Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakty Ricoh GR III HDF jsou tak populární, že je výrobce prodává pomocí loterie

23.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Kompakty Ricoh GR III HDF jsou tak populární, že je výrobce prodává pomocí loterie
I když je všeobecně o kompakty malý zájem, ty profesionálnější jsou stále hodně oblíbené. Ricoh např. představil model GR III HDF, který je tak populární, že se prodává pomocí loterie. Své místo v pořadníku si musíte vyhrát.
Společnost Ricoh má už od roku 2019 v nabídce kompaktní APS-C fotoaparát GR III s 24MPx snímačem a objektivem, který dává po přepočtu 28mm ohniskovou vzdálenost. Navzdory všeobecnému útlumu v kompaktech, který se začal výrazně projevovat už od roku 2011, patří spolu s Fujifilm X100 k velmi populárním fotoaparátům a od doby svého vzniku se objevily např. verze GR IIIx se 40mm objektivem po přepočtu, GR III Diary Edition nebo GR III HDF a GR IIIx HDF, které mají High Diffusion Filter. Tento filtr, který je použit místo tradičního ND filtru, způsobují jemnější kresbu světel a jakousi mlhu kolem nich, aniž by se to dotklo klasické kresby v jiných částech obrazu. O všechny tyto modely je vysoký zájem a Ricoh je nestačí dodávat.
 
Výsledkem je, že společnost přestala přijímat další objednávky na všechny fotoaparáty řady GR III. Problém je ale i s uspokojením těch podaných. Firma se tak u některých verzí uchýlila k netradičnímu způsobu prodeje. Dodávku fotoaparátu si totiž musíte vyhrát v loterii. To se týká modelů HDF, kde je nutné se přihlásit do soutěže a doufat, že budete mezi vylosovanými, kteří dostanou fotoaparát přednostně před ostatními. Pochopitelně nevyhráváte fotoaparát jako takový, ten pořád musíte zaplatit, vyhráváte přednostní dodání zaplaceného fotoaparátu.
 
U nás v ČR je ještě dostupný jediný kus GR III HDF. Např. v Japonsku přihlášky do loterie začnou 24. května ve 20:00, skončí pak 27. května ve 23:59. Vítězové budou vyhlášeni 30. května a produkty budou rozesílány mezi 4. a 6. červnem. Navíc je zde limit jedné přihlášky na osobu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.