Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2021

14.12.2021, Milan Šurkala, článek
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat ve stále dost široké nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Máme zde i doporučení na full frame CSC fotoaparáty, což je kategorie, která zažívá velký boom. Prozatím ale nemáme otestovány mnohé modely, takže doporučení jsou postavena i na zkušenostech s jinými fotoaparáty značky a na recenzích dalších serverů.
 
 

Canon EOS RP - recenze

 
CSC fotoaparát Canon EOS RP má sice pár much, ale celkově jde o vyvážený full frame přístroj, který potěší malými rozměry a především přijatelnou cenou, díky níž je poměrně oblíbeným. Dobře se drží, je velmi dobře zpracován, potěší dotykový a plně polohovací displej i solidní elektronický hledáček. Je nicméně nutno počítat s tím, že hardware fotoaparátu je tak trochu "výprodejový".
 
Canon EOS RP
 
Použitý 26MPx snímač tak sice potěší nízkým šumem, ale dynamickým rozsahem patří k podprůměru a i na nejnižší citlivosti je potřeba být opatrný s prosvětlováním stínů (rychle se objeví barevný šum). Umí natáčet výborné Full HD video a s pomocí duálních pixelů má i výborný autofokus (navíc je tu i HDR video). Horší je to ale ve 4K. To funguje jen ve speciálním video režimu, je zde výrazný ořez, nefungují ani duální pixely. Nelíbilo se mi také to, že u videa nejsou prioritní režimy. Také je tu až příliš citlivé provázání zaostřovacího bodu a měření expozice při průběžném zaostřování a expoziční čas končí už na 1/4000 sekundy.
 
Setový objektiv 24-105mm F4 se bohužel přestal nabízet, ten nahradila méně světlá varianta a ultrazoom. Fotoaparát lze sehnat od 24,5 tisíce Kč. A to je velmi zajímavá cena. S novým levným objektivem 24-105mm F4-7.1 je cena od 32 tisíc Kč.
 
 
 

Panasonic Lumix S1 / S1R - recenze

 
Velmi povedenými fotoaparáty nás překvapila společnost Panasonic. Ta má full frame Lumix S1 a S1R. Oba dva jsou si hodně podobné, liší se akorát senzorem a schopnostmi videa. Oba dva umí 4K 60p záznam, zpomalený záznam při 180 fps (bohužel nefunguje AF) a mají excelentní mechanickou stabilizaci, která dovoluje i více než sekundové expozice z ruky, což je ještě lepší, pokud je použit objektiv s optickou stabilizací (vznikne tak duální stabilizace). Mají DFD ostření, které je velmi rychlé a přesné, nicméně v průběžném zaostřování má stále u některých typů scén trochu problémy. Každopádně Panasonic udělal hodně dobré práce.
 
Panasonic Lumix S1
 
Pokud jde o Lumix S1, ten má 24MPx snímač s nízkým šumem, solidním dynamickým rozsahem (zejména ve stínech). Jeho 4K 30p video je bez ořezu, dokonce je možné natáčet 10bitové video a nyní je podporován i Log záznam s rozšířeným dynamickým rozsahem (původně jako placený firmware). Bohužel při 4K 60p záznamu je video postiženo výraznějším crop faktorem.
 
Lumix S1R dostal 47MPx snímač, který dává opravdu velmi vysoké množství detailů, přitom na tom ani se šumem není vůbec špatně. Jeho výhodou je také minimální ořez u 4K 60p videa, nicméně jinak není optimalizován na video tak moc jako Lumix S1. Původně sice neuměl 10bitový nebo Log záznam, ale nový firmware ale přináší tyto funkce, takže se z S1R stává velmi solidní náčiní na video. První model je tak vhodný pro fotografie i natáčení profesionálnějšího videa, druhý je pak sice optimalizován především na fotografie, nicméně oba dva jsou v obou ohledech značně univerzální.
 
U obou modelů je zajímavostí multiexpoziční režim pro vyšší rozlišení (v praxi ale není rozdíl nějak dramatický), výborné je také ovládání a možnost jeho konfigurace. Nastavení je zde opravdu mnoho. Z nevýhod je nutno zmínit opravdu velmi malou výdrž na baterii (naštěstí lze nabíjet i napájet z powerbanky), je třeba také počítat s opravdu velkými rozměry a hmotností kvůli chlazení.
 
Lumix S1 je bohužel opět za 63 tisíc Kč , takže to zdaleka není tak výhodná koupě jako začátkem roku. Lumix S1R se už také vrátil zpět na cenu 96 tisíc Kč, což je hodně a počkal bych spíše na další slevy. Sety s objektivem 24-105mm F4 jsou dražší o 23-24 tisíc. S1 je nyní k dispozici i s objektivem 20-60mm za 7tisícový příplatek. Tyto fotoaparáty se hodí především tehdy, když hodláte využít jejich nadprůměrné schopnosti videa. Jinak jde o docela drahou legraci. S cashbackem ale cena klesne o 8 tisíc (tedy na 55, resp. 88 tisíc), záruka bude prodloužena na 3 roky a v případě koupě setu s objektivem klesne cena ještě o další 4 tisíce (S1+20-60mm ze 70 na 58 tisíc, S1+24-105mm z 87 na 75 tisíc a S1R+24-105mm ze 119 na 107 tisíc Kč).
 
 
 

Panasonic Lumix S5 - recenze

 
Relativní novinkou ve výrobním programu Panasonicu je Lumix S5, který je v podstatě kompaktnější variantou Lumixu S1. V zásadě jde o totéž v balení o více než čtvrt kila lehčím s trochu menším akumulátorem a menším rozlišením hledáčku. Jinak tu máme stejný 24MPx full frame CSC s podporou 4K 60p videa včetně Log záznamu se 14EV dynamickým rozsahem, může potěšit i podpora úspornějšího kodeku HEVC. Nechybí do strany výklopný displej a odolná konstrukce těla.
 
Panasonic Lumix S5
 
Panasonic zde vylepšil DFD zaostřování, které je opět o něco výkonnější v oblasti průběžného ostření a sledování objektů. Podobná vylepšení dostaly i ostatní modely v podobě nového firmwaru. K dispozici je mechanická stabilizace snímače se 6,5EV účinkem. K dispozici je tělo už od 48 tisíc Kč s DPH, v setu je i novým objektivem Lumixem 20-60mm F3.5-5.6. To si pak připravte cca 55 tisíc Kč (v obou případech sleva 5000 Kč). Cashback posune tyto ceny ještě níže na 40, resp. 47 tisíc. A to není vůbec špatné, zeména zajímá-li vás profesionálněji zaměřené video.
 
 
 
 

 

Sony A7 III

 
Sony A7 III je už třetím pokračováním oblíbeného modelu. Máme zde 24MPx snímač, který ale nabídne mechanickou stabilizaci obrazu, což se hodí u fotografií i videa. Podporováno je maximálně 4K rozlišení, které navíc vzniká downsamplingem z ještě vyššího rozlišení, takže je velmi ostré. Míra ale závisí na snímkovací frekvenci. 24p video je tak vyčítáno z celého senzoru, 30p video už má mírný ořez. Počítat je nutno s tím, že je podporováno maximálně 8bitové video (alespoň je tu však HLG záznam, bohužel 10bitové video tu nenajdete). Také tu máme Full HD až při 120 fps.
 
Sony A7 III
 
Snímač potěší vysokým dynamickým rozsahem a nízkým šumem, má také fázový autofokus. Zajímavostí jsou i dva sloty pro paměťové karty. Díky většímu akumulátoru, než bylo u Sony zvykem, už Sony A7 III nabídne také solidní výdrž na baterii. Výtka může směřovat např. na ovládání, které nedosahuje kvalit konkurence, a to i co se týče dotykového displeje. Pokud jde o objektiv, vyhnul bych se základnímu modelu FE 28-70mm, který není příliš univerzální a opticky jde o podprůměr. Za tělo chce Sony obvykle 50 tisíc Kč (zdražení 5000 Kč) a můžete uplatnit cashback 5000 Kč. 
 
Představen byl i nástupce Sony A7 IV. Ten zvyšuje rozlišení na 33 MPx, nabídne i 4K60p video (byť s ořezem), 4K30p bez ořezu jako downsamplované 7K, slow-motion, konečně i 10bitové video a S-Log, mechanickou stabilizaci a mnoho dalšího. Je ale o dost dražší, stojí 75 tisíc Kč za tělo.
 
 
 

Nikon Z6 II

 
Do výčtu se dostal i Nikon Z6 II. Vychází z modelu Z6, přináší ale několik velmi užitečných změn. Jeho 24MPx snímač nyní spolupracuje s rychlejším procesorem, a tak se konečně můžete těšit na 4K video při 60 fps, Full HD pak končí na 120 fps. Potěší i záznam do N-Log, výkonná stabilizace snímače a fázové zaostřování. Kapánek se zrychlilo i sekvenční snímání.
 
Nikon Z6 II
 
Další užitečnou změnou je to, že už zde není výhradně slot pro XQD karty, které jsou nabízeny za opravdu velmi vysoké částky, ale konečně tu máme i slot pro SDXC (až do UHS-II). Máme zde samozřejmě všemožné porty užitečné pro natáčení videa, potěší i obrovský hledáček s 0,8× zvětšením. Tělo dostanete za 54.500 Kč s DPH, s objektivem 24-70mm F4 vás vyjde na 71.500 Kč. Za FTZ adaptér dáte v obou případech 4.000 Kč navíc.
 
 
 

Nikon Z5

 
Zajímavým full frame CSC fotoaparátem je také Nikon Z5. Ten je rozhodně více mířen na fotografy než kameramany (max. 4K 30p video s velmi výrazným cropem a rolling shutter efektem, nicméně máme tu jacky pro sluchátka i mikrofon). Máme zde sice postarší 24MPx snímač, ale i ten stále nabídne velmi dobré obrazové výsledky a vyšší dynamický rozsah i nižší šum než např. levnější konkurent Canon EOS RP. Oproti němu potěší i 5osá mechanická stabilizace čipu.
 
Nikon Z5
 
Nikon Z5 má kvalitní tělo, které nabídne odolnost vůči prachu a vlhkosti, oceňována je i solidní ergonomie a nadprůměrný elektronický hledáček. Zajímavostí je také dvojice slotů pro UHS-II SDXC karty. A pokud máte starší zásobu objektivů pro zrcadlovky Nikonu, můžete zakoupit set s adaptérem FTZ a využít stávající skla. Samotné tělo vyjde na 34,5 tisíc Kč, dá se najít i pod 30 tisíc. Set s objektivem 24-50mm pak vyjde na 43 tisíc Kč.
 
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.