Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: březen 2024

26.3.2024, Milan Šurkala, článek
Doporučené fotoaparáty: březen 2024
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat v nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším na trhu by vám v tom ale mohl pomoci.
Třída profi kompaktů je stále zajímavá tím, že lze v podstatě doporučit každý fotoaparát, který do ní patří. V podstatě zde není vyloženě špatný model a jde tak jen o to, co je pro vás nejdůležitější a které vlastnosti preferujete. Standardem je dnes 1,0" snímač s 20 megapixely. Problémem je, že se zde v podstatě vůbec neinovuje a nabídka se postupně ztenčuje.


Sony CyberShot RX100 VA (RX100 III)

 
Oblíbená řada profi kompaktů Sony Cyber-shot RX100 se pdost smrskla, a tak nám v přehledu zůstává model RX100 VA. Má snímač typu 1,0" s rozlišením 20 megapixelů. Nabídne poměrně nízký šum a dostatečný dynamický rozsah (vzhledem na svou velikost), nechybí ani podpora RAWů. Potěší také fázové zaostřování nebo velmi rychlé sekvenční snímání s 24 fps.


Sony Cyber-shot RX100 VA


Najdeme zde objektiv ZEISS, který má jen 2,9× optický zoom, na druhou stranu ale nabídne široký 24mm začátek (maximem je 70 mm) a výbornou světelnost F1,8 až F2,8. Vedle irisové clony tu najdeme také ND filtr, což potěší zejména ty, kteří natáčí video. A v tom je fotoaparát dost solidní. Máme zde video 4K 30p, ve Full HD pak do 120 fps. V nižších rozlišeních (resamplovaných do Full HD) se dá dostat až na 1000 fps. Díky možnosti využít elektronickou závěrku tu máme čas od 1/32000 sekundy. Počítejte s dnes už spíše slabším výkonem optické stabilizace. Otázkou nicméně je, zda za podobnou cenu nezvolit vloggerský model ZV-1 (v podstatě totéž s trochu jiným tělem, kvalitnějším mikrofonem, zdířkou na externí mikrofon a Log záznamem). Cena je obvykle 18 tisíc Kč s DPH, což je výrazná sleva o 6500 Kč.
 
Kdo chce trochu ušetřit a nepotřebuje tak kvalitní video, může koupit RX100 III. Ta je stále na trhu, má stejný objektiv a je zde také 1,0" 20Mpx čip, nicméně maximálně nabídne Full HD video při 50p. Slow-motion je ve formátu HD s rozlišením 1280×720 pixelů a 100 fps. Fotografy tak nepotěší pomalejší sekvence a absence fázového ostření. K sehnání obvykle za 14.000 Kč, což je příjemná sleva 2.000 Kč.
 

 

Panasonic Lumix TZ200 - recenze


Lumix TZ200 je velmi zajímavým počinem. Ačkoli jde o kapesní ultrazoom, máme jej zde mezi profi kompakty díky velkému 1,0" čipu s 20MPx rozlišením i jeho ceně. Fotoaparát je schopen v relativně kompaktním těle s velkým senzorem přinést vysoce nadprůměrný 15× optický zoom v rozsahu 24 až 360 milimetrů. Světelnost ale dosahuje hodnot F3,3-6,4, což není žádný zázrak, nicméně s ohledem na rozměry a zoom to jsou dobrá čísla.


Panasonic Lumix TZ200


Fotoaparát nabídne dobrou kvalitu obrazu (objektiv ale není úplně dokonalý, potěší ale na svou kategorii docela pěkným zvětšením), nízký šum i solidní dynamický rozsah. Umí natáčet kvalitní 4K videosekvence (pozor ale na rozjíždějící se ostření DFD a rolling shutter efekt) i zpomalené video. K dispozici je dotykový displej i elektronický hledáček, ten je ale velmi malý a hůře využitelný. Samozřejmě se nezapomnělo ani Wi-Fi připojení. Počítejte s relativně malým a hladkým gripem, takže jistota držení není úplně nejvyšší. Fotoaparát v poslední době spíše zdražoval a nyní je k dispozici za 18,5-20,5 tisíc Kč (zdražení zhruba o 1000 Kč).
 
 
 

Sony Cyber-shot RX100 VII - recenze

 
Modely Cyber-shot RX100 VII (a starší, dnes již neprodávaná VI) se od světelných profi kompaktů přesunul trochu více k ultrazoomům. Mají totiž už 8,3× optický zoom v rozsahu 24 až 200 mm, což je značně univerzální ve srovnání s předchozími modely. Stinnou stránkou je horší světelnost F2,8 až F4,5. Makro je slabší a k dispozici od 8 cm, nicméně je dostupné i s trochou zazoomování, a pak nabídne docela dobré výsledky. Objektiv je vcelku slušný, což platí zejména pro delší ohniskové vzdálenosti. U širších úhlů záběru zamrzí trochu chromatické aberace i slabší rohová ostrost. U videa lze očekávat slušnou stabilizaci videa (kombinaci optické a digitální, nicméně na moderní CSC nemá ani zdaleka), u fotografií je už dnes podprůměrná. Výborný je fázový autofokus modelu RX100 VII, který je opravdu bleskurychlý, ne vždy ale přesný.
 
Sony Cyber-shot RX100 VII
 
Fotoaparát potěší malými rozměry i hmotností. Kvalita obrazu je dobrá, snímač má solidní dynamický rozsah, míra šumu se ale od předchůdců nijak nezlepšila. Vynikající je ale video. To nabídne téměř nekonečné možnosti nastavení, u RX100 VII včetně HLG a S-Log záznamů pro video s velkým dynamickým rozsahem (bohužel S-Log dost šumí, což následné úpravy značně komplikuje, nicméně HLG funguje výborně). UHD 4K video využívá over-samplingu (ve skutečnosti se natáčí 5K), Full HD je k dispozici až do 120p a je zde i slow-motion se snímkovací frekvencí až 1000 fps (v nižších rozlišeních a kvalitě).
 
Máte tu i dotykový otočný displej, dotykově se ale nedá téměř nic ovládat (snad jen AF body), je tu také vyskakovací hledáček (EVF), který už není potřeba tak složitě vyklápět jako u předchůdců. RX100 VII je cílená na vloggery, takže tu máme i jack pro externí mikrofon. Stinnou stránkou je při natáčení videa nízká výdrž baterie, pro focení je ale solidní. Tyto fotoaparáty jsou zajímavé zejména pro ty, kteří chtějí s fotoaparátem hodně natáčet video. Pokud jde o fotografie, máme tu i levnější alternativy s podobnou kvalitou obrazu. Cena je obvykle za 29 tisíc Kč (sleva 500-2500 Kč).
 
 
 
 



Canon PowerShot G7 X Mark III


PowerShot G7 X Mark III je dalším letitým fotoaparátem, který je ale stále velmi dobrým náčiním pro fotografy, ale ve své poslední iteraci se nemusí stydět ani za video. K dispozici je povedený 1,0" snímač s 20MPx rozlišením, objektiv je pak v této třídě jedním z těch univerzálnějších. Má 4,2× optický zoom v příjemném rozsahu od velmi širokoúhlých 24 mm po 100mm, potěší také světelnost F1,8 až F2,8. Nečekejte však nějak nadprůměrné makro a rohová ostrost by mohla být trochu výraznější. Irisová clona může být doplněna o ND filtr, který podporuje i automatické řízení.


Canon PowerShot G7 X Mark III

Model G7 X Mark III má podporu 4K videa, slow-motion videa, podporu streamování na YouTube i jack pro externí mikrofon. Je tak docela vhodným náčiním pro vloggery. Fotoaparát je v nabídce za cca 19 tisíc Kč, fotoaparát jsme ale netestovali. Fotoaparát je už velmi obtížně k sehnání.
 
 
 

Sony ZV-1

 
Pokud vás zajímá vloggování, natáčení videa pro YouTube a další sociální sítě, je Sony ZV-1 dalším zajímavým fotoaparátem. Potěšit ale může i ty, kterým se líbí video funkce z RX100 VII, ale chtějí světelnější objektiv z RX100 VA. Přesně tím totiž ZV-1 je. Optiku si bere z modelů RX100 III až VA, čip a video schopnosti pak z RX100 VII.
 
Sony ZV-1
 
Fotoaparát má tak 2,75× optický zoom v rozsahu 25,5 až 70 mm a světelnost F1,8 až F2,8. 20MPx snímač umí natáčet 4K video s oversamplingem a nezapomnělo se ani na HLG nebo S-Log záznamy. Máme tu i Full HD video při 120 fps a slow-motion až do 1000 fps. Dostalo se i na integrovaný ND filtr, což se hodí pro video s rozmazaným pozadím. Vylepšena byla elektronická stabilizace ve videu, takže můžete vlogovat i při chůzi, nechybí ani jack pro externí mikrofon nebo sáňky pro příslušenství. Vloggeři určitě ocení i výklopný displej.
 
Cena fotoaparátu je obvykle okolo 18 tisíc Kč, občas je k sehnání i levněji, nabízí se místy také s kitem pro vloggování (grip GP-VPT2B, někdy i další příslušenství). Sony má nově i ZV-1 II s objektivem 18-50mm, ta většinou vyjde na 20-22 tisíc Kč (sleva až 5000 Kč). Stinnou stránkou je absence optické stabilizace, což je pro dané nasazení docela problém.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.