Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G6: vyšší třída

26.8.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Řada Panasonic Lumix G se s nejnovějším modelem Lumix G6 postavila technicky o něco výše a nápadně se přibližuje vlajkové lodi Lumix GH3. Jak si tento fotoaparát s 16MPx Live MOS snímačem a výklopným dotykovým displejem povede?
Panasonic se svým novým Lumixem G6 posunul laťku géčkové třídy svých Micro Four Thirds fotoaparátů opět o mnoho dál. Svými funkcemi se až nebezpečně přibližuje mnohem dražšímu modelu GH3. Najdete tu např. progresivní Full HD videozáznam, možnost použití externího mikrofonu, spoustu kreativních možností jako time lapse, stop animation a mnoho dalšího. Tělo získalo o něco lepší ergonomii a dle mého subjektivního názoru i hezčí, robustnější design. Na pohled působí tužším dojmem, v praxi bych ale ocenil o něco menší plastovost. Vše se ovládá pohodlně, rychle, pro mnoho věcí existuje mnoho způsobů, jak to provést. Někdo tak může používat tlačítka, někdo velmi dobře zpracované ovládání přes displej, ten může používat jedno quick menu, druhý zas ovládání pomocí stavového displeje. Každý si vybere.

Elektronický hledáček je velmi dobrý a proti minulým modelům se dá označit i za velký. Přestože má udávané zvětšení stejné jako např. G3 a o trochu větší než GH3, pocitově mi přišel o něco větší a pracovalo se mi s ním opravdu velmi hezky. Najdete tu celkem 7 funkčních tlačítek, kterým můžete upravit jejich funkčnost, dva z toho jsou na displeji. Fotoaparát je svižný, rychle fotí, ostří, odezvy jsou okamžité. Sekvenční snímání sice nedosahovalo slibovaných údajů, ale i přesto je dostatečně rychlé.


Panasonic Lumix G6 Trefa
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix G6
za vynikající možnosti ovládání, svižnost a množství funkcí. Logo ocenění je ke stažení zde


Možnosti nastavení jsou téměř nekonečné, a to ať vezmeme autofokus nebo ostření obecně (chválím např. možnost zapnout focus peaking u manuálního ostření), expozici a další. Vždyť tu např. najdete bracketing až na 7 snímků. Videosekvence jsou velmi kvalitní, máte tu progresivní Full HD video (jak AVCHD, tak i MP4), solidní autofokus i řízení expozice. Problémem tu byl akorát objektiv, 14-42mm seťák opravdu nemá rád pomalé zoomování. Nenajdete tu zpomalené videosekvence, kterými byl vybaven Lumix GH3. Zajímavostí je podpora externích bezdrátových blesků, naopak nepotěší synchronizační čas 1/160 sekundy.

Co mohu hodně chválit, je bezdrátové připojení Wi-Fi. Ačkoli se mi ani u tohoto Panasonicu nepodařilo propojit fotoaparát a počítač, se smartphonem funguje G6 výborně a dálkové snímání se skutečně dá používat i pro náročnou práci (podporuje nastavení důležitých parametrů, ostřících bodů i expozice). Naopak mě nepotěšila výdrž na baterie, která je i při nevyužívání Wi-Fi na svou kategorii opravdu hodně nízká a bez náhradní baterie či baterií se neobejdete.

4/3" Live MOS snímač už známe ze starších modelů. Můžeme říci, že zde má vlajková loď Lumix GH3 výhodu, protože její snímač je přeci jen v několika ohledech lepší než tento. Snímač fotoaparátu Lumix G6 má vcelku přijatelný šum, do ISO 400 jsou JPEGy naprosto v pohodě, ISO 800 je použitelné a při focení v RAWu se dá bez větších potíží pro rozumně kvalitní snímky použít i ISO 1600, nouzově pak i ISO 3200. Výše už určitě ne. Dynamický rozsah čipu je však disciplína, která G6 poněkud diskvalifikuje. V tomto ohledu snímač není moc dobrý, zejména světla mu dělají problémy a rezerva v nich je malá. Pokud už se podaří zachránit přepaly, většinou to ale odnesou stíny a někdy vyvážit správně záchranu přepalů a kresbu ze stínů není právě jednoduché.

K dispozici je hardwarové HDR, v testované verzi firmwaru ale neumí zarovnání jednotlivých expozic, takže bez stativu se neobejdete. Pokud jde o jasy, tak s nimi pracuje naopak velmi dobře. Menší výtky mám k systému vyvažování barev a zejména pro Panasonic typicky zvláštní podání zelené barvy, které táhne do žlutých odstínů, jimž navíc zvyšuje saturaci barev. Naopak musím pochválit o něco citlivější odšumování, než na jaké jsme u Micro Four Thirds fotoaparátů Panasonicu zvyklí. Už není třeba hnát odšumování do nejhlubšího minusu, aby byly snímky použitelné, nyní je možné nechat i výchozí nastavení. Stíny se tolik nepatlají a je v nich vcelku přijatelná kresba.

Musím se přiznat, že o udělení ocenění TREFA jsem tu hodně dlouho přemýšlel. Fotoaparát je funkcemi hodně blízko vlajkové lodi GH3, a to za podstatně nižší cenu. Poměr ceny a výkonu má tedy velmi dobrý. Na druhou stranu výprodejová G5 je dnes za natolik nízké částky, že najednou G6 vypadá být poněkud drahým fotoaparátem. Přiznávám, že trochu lepší čip by fotoaparátu neuškodil, ale ve výsledku je Lumix G6 za dané peníze jeden z nejlepších hledáčkových CSC fotoaparátů, které jsem testoval.

Je tu jen jeden problém, proč mě focení s G6 moc nebavilo a chybělo mi "fotografické nadšení". Tím je setový 14-42mm objektiv. Opticky je rozhodně slušný, ale jako většina seťáků konkurence, i tento je hodně nezábavný. Pokud nevyžadujete zoom, doporučuji zauvažovat třeba nad 20mm F1,7 pancakem od Panasonicu nebo nad 45mm F1,8 od Olympusu. S těmi bude G6 doslova zářit.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Focení se staršími manuálními objektivy (bohatá nabídka redukcí 3. stran, focus peaking)
2) Natáčení kvalitních Full HD videosekvencí (1080p50)
3) Focení HDR snímků (bracketing až se 7 expozicemi), time lapse, stop animation
4) Focení s bezdrátovými blesky (pozor na synchronizační čas 1/160 sekundy)
5) Snímání pomocí dálkové spouště (smartphone)
 
 

Plusy


+ Kvalitní Full HD video (1080p50 AVCHD i MP4)
+ Bohaté nabídky režimů 
(7snímkový bracketing, time lapse, stop animation)
+ Solidní rychlost přístroje
+ Podpora bezdrátových blesků
+ Funkční bezdrátové Wi-Fi připojení 
(dálkové ovládání)
+ Možnosti konfigurace ostření, focus peaking
+ Nekonečné možnosti konfigurace ovládání 
(7 funkčních tlačítek)
+ Dotykový a polohovatelný LCD displej
+ Solidní elektronický OLED hledáček

 

Minusy


- Slabý dynamický rozsah ve světlech
- Slabá výdrž na baterie
- Zvláštní podání zelené 
(do žluté, silná saturace)
- Synchronizační čas blesku 1/160 sekundy
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix G6 děkujeme Panasonicu.
Fotoaparát Panasonic Lumix G6 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 18 000 Kč (s objektivem 14-42mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Panasonic Lumix G6?
V anketě šlo hlasovat od 26.8.2013 do 26.8.2014. Počet hlasujících: 12
Výborný33 %
Průměrný67 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.