Původně odesláno od
kolyy
Panasonic stojí v bežnom predaji okolo 40000Kč, Zeiss cca 32000Kč. Toto sú ceny z oficiálneho importu s riadnou zárukou. Či je Panasonic lacnejší v Hongkongu či z čierneho dovozu neviem, nechce sa mi to zisťovať, ale ak niekto chce používať takéto ceny, mal by jasne uviesť o čom hovorí. Normálne je teda Panasonic výrazne drahší, a to je Zeiss takisto vysoko predražený, ako všetky produkty Zeiss. Pre porovnanie, Sony 85mm/1,8 stojí 17000Kč, Sony 85mm/1,4 GM 53000Kč.
- Idea, že Zeiss nedokáže vykresliť 24Mpx snímač je smiešna. Stačí sa pozrieť na testy s 42Mpx senzormi. Ak niekomu ide o dokonalé vykreslenie pórov v pokožke, stačí použiť senzor s vyšším rozlíšením. To pri M43 možné nie je. Nechce sa mi vyhodnocovať minatúrne rozdiely na nejakej obskúrnej stránke, o ktorej som nikdy nepočul. Stačí sa pozrieť na normálne testy.
- Podstatná vec je, že Panasonic je menej svetelný o celé 1EV, pri zohľadnení veľkosti senzoru. Je jedno aký je ostrý, je proste podpriemerne svetelný, takže menej maže pozadie a je horší do slabších svetelných podmienok. Tomu absolútne nezodpovedá prestrelená cena na zhruba trojnásobku toho, čo by to malo stáť.