Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakty: Kámská

Draco52 (9)|18.5.2015 20:51
Že se ještě vnucuji, makropředsádky bych šmahem nezatracoval. Ty Raynolds jsou opravdu celkem kvalitní. Výhodou je, že nesnižují světelnost a dají se nasadit vcelku na všechny foťáky, včetně kompaktů. Určitě znáte https://www.digimanie.cz/recenze-raynox-dcr-150-kvalitni-makro-levne/3213. Nevýhody mají (už jsem psal), ale umožňují dosáhnout velkého poměru zvětšení. A na identifikační detaily rostlin, hub a lišeníků mohou být přínosem. Je také nezbytný stativ, a proto dávám jeden klíček bez stativu (Raynolds-150), f=161 mm (na FF), ISO 2000, clona 16, XT-1 a objektiv 50-230 mm.
Klíční.jpg
Sonanelly (73)|18.5.2015 21:18
Nevnucujete se, jsem ráda, že se něco dozvím, opravdu :) Moc tomu ještě nerozumím,tak tu recenzi si určitě přečtu a děkuji za tip :) Nezatracuji nic:D Ten stativ si určo koupím taky, když už se tomu makru chci věnovat nejvíc :) Mimochodem fakt pěkná rostlinka, to není klíček nebo ano ? Klíček má mít jen 2 rodné lístky :D Jinak mě se nelíbí ten bokeh, vypadá to jak focené pro vědecké účely nebo tak nějak. A ta tmavá černá část nalevo nahoře je pro mne jakoby rušivá :) Ještě bych možná dodala, tak malá rostlinka by se vyjímala hezky s prvními paprsky ...zrození :))) Chybí mi trošku světla do toho umírání :D Ale jinak fajn malá rostlinka makro, takže za mě ano :D
Děkuji za další námět k přemýšlení S.
Draco52 (9)|18.5.2015 21:53
Óóó, se vším souhlasím. Bylo to jen cvak, jak může zvětšovat makropředsádka. Jinak jistě znáte http://www.biolib.cz. A pro hmyzáky třeba http://wildlifefotoforum.cz/. Přeji mnoho zábavy, botanika stojí za to.
Milan Šurkala (3381)|18.5.2015 22:10
[QUOTE=Hanibal Kanibal;37888]Zkusím to nějak shrnout. Makropředsádka zhoršuje kresbu. Mezikroužky jsou určitě lepší volbou. Nejlepší je každopádně špičkový makro objektiv. Nejde jen o zvětšení, ale i o kvalitu kresby a minimum optických vad. Vzhledem k tvým nárokům bych se nad tím zamyslel. Starší špičkový Nikon se dá koupit za opravdu rozumné peníze. Pár Kč - myšleno samozřejmě vzhledem k ceně nových objektivů.[/QUOTE]

Tak s tím bych až tak moc nesouhlasil. Např. ten Raynox DCR-150 může mít možná tak problém s vinětací na někteých objektivech, ale kresba je na mnoha z nich parádní, rozhodně nic, kde by si člověk řekl, že je kresba špatná. Dokonce i ty levné stupidní čínské +1/+2/+4/+10 předsádky mě překvapily, jak dokážou na kratších zoomech nekazit optickou kvalitu objektivu (platí pro +1 a +2). Verze +4 už trochu jde vidět, +10 je už problém a naprosto nefungují na ultrazoomech. Mezikroužek má problém v tom, že práce s ním je kostrbatá (nutno odjistit objektiv, nasadit kroužek, nasadit objektiv), zatímco předsádku (Raynox) nasadíš za sekundu. Každé má své pro a proti a u lepších předsádek ta optická kvalita rozhodně není nějak velký problém. To by mohl být dobrý námět na test, neboť předsádek i mezikroužků mám několik.
Hanibal Kanibal (0)|18.5.2015 23:08
Jistě je výhoda u předsádek, že je hned nasadíš. Ale jinak po optické stránce jsou vážně lepší mezikroužky. Samozřejmě taky záleží na značce a síle předsádky, ale obecně jsou fakt mezikroužky lepší. Sám jsem jich pár zkoušel včetně předsádek, (vše jsem ale prodal a pořídil makroobjektiv) takže vím o čem mluvím. Určitě by to ale stálo za to otestovat.
Pavel Matějka (394)|19.5.2015 06:48
No, když zapojím logiku, mezikroužky způsobí, že se obraz z objektivu promítne na větší průměr, než je úhlopříčka čipu. Zákonitě tím (kromě osvětlení) klesne optické rozlišení.
Draco52 (9)|19.5.2015 22:14
Prosím za prominutí, ale vůbec mi není jasné, proč by mělo klesat optické rozlišení. Světelnost (určitě ne osvětlení - předmět je stále stejně osvětlen) opravdu klesá.
minimus80 (16)|20.5.2015 06:52
Kukni tohto pana ...foti na maly senzor a ako som pochopil pouziva zvacsovacie cocky
http://beingmark.com/macro-illustrated/
Pavel Matějka (394)|20.5.2015 08:28
Vložením mezikroužků klesá světelnost objektivu a tedy i osvětlení čipu - tím, že se obraz roztahuje na větší plochu. A ostrost? Příklad: Standardně má objektiv rozlišení například 200 čar / mm. Pomocí mezikroužků roztáhnu obraz a z něj čipem vyříznu menší část. Pokud půjde o poloviční úhlopříčku, z 200 čar na mm je na čipu rázem 100 čar na mm. Nebo ještě jinak, pokud roztáhnu obraz na dvojnásobnou úhlopříčku, tedy 4x větší plochu, na čip se dostane 4x méně detailů - ty kolem čipu nevyužiju.
Draco52 (9)|20.5.2015 14:57
Při použití mezikroužků se vlastně využívá středová oblast objektivu a z hlediska kresby nejkvalitnější. Celkově se mi zdá uvedené vysvětlení poněkud schematické. Ale opravdu nechci vyvolávat teoretickou diskuzi. Jednak na ní nemám a jednak se mi to příčí. Bavím se třeba diskuzí na Digiaréně "kdy nahradí .......". Stojí za přečtení pan Šurkala: https://www.digimanie.cz/recenze-vyssi-rozliseni-a-hustota-pixelu-aps-c-cipu-k-cemu-dalsi-mpx/5728 .
Petr Be. (211)|20.5.2015 16:34
To co píše P.Matějka je víceméně pravda. Nicméně novější objektivy mají před snímači tak ohromný náskok, že to ani vtipné není. I na relativně špatném objektivu, se snímačem, který má namontovaný AA filtr je dnes možné v některých snímcích vidět moire a aliasing. Dokud toto lze pozorovat, je dost jasné, že objektiv vykreslil víc než zvládnul snímač. Abychom se dostali za hranu schopností lepších objektivů, pohybovali bychom se u FF snímačů kolem 500Mpx až 1Gpx. Tam je také cca teoretické maximum rozlišení, které může snímač na dokonalém skle vykreslit. Za hustotou snímače 1GPx pro FF už vlnové vlastnosti světla přestávají dovolovat materializovat fotony, které pak mají za úkol excitovat fotodiody snímače. Takže pokud budem někdy chtít rozlišení větší, musíme nutně použít větší snímače, nebo úplně jinou technologii. Nějakou těžce "kvantovou" :-D

No, abych se vrátil na téma - na mezikroužky se rozhodně doporučují ostrá pevná skla. Také je používám pro 50mm f/1,4, a musím říci, že na cloně f/9 až f/16 z toho lze dostat slušně ostré snímky, za které se nemusím stydět, a takové ty kompakty se supermakrem od 1cm se vůbec nechytají.
Rellik (1136)|20.5.2015 16:44
I s čočkami jde dělat pěkné makro. Takové rychlovky mobilem:
- propiska
- 2kč
(použitá čočka z DVD mechaniky PC)

Takže nejen mezikroužky, ale i jen čočky budou dobré ;)
Sonanelly (73)|20.5.2015 21:12
[QUOTE=minimus80;37907]Kukni tohto pana ...foti na maly senzor a ako som pochopil pouziva zvacsovacie cocky

http://beingmark.com/macro-illustrated/[/QUOTE]

No tak jsem koukla a je to úžasné makro opravdu. Mám pocit, že takové makro jsem snad ještě ani neviděla :D WOW ! Díky za link u kterýho jsem zůstala hodinu a překládala si to:) Jinak já jsem to pochopila taky, že používá Lumix foťák, Kiron objektiv a zvětšovací skla Raynox a co se mi vůbec líbí, ten difusér (rozptylovač světla) k blesku :) To si zkusím, to vypadá levně :) A že nefotí vůbec se stativem, protože si vyrobil hůl a tu používá jako ,,třetí" nohu a má to jako tripod, protože to umí držet :D A že nepoužívá MF nej AF .) No to jsou věci :) Je pravda, že jsem četla recenzi, srovnání mezi tím Lumixem a Leikou . Původně se mi totiž moc líbila Leica D-Lux taky :) Takže podnětný link a moc díky :) Sonanelly

---------- Doplněno v 21:12 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:08 ----------

[QUOTE=Rellik;37912]I s čočkami jde dělat pěkné makro. Takové rychlovky mobilem:
- propiska
- 2kč
(použitá čočka z DVD mechaniky PC)

Takže nejen mezikroužky, ale i jen čočky budou dobré ;)[/QUOTE]

Ano :D V tuto chvíli nevím, nevím...makrokroužky, nebo čočky :D To jste použil čočku z DVD mechaniky jo ? :) Tak to je mazec :D Málem mě vypadli dioptrie z očí, když jsem viděla ty detaily s mobilem a s čočkou :) Otázka zní, šlo by to také s hrachem ? :))) Děkuji moc
Sonanelly (73)|20.5.2015 21:27
[QUOTE=Draco52;37885]Re: Joech :: Pochopitelně mohu zaslat třeba na úschovnu.cz
Re: Sonanelly:: Jo je opravdu nádherná. Manželka je na kytičky a tak nám teď kvete celá zahrada. Taky mne srdcovka fascinuje. U nás se dá běžně koupit. Už pomalu odkvétá.
Jak už jsem uvedl, mám mezikroužky Viltrox a na záklaďáku jsou zcela bez problémů. A jsou podstatně levnější než od Fujimy (asi 1 600 Kč). Jsou podstatně příjemnější na zaostření, než uvedené Raynoxy. Mají větší zaostřovetelné rozmezí (to asi není správný termit). A lze použít bez problémů makroblesky, jak jsem uvedl (třeba B.I.G. LED makrosvětlo L48). Raynoxy zase umožňují dosáhnout opravdu vysokého poměru zvětšení. To ale pochopitelně přináší zmenšení hloubky ostrosti a nutnost zvýšit clonění. Potom je trochu problém slušná expozice. Pochopitelně nutný je stativ a případně makrosáňky.
Domnívám se, že pro většinu focení rostlin jsou mezikroužky ve spojení se záklaďákem 18-55 velmi dobrým a použitelným řešením. Chce to také asi vybrat simulaci filmu, skusit třeba Velvii.
Nadějí je avizovaný nový objektiv Samyang 100 mm/2,8 Makro. Je bez stabilizace a nevím jak bude kvalitní. Je manuální, ale to není problém, Fuji má bezva manuální ostření – stejně ho pro detaily výhradně používám. Cena bude okolo 20 000 Kč (odhad). Velkou výhodou u makro objektivů, podle mne, je možnost zaostřování od minimální vzdálenosti po nekonečno. Jinak bych příliš nesouhlasil s tvrzením, že plusem je minimální zaostřovací vzdálenost. Naopak – cloní objektiv, pokud se fotí hmyz, tak pláchne atd.. Proto jsou tak oblíbené makroobjektivy s f=>90 mm pro APC-S i FF.[/QUOTE]

Ano četla jsem to, že Raynox mají menší DOF a proto se musí více clonit a tím pádem je mín světla a tak to se musí kompenzovat něj. bleskem. Ten Váš led makrosvětlo, již není v prodeji :( A ostatní alternativy jsou bez led, jen blesky :D To je zajímavý, mě připadá, že vždycky když je něco konečně dobrého, tak se to rychle vyprodá a další jakoby ,,edice" již nevyjde a místo toho přijdou jiné výrobky ve stejné kategorii, ale už né tak promyšlené. Co se týká těch simulací filmů u Fuji, tak to jsem byla překvapená, protože prý se tyto
simulace nedají vynahradit barevnými hrátkami v PC. Prý jsou vcelku něco jako unikátní, takže je začnu asi více používat :) S tou min. zaostř. vzdáleností se už vzdávám, protože to jsem ještě neměla moc potuchy o tom, jak je důležité míti pěkný bokeh :) Ale jinak mě hmyz opravdu neprchá, protože já jsem jako kočka, když loví myš :) Pomalu a potichu :D A hlavně taky záleží na dobrém větru, protože ten nese pachy. Děkuji moc za diskusi S.
Draco52 (9)|20.5.2015 22:16
Už opravdu naposled otravuji. Z mého pohledu je použití mezikroužků ideální práve pro objektiv 18-55, který je, podle mého názoru velice kvalitním seťákem. Raynoxy na tomto objektivu vinětují, a to dost. Na fujině jdou použít až na delším ohnisku, třeba na 50-230. Pak umožňují opravdu razantní zvětšení. To asi platí obecně pro APC-S. Mimo to Raynoxy nejsou právě nějak extra levné - cca 1 500 - 1 800, podle prodejce. A už nebudu překážet. Howgh.
joeh (3352)|21.5.2015 16:30
Sonanelly - pre predstavu prikladám dva zábery s macro predsádkou +2 na objektíve zoom 200mm. Pracovná vzdialenosť 30cm, to je veľmi dôležité - technika nesmie fotografa terorizovať. Zelený stred kvetu má v skutočnosti 28mm, hodinky majú priemer 30mm. Fotené bez statívu.
kvietok.jpg hodinky.jpg
Petr Be. (211)|21.5.2015 20:54
Mezikroužky za cca 1000Kč zcela jistě udělají přiblížení znatelně větší, ale jak píše joeh, už to není sranda. Je potřeba ohromné množství světla, nebo velmi dlouhé expozice, a jsou problémy s hloubkou ostrosti. Nicméně aj tak to asi za ty peníze jako hračka stojí...
watch001.jpg
Sonanelly (73)|24.5.2015 20:41
Dobrý večer Všem, tak jsem dnes zapnula foťák a z ničehož nic mi ukazuje rozostřený náhled. Ukazuje to jen na Single shoot a to dokud nenamáčknu spoušť, pak už je to v pořádku a je zaostřeno.Stane se to pokaždé, když znovu zapnu foťák :( V jiném měření jako MF nebo Continue to je v pořádku. Zkoušela jsem i reset a to 2x a stále není zaostřeno :( Ještě jsem zkoušela i náhled DOF a měnit clonu a nic neukazuje změněné :( Nevíte prosím někdo, čím to je ? Děkuji moc S.
Hanibal Kanibal (0)|25.5.2015 17:51
Nevím, kde je problém, ale zkus nahodit tovární nastavení. Když to nepomůže, tak přehraj SW. Pokud ani to nepomůže, tak pak servis.
Rellik (1136)|25.5.2015 19:50
[QUOTE=;37989]okud ani to nepomůže, tak pak servis. [/QUOTE]První bych zkusil servis, určitě ne prehrátí firmwaru. Některé společnosti by to mohly považovat za zásah do zařízení a neuznali tak reklamaci...
Hanibal Kanibal (0)|25.5.2015 21:25
Pokud máš oficiální SW stažený přímo ze stránek výrobce, tak o záruku nepřijdeš.
Sonanelly (73)|25.5.2015 21:37
Takže si všichni myslí, že to je chyba SW ? Aha, já si myslela, že HW :) A ten update firmware mám z této stránky: http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xe1/, přesně podle návodu se mi to bez problému povedlo. Minimálně 5x už jsem reset ...to je to tovární nastavení asi ne ? ...Jinak je ale divný, že přehrátí firmwaru jsem udělala hned ten den, před 2 měsíci, a fungovalo to až do předevčíra :) Jinak ještě jen, nemám záruční list, protože mi ten provozovatel e-shopu tvrdí, že to nepotřebuji, že mi stačí jen faktura a můžu to poslat rovnou do Fujifilm servisu v Praze. Nevíte někdo, zdali to je standartní postup ? Děkuji moc Všem S.
Hanibal Kanibal (0)|25.5.2015 22:46
Právě, že když nepomůže přehrání SW, tak je jasné, že je to problém HW. Ohledně záručního listu (faktury) se zeptej přímo v oficiálním servisu.
Milan Šurkala (3381)|26.5.2015 20:00
[QUOTE=Sonanelly;37996]Jinak ještě jen, nemám záruční list, protože mi ten provozovatel e-shopu tvrdí, že to nepotřebuji, že mi stačí jen faktura a můžu to poslat rovnou do Fujifilm servisu v Praze. Nevíte někdo, zdali to je standartní postup ? Děkuji moc Všem S. [/QUOTE]

Ano, vyplněný záruční list jsem neviděl už léta letoucí, já snad se záručním listem ještě nikdy nic nereklamoval :-) Stačí faktura a většinou dnes se už ani záruka neřeší s prodejcem, ale posílá se to přímo do servisu dané značky. Takže ano, tohle je naprosto normální postup. U některých výrobců dokonce stačí vyplnit na jejich stránkách formulář a oni dokonce objednají i kurýra, který si to vyzvedne.
Sonanelly (73)|26.5.2015 21:55
Fakt povedené detaily, ale víc se mi líbí ty hodinky, přirozenější světlo. Děkuji za názorné fotky. ale ten zoomáč si asi nekoupím :D S.

---------- Doplněno v 21:55 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:51 ----------

Tak ani nejsem překvapená, protože takových předtištěných formulářů, nebo znění co už něj.dobu neplatí máme zde hodně :D Viz. neschopenka a to věc s ní spojená, jakou dobu platí zaměstnavatel a po jaké době začne platit nemocného stát :) Už to není 21 dní, bejvávalo, bejvávalo...♪ ♫ , ale je to už jen 14 dní. To se máme :D Jinak s tím kurýrem to je skvělý nápad a tomu říkám úcta k spotřebiteli :) A poté se také dá také předpokládat, jak asi funguje jejich servis. Důvěra je vzácná ,,věc" :) Aspoň mají jistotu, že se to ještě cestou poštou, či něj.přepravcem víc neporouchá...chachááá :) Děkuji pane Šurkala za Váš čas. S.
Pavel Matějka (394)|27.5.2015 08:54
No, on ten kurýr bude PPL, DPD, Geis nebo něco podobného. :)
Romana Din (31)|27.5.2015 16:38
Nedávno jsem reklamovala TV a taky jim stačil jen paragon. Hlavně neposílej originál nákupního dokladu. Protože kdyby ti ho v servisu ztratili, tak bohužel přijdeš o záruku. Vždy stačí jen kopie dokladu.