Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2022

18.12.2022, Milan Šurkala, článek
Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2022
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat v nabídce nejrůznějších fotoaparátů a telefonů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Třída CSC fotoaparátů jedinou z kategorií fotoaparátů, která prodejně dramaticky neklesá (spíše stagnuje, resp. na rozdíl od ostatních klesá jen pomalu). Nabídka je čím dál zajímavější, ale více se tlačí do lukrativnějšího high-endu. Pokud jde o full frame CSC fotoaparáty, těm se budeme věnovat v následující kapitole.
 
 

Sony A6400 (ILCE-6400)

 
Sony A6400 (ILCE-6400) je dosti pokročilý APS-C přístroj s 24MPx APS-C CMOS senzorem a hybridním ostřením. Ten je schopen pořizovat snímky s nízkým šumem a vysokým dynamickým rozsahem. Potěší také nadprůměrně kvalitními 4K videosekvencemi (vznikají resamplováním z 6K videa). Také Full HD nabídne zajímavé schopnosti, což je v tomto případě 100fps snímání. Lze připojit i externí mikrofon, takže natáčení videa lze pojmout i docela profesionálně.
 
Sony A6300
 
Ocenit lze i rozsáhlé možnosti konfigurace fotoaparátu. Oproti minulému modelu A6300 tu máme i o 180° otočný displej a dotykovým ovládáním. I přes velmi rychlý hardware jsou tu občas chvíle, kdy je fotoaparát poněkud pomalejší (např. ukládání na kartu). Tento model má i výkonnější verzi v podobě modelu A6600, který přináší např. mechanickou stabilizaci senzoru (tento model je ale velmi drahý).
 
Slušný je zejména set A6400 s 18-135mm objektivem, který je za zhruba 34-38 tisíc Kč. Jde o opticky kvalitní objektiv a naopak bych A6400 asi nekupoval se základním setovým objektivem 16-50mm. Fotoaparát byl obtížně sehnatelný kvůli čipové krizi, výroba ale byla v druhé polovině května obnovena a nyní je bezproblémově skladem.
 
 

Panasonic Lumix GH5 II - recenze


Fotoaparát Panasonic Lumix GH5 II míří hodně vysoko a v podstatě jde o profesionální videokameru v podobě fotoaparátu. Na fotografie vám vystačí klidně levnější model G90 nebo G9, nicméně ve videu nemá GH5 II konkurenci (pokud nevyžaduje plně profesionální přístroj pro video, doporučil bych spíše G9). 4/3" snímač s 20 megapixely umí natáčet 4K a dokonce i 6K video (to ale neumí při poměru stran 16:9). K tomu se můžete těšit na 4K i Full HD při 60 fps a v případě zpomaleného videa až při 180 fps. Počítejte však s tím, že u zpomaleného videa nefunguje autofokus a nenahrává se zvuk, lze použít AF akorát před natáčením.

Panasonic Lumix GH5 II

Autofokus je nicméně asi jedinou výraznou slabinou přístroje. Zatímco DFD ostření je naprosto excelentní u fotografií, u videa je lenivější, jeho výkon výrazně závisí na nastavení a nezřídka nezvládá rychlejší pohyby (nové firmwary to ale postupně vylepšují). Pro profesionální natáčení se hodí možnost přednastavit si roviny ostrosti (softwarový follow focus systém). Lumix GH5 II nabídne velké množství různých vstupů i výstupů, zde se snad na nic nezapomnělo. Potěší i snadná ovladatelnost, konfigurovatelnost a rychlost přístroje. Vedle spousty konfigurovatelných tlačítek je tu totiž i dotykový displej. V ceně je i V-Log L, velmi výkonná 6,5EV mechanická stabilizace, 10bitový 60p záznam i na kartu, máme tu i možnost živého streamování. Pro vloggery ideální přístroj.
 
Tento model obvykle vyjde na 37-40 tisíc Kč za tělo. Za tu cenu je to velmi dobrá nabídka pro vloggery a profesionálnější nasazení. Dá se sehnat se setovými objektivy, např. univerzálním 12-60mm F3.5-5.6 nebo světelnějším Leica 12-60mm F2.8-4.0.
 
Pokud vás zajímají lepší výkony za horšího světla, má tu Panasonic také model Lumix GH5S. Má jen 12MPx rozlišení a nabídne zpomalené Full HD až do 240 fps a duální nativní ISO. Naopak však nemá mechanickou stabilizaci obrazu. To už se ale obvykle bavíme o cenách 54 tisíc Kč za tělo, což vzhledem k existenci nové GH6 nedává moc smysl (ale dá se najít i za vynikajících 30 tisíc!). GH6 dostala 25MPx snímač s podporou 5.7K30p, 4K120p, FHD 240p a slow-motion ve FHD a 300 fps. Ve V-Log slibuje až 13EV dynamický rozsah.
 

 

Panasonic Lumix G9 - recenze

 
CSC fotoaparát Panasonic Lumix G9 je jakýmsi vedlejším vrcholem nabídky tohoto výrobce, který je však proti modelu GH5 více zaměřen na fotografie. Má 20MPx snímač s mechanickou stabilizací, která nabídne opravdu velmi dobrý účinek (s širokoúhlými objektivy lze fotit několikasekundové expozice z ruky). Nový je také multiexpoziční režim s až 80MPx rozlišením. Ten nabídne mnohem lepší detaily i nižší šum. Ostatně i zpracování obrazu je hodně na úrovni a lepší, než byste od 4/3" čipu čekali.
 
Panasonic Lumix G9
 
Tím ale pozitiva zdaleka nekončí. Máme zde podporu 4K/60p videa, nicméně proti řadě GH5 chybí Cinema 4K a spousta profesionálních vstupů. Stále je však k dispozici např. jack pro externí mikrofon. Potěší i přítomnost zpomaleného Full HD videa až při 180 fps. Zajímavostí je i sekvenční snímání s rychlostí až 60 fps v plném rozlišení. DFD ostření je velmi rychlé, ale v některých případech umí být i nepřesné.
 
Fotoaparát nabídne téměř nekonečné možnosti nastavení expozice i ostření, perfektně lze také konfigurovat samotné ovládání fotoaparátu, čemuž dopomáhá i plně polohovatelný dotykový displej. Výborný je také obrovský elektronický hledáček. K dispozici jsou dva sloty pro paměťové karty (včetně podpory UHS-II) a vodě odolná konstrukce. Fotoaparát je také vybaven stavovým displejem na horní straně. Panasonic nyní nabízí fotoaparát standardně za 28 tisíc Kč (zdražení 5000 Kč). Více lze doporučit set s univerzálním objektivem Panasonic 12-60mm (už za 33 tisíc!), případně světelnějším objektivem Leica 12-60mm (38-42 tisíc Kč).
 
 
 

Panasonic Lumix GH6 - recenze

 
Další z recenzovaných fotoaparátů, které lze doporučit, je Panasonic Lumix GH6. Ten dostává nový 25MPx snímač, který příjemně zvyšuje rozlišení pro fotografie, což zvyšuje množství detailů, přitom ale nabídne poměrně nízký šum a vysoký dynamický rozsah. Pro focení statických snímků pak přijde vhod excelentní mechanická stabilizace. Pro fotografy ale bude fotoaparát nejspíš příliš drahý a pro takové použití bych doporučil spíše mnohem levnější G9 nebo jiný model géčkové řady (zaujmout by ale přeci jen mohla funkce 100MPx multiexpozice). Lumix GH6 totiž míří na primárně na video. Pokud právě to je tím, co je pro vás nejdůležitější, pak může mít GH6 smysl.
 
Panasonic Lumix GH6
 
Dostanete zde totiž velmi kvalitní 5.7K video při 60 fps, 4K při 120 fps, Full HD video pak umí i ve 240 fps a pokud chcete slow-motion, tak se dostanete dokonce na 300 fps. K dispozici je plnohodnotný V-Log, zajímavostí je také duální citlivost a funkce Dynamic Range Boost pro rozšíření dynamického rozsahu. Samozřejmostí jsou také nejrůznější profesionální funkce pro natáčení videa, která běžní smrtelníci nejspíš asi ani nevyužijí. Fotoaparátu lze téměř neomezeně konfigurovat ovládání, má dotykový displej výklopný oběma běžnými způsoby (výklopný i plně polohovatelný). Pro dlouhé natáčení videa je tu dokonce i aktivní chlazení. To ale zvětšuje rozměry fotoaparátu, který není zrovna malý.
 
Dalším negativem může být systém zaostřování DFD, který funguje výborně u fotek a solidně i u videa, ale přece jen v některých situacích na kvalitní fázový AF nestačí. Stinnou stránkou je také nižší výdrž na baterie. Tělo je k mání za 56 tisíc (viděl jsem ho ale i za 45 tisíc), set s objektivem Panasonic 12-60mm za 61 tisíc a s Leicou 12-60mm pak za 71 tisíc. Nyní je na fotoaparát k dispozici také cashback akce 5000 Kč.
 
 
 

 

Fujifilm X-T4

 
Velmi slušným fotoaparátem je také Fujifilm X-T4. Jeho 26MPx APS-C snímač X-Trans je oceňován za vynikající kvalitu obrazu. Velmi potěší i přítomnost mechanické stabilizace, která papírově patří k nejvýkonnějším. Testy sice až tak moc nadšením nehýří, ale pořád je to velmi solidní.
 
Fujifilm X-T4
 
Fujifilm také zapracoval na videu, které se nyní jednoduše aktivuje. Zvládne UHD a dokonce i DCI 4K, a to až při 60 fps. Ve Full HD máme k dispozici slow-motion až při 240 fps, což je nadprůměr. Potěší i 10bitový F-Log záznam a podpora LUT. Zlepšila se také výdrž na akumulátor. Pokud jde o autofokus, ten je sice fázový, ale tradiční slabinou. Ne všude funguje sledování objektu, výkon je hodně závislý na použitém objektivu i objektu, který je sledován. Pokud jde o cenu, ta činí 49 tisíc Kč za tělo (kdo pohledá, najde i okolo 40 tisíc). S povedeným objektivem 18-55mm jste na 58-60 tisících, s univerzálnějším, ale opticky horším 16-80mm pak na 58-64 tisících.
 
 
  

Fujifilm X-S10

 
Velmi slušně vychází v recenzích fotoaparát Fujifilm X-S10. Oceňováno je poměrně slušné ovládání a držení, kterému by i přesto slušelo i nějaké to další konfigurovatelné tlačítko navíc nebo lépe doladěné dotykové ovládání. Ovace sklízí fotoaparát za svůj 26MPx senzor a kvalitu obrazu. Ta je nadprůměrná a potěší i mechanická stabilizace senzoru, což usnadňuje focení statických scén za špatného světla. Máme tu fázový autofokus, ale průběžné ostření se sledováním bohužel nedosahuje standardu konkurence.

 

 
Fujifilm X-S10
 
Máme tu Cinema 4K video maximálně při 30 fps, na kartu je bohužel maximem jen 4:2:0 v 8 bitech (nicméně umí např. F-Log). Přes HDMI ale zvládá i 4:2:2 a 10bitovou hloubku. Navíc jde o převzorkování z 6K záznamu. Potěší i Full HD slow-motion video při 240 fps. Tělo je většinou za 27 tisíc (zdražení 1000 Kč), set s 18-55mm objektivem pak za 37-38 tisíc, pro tentokrát se vrátil i set s objektivem 16-80mm za 38-40 tisíc.
 
 
 

Olympus OM-D E-M5 Mark III

 
Solidním fotoaparátem je také Olympus OM-D E-M5 Mark III. Nabídne 4/3" 20MPx snímač s rozumnou kvalitou obrazu a líbivými JPEGy. Tělo má sice plastovou konstrukci (na rozdíl od předchůdce), ale stále je odolné vůči vodě, prachu a mrazu (IPX1). Na fotoaparátech Olympus je tradičně vynikající stabilizace obrazu umožňující fotit velmi dlouhé expozice z ruky. Zajímavý je režim High Res, který je multiexpozicí pro zvýšení rozlišení (50 MPx JPEG), nebo režim Live Time pro dlouhé expozice.
 
Olympus OM-D E-M1 Mark III
 
Bolístkou je slabší průběžný autofokus, komplikované menu nabídky a na dnešní dobu slabší podpora videa. Umí sice DCI 4K při 24p, ale UHD 4K končí na 30p a nedostalo se ani na Log záznam (je tu naštěstí plochý profil). Fotoaparát je vhodný pro ty, kteří chtějí skladnou a odolnou kombinaci pro fotografie spíše než pro video. Zatímco tělo za 26000 Kč je už za solidní cenu, set s ultrazoomem 14-150mm II za 30 tisíc Kč vypadá být skvělou volbou. Tou může být i set s objektivem 12-200mm za 35,5 tisíc Kč. OM System má na své objektivy i cashback.
 
 
Do července 2022 jsme doporučovali Panasonic Lumix GX9
 

Panasonic Lumix GX9 - recenze

 
Lumix GX9 se v podstatě nijak zvlášť neliší od dalších modelů, takže tu najdete solidní 4/3" čip s 20 megapixely, velmi slušné rychlé ovládání s nekonečnými možnostmi konfigurace, výklopný polohovatelný a dotykový displej. Výklopný je dokonce i hledáček. Snad jen zapínání je takové dosti tuhé. Jde o dobrý fotoaparát pro ty, kteří hledají skladnější kombinaci za méně peněz.
 
Panasonic Lumix GX9
 
Kvalita obrazu je slušná, k dispozici jsou i 4K videosekvence, ty ale trpí na větší ořez. Bohužel tu nenajdete zpomalené video. Tradičně potěší extrémně rychlé jednorázové ostření, které vysoce nadprůměrně pracuje i v noci. S průběžným zaostřováním je to však slabší. Ze slabších stránek můžeme zmínit ještě nepříliš vysokou výdrž na baterie. Za set s 12-32mm objektivem zaplatíte od 19 tisíc (dá se najít i za 16,5 tisíce) a s univerzálním 12-60mm pak vyjde na 21 tisíc a více. Pokud vám nejde o rozměry, cílil bych spíše na druhý set.
 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.