Hrátky s 4K :
Hrátky s 4K :
Zaujímavé. Ale na druhej strane, nie je lepšie to už radšej natočiť rovno do 4K a efekt riešil v postprocese, miesto hneď na mieste? Nemám foťák so 4K, ale tak nejako si to predstavujem.
Pravdaže, tieto a podobné funkcie sú len také bonusky na tému " kto si hraje, nezlobí " i keď niekomu sa to môže hodiť na odoslanie z terénu.
Zásadnejšíe je zistenie, že prístroj nepodporuje multiregionálne nastavenie záznamu, poťažne to má v širšom nastavení, to je nutné zisit.
Už je takmer isté, že GX80 bude podporovať výlučne normu PAL /EU/ bez možnosti prepnutia do normy NTSC /USA/. Tým pádom bude 4K/30P k dispozícii v GX85, ktorý zas nebude oficiálne dostupný v CZ/SK.
klasika, u FZ1000 je taky jen 25p. Tohle mne nikdy nenapadlo delat, ne ze bych o plynulem dig.cropu a panningu v PP nevedel, ale az to clovek vidi v praxi na co se to da pouzit zjisti ze je to treba na ty dovolene i celkem uzitecne. S dobrym nastavenim sceny a fotaku se da castecne nahradit svenk a bez cukani!!!...taky bych to ale delal radeji doma v klidu bude i vic nastaveni a pohodlnejsi prace. Na druhou stranu, spouste lidem se s tim doma drbat nechce, proto si treba HDR nebo panorama udelaji radeji v mobilu nez na PC...
Proto to taky pisi, pri normalnim svenku muze byt problem s plynulosti pohybu na PC/notebooku/mobilu/tabletu/starsi TV viz vlakno FZ1000. Pri digitalnim to odpada, protoze se samotna kamera nehybe a pohyb generuje SW...dobrym nastavenim sceny se pak cely dig.svenk muze vejit do jednoho zaberu...samozrejme na delsi "drahu pohybu" a vetsi zaber je treba sirsi a kvalitnejsi objektiv aby se neprojevili ztraty kvality dig.zoomu. Pak je to o tom se s tim vyhrat a zjistit pri kazde scene kolik si muzu dovolit oriznout.
Skoro předpokládám, že GX80/85 či FZ1000 má video výstup minimálně stejně detailní, jak tomu bývalo u GH2. Tam jsem neměl problém s přiblížením v PP o 50% ve FHD a pořád byl obraz dostatečně detailní. A to jsem běžně natáčel na setový 14-140. Takže tady bych se o kvalitu výstupu rozhodně nebál. I když jak jsem tam viděl to nastavování na dipleji, přijde mi to mnohem rychlejší a elegantnější udělat doma v PC.
Ono zase kdo chce ty hratky a SW na video nepouziva to udela rychleji v tom fotaku...jak jsem psal je to jak s HDR nebo panoramou, rychleji to udela ten fotak/mobil,vic moznosti a vetsinou lepsi kvalitu ziskas v PC...kazdy podle sveho gusta
S tou kvalitou vystupu bych se taky nebal, vim co se da z FZ1K dostat, jen jsem chtel rict ze to ma sve omezeni ikdyz az kolem 50%, opticky zoom to na vetsim rozsahu nenahradi,ale na vetsinu techhle hratek to bude stacit. Nutnost stativu ma i vedlejsi benefit v podobe vypnute stabilizace a vetsiho uhlu zaberu, u FZ1000 zacina ohn.vzdalenost docela daleko...se stabilizaci tusim az kolem 37mm prep. bez stabilizace se tusim dostanu k 31mm aspon neco...
- zle si to vysvetluješ, funkcia má názov 4k live, teda objektív vykresluje snímač o ploche 8Mpx so snímkovou frekvenciou 25Hz a následne ukladá výrez videa o ploche 2Mpx so stejnou frekvenciou 25fps, pričom rešpektuje nastavenie počiatočného a konečného bodu švenku. Prvé video z ukážky = digitálny pohyb, švenk + pohyb mravence pri panáku. Jedná sa o skutočné video, nie softom generované. Soft len určuje, ktoré pixle budú v daný okamih aktívne.
kultus, ako vlastne v reále funguje tá funkcia Post Focus ? D.
FZ1000 nema post focus...az od FZ300.
Jeste k tomu videu, prave jsem myslel, ze kdyz se vlastni objektiv pri tom dig.svenku nepohybuje a cely svenk se deje digitalne, ikdyby to udelal SW na pocitaci mohlo by to vypadat vic plynule jako pri klasickem svenku. Prece pocatecni scena by se v 4K nemenila, jen se kdyz to reknu blbe ten dig.crop posouva o nejake pixely za urcity cas (podle nastaveni mist kde ma zacit/ skoncit a casu trvani svenku). Chce to zkusit v nejakem SW ted na to ale nemam cas...samozrejme bude SW svenk plynulejsi i co se tyce samotneho "pohybu" nez kdyz to nekdo udela rukou ikdyby na stativu...
Ďakujem, myslel som, že Post Focus výrobca sprístupnil prostredníctvom firmware update.
No na to ze je to porad vlajkova lod bridge fotaku se na nas panacek pekne vysr*l...ne ze by to byla stezejni funkce ale...
ad plynulost švenku: já sem to pochopil tak, že pokud švenkuji mechanicky s foťákem na stativu, tak ten pohyb nemusí být úplně plynulý. Zvláštní kapitolou jsou pak laciné slidery, které fungují na principu suchých kluzných ložisek - tam třeba zcela plynulý pohyb dělat nejde. Pak ten elektronický posun pomocí posunu výřezu má i nějaký smysl.