Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 16-50mm F2.0-2.8 S ED OIS

18.8.2014, Milan Šurkala, recenze
Do dnešního testu jsme si vzali velmi zajímavý 16-50mm objektiv pro CSC Samsungu. Ten potěší především světelností, která začíná na vynikající hodnotě F2,0 a končí na stále výborné hodnotě F2,8. Jaký bude?
Samsung přišel na trh s vysoce světelným zoomovacím objektivem 16-50mm F2.0-F2.8 S ED OIS. Ten je u CSC objektivů s tímto ohniskovým rozsahem tím nejsvětelnějším mezi konkurencí, potěší mimo jiné i odolnou konstrukcí, které nevadí např. déšť nebo prach. I zpracování je výborné. Na druhou stranu musíte počítat s překvapivě velkými rozměry i hmotností a neumím si představit používat tento objektiv pohodlně na něčem jiném než NX20 nebo NX30 s větším gripem. Už na NX11 s malým gripem dost převažuje. Ostření je hodně rychlé, zde není objektivu co vytýkat, nepočítejte však s možností fotit makro, na to objektivy této kategorie nejsou stavěné.




Ocenění TREFA získává Samsung 16-50mm f/2.0-2.8 S ED OIS
za výbornou světelnost a solidní optické výkony. Logo ocenění je ke stažení zde


Objektiv potěší velmi pěkným bokehem, zejména uvážíme-li to, že jde o zoomovací objektiv. Optická stabilizace má přiměřený účinek, nicméně na širších ohniskových vzdálenostech je spíše kontraproduktivní a doporučil bych ji vypnout. Sférické zkreslení na nejširší ohniskové vzdálenosti by určitě mohlo být nižší. Na druhou stranu není velký problém s vinětací, ta je akceptovatelná. Kresba je velmi pěkná a ostrá zejména u středních ohniskových vzdáleností, rohy nejsou špatné, u obou ohniskových extrémů je třeba trochu clonit a pak nabídne celoplošně velmi pěknou ostrost. U nejširší ohniskové vzdálenosti vás může trochu překvapit chromatická aberace. V protisvětle nemá objektiv výraznější problém.

Tento objektiv vás potěší velmi dobrou světelností i slušnými optickými výsledky, které ale nejsou dokonalé a např. na nejširší ohniskové vzdálenosti se občas objevuje chromatická aberace a najdete tu i sférické zkreslení. Při ceně přes 30 tisíc korun rozhodně nejde o levné sklo, ale konkurenční F2,8 objektivy např. pro systém Micro Four Thirds stojí podobně a nemají takovou světelnost na začátku. Jen škoda, že Samsung u tohoto objektivu nenastavil tak agresivní cenovou politiku jako např. u 85mm F1,4 objektivu.

Stejně jako u fotoaparátu NX30, i zde jsem dlouho uvažoval, zda udělit nebo neudělit naše ocenění TREFA. I přes poněkud slabší výsledky na široké ohniskové vzdálenosti na nízkých clonách a ne zrovna nízkou cenu si ale tento objektiv dle mého názoru ocenění TREFA zaslouží. Sice těsně, ale zaslouží. Samsung opět potvrdil, že i když dnes zrovna nekraluje v oblasti fotoaparátů, v objektivech patří k naprosté špičce a téměř nemá nepovedený objektiv.


Objektiv je vhodný pro:


1, Širokoúhlé snímky i za horšího světla (dobré je ale provést korekci zkreslení)
2, Portréty a snímky, kde je potřeba pěkného bokehu
3, Focení za špatného počasí díky voděodolnosti


Plusy


+ Výborná světelnost
+ Odolná konstrukce
+ Hezký bokeh

+ Rychlé a tiché ostření
+ Slušná kresba (zejména na středních ohniskových vzdálenostech)

 

Minusy


- Slabší výkony u 16mm ohniska (chromatická aberace, sférické zkreslení, slabší stabilizace)
- Vyšší cena

 
Za zapůjčení objektivu Samsung 16-50mm F2.0-2.8 S ED OIS děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 33 000 Kč s DPH


Jak hodnotíte Samsung 16-50mm F2,0-2,8 OIS?
V anketě šlo hlasovat od 18.8.2014 do 18.8.2015. Počet hlasujících: 11
Výborný82 %
Průměrný18 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.