Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Nejnovější komentáře
"...že dnešní stav prodejů je poměrně dobrý i díky tomu, že fotografové pořád přechází z DSLR na CSC, nicméně se obává toho, že by trh mohl později opětovně začít klesat poté, co bude tento přechod dokončen...­"

Přesně tak! Tohle si myslím už několik měsíců také. V podstatě od doby, kdy např. Nikon dokončil restrukturalizaci společnosti a v podstatě nahradil DSLR fotoaparáty CSC, čímž nastartoval poptávku vyplývající z prosté obměny starší generace fotoaparátů za generaci novější. Jakmile tato obměna bude dokončena, poptávka po fotoaparátech dramaticky klesne.
Odpovědět0  0
Mě to příjde jako divný koncept. Fuji X100 je fajn, ale tady vidím hrozně moc kompromisů.
* Navzdory tomu, že má výměnné objektivy je grip 3rd party příslušenství.
* Navzdory tomu, že má fullframe chip, setový pevný objektiv je F8
* Elektronická závěrka znamená omezení jako nemožnost použití blesku ­(ne že bych to využil, ale X100 naopak umožnuje použití blesku bez ohledu na expoziční čas­)
* X100 má relativně krátkou vzdálenost, od které dokáže zaostřit
* Tohle nemá žádný hledáček a vlastně je to celkově ořezané na kost, ale cena je vysoká
Asi to může mít smysl jako malé tělo pro někoho, kdo má FF on Panasonicu a chce něco na každodenní nošení a koncept objektivů s vysokým clonovým číslem mi nepřijde úplně špatný, protože to může konkurovat MFT cenou, váhou a velikostí objektivů s tím, že na to člověk může nasidit i něco většího.
Odpovědět0  0
Že APS­-C není prioritou už pro nikoho ­(kromě Fuji, protože nevyrábí full frame­) je zřejmé již delší dobu. S cenami mají pravdu, ale zase ty přístroje nabízí více. Nicméně něco pro začátečníky opravdu chybí, obvykle jen zlevněný ­(netýká se ČR­) starší model jako doprodej.

Sigma objektivy mám rád, akorát ten opačný zoom průběh oproti ostatním značkám je vždy matoucí :­-­)
Odpovědět0  0
Pokud vím, ve výrobě mikroprocesorů x86 se za dobrou výtěžnost považuje 70% a víc.
Odpovědět0  0
Tele­-modul ? To je asi nejaka nová čeština. To se bude odteď psát i tele­-objektiv ? Nebo i tele­-vizor ?
Odpovědět0  0
Zdravím, proč není ve výběru žádný Olympus­/OM­-system ?

Odpovědět0  0
Tohle je problém všech kompaktů se zoom objektivem, že se natahne dovnitř prach. Můj LX15 jsem nakonec musel dát do servisu, čistění stálo 1800 Kč, ale odvedli skvělou práci. Na Internetu lze najít návody jak vysát prach vysavačem s nasazenou PET lahví na hadici jako redukci na objektiv. Z vlastní zkušenosti nemohu doporučit, bylo to pak ještě horší :­-­)
Odpovědět0  0
Díky, otestuju to ;­-­).
Odpovědět0  0
"Jenže ty fotoaparáty krom ceny ničím výjimečné nejsou a nikdy nebyly.­"

A komu to vadí? Jen těm, kteří by si to ani tak nekoupili. Je to luxusní zboží, tam se už tolik nehraje na poměr ceny a výkonu, v takové třídě jsou i jiná měřítka a někdy dokonce ani nejsou určené k tomu, aby se používala. I v těch superautech je mnoho takových, která v podstatě ani nejsou určena k tomu, aby se s nimi jezdilo. To u této Leicy sice zrovna úplně neplatí, ale je potřeba prostě brát do úvahy to, že se tady bavíte o produktech pro jiný typ zákazníků, který má jiná kritéria než Vy. A ne, není to ­"value for money­".

"takže ani tam se nemůže nijak výrazně odlišovat­"

Proto také říkám, že Panasonic by s full frame kompaktem docela těžko trefoval cílovku. Ta existuje pro Leicu Q3 ­(protože Leica a jedinečnost na trhu­), ale už ne tolik pro Panasonic. Tam, kam by to mohlo mířit, už není moc zákazníků ­(neříkám, že vůbec nejsou­), kteří hledí na poměr ceny a výkonu, ale na jiná kritéria. Svým způsobem to ta ­"bižuterie­", o které mluvíte, je, ale to neznamená, že je to něco nepochopitelného. Někteří lidé prostě chtějí mít to, co nikdo jiný nemá ­(nebo co má jen velmi málo lidí­). Proto máte spoustu limitovaných edicí čehokoli. Pro některé lidi to tu hodnotu prostě má.
Odpovědět2  0
DxO PureRAW 3
Odpovědět0  0
Co používáte za program, nedávno jsem upgradoval PC, tak bych to chtěl zkusit ;­-­).
Odpovědět0  0
Jenže ty fotoaparáty krom ceny ničím výjimečné nejsou a nikdy nebyly. Panasonic deset let ignoroval PDAF, snažil se za každou cenu prosadit DFD, které se mu pravda povedlo dotahnout na velmi dobrou úroveň, jenže na konkurenci to nestačilo. Teď má deset let zpoždění. Snímače nakupuje od Sony ­(stejně jako ostatní kromě Canonu­), takže ani tam se nemůže nijak výrazně odlišovat. Fotografy už dávno podporují i ostatní značky.

Tam opravdu zbývá jen ta ­"bižuterie­".
Odpovědět0  1
Jenže ono to i fotí. Tohle máte v podstatě u jakéhokoli produktu a některé značky prostě budují svou hodnotu na výjimečnosti, že jsou těžko dostupné.

Podobně to máte i u aut, kde automobilky samy sebe omezují ve výrobě, aby byly exkluzivnější a ty vozu měly tu hodnotu nejen z technického hlediska, ale také z toho nedostatkového. Takové Ferrari Vám prodá základní modely bez větších problémů, ale u modelů vyšších řad můžete mít potíž a automobilka záměrně vyrábí méně kusů, než o kolik je zájem, aby to bylo pro danou cílovku zajímavé. Proto také máte různé limitované série čehokoli. Pro některé lidi to tu hodnotu má, pro některé ne.

Když půjdete s cenou dolů, aby to bylo přístupné širšímu publiku, ztratíte ty lidi, kteří si to předtím kupovali, protože pro ty současné zákazníky to už nebude zajímavé ­(už budou patřit k davu, kam patřit nechtějí­). Ta vysoká cena není překážkou, ale někdy naopak i důvodem, proč si to za tu cenu kupují. Ostatně i Mercedes chce zrušit výrobu nižších tříd A a B, protože se z toho stává masovka a pak mu začne chybět image na to, aby mohl chtít miliony za ty nejdražší Mercedesy, když má Mercedesa ­"každý druhý­". Proto mají automobilky také své luxusní odnože ­(luxusní Toyotu za 2 mega moc lidi nekoupí, ale nalepte na to logo Lexusu a prodává se to­).
Odpovědět2  0
Leica buduje svoji značku na základě kvality a vyjímečnosti, od toho se odvíjí i cena. Je to celý ekosystém, který zahrnuje i prezentaci aparátů, fotografií a Leicou podporovaných fotografů, galerií... I člověk, který nevzal nikdy do ruky foťák ví, co je to Leica. Během desítek let se z Leicy stalo synonymum kvality. Ano, to všechno se platí a že to není pro každého je jasné a není to nic proti ničemu. Stejně můžete argumentovat tím, že pro rohlíky do sámošky vás doveze oktávka stejně dobře jako bentley a budet mít ­- svým způsobem ­- pravdu. Ale stejně se najdou lidé, kteří se rádi povozí v něčem luxusnějším.
Když se ale vrátíme ke zde debatovanému modelu ­- tak tady jsem teda fakt na vážkách, co za přidanou hodnotu kvality přináší. Možná právě jen ten ­"červený puntík­", jakkoliv tohle zjednodušení nemám moc rád.
Ale nechme se překvapit :)
Odpovědět1  0
Pak je otázka, zda to nezařadit spíše do kategorie bižuterie než fotoaparát :­-)
Odpovědět0  0
Na nevýkonném si zkrátka jen počkáte déle :­-­) Běží to i na notebooku s Intel HD 620.
Odpovědět0  0
A proto to není pro mě. Já hledám maximální funkčnost za co nejméně. Nemusím se odlišovat červeným puntíkem a silně specifickým designem.
Odpovědět1  0
Třeba nemá výkonné PC ;­-­). Teda jestli už to není k dispozici jako online služba.
Odpovědět0  0
"Jen nechápu, proč to někdo kupuje.­"

Třeba i právě proto, že je to drahé. Někteří lidé chtějí mít to, co jiní nemají, odlišit se. Leica je symbol, který si nemůže dovolit jen tak někdo, a to je pro mnohé lidi to lákavé. Být to levnější, tak by to nechtěli. Proč taky? Nejde o poměr ceny a výkonu.
Odpovědět0  0