Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1200D: vylepšený základ

16.12.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes jsme si vzali do testu základní model digitálních zrcadlovek od Canonu. Je jím model EOS 1200D s 18MPx APS-C snímačem. K němu jsme dostali základní setový objektiv EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III, tedy model bez stabilizace.
Digitální zrcadlovka Canon EOS 1200D je základem nabídky tohoto výrobce a hodně se snaží útočit velmi nízkou cenou, která je znatelně nižší než u jeho největšího soupeře v podání Nikonu D3300. Proti předchůdci EOS 1100D byla nová verze znatelně vylepšená a musím říci, že se mi s fotoaparátem opravdu docela dobře fotilo. Konečně má normální grip, držení je bez větších potíží. Zůstala tradiční ergonomie zrcadlovek Canon, tedy velmi rychlé, jednoduché a intuitivní ovládání ideální pro začátečníky a laické uživatele. Fotoaparát rychle ostří (ale hodně hlučně), má krátké prodlevy, zde nejsou žádné problémy. Jen je nutné počítat s opravdu velmi malým RAW bufferem a patrně nejpomalejším sekvenčním snímáním na trhu ve své kategorii.

Fotoaparát využívá služeb známého 18MPx APS-C senzoru, který známe už ze starších zrcadlovek Canon. Přináší tak do low-endu mnohem vyšší rozlišení než předchůdce. Na dnešní poměry ale nepřesvědčí ani dynamickým rozsahem, ani úrovní šumu. V obou parametrech patří k podprůměrným APS-C senzorům. Rovněž mi přijde, že odšumování je trochu silnější, než by bylo vhodné. I když fotoaparát umí potlačovat některé optické vady pomocí vložených profilů, chromatická aberace např. zůstává s 18-55mm III objektivem docela výrazným problémem podobně jako občasné odlesky.


Canon EOS 1200D hodnocení


Proti předchůdci se trochu zlepšil i displej a EOS 1200D umí natáčet i Full HD video. Je ale nevhodná pro takové to "domácí automatické" natáčení, protože autofokus je pomalý, se setovým objektivem hlučný a je jen na vyžádání (pouze při namáčknutí spouště). Pokud vás ale naopak zajímá kreativnější natáčení, pak s manuálním ostřením a možností manuálně nastavit alespoň clonu a čas dostanete docela dobrý přístroj i na točení zajímavého videa. Jen si kupte velkou zásobu SD karet, neboť video má dvakrát větší datový tok, než je zvykem.

Ostřící systém je za dobrého světla solidní, rychlý, automatika výběru AF bodů mě docela potěšila. Má však horší citlivost za špatného světla. Možnosti nastavení expozice jsou dostatečné, automatika pracuje dost dobře do doby, než se objeví slunce v záběru. Pak je konec a musíte sáhnout po korekci expozice, a to občas i velmi výrazné (až ke dvěma EV). Potěšila mě solidní výdrž na baterie, která značně přesáhla údaje výrobce.

Jak bych tedy zhodnotil Canon EOS 1200D? Za opravdu hodně nízkou cenu (ve srovnání s DSLR konkurencí) nelze pochopitelně čekat zázraky. Dostanete slušnou ergonomii, ale také omezené množství funkcí a dnes už podprůměrné obrazové výsledky (ať už vinou senzoru nebo objektivu). Každopádně proti předchozímu modelu jde o výrazný krok vpřed a focení s EOS 1200D mě navzdory low-endovým specifikacím překvapivě bavilo. Jen je otázkou, zda za stejnou cenu nezavítat do CSC kategorie, byť bez hledáčku.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Začátečníky, kteří chtějí proniknout do světa DSLR


Plusy


+ Nízká cena
+ Solidní ergonomie, jednoduché, rychlé a intuitivní ovládání

+ Solidní výdrž na baterie


Minusy


- Starší senzor (více šumu, nízký dynamický rozsah)
- Silnější odšumování
- Nevyhovující autofokus pro video
- Malý RAW buffer

 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 1200D děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH (včetně objektivu 18-55mm III)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte zrcadlovku Canon EOS 1200D?
V anketě šlo hlasovat od 16.12.2014 do 20.12.2015. Počet hlasujících: 16
Výborná6 %
Průměrná31 %
Špatná63 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.