Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: květen 2024

28.5.2024, Milan Šurkala, článek
Doporučené fotoaparáty: květen 2024
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat v nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším na trhu by vám v tom ale mohl pomoci.
Máme zde i doporučení na full frame CSC fotoaparáty, což je kategorie, která zažívá velký boom. Prozatím ale nemáme otestovány mnohé modely, takže doporučení jsou postavena i na zkušenostech s jinými fotoaparáty značky a na recenzích dalších serverů.
 
 
 
S uvedením nového Lumixu S5 II je doporučování fotoaparátu ze stáje Panasonicu jednoduché. Novinka staví na osvědčeném základu Lumixu S5 a S1 se slušným 24MPx snímačem, který má malý šum, solidní dynamický rozsah (především ve stínech) a dvojité nativní ISO. Odstraňuje ale letitou nectnost fotoaparátů Panasonic, a to absenci fázového zaostřování. Máme tu hybridní fázové zaostřování, takže nyní končí letitá výmluva, proč se těmto fotoaparátům vyhýbat. Funguje o něco lépe než klasické DFD (které pro většinu situací i tak fungovalo velmi dobře), důležité je to především ve videu.
 
Panasonic Lumix S5 II
 
Fotoaparát nadále umí 6K i 5.9K 30p záznam na kartu, dále je tu 4K video při 60p, podporuje Log záznam s vyšším dynamickým rozsahem, nechybí podpora 3D LUT včetně možnosti je nahrát do fotoaparátu a nově je s aplikovanou LUT rovnou i ukládat na kartu, chcete-li šetřit čas. Samozřejmostí je i záznam do HEVC a různé profesionální funkce pro video. Tělo je sice menší než u S1, stále jde ale o poměrně velký a těžký fotoaparát (740 gramů) s velmi dobrým zpracováním. Nechybí mechanická stabilizace, která nabídne výborný účinek ve spolupráci se stabilizovanými objektivy (v duální verzi). S nestabilizovaným objektivem je to spíše průměr. Potěší i slow-motion ve Full HD a 180 fps. Zajímavostí je i 96MPx multiexpozice a aktivní chlazení pro neomezené natáčení videa. Tělo je od 51 tisíc (zdražení 1000 Kč), set s objektivem 20-60mm pak 50-58,5 tisíc dle prodejce, dá se najít i zajímavá akce s objektivem 20-60mm+50mm/1,8 za 56 tisíc.
 
 
 

 

Sony A7 III

 
Sony A7 III je už třetím (a dnes už ani ne nejnovějším) pokračováním oblíbeného modelu, je však za docela dobrou cenu. Máme zde 24MPx snímač, který ale nabídne mechanickou stabilizaci obrazu, což se hodí u fotografií i videa. Podporováno je maximálně 4K rozlišení, které navíc vzniká downsamplingem z ještě vyššího rozlišení, takže je velmi ostré. Míra ale závisí na snímkovací frekvenci. 24p video je tak vyčítáno z celého senzoru, 30p video už má mírný ořez. Počítat je nutno s tím, že je podporováno maximálně 8bitové video (alespoň je tu však HLG záznam, bohužel 10bitové video tu nenajdete). Také tu máme Full HD až při 120 fps. Tohle je fotoaparát více zaměřený na fotografie než na video.
 
Sony A7 III
 
Snímač potěší vysokým dynamickým rozsahem a nízkým šumem, má také fázový autofokus. Zajímavostí jsou i dva sloty pro paměťové karty. Díky většímu akumulátoru, než bylo u Sony zvykem, už Sony A7 III nabídne také solidní výdrž na baterii. Výtka může směřovat např. na ovládání, které nedosahuje kvalit konkurence, a to i co se týče dotykového displeje. Pokud jde o objektiv, vyhnul bych se základnímu modelu FE 28-70mm, který není příliš univerzální a opticky jde o podprůměr. Za tělo chce Sony obvykle 40 tisíc Kč.
  
 
 

Nikon Z6 II

 
Do výčtu se dostal i Nikon Z6 II. Vychází z modelu Z6, přináší ale několik velmi užitečných změn. Jeho 24MPx snímač nyní spolupracuje s rychlejším procesorem, a tak se konečně můžete těšit na 4K video při 60 fps, Full HD pak končí na 120 fps. Potěší i záznam do N-Log, výkonná stabilizace snímače a fázové zaostřování. Kapánek se zrychlilo i sekvenční snímání.
 
Nikon Z6 II
 
Další užitečnou změnou je to, že už zde není výhradně slot pro XQD karty, které jsou nabízeny za opravdu velmi vysoké částky, ale je tu i slot pro SDXC (až do UHS-II). Máme zde samozřejmě všemožné porty užitečné pro natáčení videa, potěší i obrovský hledáček s 0,8× zvětšením. Tělo dostanete za 47 tisíc Kč s DPH, s objektivem 24-70mm F4 vás vyjde na 662 tisíc Kč. Chcete-li set s univerzálním objektivem 24-200mm, nabízí se od 65 tisíc Kč.
 
 
 

Nikon Z5

 
Zajímavým full frame CSC fotoaparátem je také Nikon Z5. Ten je rozhodně více mířen na fotografy než kameramany (max. 4K 30p video s velmi výrazným cropem a rolling shutter efektem, nicméně máme tu jacky pro sluchátka i mikrofon). Máme zde sice postarší 24MPx snímač, ale i ten stále nabídne velmi dobré obrazové výsledky a vyšší dynamický rozsah i nižší šum než např. levnější konkurent Canon EOS RP. Oproti němu potěší i 5osá mechanická stabilizace čipu.
 
Nikon Z5
 
Nikon Z5 má kvalitní tělo, které nabídne odolnost vůči prachu a vlhkosti, oceňována je i solidní ergonomie a nadprůměrný elektronický hledáček. Zajímavostí je také dvojice slotů pro UHS-II SDXC karty. A pokud máte starší zásobu objektivů pro zrcadlovky Nikonu, můžete zakoupit set s adaptérem FTZ a využít stávající skla. Samotné tělo vyjde na 29,5 tisíc Kč. Set s objektivem 24-50mm pak obvykle vyjde na 38,5 tisíc Kč.
 
 
 

Sony A7 IV

 
Cena fotoaparátu Sony A7 IV konečně slezla do rozumnějších částek, a tak tu máme slušný fotoaparát s extrémně širokou nabídkou originálních objektivů i objektivů třetích stran, které si k němu lze koupit. Nabídne slušné 33MPx rozlišení, což je příjemná vzpruha proti klasickým 24 MPx. Konečně se dostalo také na 4K60p video a podporu 10bitových barev, což z fotoaparátu dělá slušný nástroj i pro video, obzvlášť uvážíme-li, že má i Log záznam. Zatímco 4K30p je oversamplingem z celého čipu (7K zmenšené na 4K), 4K60p je 4K výřezem z prostředku snímače, což zužuje úhel záběru.
 
Sony A7 IV
 
Oceňován je solidní fázový AF (nepříliš rychlé sekvenční snímání je ale limitující např. pro použití k sportovní fotografii), dobrá kvalita obrazu, rozsáhlé možnosti nastavení a s tím související vylepšené ovládání. Přesto jsou zde některé volby, jejichž provázanost je docela komplikovaná. Dnes se dá sehnat za cenu 57 tisíc Kč.
 
 

Sony A7C R

 
Velmi zajímavým full frame fotoaparátem z dílen Sony je model A7C R. Za dané peníze má sice spoustu malých nedostatků, pro některá nasazení je to ale excelentní volba. Máme zde totiž 61MPx snímač, což znamená obrovské množství detailů, a díky velkému čipu i rozsáhlé možnosti výřezů. Když se to spojí s relativně kompaktními rozměry fotoaparátu, jde o ideálního společníka pro cesty, kdy chcete mít full frame snímač, ale také skladný přístroj. Nemusíte ho totiž vybavovat příliš (ohniskově) dlouhým objektivem, neboť část toho můžete dohnat výřezem, a i přesto mít stále dost vysoké rozlišení.
 
Sony A7C R
 
Snímač dává velmi kvalitní obraz s vysokým dynamickým rozsahem, pochopitelně kvůli vysokému rozlišení a menším pixelům mu moc nevoní velmi vysoké citlivosti. Z ergonomických problémů tu může být pro někoho absence joysticku, to ale vynahradí skvělý AF. Hledáček na kraji fotoaparátu také nemusí každému vyhovovat a hůře se ovládá, máte-li brýle. Najdeme tu velmi dobrou mechanickou stabilizaci čipu (dle výrobce až 7 EV). Pokud jde o video, máme tu 4K30p (i celoplošně) i 4K60p (s 1,2× cropem a menším over-samplingem ve srovnání s 30p). Pokud je pro vás důležitá vysoká kvalita fotografií za rozumných citlivostí, chcete něco skladného s vysokým rozlišením (např. na krajinky), je A7C R velmi dobrou volbou. Počítejte však s tím, že jen tělo vás vyjde na 90.000 Kč (v akci se slevovými kódy tentokrát i pod 81 tisíc Kč).
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.