompaktů v Japonsku, překonal i Canon

31.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Kodak nejprodávanější značkou kompaktů v Japonsku, překonal i Canon
Sociální sítě v čele s TikTokem jsou poslední dobou příčinou zvýšeného zájmu o digitální kompakty. Tiktokeři je prezentují jako zajímavé retro hračky, což zvyšuje zájem od nejlevnějších modelů až po high-endový Fujifilm X100 VI.
V poslední době jsme tu měli několik článků o tom, jak se zvyšuje zájem o digitální kompakty. Ten ale není úplně způsoben přirozeným zájmem o kompakty na úkor telefonů. Zdrojem tohoto jsou různí youtubeři a především tiktokeři, kteří v posledních letech stále častěji zkouší staré i nové digitální kompakty. Jejich videa si často vyzobnou jednu vlastnost, aniž by tomu příliš rozuměli, a pak to propagují jako obrovskou výhodu vůči telefonům. Např. v případě řady Fujifilm X100 to jsou filmové simulace, které uchvátili nejednoho sledujícího, který si pak běžel honem koupit některý z fotoaparátů této řady, aby byl "in". Tyto fotoaparáty jsou tak dlouho vyprodány a zvýšený zájem je i o Ricoh GR, Sony Cyber-shot řady RX100 a poslední zprávy z Japonska ukazují ještě jeden zajímavý trend. Nejprodávanější značkou kompaktů je zde totiž Kodak.
 
Kodak má velké jméno v oblasti kinofilmové fotografie, je tedy dost retro, což je jedno z lákadel. Druhým lákadlem je také cena. Tyto kompakty stojí zlomek toho, co výše zmíněné. Ne každému se chce dávat desetitisíce korun (případně ekvivalent v jiných měnách) za kompakt, a tak lidé tíhnou také k levným Kodakům. Zatímco v roce 2021 se tyto kompakty potácely okolo 5% tržního podílu, nyní jsou na 22,5 %, čímž překonaly dokonce Canon s jeho PowerShoty, ten je na 20,2 %. Třetí příčka přísluší Sony s 16,5 %. Tvrdí to alespoň data od BCN+R.
 
Nejprodávanějším modelem je Kodak FZ55, což je kompakt s 1/2,3" snímačem CMOS s rozlišením 16 MPx. Jeho objektiv má 5× optický zoom v rozsahu 28-140mm se světelností F3,9-6,3, zaostřovat může v makro režimu od 5 cm. Maximem je Full HD video při 30 fps, má archaický 2,7" displej s rozlišením 230 tisíc bodů (320×240 pixelů) a váží 106 gramů bez Li-Ion baterie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.