Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P7000: lepší než jsme čekali

28.3.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do redakce se nám dostal i profi kompakt Nikon Coolpix P7000. Nabídne 10MPx CCD čip s velkou 1/1,7" úhlopříčkou a objektiv NIKKOR se 7,1× optickým zoomem, čímž překonává veškerou svou konkurenci. Jak si povede v našem testu?
Kompaktem Nikon Coolpix P7000 se značka Nikon vrátila mezi přední výrobce profi kompaktů. Zatímco modelu P6000 to z nejrůznějších důvodů nevyšlo, na P7000 si dal Nikon opravdu záležet a výsledek je skutečně velmi dobrý. Jeho největším rivalem je Canon PowerShot G12 a tomu konkuruje více než zdatně. Předně potěší o trochu menšími rozměry i hmotností, a tak je více kapesním fotoaparátem než zmíněný Canon. Při tom všem nabídne 7,1× optický zoom s velmi podobným průběhem světelnosti (oba mají světelnost zhruba stejnou, jen Nikon má navíc dalších 60mm ohnisek k dobru).

Objektiv bych se nebál označit za téměř dokonalý. Krásně ostře kreslí, a to až do rohů na jakoukoli clonu. Chromatická aberace v podstatě rovněž není žádný problém. Vinětace se objeví jen na nejširších ohniscích při odcloněném objektivu. Makro je slušné (včetně telemakra), manuální ostření se ovládá docela dobře. Stinnou stránkou objektivu jsou občasné odlesky, ale i ty se dají někdy "uklidit". Zkreslení je znatelné, ale dá se softwarově odstranit přímo ve fotoaparátu, aniž by nějak znatelně utrpěla rychlost (0,1 sekundy navíc v podstatě nepoznáte).

Jedinou vážnou chybou tohoto kompaktu je ostření. Za dobrého světla je rychlost dobrá, za horšího se ale dost prodlužuje. Hlavním problémem je však úspěšnost, i za dne fotoaparát neostří dvakrát ochotně. Řešením je použít co největší ostřící bod, případně solidní vícebodové ostření (to se už většinou najde hrana, na které se alespoň jeden z devíti ostřících bodů chytí). Pak jde ostření označit jako přijatelné. Pokud Nikon vydá další firmware, měl by zapracovat právě na tomhle. Když už jsme u toho firmwaru, pokud náhodou dostanete P7000 s firmwarem 1.0, upgradujte na verzi 1.1. Se starším firmwarem je fotoaparát nestabilní, s novou verzí jsem nezaznamenal žádný problém a fotoaparát šlapal jako hodinky.




Ocenění TREFA získává Nikon Coolpix P7000 za vynikající obrazové výsledky
a vysoce nadprůměrné možnosti nastavení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Výhodou je optický hledáček, byť má malé pokrytí. LCD displej sice není výklopný jako u Canonu, ale má vyšší rozlišení, ostřejší obraz a velmi slušné pozorovací úhly. Docela dobré výkony podává i za silného světla. Množství ovládacích prvků je doslova šílené (v dobrém slova smyslu), některé z nich můžete nastavit (Fn, Av/Tv nebo např. možnost tvorby vlastního menu).

Možnosti bracketingu jsou velmi bohaté (u toho expozičního můžete např. volit, zda se bude upravovat čas nebo citlivost,...), totéž platí o blesku, vyvážení bílé, najdete zde intervalové snímání a mnoho dalšího. Touto výbavou se řadí tak na úroveň zrcadlovek střední třídy! Nechybí možnost používat přídavné filtry přes redukci. Jen škoda, že nový systém EXPEED C2 je poněkud letargický a celý fotoaparát na zmáčknutí tlačítek reaguje v docela ležérním tempu.

Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, fotoaparát nově podporuje 1/4000 sekundy i celou minutu. Vedle irisové clony je zde i 3EV ND filtr. Rozsah citlivostí v plném rozlišení končí na ISO 6400 a automatice můžete nastavit max. ISO, které může navolit. Videosekvence nabízí sice optickou stabilizaci i zoom, přicloňování je ale trošku skokové, video jakoby bliká. Není to tedy špatné, ale mohlo to být lepší. Výdrž na baterie je skvělá, pokud blesk moc nepoužíváte, dostanete se téměř na 500 fotografií. Active D-Lighting funguje opravdu velmi dobře, stahuje expozici v jasech a přiměřeně tomu prosvětluje stíny bez enormního nárůstu šumu.

Konečně se dostáváme k obrazové kvalitě fotografií. Neváhám prohlásit, že tento 1/1,7" CCD čip má natolik kvalitní zpracování obrazu, že se může srovnávat i s low-endovými zrcadlovkami tak tři roky zpátky, a to i na středních citlivostech. Co se týče šumu, do ISO 200 v podstatě neexistuje, ISO 400 stále stačí na snímky s požadavkem vysoké kvality (odšumování lze už trochu pozorovat), ISO 800 a s jistými výhradami dokonce i ISO 1600 se dá použít pro běžné snímky. Výše je to už samozřejmě podstatně horší, ale Noční režim s rozlišením 3 megapixelů dokáže pořídit i na ISO 3200 použitelné obrázky. Když se k tomu přidá vysoce kvalitní objektiv, proti starým zrcadlovkám má už snad jen nevýhodu ve větší hloubce ostrosti.

Nikon Coolpix P7000 sice není dokonalý fotoaparát (s ostření má trochu problém a rychlost by také snesla zlepšení), ale označení TREFA mu dávám zaslouženě. Nikonu se tento fotoaparát opravdu povedl a neváhám říci, že i přes pár nedostatků mám silné nutkání si jej běžet koupit (a to jsem na rychlost a ostření právě dost háklivý).

Mnozí budou P7000 považovat za nesmysl, protože nemá světelný objektiv jako mnoho jiných a stojí jako zrcadlovka. Já bych toto paradoxně jako problém neviděl, spíše Nikonu děkuji za to, že na trh přinesl alternativu většího velmi univerzálního zoomu na velkém čipu, byť za cenu horší světelnosti. Světelných kompaktů je tu už docela dost. Naopak na trhu chyběl přístroj, který by vysokou kvalitu obrazu v kompaktním balení nabízel i s větším zoomem.


Vynikající kvalita obrazu
Nespolehlivé ostření (pomalé za horšího světla)
Téměř dokonalý objektiv (dobrá kresba, absence aberace, dobré makro,...)
Poněkud pomalejší odezvy
Nekonečná nabídka funkcí a nastavení (bracketing, intervalové snímání,...)
Občasné odlesky objektivu
Slušný rozsah zoomu
Ikona Odkaz na databázi
Nadprůměrný LCD displej
Ikona Odkaz na databázi
Zabudovaný ND filtr
Ikona Odkaz na databázi
Nadprůměrná výdrž na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Funkční Active D-Lighting
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 12 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix P7000 děkujeme Nikonu.

Fotoaparát Nikon Coolpix P7000 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.