Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX3000: levně se stylem

16.9.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším fotoaparátem, který podstoupil náš náročný test, je CSC přístroj Samsung NX3000. Jde o bezhledáčkový fotoaparát s 20MPx APS-C senzorem. Do recenze jsme vzali nový power zoom objektiv 16-50mm OIS.
Dnes jsme otestovali Samsung NX3000, který je základním APS-C modelem tohoto výrobce. Přináší stylový design a velmi příznivou cenu. Novinkou je i 16-50mm powerzoom objektiv, který u této řady nahrazuje starší, nicméně opticky vynikající 20-50mm objektiv. Jak si tedy nový Samsung NX3000 vedl? Nebylo to vůbec špatné, ale mohlo to být lepší. Na některých prvcích je dobře vidět, že Samsung chtěl odlišit NX3000 od vyššího modelu NX300. Absence hybridního ostření by moc nevadila, o něco nižší rozlišení displeje výklopného o 180° také ne. Nezvykle mi tu ale chybělo dotykové ovládání, ono ťukání Wi-Fi hesla pomocí šipek je dost nepohodlné a člověk si na to z vyšších modelů trochu zvyknul.

Moc jsem nepochopil ořezání Wi-Fi funkcí, neboť cílovou skupinou tohoto fotoaparátu jsou právě ti, kteří chtějí Wi-Fi funkce. Na upload snímků na sociální sítě tak použijete propojení se smartphonem, ale neuděláte to přímo z fotoaparátu. Jiné Wi-Fi funkce ale pracují hezky. Nepříjemnou obětí marketingu se stal focus peaking, který tu své místo nenašel.

Zpracování je slušné, přestože fotoaparát působí podezřele lehkým dojmem. Ovládání sice naráží na nepříliš velké množství tlačítek, ale minimálně expoziční nastavení se krásně dají vyřešit přes šipku směrem dolů, aniž byste museli do nejrůznějších menu nabídek. Zamrzí slabší rychlost procesoru, kdy do doby, než se uloží snímek, není možné nejen vejít do menu (což neumí žádné NX), ale ani upravit např. clonu (což už vyšší modely NX umí). Chválím velmi rychlé ostření, méně už spíše průměrnou automatiku výběru AF bodů a trochu nižší úspěšnost za slabšího světla. U videosekvencí se fotoaparát moc nechce ostřit směrem dopředu (na pozadí se chytne rád a rychle).


Samsung NX3000 hodnocení


Oceňuje velmi bohaté možnosti nastavení expozice zejména co se týče ISO citlivosti a její automatiky. Té lze nastavit hraniční čas nejen manuálně, ale také jako vazbu na ohniskovou vzdálenost objektivu a dokonce striktnost tohoto pravidla (pravidlo převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti). V manuálním režimu najdete i Auto ISO, paráda. Pokud jde o videosekvence, pak fotoaparát patří jen k průměru. Kvalita obrazu je dostatečná, autofokus spíše slabší (občas se mu nechce), možnosti nastavení expozice zahrnují čas a clonu, a to výhradně před začátkem natáčení videa. Výdrž baterie při natáčení videa až tak moc nepřesvědčí, u fotografií ale určitě není špatná.

Kvalita obrazu je solidní. Snímač sice není nejnovější, ale nový 16-50mm objektiv dokáže slušně kreslit a zpracování obrazu je lepší než u starších modelů. Do ISO 800 v podstatě nejsou vážnější problémy, horní hranicí pro kvalitní snímky je ISO 1600 a pro běžné potřeby se dá použít i ISO 3200. Co je však dost velký průšvih, je odšumování v RAWu. Na RAWy se prostě a jednoduše šahat nesmí! Od toho jsou to RAWy. Cílová skupina asi ve většině případů do RAWu fotit nebude, ale tohle se prostě nesmí stávat. RAW musí být RAW, žádné odšumování. Snad to spraví nový firmware.

Automatika pracuje solidně, tradičně však u světelných objektivů volí moc nízké clony. S pevným světelným objektivem bude na krajinu používat zbytečně nízké clony a je dobré to vzít do vlastních rukou. Funkce Inteligentní rozsah+ v protisvětle pracuje o něco lépe než v nedávno testovaném modelu NX30, kde tato funkce dělala dost divné věci. I HDR je dobře použitelné. Zajímavostí je fialový odlesk nového objektivu v určitém úhlu naklopení ke slunci. Pokud jde o setový 16-50mm objektiv, je podstatně univerzálnější než původní 20-50mm verze, lépe zpracovaný, má stabilizaci a power zoom. Oproti původnímu modelu je sice opticky o něco slabší, stále však nadprůměrný.

Samsung NX3000 tedy není úplně dokonalý, ale rozhodně potěší vynikajícím poměrem ceny a výkonu. I když jde o novinku, už dnes je velmi levný. Vždyť za 14 tisíc korun (září 2014) dostanete APS-C fotoaparát, nový setový širokoúhlý power zoom objektiv 16-50mm, k tomu zdarma solidní telezoom objektiv 50-200mm F4-5,6 (v ceně 4 tisíc) a dokonce ještě Adobe Lightroom 5 (v ceně 3,5 tisíce). Jeho koupi tak lze v zásadě doporučit a vymluvil bych jej snad jen tomu, kdo chce fotit za špatného světla při vysokých ISO citlivostech (odšuměné RAWy neumožní z obrazu vytřískat tolik, kolik by se dalo).


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Běžné focení, jak pro širokoúhlé snímky (16-50mm objektiv), tak i pro snímky na větší vzdálenost (50-200mm objektiv)
2) Dálkové snímání přes Wi-Fi
3) Ty, kteří chtějí mít solidní fotoaparát v poměrně malém a lehkém balení
4) Focení selfie snímků


Plusy


+ Velmi dobrý poměr ceny a výkonu
+ Bohaté možnosti nastavení a konfigurace expozice

+ Bezdrátové připojení Wi-Fi
+ Rychlé ostření za dobrého světla (s 16-50mm objektivem)
+ Selfie displej
+ Hezký retro design

 

Minusy


- Odšumované RAWy
- Slabý procesor (delší prodlevy a odezvy)

- Slabší AF u videa
- Malý buffer

 
Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NX3000 děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 14 000 Kč s DPH (včetně objektivu 16-50mm a 50-200mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Samsung NX3000?
V anketě šlo hlasovat od 16.9.2014 do 15.9.2015. Počet hlasujících: 4
Výborný0 %
Průměrný75 %
Špatný25 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.