Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

DSLR vs kompakt: Canon EOS 1200D s 18-55mm, Sony RX100

12.3.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Máme zde další zajímavý srovnávací test. Postavíme proti sobě low-endovou zrcadlovku a profi kompakt za zhruba 10-11 tisíc Kč. Půjde o Canon EOS 1200D s 18-55mm objektivem a proti němu velmi oblíbený Sony Cyber-shot RX100.
Naše náročné srovnávání je u konce. Vzali jsme do testu dva fotoaparáty s přibližnou cenou okolo 10 až 11 tisíc korun včetně daně (cena kompaktu Sony RX100 se v posledních týdnech trochu zvyšuje). Zástupcem profi kompaktů byl Sony Cyber-shot RX100 s 1" 20MPx senzorem a 28-100mm F1,8-4,9 objektivem s optickou stabilizací. Za podobnou cenu ve třídě zrcadlovek seženete Canon EOS 1200D s 18MPx APS-C senzorem a nestabilizovaným objektivem Canon EF-S 18-55mm F3,5-5,6 III. Náš test odpověděl na otázky, v čem je které řešení lepší a které horší.

Pokud jde o rozměry, je jednoznačným králem kompakt od Sony. Jeho hmotnost je třetinová, rozměry jsou pak úplně o něčem jiném. Na zrcadlovku budete potřebovat brašnu, Sony RX100 se vleze i do kapsy u kalhot. S tím souvisí ale také ergonomie ovládání, které je pro změnu u zrcadlovky na mnohem lepší úrovni. Lépe se drží díky většímu gripu, snáze se ovládá a je především mnohem rychlejší. Nejde o ostření, to je na dost slušné úrovni i u kompaktu, ale např. o čas náběhu, prodlevy mezi snímky nebo zoomování.

Sony ale naopak vítězí přítomností HDR režimu a mnohem rychlejšího 10fps sekvenčního snímání (Canon pouze 3 fps), má multiexpozici pro snížení šumu a lepší displej. Naopak zrcadlovka umožňuje použít filtry, má hledáček, větší rozsah expozičních časů a clon, můžete použít i externí blesk (Sony toto umí u mnohem dražšího RX100 II).

Kompakt vítězí světelností objektivu. Ta se v celém ohniskovém rozsahu liší o 2/3 až 1 EV a na nejširší ohniskové vzdálenosti se dostává dokonce na téměř 2 EV k dobru! To se odráží i v hloubce ostrosti (HO). Na nejširší ohniskové vzdálenosti má kompakt Sony RX100 navzdory mnohem menšímu senzoru dokonce o něco lepší (menší) hloubku ostrosti než zrcadlovka, nicméně od nějakých přepočtených 32 milimetrů je už jeho clonový otvor většinou o zhruba 20 % menší. Pozadí tedy oboje maže podobně špatně s tím, že kompakt ještě o trochu hůře.





Spolu se světelností a hloubkou ostrosti ale souvisí i míra šumu. Díky tomu, že kompakt Sony Cyber-shot má lepší světelnost, může si dovolit méně clonit (a to při zachování HO) a díky tomu také volit o 1 EV nižší citlivosti. A jak ukázaly naše testy, u většiny citlivostí je mezi senzory právě 1EV rozdíl ve výkonu. Takže ve výsledku platí, že oba fotoaparáty nabídnou plus minus totožnou kvalitu obrazu. Sony může jít s clonou o jedno EV dolů díky lepší světelnosti, navolit o 1 EV nižší citlivost, tím smazat nevýhodu o 1 EV více šumícího senzoru a dosáhnout stejné hloubky ostrosti. Samozřejmě je pravda to, že při dostatku světla a nejnižších citlivostech, kde Sony už nemá kam ubírat ISO, je na tom zrcadlovka Canon se šumem lépe (ISO 100 u DSLR versus ISO 125 u kompaktu dává asi 1,3EV náskok zrcadlovce).

Mnoho lidí bude tvrdit, že malý objektiv na čipu s vysokou pixelovou hustotou nebude schopen ukreslit takové detaily jako zrcadlovka s mnohem větším objektivem. Tato dvojice ukazuje, že to v tomto případě vůbec není pravda a při testech kresby byla středová část stejně tak detailní na zrcadlovce Canon s 18-55mm objektivem jako na kompaktu Sony RX100. V otázce kresby jsou obě řešení naprosto srovnatelná a velký APS-C čip tu se setovým objektivem nenabídne vůbec nic navíc.

Zajímavostí je to, že ačkoli Canon má nabídnout ohniskový rozsah 29-88mm po přepočtu a Sony 28-100mm, má Canon trošičku širší úhel záběru. Maximální zoom je už ale plně v režii Sony, tam opravdu nabídne větší přiblížení (rozuměj užší úhel záběru). Pokud jde o makro, zde je naprosto jasným vítězem Canon. Sony RX100 má makro opravdu velmi mizerné (nic moc na nejširším úhlu záběru a úplně k ničemu na max. zoomu). Naproti tomu setový objektiv Canonu nabídne docela pěkné zvětšení pro méně náročné makro a díky závitu pro filtry lze snadno (a velmi levně) schopnosti makra ještě o něco zlepšit pomocí makro předsádek.





Co by člověk nečekal, jsou výsledky testů dynamického rozsahu. Opět koluje zatvrzelý názor, že velké pixely mají zákonitě lepší dynamický rozsah a kompakt se nikdy nemůže rovnat zrcadlovce, neboť navíc bude ještě hodně šumět. Ano, velký pixel má sice předpoklad pro větší dynamický rozsah, ale hodně záleží i na dalších technologiích a to je právě oblast, kde má Canon problém.

Při testu, kdy byly vyfoceny snímky s podobným jasem, se ukázalo, že zrcadlovka Canon EOS 1200D sice většinou má trochu větší rezervu v jasech (cca 0,0-0,3 EV), ale je výrazně slabší ve stínech. I když na některých snímcích byly výsledky podobné s mírným vítězstvím na straně Sony, některé testy ukázaly rozdíl zhruba 1,5 EV dynamického rozsahu ve stínech ve prospěch kompaktu! Ve výsledku lze tedy říci, že je tu rozdíl něco okolo 1 EV (u některých snímků ještě více, u některých zase méně). Ostatně i automatika se tomuto uzpůsobuje a u Sony fotí tmavší snímky než Canon, čímž pomáhá možnosti vytáhnout kresbu z jasů a využít větší rezervy ve stínech. Pochopitelně mluvíme o dynamickém rozsahu při nízkých citlivostech, u vysokých se karta naopak obrací ve prospěch zrcadlovky.

Oblastí, kde kompakt Sony Cyber-shot RX100 zrcadlovku EOS 1200D doslova rozmetal, jsou videosekvence. Oba fotoaparáty nabídnou Full HD rozlišení, ale už při prvním pohledu je zřejmé, že u Canonu je něco nekalého a skutečné množství detailů je podstatně nižší než u Sony (vypadá jak zvětšené HD video). Canon hodně rozpatlává obraz, ten je neostrý a rozmytý ve stínech, zvláštní jsou také odlesky v protisvětle (původně jsem je měl za nečistoty na objektivu, ale ve stejných místech se tvořily i při použití jiného objektivu).

Nefunguje u něj automatické spouštění autofokusu (pouze namáčknutím spouště), se setovým objektivem je ostření hodně hlasité a opravdu velmi pomalé, fotoaparát při tom mění clonu, takže se při ostření ještě dočkáte hodně výrazných jasových skoků a změny hloubky ostrosti. Při výrazně horší kvalitě videa zamrzí také zbytečně výrazně vyšší datový tok, a to při poloviční snímkovací frekvenci. Jediné, co je u Canonu lepší, je manuální ovládání ostření u videa. I nastavení expozice je u Sony lepší (u videa umožňuje nastavit i ISO). Je tak paradoxní, že noční video je o třídu lepší z kompaktu než ze zrcadlovky s mnohem větším senzorem.

Otázkou tedy je, které vlastnosti jsou pro vás důležitější. Stejně jako v minulém testu Sony Cyber-shot RX10 versus Nikon D3300 s 18-140mm objektivem, i zde platí, že za danou cenu je kompakt funkčně překvapivě velmi zajímavou variantou a dokonce i funkcemi bohatší. Opět je tu ale také nezpochybnitelná výhoda zrcadlovky v možnosti použít jiný objektiv a dostat tak její schopnosti zase někam jinam. Ale to už narážíme na jiný problém.

Pokud chcete investovat jen oněch 10-11 tisíc korun (což vylučuje možnost koupě lepšího objektivu nebo to výrazně omezí zase jiné funkce zrcadlovky), pak je kompakt až překvapivě důstojnou konkurencí. Ano, do dané ceny je sice možné sehnat 1200D s 50mm F1,8 objektivem a dostat hloubku ostrosti úplně někam jinam než u kompaktu, ale přijdete zase o univerzálnost zoomu nebo o makro. Pokud vezmeme podobný ohniskový rozsah za podobnou cenu, je v tomto případě Sony Cyber-shot RX100 hodně zajímavou a řekl bych, že i trochu lepší alternativou k zrcadlovce. Za tuto cenu zrcadlovka nabídne podobně univerzální řešení s podobnou kvalitou obrazu nebo lepší kvalitu obrazu, ale při výrazně omezené univerzálnosti.

Znovu ještě upozorňuji, že předmětem testu bylo srovnat tato řešení při podobné cenové hladině. Rozšířit zrcadlovku o jiné objektivy, blesky a další příslušenství je sice možné, ale už bychom se nebavili o stejné cenové úrovni. A asi nikoho pak nepřekvapí, že za více peněz dostane více muziky. Nutno také dále podotknout, že v případě zrcadlovek nebo SLT fotoaparátů Nikon D3100 s 18-55mm VR objektivem nebo Sony A58 s 18-55mm objektivem (zhruba o tisícovku dražší než Canon) by některé z výhod kompaktu pominuly. Zvýšil by se rozdíl v šumu mezi senzory a zrcadlovky by měly minimálně stejný dynamický rozsah, také by nebyl takový propad ve kvalitě videa (což platí především o Sony A58).
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 1200D děkujeme Canonu.

Co je podle vás lepší?
V anketě šlo hlasovat od 12.3.2015 do 10.3.2016. Počet hlasujících: 30
Zrcadlovka30 %
Kompakt67 %
Je to nerozhodně3 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.