Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2014

12.12.2014, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída CSC fotoaparátů zatím není tak populární, jak by si výrobci přáli, podíl stoupá jen pomalu, občas i klesá. Nabídka ale začíná být čím dál zajímavější.


Olympus OM-D E-M5 - recenze / OM-D E-M10


Olympus OM-D E-M5 prošel naším testem a opravdu nás nadchnul. OLED displej je výklopný, k jistějšímu držení pomáhá lehký grip, výborný je i elektronický hledáček. Novinkou je také snímač s rozlišením 16 megapixelů, který má výrazně nižší šum než u 12MPx předchůdců. Ani dynamický rozsah není vůbec špatný. Slabší jsou ale Full HD videosekvence, autofokus by mohl být trochu jemnější a s nynější verzí firmwaru dochází k nepříjemným jasovým skokům v obraze nemluvě o zvláštních digitálních artefaktech v AVCHD.


Olympus OM-D E-M5


Ocenit je třeba novou 5osou mechanickou stabilizaci, která funguje se všemi objektivy a je opravdu hodně účinná. K dispozici je i rychlé sekvenční snímání a vysoká odolnost fotoaparátu vůči nepříznivým podmínkám (voděodolnost, prachuvzdornost). Podporovány jsou i bezdrátové blesky, rozhodně tedy nejde o žádné ořezávátko. Jak je už u nových Olympusů zvykem, i E-M5 má opravdu bleskurychlý autofokus. Potěší i velmi bohatá nabídka objektivů nejen od Olympusu, ale také od Panasonicu. Samotné tělo tak stojí 20 tisíc Kč, se 14-42mm objektivem pak 24 tisíc a s novým 12-50mm objektivem, který má vynikající makro, je pak za 25 tisíc.

Olympus prodává i pokročilejší variantu OM-D E-M1, ta je ale výrazně dražší (skoro dvakrát tolik). Naopak levnější variantou je novější OM-D E-M10, která má jen 3osou mechanickou stabilizaci a tělo je k dispozici za pouhých 17 tisíc korun. Se 14-42mm objektivem stojí 20 tisíc a 14-42mm powerzoomem pak 22 tisíc. Tento model lze určitě doporučit.
 
 
 

Panasonic Lumix GH3 - recenze


Lumix GH3 je jedním z nejdražších, ale také nejlepších fotoaparátů systému Micro Four Thirds. Tento fotoaparát chce být plnohodnotným fotoaparátem od fotografických výkonů, přes výbavu až po ergonomii, a tak má klasickou velikost těla, jakou známe z APS-C přístrojů. Je tedy větší a těžší, tělo nabídne základní voděodolnost. Uvnitř najdete 16MPx 4/3" Live MOS snímač, který je vzhledem ke své velikosti a rozlišení opravdu více než slušný a snese srovnání i s běžnými APS-C snímači (na ty nejlepší ale logicky nemá).


Panasonic Lumix GH3


Zejména v RAWu dokážete dostat velmi dobré snímky, potěší bleskurychlé ostření, vysoká rychlost přístroje, snadná ovladatelnost. Naprosto vynikající jsou Full HD videosekvence díky kvalitě i bohatým možnostem nastavení. Jen pro záznam tu najdete tři různé formáty v mnoha snímkovacích frekvencích, je možné nastavovat expozici, použít externí mikrofon, záznam All-Intra a mnoho dalšího. Lumix GH3 snadno zastoupí i profesionální videokameru. V neposlední řadě tu najdete elektronický hledáček s velmi vysokým rozlišením (ale malou úhlopříčkou), polohovatelný displej, bohaté možnosti nastavení expozice a bracketingů. S fotoaparátem si opravdu vyhrajete. Stinnými stránkami jsou snad jen silné odšumování (lze potlačit nebo fotit do RAWu) a náchylnost k přepalům v JPEGu.

Za tělo nyní zaplatíte okolo 23 tisíc Kč (sleva 1000-2000 Kč), se 14-140mm objektivem se pak dostanete na 37 tisíc. K dispozici jsou i sety s 12-35mm objektivem (50 tisíc). To už jsou ceny docela vysoké, ale na druhou stranu je nutné přiznat, že zejména v setu se 14-140mm objektivem také dostanete odpovídající výkon. Novinkou je model Lumix GH4, který posouvá schopnosti natáčení videosekvencí ještě dál (podporuje už 4K video). To už se dostanete na cenu 42 tisíc za tělo, 50-55 tisíc za set se 14-140mm objektivem a 66 tisíc za set s objektivem 12-35mm.
 
 
 

Fujifilm X-E1 - recenze / X-E2


Poněkud netradčiním CSC fotoaparátem je Fujifilm X-E1. Ten vzal pojem "retro" opravdu doslova, netýká se tak jen vzhledu, ale i ovládání. Expoziční čas volíte kolečkem, clonu na objektivu. Vzdal se jakýchkoli scénických režimů a snaží se více hrát na manuální i stylovou notu. Velkou pochvalu si zaslouží 16MPx X-Trans snímač s velmi dobrými obrazovými výsledky co do šumu i dynamického rozsahu.


Fujifilm X-E1


Vynikající je i elektronický hledáček. Počítejte však i s některými neduhy. Fotoaparát pořád něco restartuje (náhled obrazu po uložení RAWu při použití pomalých paměťových karet, zaostření objektivu po vstupu do režimu prohlížení,....), videosekvence bohužel nepatří k těm nejkvalitnějším. Naopak ocenit je třeba některé setové objektivy, zejména s vynikajícím 35mm F1,4 objektivem fotoaparát opravdu září, ale tyto sety už dnes asi neseženete. Tělo je nyní k dispozici za 17 tisíc (sleva 2 tisíce), set s 27mm F2.8 objektivem je ale v akci za totožnou cenu. Nástupcem je model X-E2 s hybridním autofokusem, tam si ale připravte 20 tisíc Kč za tělo (sleva 7 tisíc) a 28 tisíc na set s 18-55mm objektivem (opět sleva 7 tisíc). To už je velmi pěkná cena, dostanete navíc vyšší rychlost, lepší ostření a Wi-Fi.
 
 
 

Panasonic Lumix G6 - recenze


Lumix G6 je nástupcem modelu Lumix G5, přináší ale mnoho užitečných věcí navíc a docela dost se blíží téměř dvakrát tak dražšímu modelu Lumix GH3. Zapracovalo se zejména na videosekvencích, takže tu najdete progresivní Full HD video 1080p60, podporu externího mikrofonu, time-lapse záznamu, stop-animation videa a mnoho dalšího. Např. si tu našla cestu i Wi-Fi a dotykový plně otočný displej nemluvě o velmi bohatých možnostech konfigurace ovládání.


Panasonic Lumix G6


Fotoaparát dále podporuje bezdrátové blesky, je velmi rychlý, má i velký elektronický OLED hledáček. Nevýhodou je však proti modelu GH3 použití staršího snímače (z modelu GH2), který o něco více šumí a především jeho omezený dynamický rozsah ve světlech moc nepotěší. Další nevýhodou je nízká výdrž na baterie a trochu zvláštní podání zelené barvy v JPEGu, což je ale typický problém většiny fotoaparátů značky Panasonic. Tělo je k dispozici za 15 tisíc, na set se základním 14-42mm objektivem si připravte 18-19 tisíc. Set s powerzoomem 14-42mm vás vyjde na 21-22 tisíc a duální set 14-42 mm + 45-150mm pak na 23 tisíc. S ultrazoomovým objektivem 14-140mm pak stojí 28 tisíc Kč.
 
 
 

Panasonic Lumix GX7 - recenze


Fotoaparát Panasonic Lumix GX7 nás v recenzi více než jen potěšil. Jeho 16MPx MOS snímač nabízí velmi dobrou kvalitu obrazu a nadprůměrné FullHD videosekvence dokonce při 50 progresivních snímcích za sekundu. A zde se objevuje v podstatě jen jediný problém přístroje, a to absence zdířky pro externí mikrofon (ten interní není moc kvalitní). Potěší velmi dobrá rychlost přístroje, solidní ergonomie a polohovatelný elektronický hledáček s velmi vysokým rozlišením.





Lumix GX7 je vybaven mechanickou stabilizací, díky čemuž může stabilizovat jakýkoli objektiv, účinek stabilizace ale není moc vysoký (každopádně lepší než nic a objektivy s optickou stabilizací použijí svou stabilizaci). Chválím také velmi vysokou citlivost ostření při špatném světle, možnost použití elektronické závěrky s naprosto tichým chodem, bezdrátové připojení Wi-Fi a mnoho dalších vymožeností. Tělo přístroje stojí 24 tisíc, se základním objektivem 14-42mm je pak za 26 tisíc a s výborným 20mm F1,7 pancakem je pak 28 tisíc.
 
 
 

Fujifilm X-M1 - recenze


CSC fotoaparát Fujifilm X-M1 je zajímavým stylovým přístrojem. Rozhodně nepatří k nejlevnějším CSC fotoaparátům a nemá sice ani extrémně dobrý poměr ceny a výkonu, ale rozhodně patří k tomu lepšímu. Za vše může velmi dobrý APS-C X-Trans CMOS snímač s rozlišením 16 megapixelů, který nabídne solidní detaily a opravdu velmi nízkou míru šumu.


Fujifilm X-M1


Setový objektiv XC 16-50mm 1:3.5-5.6 OIS navíc patří rozhodně ve své třídě k tomu nejlepšímu. Hezky kreslí a má jen velmi málo vad. Na fotoaparátu lze ocenit velmi zajímavý focus peaking, polohovatelný displej, poměrně dobrou Wi-Fi, velký buffer a několik dalších detailů. Na druhou stranu je nutné upozornit na místy nelogické ovládání (řazení položek v menu je obrácené - od největšího k nejmenšímu a ne naopak), jen průměrné video (průměrně kvalitní, navíc bez možnosti nastavení) a zvláštní měření expozice a především clonění.

Do konce listopadu probíhá akce, kdy k setu X-M1 a 16-50mm objektivu dostanete ještě objektiv XF 27mm F2.8 za jedinou korunu navíc. Set tak vyjde na 15 až 17 tisíc (sleva 2 tisíce Kč, chce to hlavně hledat set obou objektivů za 15 tisíc). Fujifilm prodává i levnější variantu X-A1, která je i s objektivem za 13 tisíc. Zde už ale dostanete klasický snímač s Bayerovou maskou.
 
 
 

Olympus PEN E-PL5 - recenze


CSC fotoaparát Olympus PEN E-PL5 se konečně dostal do mnohem příznivějších cenových relací, a proto jej můžeme doporučit. Je vybaven velmi slušným 16MPx Live MOS snímačem, který s ohledem na svou velikost potěší docela nízkým šumem i slušným dynamickým rozsahem. Fotoaparát je hodně svižný, dobře ovladatelný, nabídne obrovské množství nastavení.


Olympus PEN E-PL5


Velmi rychle ostří, má solidní automatiku a setový 14-42mm II R objektiv není úplně nejhorší. V neposlední řadě je dobře, že fotoaparát má výklopný displej, i když ten je širokoúhlý a pro 4:3 snímky má tedy nevhodný poměr stran. Jedinou větší nevýhodou je mechanická stabilizace obrazu, která je dosti slabá a při použití objektivů Olympus tak získáte jen mírný stabilizační účinek. Jednoznačně lze doporučit duální set se 14-42mm a 40-150mm objektivem. Důvod je jednoduchý. Tento set stojí 12 tisíc korun.

Set s jedním objektivem je levnější jen o 1500 korun a má smysl si připlatit tuto malou částku za objektiv navíc. Olympus nedávno představil nový model PEN E-PL7, ten ale mnoho novinek nepřináší. Jednou z nich je např. o 180° otočný displej.
 
 
 

Samsung NX30 - recenze


CSC fotoaparát Samsung NX30 nás v recenzi dost potěšil. Samsung zapracoval na některých chybách předchůdců a dále zvýšil své schopnosti. Přesto je třeba koupi trochu zvážit. Fotoaparát se dramaticky zrychlil, hybridní autofokus je opravdu extrémně rychlý, ale bohužel není vždy úplně přesný. Zůstala i nemožnost úpravy některých (ale rozhodně ne všech!) parametrů při ukládání na kartu. Významně lepší je ergonomie ovládání, naprosto vynikající je obrovský polohovací elektronický hledáček a potěší i výklopný displej.


Samsung NX30


Možnosti nastavení expozičních časů jsou téměř nekonečné včetně bohaté možnosti konfigurace automatického nastavování ISO citlivosti. Je zde i velmi dobře fungující Wi-Fi s možností dálkového ovládání. APS-C snímač s rozlišením 20 megapixelů dnes patří spíše jen k průměru, ale ze svého rozlišení dokáže vykouzlit opravdu hodně velké množství detailů. Ceny jsou hodně různorodé. Ve většině obchodů je tělo za 19 tisíc, se základním setovým objektivem je většinou za 20 tisíc. Občas se ale dá sehnat i mnohem levněji.
 
 
 

Samsung NX3000 - recenze


Fotoaparát Samsung NX3000 patří k levnějším CSC fotoaparátům, které nepřesvědčí ani tak výkonem jako dobrý poměrem ceny a výkonu. Za cenu okolo 14.000 Kč s DPH totiž dostanete fotoaparát, malý externí blesk, nový setový šrokoúhlý powerzoom objektiv Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS i telezoom Samsung 50-200mm F4.0-5.6 ED OIS a plnou verzi Adobe Lightroom. Bez telezoomu se dostanete na svělých 10 tisíc Kč.


Samsung NX3000


Těšit se můžete na Wi-Fi, velmi bohaté možnosti nastavení expozice i expoziční automatiky, rychlé ostření, snadné focení selfie fotografií díky výklopnému displeji. Naopak vás ale nepotěší delší prodlevy a malý buffer (procesor se výkonem zrovna nepřetrhne), odšumované RAWy a slabší autofokus u videa. Fotoaparát nicméně v kompaktním a lehkém balení nabídne hodně slušnou kvalitu fotografií (byť ne při vyšších citlivostech).
 
 



Olympus PEN E-PM2 (recenze na DPreview)


PEN E-PM2 je příjemný malý CSC fotoaparát, který nabídne slušný 16MPx Live MOS senzor se 4/3" úhlopříčkou. Ten poskytuje kvalitní obraz a základní setový objektiv 14-42mm R na tom také není špatně.


Olympus PEN E-PM2


Velkou výhodou fotoaparátu je kromě malých rozměrů hlavně cena. Tělo i set se 14-42mm R objektivem stojí 7.500 Kč s DPH, doporučuji tedy rozhodně druhou možnost.
 
 
 

Sony a6000 (ILCE-6000) - recenze na DPreview


Model Sony a6000 (ILCE-6000) nahradil starší úspěšný NEX-6. Zatím neprošel naším testem, je však obecně považován za dosti povedený přístroj. Má 24MPx CMOS snímač, který nabídne možnost hybridního ostření, jenž má být nejrychlejší na světe. Potěší i elektronickým hledáčkem, byť proti NEX-6 se trochu zhoršil a má snížené rozlišení na 1,44 milionu bodů, nechybí ani výklopný LCD displej.


Sony a6000 ILCE-6000


Fotoaparát je vybaven novým procesorem BIONZ X. Samozřejmostí jsou funkce jako HDR, Sweep Panorama, najdete zde i Wi-Fi s NFC. Za tělo zaplatíte 16.500 Kč s DPH, set s 18-55mm objektivem pak zhruba 21.000 Kč s DPH a duální set s 18-55mm a 55-210mm objektivem pak 26,5 až 28 tisíc Kč s DPH. Kdo chce trochu šetřit, může koupit verzi A5100 bez hledáčku. Tam jsou všechny ceny o 3500 Kč nižší než u A6000.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.