Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2017

20.12.2017, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr fotoaparátů, a to ať se jedná o kompakt, zrcadlovku nebo CSC. Vybíráte tedy nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída profi kompaktů je zajímavá tím, že lze v podstatě doporučit každý fotoaparát, který do ní patří. Vyloženě špatný model zde takřka není a jde tak jen o to, co je pro vás nejdůležitější.


Sony Cyber-shot RX100 / RX100 II (recenze RX100)


Profi kompakt Sony Cyber-shot RX100 je v podstatě splněným snem každého majitele zrcadlovky, který chce do kapsy něco kompaktního a přitom bez výrazných kompromisů v kvalitě obrazu. RX100 se jím víceméně vyrovná, byť i zde pochopitelně musíte počítat s několika kompromisy. Základem je 1" Exmor CMOS snímač s velmi vysokým rozlišením 20 megapixelů. Dynamický rozsah je na úrovni běžných starších zrcadlovek, míra šumu je s ohledem na pixelovou hustotu až překvapivě nízká. Když se k tomu připočte i vysoké rozlišení, případný šum se snadno zamaskuje a ve výsledku tak dostáváte detailnější fotografie než u levných DSLR.


Sony Cyber-shot RX100


To vše je umožněno solidním objektivem Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, který nabídne 3,6× optický zoom v rozsahu 28-100 mm. Díky světelnosti F1,8-4,9 nabízí o 1 až 2 EV lepší světelnost než zrcadlovky se setovým 18-55mm objektivem, což je další důvod toho, proč i za horšího světla fotí překvapivě kvalitně. Bohužel se musíte připravit na nedostatečné makro a trochu slabší výkony objektivu u nižších clon. Full HD video nabízí 1080p50 záznam, slušný autofokus i stabilizaci. Velmi dobrý je i LCD displej, rychlost přístroje a dobrá je i výdrž na baterie.

Cena dnes začíná na excelentních 9.000 Kč, což je výborná cena a jak ukázal náš test, výkonem se vyrovná i APS-C zrcadlovce. V nabídce je i model Cyber-shot RX100 II, který má výklopný displej, sáňky na příslušenství a novější 20MPx snímací čip s BSI technologií. Ten vás ale vyjde na 11.500 Kč s DPH, obvykle ale spíše od 12,5 tisíce. Za tuto cenu už znovu začíná mít smysl uvažovat o druhé generaci, nicméně stále bych preferoval tu první. O dalších nástupcích budeme hovořit níže.



Sony Cyber-shot RX100 III - recenze / RX100 IV - recenze


Fotoaparát Sony Cyber-shot RX100 III pokračuje v sérii malých kompaktů RX a navazuje na předchozí modely RX100 a RX100 II. Ty byly špičkové a trojková verzi nezůstává pověsti nic dlužna. Oceňuji velký 1" senzor s rozlišením 20 megapixelů, který prokázal své kvality (relativně nízký šum vzhledem k pixelové hustotě a vysoký dynamický rozsah) už u předchozího modelu a i zde nabídne vysokou kvalitu obrazu.


Sony Cyber-shot RX100 III


Novinkou je objektiv ZEISS, který má nyní už jen 2,9× optický zoom, což je krok zpět. Na druhou stranu ale nabídne širší 24mm ohniskovou vzdálenost (maximem je 70 mm) a lepší světelnost F1,8 až F2,8. Konečně také dostal vedle irisové clony i ND filtr. Potěší i kvalitní Full HD 50p video, konečně jsme se dočkali i zpomalených videosekvencí s rozlišením 1280×720 pixelů a 100 fps (pouze v XAVC S, k čemuž ale potřebujete minimálně 64GB SDXC kartu), je zde i výklopný elektronický hledáček (EVF), nový procesor BIONZ X, bezdrátové připojení Wi-Fi s podporou NFC. Musíte počítat s cenou od 16.000 Kč s DPH, což je docela fajn (sleva 1500 Kč proti říjnu).

Novější model Cyber-shot RX100 IV přináší stejný senzor jako RX10 II, tedy s podpoou zpomalených videosekvencí až do 1000 fps, 4K video, expoziční časy od 1/32000 sekundy a dokonce 16fps sekvenční snímání. Cena šla v poslední době výrazně dolů, k dispozici je již za rozumných 21,5 tisíce Kč. Pokud jsou pro vás důležité zpomalené videosekvence, pak nic lepšího za tuto cenu neseženete. V dalších případech se raději poohlédněte po levnější RX100 III nebo u konkurence. Posledním modelem je Cyber-shot RX100 V, který dostal fázové ostření nebo sekvenční snímání s 24 fps. Cena 30.000 Kč je ale opravdu hodně vysoká a tento model bych zatím nedoporučoval. Jeho výhodou je fázové ostření a až 24fps sekvenční snímání.



Panasonic Lumix LX100 - recenze


Lumix LX100 je zajímavým zástupcem třídy profi kompaktů. Nabídne 16MPx Micro Four Thirds senzor, z něhož se ale využívá jen necelých 13 megapixelů (odpovídá cca 1,2" čipu). Je to díky tomu, že jde o multi aspect senzor, tedy při různých poměrech stran nabídne vždy stejnou ohniskovou vzdálenost (nejde o ořezy ze 4:3 snímků). Míra šumu a dynamický rozsah tedy dosahují podobných úrovní jako Micro Four Thirds fotoaparáty Panasonicu. Zajímavostí je možnost natáčet 4K videosekvence.





Objektiv Leica má malý 3,1× optický zoom v rozsahu od širokoúhlých 24 mm po maximálně 75 mm. To není mnoho, na druhou stranu se odmění výbornou světelností F1,7 až F2,8, která dovolí i dost slušně mazat pozadí. Optická kvalita objektivu je dostatečná, žádný zázrak ani průšvih. Hodně trpí na odlesky, takže v protisvětle si musíte dávat pozor. DFD ostření je bleskurychlé, ale jak ukázal náš test, není vždy úplně přesné. Potěší sekvenční snímání s rychlostí až 11 fps a elektronický hledáček s velkým 1,39× zvětšením (0,7× po přepočtu) a rozlišením 2,764 milionu bodů. Ve výbavě nechybí ani Wi-Fi s NFC. Naopak trochu zamrzí, že hlavní displej není ani výklopný ani dotykový. Cena fotoaparátu je od 16.500 Kč s DPH. To je dosti solidní cenovka.



Panasonic Lumix TZ100 - recenze


Lumix TZ100 je velmi zajímavým počinem. Ačkoli jde o kapesní ultrazoom, máme jej zde mezi profi kompakty díky velkýmu 1,0" čipu s 20MPx rozlišením i jeho ceně. Fotoaparát je schopen v relativně kompaktním těle s velkým senzorem přinést vysoce nadprůměrný 10× optický zoom v rozsahu 25 až 250 milimetrů. Světelnost ale dosahuje hodnot F2,8-5,9, což není žádný zázrak, nicméně s ohledem na rozměry a zoom jsou to dobrá čísla.


Panasonic Lumix TZ100


Fotoaparát nabídne dobrou kvalitu obrazu (objektiv ale není úplně dokonalý), nízký šum i solidní dynamický rozsah. Umí natáčet velmi kvalitní 4K videosekvence. K dispozici je dotykový displej i elektronický hledáček, ten je ale velmi malý a hůře využitelný. Samozřejmě se nezapomnělo ani Wi-Fi připojení. Počítejte s relativně malým a hladkým gripem, takže jistota držení není úplně nejvyšší. Cena fotoaparátu se dnes pohybuje okolo 15,5 tisíce Kč a nikde jinde patrně takto skladnou a zároveň velmi univerzální kombinaci asi neseženete.



Canon PowerShot G5 X - recenze


Kompakt PowerShot G5 X je upravenou verzí modelu G7 X. Disponuje stejnými vnitřnostmi v podobě 1" CMOS BSI snímače a objektivu se 4,2× optickým zoomem. Ten má příjemný ohniskový rozsah od 24 do 100 milimetrů a dobrou světelností F1,8-2,8. Opticky je dostatečný a potěší velmi pěkným bokehem. Hlavní změnou proti G7 X je solidní elektronický hledáček a více ovládacích prvků. Nechybí ani výraznější grip.





Najdete tu dokonce i výklopný dotykový displej. Můžete natáčet hodně slušné 1080p60 video, na zpomalený záznam ale zapomeňte. Samozřejmostí je i Wi-Fi s NFC. Z horších vlastností bychom měli zmínit slabý autofokus za horšího světla a jen průměrné makro. Cena se už nějakou dobu pohybuje okolo 20.000 Kč s DPH, což není zrovna málo. Přesto pro někoho může být velmi slušnou volbou, obzvlášť pokud se vám podaří sehnat ho o něco levněji (dá se sehnat i za 17,5 tisíce Kč). Zvýšení ceny částečně kompenzuje zimní cashback.
 
Canon představil PowerShot G1 X Mark III s APS-C senzorem, ten má ale mnohem horší světelnost a jeho cena je přesahuje 30 tisíc.

 

Panasonic Lumix LX15 - recenze


Lumix LX15 je velmi slibným profi kompaktem. Proti Sony RX100 III a IV hraje trochu více na cenu, to ale vůbec neznamená, že by byl funkčně ochuzen. Je pravda, že mu chybí elektronický hledáček, to ale umožnilo držet cenu o něco níže a při malém 3× optickém zoomu a vynikajícím výklopném dotykovém displeji to ani nevadí. Díky možnosti ovládat fotoaparát dotykem může být práce v menu rychlejší (resp. si můžete vybrat, co vám bude více vyhovovat), displej je také možno využít k polohování ostřících bodů.


Panasonic Lumix LX15


Objektiv Leica potěší výbornou světelností F1,4 a nadprůměrnou hybridní stabilizací obrazu. Opticky je zejména na středních a delších ohniskových vzdálenostech vynikající, u nejširšího úhlu záběru je ale kresba trochu měkčí a už tradičně jej poněkud trápí protisvětlo. 1,0" snímač s 20MPx rozlišením má dobré obrazové výkony, umožňuje také natáčet velmi kvalitní 4K video, jehož jediný problém může být trochu lenivější autofokus. Naopak u fotografií ostří fotoaparát bleskurychle. Za cenu 15.500 Kč s DPH (sleva 500 Kč) je to excelentní koupě.

 

Canon PowerShot G9 X Mark II - recenze


Pokud chcete kompakt, který je opravdu velmi skladný, vejde se i do kapsy od kalhot bez větších potíží, přitom nezrujnuje rozpočet a dobře fotí, pak vás může oslovit Canon PowerShot G9 X Mark II. Má velký 1,0" senzor jako ostatní modely řady G X, v tomto případě se ale budete muset spokojit s menším 3× optickým zoomem. Ten začíná od 28 milimetrů, jde tedy širokoúhlý, ale ne nějak extrémně. Světelnost je se svými hodnotami F2,0-4,9 dosti slušná. Makro je slabší, nicméně objektiv jinak kreslí pěkně ostře a ocenit je třeba naprosto fantastickou stabilizaci obrazu. S ní lze z ruky fotit při opravdu velmi dlouhých časech (např. i ohňostroje), čemuž dopomáhá i ND filtr. Ten je spolu s inteligentní stabilizací skvělý i pro focení panningu.

Canon PowerShot G9 X Mark II

Fotoaparát potěší také dobrou svižností a velkým bufferem. Velmi dobré je i dotykové ovládání, musíte ale počítat s tím, že nedoplňuje tlačítkové ovládání, ale takřka úplně jej nahrazuje. V zimě s rukavicemi tak může být trochu problém. Nezapomnělo se také na hodně dobře fungující Wi-Fi. Cena 11.800 Kč s DPH by nicméně mohla být kapánek nižší. O 800 Kč ji můžete snížit např. zimním cashbackem.






Canon PowerShot G7 X Mark II


PowerShot G7 X Mark II navazuje na povedený model G7 X. Proti původnímu modelu dostal výkonnější procesor, který zvyšuje svižnost přístroje a zlepšuje také rychlost ostření. Fotoaparát dostal také menší grip, který zlepšuje komfort držení. K dispozici je povedený 1,0" snímač s 20MPx rozlišením, objektiv je pak v této třídě jeden z těch univerzálnějších. Má 4,2× optický zoom v příjemném rozsahu od velmi širokoúhlých 24 mm po 100mm, potěší také světelnost F1,8 až F2,8. Nečekejte však nějak nadprůměrné makro a rohová ostrost by mohla být trochu výraznější. Irisová clona může být doplněna o ND filtr. Ten nově podporuje i automatické řízení.


Canon PowerShot G7 X Mark II


Zlepšila se také rychlost sekvenčního snímání. Na druhou stranu na dnešní dobu překvapí absence 4K videa, Full HD video je nicméně slušné. Potěší hodně dobrý dotykový displej, ten je navíc i výklopný, a to až o 180° vpřed. Dnes nepřekvapí ani přítomnost Wi-Fi rozhraní. Pokud jde o cenu, ta se pohybuje okolo 16.500 Kč s DPH.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.